|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
HOW TO MAKE laptop BATTERY
Pozdrav svima... Ima IBM R51 vec tri godine i sada me zanima sljedece..., posto mi je baterija pri kraju... 30% kapaciteta ostalo jos... 1. Da li itko ima iskustva s izradom home-made baterije z alaptop... 2. Da li itko zna gdje se moze u Zg-u dati stara baterija iz laptopa na repariranje..(zamjenu celija unutar baterija)...cuo sam da je puno jeftinije od kupovanja org. baterije koje su po 500-1000kn 3. Da li je itko išta slicno pokusavao... 4. Da li je moguce posto imam ovu staru bateriju zavarati nekako laptop i spojiti mu jos jednu ext. bateriju...pod ovo mislim na neki akumulator od motocikla 12-18V i da to radi... 4a. Bilo je prije na netu toga ali sad vise ne mogu naci....frajer je spojio accu na laptop i dobio vrijeme rada 8-10h.. POMOC POMOC POMOC.... PS: molim da se ne pise ...KUPI NOVU U HGspotu ili VEMIL-u...jel to nisam pitao... Hvala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Pa ako ti laptop ne vrijedi previse i mozes naci identicne baterijske celije kakve su sada u bateriji (po kapacitetu, obliku, velicini, temperaturi rada) mozda bi se i dalo to izvesti. Mislim da zamjenske baterije kostaju isto koliko i li-ion baterijske celije ako ih kupujes posebno. Neki IBM modeli ne zele raditi sa ne-originalnim baterijama. Ne smijes dozvoliti da elektronika u bateriji ostane bez napona jer vise nece raditi. Ako rastavljas li-ion bateriju radi to negdje vani jer ako se probusi ili dodje do kratkog spoja pa se zapali nece ju biti moguce ugasiti dok ne izgori (kemijska reakcija je takva da je samodostatna za gorenje) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
za pocetak reci na koliko ti Volti radi adapter koji ustekas u notebook? tj koji mu je izlazni napon. jer ako je neki normalniji napon tipa 12V mozda neces morati dirati bateriju, vec jednostavno izvor struje (mali akumulator) spojiti obicnim jackom(u chipoteci kupis) u laptop, i on 'misli' da je i dalje 'na adapteru'... a imas ogomnu autonomiju i gotovo nikakvo kemijanje. a izadje te jeftinije nego bilo kakvo prepravljanje baterija
![]() |
#4 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Ima par decki s velikim iskustvom, ali tesko je naci prevodioce, ispadnu te skuplji od baterija ![]() Citiraj:
8 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bajker s AMD-om na dresu
Datum registracije: Oct 2007
|
evo da bumpnem malo temu...već sam praktički lud od sranja koje mi se događaju s laptopima pa ajmo redom : ovako...kao prvo da istaknem da ni pod razno nemam namjeru dati 900-1000kuna za bateriju jer je nova na ebay-u 200kn ali ju zbog bratove cure nemogu naručiti [jbga] pri čemu dolazimo do toga zašto sam neotvorim na ebay-u account : zato jer mi je istekla osobna i do nove godine neidem u prebivalište pa ju nemogu dignuti a sad kad smo odagnali bilokakve nejasnoće ajmo na stvar Lenovo 3000 n100 baterija 6-cell 10.8V [1.8V po ćeliji] 4.4Ah može li se gdje u zagrebu to relativno jeftino reparirati tj zamijeniti tih 6 ćelija a da me ne oderu ko mladog majmuna...čuo sam za beterije zagreb ali mi iskreno nije jasno zašto njihove zamjenske dođu praktički koliko i nove baterije...onda kolega mi je natuknuo da tamo kod EPH su croatia baterije i da radi neki čovjek koji se valjda kuži u sve to pa da njega pitam i treće ovo što je visaeg predložio prije godinu ipo dana... eh da i kolika je vjerojatnost da laptop skuži da su se zamijenile ćelije i da odje*e tu novu bateriju tipa "nije original, kupi original pa ću ti ju punit"...jer iskreno malo mi je puno dati 300kn [ako su cijene još uvijek kao u onom visageovom linku [thnx visage ![]() e sad može li se to uradi sam metodom zamijeniti ili bi trebalo paziti da elektronika neostane bez napona i još neke gluposti što povlači činjenicu da se obratim nekome...dakle ako imate iskustva slobodno se raspišite naravno i ako imate bateriju za lenovo n100 ili n200 također se raspišite.. inače sam sad rastavio bateriju i napon joj je splasnuo na 7.69V s početnih 10.8 pa vjerujem da je to uzrok tome što mi nepuni više bateriju.članci su grupirani po dva i svi pokazuju posebno 2.5V otprilike...tako da bi ih najvjerojatnije trebalo kolektivno mijenjati Zadnje izmijenjeno od: Red Dwarf. 29.11.2009. u 19:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Po postu poviše da se zaključit da si već napravio teži dio posla a to je otvaranje bat. paketa. Sada znaš / vidiš dimenzije pojedinih članaka možeš se bacit na nabavku novih. Već znaš da su Li-Ion "kemije", bitno je da nađeš istih gabarita jer ako su imalo drugačiji nećeš moći kasnije zatvorit / sastavit cijeli bat. paket. Pažljivim gledanjem ćeš vidit kontrolni chip koji je zadužen za x funkcija između ostalog i detekcija origigi baterije. Ako nabaviš nove članke slijedi ti zamjena postoječih (odlemiš - zalemiš), sastaviš paket, rekalibracija kako bi chip i lap prihvatili promjene (prvenstveno promjena kapaciteta). E sad, hoćeš potrebno radit sam ili ćeš nekom platit za to ili ćeš kupit tu ili vani ostaje na tebi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
dakle izgleda ništa od te metode zbog kalibracije chipa...a izgleda da mi onda negine da se zaletim na reparaciju pa da oni to podese ukratko koliko sam skužio matematika je ovakva trenutno u bateriji 2 paralelno * 3 serijski = 6 ćelija = 4400mAh = 10.8V ubuduće u bateriji 3 serijski = 3 ćelije = 6000mAh [svaki članak je po 2Ah i 3.6V] = 10.8V |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Matematika ti je ok. Postoji i službena vezija sa 6600mAh (veći bat. pack) jer tadašnje nisu nudile veći kapacitet istih dimenzija. Bitno da mogu stati u bat. pack. U vezi rekalibracije prekopaj http://forum.thinkpads.com/, tu ćeš naći x korisnih informacija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Jer ako fakat dođe 200 kn, to je najbolja varijanta, ja se u tom slučaju ne buih uopće zafrkavao s reparacijom.
![]() |
![]() |
#10 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
ma nisam imao koga za pitati da mi naruči preko ebay-a...doduše sad sam užicao svoju da ide otvarati devizni račun ![]() ali ovo s kalibracijom + nove ćelije je daleko brža metoda...doduše i skuplja kojih stotinjak kuna ali jbga...neznam...budem još vidio ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Imam 6 clanaka izvadjenih iz nove Acerove originalne baterije. Htio slagati svoju bateriju od Toshibe, ali kad sam ju rastavio skuzio da je izgorila elektronika, tako da sada clanci cekaju bolje sutra ![]() Ako ti trebaju, PM-mni me. Mijenjam za razno ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|