Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.11.2009., 13:40   #1
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp

Red Dwarf's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Creative Xmod maaali review

Evo pošto sam se i sam namučio oko zvučne kartice za laptop evo mali osvrt na jednu eksternu budget karticu koju sam nakon mjesecd dana konačno dobio

Dakle kao što i naslov kaže radi se o Creative Xmod kartici.

Link
Review1 Review 2
ebay

Evo dobio karticu koja dolazi u popriličnom malom pakiranju za razliku od pci zvučnih kartica...recimo da je kutija otpirlike kao pola od prosječne kutije matične ploče...

Bundle :

Kao što se vidi na slikama bundle bi mogao biti i bogatiji ali što je tu je. U bundleu dolaze :
  • papiri
  • bijeli 3.5mm M - 3.5mm M kabel neki ful kratki [za ipod, mobitele i tako to spojiti]
  • usb kabel 1.2m bijeli normalni na mini-usb
  • Creative slušalice nekakve [neuljevaju baš puno samopouzdanja]
  • te nekakva torbica bijela s dva odjeljka...najvjerojatnije jedan za karticu a drugi za kabele/slušalice
Sama kartica:

• Instalacija je turbo jednostavna.kabel uštekate u karticu i u kompjuter i gotovo...instaliraju se driveri i to je to. Nikakav program, nikakva podešavanja. Nakon reinstalacije svi programi su namješteni da koriste Creative Xmod karticu umjesto integrirane soundmax kartice. dakle instalacija je ful kratka i brza.
  • Fizički kartica je dobro izvedena. Gore su konektori za napajanje/povezivanje s kompom i line out [tako da nesmeta kabel] a dolje su konektori za line in i slušalice. lijevo je gumb za on/off x-fi crystalizera a desno za x-fi cmss-3d. Naravno nemožete fulati srednji botun za pojačavanje/stišavanje i mute koji prilikom vrtnje ostavlja dojam ko da vrtite scroll na mišu tj. klikće...neznam kako da objasnim
  • naravno tu je još i "skriveni" select botun ali o njemu kasnije

Prvo uključivanje i subjektivni dojmovi

Eto nakon instalacije uslijedilo je i testiranje dotične kartice. Komponente :
  • Notebook hp Compaq nw8240 mobile workstation
  • hp Basic Docking Station [kartica je spojena preko usb-a na docking]
  • Creative Xmod
  • Sony TA-FE530R stereo pojačalo
  • Sony SS-MF315 zvučnici
  • Winamp 5.56
  • FLAC + Audio CD sljedećih grupa
  • Creedence Clearwater Revival - In Concert, Box Set [CD, flac]
  • Supertramp : Paris [live SHM-CD]
  • Massive Attack - Collected - japansko izdanje neko ali nije SHM-CD
  • Alphaville - Forever Young
  • Coverdale and Page - Coverdale and Page
eto od mjuze vidimo da sam isprovao od starog rocka, preko nekakvog pop-rocka, do trip hopa i nakraju ultimativni test za visoke alphaville i coverdale, page

Pa ajmo redom...iako je kartica čim se uključi u komp praktički OOB spremna svejedno je zvučala ko integrirana...doduše malo bolje jer je ipak i sama donekle pojačavala output pa nisam morao odvrnuti pojačalo do kraja i zvučala je ipak donekle malo bolje od integrirane ali jednostavno nije to to bilo.

Naravno ko je vidio čitati upute za nešto pa tako i ja. I onda sam išao čitati upute koje su jasne kao obris mrava koji je 5 km dalje i naravno išao vidjeti ako ima na internetu štogod. I našao sam nakraju na internetu nekakav review koji je objasnio kako se naštelaju crystalizer i cmss-3d. Sve u svemu tu se otkriva ovaj skriveni select gumb koji je zapravo cijela gornja polovica i njegovim pritiskom dva puta naštimavate crystalizer a tri puta naštimavate cmss-3d. "jačina" postavki se nažalost neiscrtava na nikakvoj skali niti postoji program koji bi to pokazivao na ekranu nego se to naštimava po uhu tj kako korisniku odgovara. naravno kako povećavate/smanjivate stupanj kristalizacije/3d zvuka tako vam i brže odnosno sporije blinka odgovarajuća ledica.zgodno ali ipak se treba 5 minuta igrati s time i slušati sve i svašta da bi se zvuk dobio.

Formula X-fi Xtreme fidelity = X-fi 24-bit crystalizer + X-fi CMSS-3D

e pa da napišem nešto i o toj njihovoj računici.
  • X-fi Crystalizer : Slušajući gore navedene audio uratke naštimao sam si x-fi crystalizer koji stvarno poboljšava kvalitetu zvuka tj nekako je maaalo življi ali naravno crystalizer je praktički na minimum namješten jer inače ispušta neke nebulozne frekvencije. Sve u svemu nakon podešavanja bilo je ugodno slušati sva 4 izvođača
  • X-fi CMSS-3D : e ovo i flac/audio cd muzika nikako neidu skupa...jednostavno neide nikako. igrao sam se s tim postavkama ali nikako ih namjestiti u 3/4 slučaja. Jedino kod starog CCR- In Concert je ovo imalo nekog smisla tj. glas i naravno sami instrumenti su se mogli bolje razaznati [ipak tad nisu imali baš state-of-the art tehnologiju snimanja koncerata]
  • Sve u svemu malo su se preračunali u tome

A što je s filmovima?

A s filmovima je relativno ista stvar. Crystalizer sam praktički naštimao na savršenstvo ali cmss-3D jednostavno nije to to...ugl CMSS-3D reklamiraju kao da ti stvori 9 virtualnih zvučnika...ali loše to stvori...mogli su se još malo potruditi u vezi toga...jednostavno ide razdvojiti najvjerojatnije ferekvencije tj relativno dobro on razdvoji[rambo drugi dio recimo] ljude u pozadini, tenk, ramba, mjuzu, ambijentalne zvukove ali ih loše nekako "posloži" virtualno i onda jednostavno počne boliti glava od svega toga. Neznam kako bi drugačije rekao.

Spajanje nečeg drugog osim notebooka/PC-a :

spojio sam bio na line in ipod i naravno na line out zvučnike ali jednostavno nema smisla to raditi jer zvuk s ipoda [classic 5G 80GB] i preko xmod-a je praktički isti. Naravno za ovu ekzibiciju vam treba i vanjski punjač kojeg će te spojiti na miniusb kojeg NEDOBIJETE uz karticu [idioti kapitalistički]. sva sreća pa sam od svog hp ipaq 914 imao punjač koji isporučuje 1A struje [malo poprilično puno vuče ]

Usporedba s prijašnjim karticama koje sam imao :

Nebi se htio upuštati u sad neke detaljnije rasprave i diskusije ali po onome što sam imao posložio bi ovako kartice
  • Audiotrak Prodigy 192 PCI
  • Creative Xmod USB
  • Audigy 2 ZS PCI
  • Audigy 4 PCI
Audiotrak je jednostavno prebolesna kartica bila i s njom slušanje mjuze je bilo jednostavno savršeno. Xmod zbog crystalizera kojeg sam naštimao bi ipak stavio ispred ovih audigy kartica. Naravno kartica bez crystalizera također bi bila ispred audigy kartica ali crystalizer ako da malo napravi razmaka među određenim tonovima pa se jasnije čuje što se htjelo reći

Eto...ako sam nešto krivo rekao/nisam rekao/trebalo bi duniti slobodno pitajte...kao što rekoh ovo je bila subjektivna procjena kartice.

The good :
  • X-fi 24 bitni Crystalizer
  • Ogromni gumb za volume/mute
  • Raspored tipki i ulaza/izlaza
  • naravno zvuk i dizajn same kartice [iako nedolazi u crnoj boji]
  • brza instalacija
  • mp3 je s ovim stvarno daleko bolji tj. s reklamom neprodaju maglu nego je stvarno slušljivije vrtiti mp3ce nego prije
  • Nije napravljena od jeftine plastike tj izgleda kvalitetno, iako lagano ali svejedno kvalitetno napravljena
The bad :
  • X-fi CMSS-3D [ne toliko bad ali ipak sumnajm da ću ga ja uključivati]
  • Nema AC adaptera [šugavi kapitalisti američki ]
  • Malo je glomazna za prenošenje [kao oveći mobitel tj veća od mx revolutiona skoro]
Zaključak :
  • Za novce koje sam dao za nju stvarno se isplati. Zvuk je daleko bolji i stvarno se sad isplati koristiti pojačalo opet...Naravno još uvijek se treba naviknuti malo na drugačiju boju zvuka ali s vremenom će i to sjesti na vrijeme [dobio ju tek sinoć]

Red Dwarf je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2009., 13:54   #2
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Nice.

Btw, nabavi si poštenu podlogu za MX-a.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.11.2009., 14:21   #3
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp

Red Dwarf's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
a i to će doći ovih dana nadam se...poštari me baš i nevole...a do prije dva mjeseca je sve stizalo u roku od 10 radnih dana...

eh da i još mali dodatak : kartica kao producira zvuk iznad studijske kvalitete tj. kao u studiju se reže kvaliteta da bi stalo na cd a onda s cd-a na mp3 se opet reže kvaliteta a xmod magično vraća tu kvalitetu i nakraju digne tu kvalitetu čak iznad studijske [graf na pozadini kutije]. naravno pretpostavljm da shvaćate da je to marketinški bullshit...imam eaglese hotel california dvd s 192khz stereo zvukom i naravno 5.1 zvukom i svejedno se čuje razlika između netaknutog dvd-a i onoga što sam izripao u mp3 320kbps cbr...naravno više nije toliko velika ali svejedno se jednostavno osjeti kad je original ona gustoća zvuka koja te udari i malo prazniji zvuk mp3ce.

tako da crystalizer je ful dobar na mp3cama [za to se i "preporuča" koristiti] jer stvarno odradi dobar posao...ali na flacu ipak nije to to jer bezveze dodava "izgubljene" elemente koji nisu ni bili tu tako da jednostavno flac onda gubi smisao

ali sve u svemu bez razmišljanja bi ju opet kupio

Zadnje izmijenjeno od: Red Dwarf. 19.11.2009. u 15:06.
Red Dwarf je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno