Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.12.2009., 23:39   #1
Yaxyo
Dok je nama nas :)
Moj komp

Yaxyo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
R61i BSOD

Imam kod sebe Lenovo R61i. Problem je što se stalno javlja BSOD prilikom dizanja Windowsa. Kod onog samog crnog ekrana gdje je napisano u sredini Windows XP i ispod toga status bar on se sledi i pukne BSOD.

To je lap od starog i tako je bilo prije godinu dana kad su na novo stavljeni Windowsi. Tad je skužio foru ako stalno puca komp u hibernaciju umjesto gašenja da se neće pojaviti. Sad sam trebao recovery napraviti i počeo je bacati errore stalno, ne mogu uopće dignuti Windowse. Brijem puknuti MemTest iako brijem da nije memorija. Novom instalacijom winsa isto brijem da se neće riješiti problem jer je i sa novim Windowsima bacao bsod. Prilikom dizanja Safe Modea ista stvar.
Na netu nisam našao puno o tome. Koliko sam skužio ekipa jedino piše nešto za drajvere, da su prestari. Možda kada bih sa nliteom složio novu instalaciju sa drajverima skinutim sa lenovovog sajta?

Zahvaljujem unaprijed za prijedloge...

Yaxyo je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2009., 18:01   #2
Yaxyo
Moj komp

Yaxyo's Avatar

Mali updejt svega. Stavio sam novi bios gore, nije ništa pomoglo. Memtest vrtim trenutno, nakon sat vremena nije nikakav error javio, pustit ću ga još sat-sat i pol da radi. Ako ne javi error spašavam podatke, sa nliteom radim windowse sa svim njegovim original drajverima sa lenovovog sajta i stavljam Winse na novo. Nadam se da će to riješiti problem...

Edit: Budem probao čak na novo nabavio WinXP iako sumnjam da je tome stvar. Te winse sam na preko 20 kompova stavio i nikad nitko problema.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.12.2009., 18:17   #3
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ako već vrtiš memtest, ostavi ga malo dulje, tipa 4-5 sati.
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2009., 22:24   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Također prilikom spašavanja podataka spremi podatke sa recovery particije koja sadrži os, drajvere i priložene programe.
Probaj u BIOS - u pogasit sve šta nije nužno (npr. network, wireless, bluetooth, card reader i sl) pa tek onda recovery ili novi install. Ako je lap isporučen s XP, bolje je da koristiš tu verziju od ovih drugih oem verzija. Nemoj stavljat SP3 nego SP2 + samo nužne update (ima na supportu).
Kada proradi osnovno sve ok onda uključuj jedan po jedan "uređaj" + odgovarajući drajver kako bi točno utvrdio uzrok greške.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2009., 01:29   #5
Yaxyo
Moj komp

Yaxyo's Avatar

Zahvaljujem na pomoći, uspio sam riješiti problem.
Recovery particiju nisam ni dirao prilikom instalacije Windowsa. Lap je bio isporučen sa Vistom no stari mi je inzistirao da mu stavim XP.
Problem je bila aplikacija Alcohol 120%. Vjerojatno driveri za virtualni cd rom nisu bili kompatibilni i prilikom učitavanja istih bacao je bsod. Instalirao sam za početak na novo Windowse, driver po driver i bilo je sve ok. Nakon toga Alcohol zbog instalacije Office paketa kojeg sam spremio prije par godina u img. Prvi put je usporeno dizao OS, nakon toga još sporije i treći put se počeo smrzavati. Nakon toga više nije bilo šanse da uđem u Windowse, čak ni u safe mode. Ako se dobro sjećam prilikom dizanja safe modea stao je na mup.sys.
Uglavnom, nakon ponovno instalacije Windowsa, svih drivera i Office paketa sa CDa laptop više nije bacao greške i za sad radi .
Također sam primijetio da starije verzije BIOSa imaju problema nekad sa Vistom. Znaju bacati BSOD ukoliko nije najnovija verzija.
Zahvaljujem na pomoći i nadam se da sam/ću i ja nekome biti od pomoći sa ovim objašnjenjem.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno