Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 30.08.2009., 12:36   #1
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Dual Core vs. Quad Core CPU

Ne znam dali je tema prikladna i kuda bih je stavio, no zanimaju me neke stvari u vezi dvojezgrenih i cetverojezgrenih procesora.
Naime vidim da nekima nije jasno zasto uvijek kupujem daul core procesore:

6400+ -> X2 250 - > X2 550 BE

Ok, posto koristim komp kod kuce iskljucivo za igre, net te neke odredene alate (koji bas i ne koriste 4 jezgre) zasto uzimati quad?
Recimo sada imam X2 250 koji kuca stavilno na 3,6 GHz....posto sam ga lagano utopio i doslovce 1 za 1 dobivam X2 Phenom 550 BE zasto ga ne uzeti!?

Pa me zanima konkretno kod igara, dali igre koriste sve cetiri jezgre i sta bih dobio prelaskom na quad CPU? Koliko ce mi igre bolje raditi na quad procesoru?

Ovo se ne odnosi samo na AMD, vec me zanima i situacija kod Intel-a.

Koja igra koristi sve cetiri jezgre?

Zanima me jer ako je quad u igrama toliko bolji, da si razmislim o prelasku na neki quad cpu......no prvo dolazi nova ploca.

LP

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline  
Staro 30.08.2009., 12:42   #2
Melani
Banned

Datum registracije: Jun 2008
http://tinyurl.com/matjyq
dakle kod ostalih koje ne koriste više od dvije jezgre igra e radit brže ako jezgre rade na većem taktu
Melani je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.08.2009., 12:59   #3
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline  
Staro 30.08.2009., 13:23   #4
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor Codiac Pregled postova
E to me zanimalo pa je to i odgovor zasto ne koristim quad vec lijepo OC dual core CPU.
Kada bude u skoroj buducnosti bilo igara koje ce koristiti vise jezgri tj. 4 onda ce nama koji puno igramo imati smisla prelaziti na quad, ovako bas i nema smisla.

A cim se taj spisak igara prosiri.....i ja cu ubosti jedan lijepi, brzi quad i jos ga lijepo OC.

No, vjerujem da neki odredeni ljudi na forumu koji rade u CAD i odredenim alatima (kojih bas iskreno i nema puno na forumu) imaju koristi od 4 jezgre....no ipak su u manjini.....sve je ostalo eto: "imam quad". Tu ne mislim na nikoga odredenoga vec samo iznosim svoje misljenje.

Mislim da je trenutno najbolje rijesenje sto brzi dual core cpu...

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline  
Staro 30.08.2009., 13:33   #5
Mad Max
Registered User

Datum registracije: May 2009
Uporedi GTA IV , ARMA II , Dirt i neke rtsove ....meni te igre rade brže na četverojezgrenom procesoru a nisam primjetio da mi i jedna radi sporije makar mi je trtenutni Q na nižem taktu negu je bio prethodni dualac iste arhitekture.Koristim istu grafičku.
Mad Max je offline  
Staro 30.08.2009., 13:35   #6
velorien
Premium
Moj komp

velorien's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
Ako vec uzmes X2 550BE probaj ga otkljucat i dobit free quad. Ja bi inace na tvom mjestu uzeo trojezgreni proc jer predstavlja dobar kompromis, a nisu toliko skuplji. Recimo X3 710 je 100 kn skuplji od X2 550BE
velorien je offline  
Staro 30.08.2009., 13:37   #7
Melani
Banned

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Mad Max Pregled postova
Uporedi GTA IV , ARMA II , Dirt i neke rtsove ....meni te igre rade brže na četverojezgrenom procesoru a nisam primjetio da mi i jedna radi sporije makar mi je trtenutni Q na nižem taktu negu je bio prethodni dualac iste arhitekture.Koristim istu grafičku.
sve koje si naveo koriste 4 jezgre
Melani je offline  
Staro 30.08.2009., 13:37   #8
Mad Max
Registered User

Datum registracije: May 2009
I novi OF II koji samo što nije stigao preporuča četverojzgreni procesor za ugodno igranje ali to se tek treba potvrditi kada igra uskoro izađe.
Mad Max je offline  
Staro 30.08.2009., 15:11   #9
bluefluid
Premium
Moj komp

bluefluid's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Codiac Pregled postova
Daj pogledaj datum tog clanka!

Velika vecina novih naslova ce koristiti 4 jezgre, a razlog za kvad vise je jer jednostavno cak i na manjoj frekvenciji kvadovlje izvlaci vise iz grafe. Bilo je nedavno vec rasprave o tome i nekoliko linkova di se to fino vidi.

Sto se tice same teme - prozvakano x puta, mislim da je vec totalno zastarila i da nema smisla raspravljati o ovome vise...
bluefluid je offline  
Staro 30.08.2009., 15:20   #10
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Ne znam dali je tema prikladna
Nije.
Bilo bi lijepo da se naučiš koristiti tražilicu, pisano je o tome sto puta-samo treba potražiti

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno