|
![]() |
#1 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
Skripte
Osobno pišem skripte prvenstveno za sebe iz pojedinih predmeta (vodeći Matematika i Osnove elektrotehnike) na način da je sve objašnjeno u detalje (svaki zadatak, postupak, formule, teorija...). Stvarno sam si dao truda (nije bezvezna žbrljotina). Moje pitanje je može li se i na koji način taj sav trud unovčiti? Malo sam razmišljao i vidio da imam tri glavne opcije. 1. sam napraviti svoju skriptu, prijaviti u Nacionalnoj i tako dalje, nabaviti izdavača itd. - košta ko suho zlato ![]() 2. prodati prava/skriptu određenom izdavaču i onda neka se on dalje tegli sa distribucijom, printom itd. 3. objaviti for free na netu 4. prodaja na crno (slanje poštom) Koliko mi se čini najbolja opcija je ili objaviti for free ili se "dogovoriti" s izdavačem (opcija 2.). Prva opcija mi je preskupa a četvrta mi se čini pucanj u prazno jer prodam ih desetak, a ostali poskidaju s neta skenirano i slično, čak se i navedu kao autori. Ili ima li nekih drugih? Nije da baš moram prodavati, jer sumnjam da bi dobio nešto preveliko za to, ali opet ukoliko se može bar nešto unovčiti, zašto ne. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
pucanj u prazno ![]() ne mozes to unovciti,pa to se dijeli k'o narodno dobro ali mozes biti ponosan ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
pa, posto si to naucio pisuci skripte, iskoristi to da zaradis, a skripte objavi na netu. na njima mozes zaradit samo ako ih prodajes u stari papir, ali i za to ti ih treba puno da bi imao za cevape.... ko bi pobogu kupio skriptu iz matematike? pa po netu ih ima milion dobrih, i ko zna kolko jos..... pa ni profesori kod nas na brdu se ne trude zastititi svoje skripte, ili prodat, jer nema smisla... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2008
|
Tako sam ja napravio za "Mehaniku fluida" koji je jedan od tezih ispita bio, pa kad sam polozio dao drugome kolegi i rekao da kad polozi, da dalje kome treba. Tesko da ces od tog imati zarade, a jos ce te kolege na faxu tracati jer neces dati. Ako si bas ulozio truda i ne zelis dati besplatno, onda jeidno ostake otici kod nekog izdavaca ako ce preuzeti to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
da, to sam i mislio ![]() vjerojatno će onda ići for free, ali prije toga ću pitati kod izdavača (koji je već zainteresiran za tako nešto, pa je šteta propustiti tu priliku) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
RPG player
Datum registracije: Sep 2006
|
sa skriptom nećeš zaraditi bolje bi ti bilo da daješ instrukcije recimo da daješ instrukcije za 100 kn na sat i pola, dnevno daješ oko 6 instrukcija (što bi bilo 9 sati posla) i na jedne instrukcije ti dođe po više ljudi odjednom jer svi idu na isti predmet, npr 5 ljudi to ti je 3000 kn dnevno i definitivno više nego da prodaješ skripte a te skripte onda možeš prodavati onima kojima daješ instrukcije, usput rješavati nove zadatke i dalje prodavati nove zadatke.... naravno, sve ovisi kako dobro znaš to raditi (najviše ćeš posla imati ako dobiš dobru preporuku) jer neki znaju gradivo jako dobro ali nemaju pojima kako objasniti drugima
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|