Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.08.2009., 08:21   #1
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Zaštitne naočale za rad na računalu

Eto, kolega stigao sa sistematskog te su mu rekli da bi bilo dobro da nabavi naočale za svakodnevni rad pred računalom.

Sad što preporučate i kako se uopće kreću cijene?
Staro 28.08.2009., 08:27   #2
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
pa vjerojatno je dalekovidan, nešto sitno (npr +0.5 ili +1)
i ne treba naočale za ništa drugo(ni za vožnju ni za čitanje-nije knjižnjičar pa da čita knjige x sati na dan )
osim za višesatni rad na kompu jer se zamara cilijarni mišić u oku i onda može bolit glava, suzit oko, mutit se vid...

ako nisu precizirali dioptriju jer je to samo brzinski sistematski,
neka ode kod optičara i besplatno mu izmjere (ako uzima naočale tamo)

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.08.2009., 08:35   #3
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Ma ne, uzeli bi svi u uredu. Neka preventivna zaštita, taman da se oko odmori.
Staro 28.08.2009., 08:35   #4
TomRi
Moj komp

TomRi's Avatar

1
2
3

iako osobno mislim da ne postoje 'naočale za sve u uredu'
trebao bi svatko svoju dioptriju odrediti, pošto iste naočale ne rade istu stvar
ako ih nosi kratkovidna ili dalekovidna osoba.

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Staro 28.08.2009., 08:43   #5
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Sve to štima i naravno da treba znati i dioptriju, al dobio je inf da ima naočala koje umanju zračenje pa da nije loše da si to nabavi za rad na poslu. Ipak radimo po 8h na dan + "sitno" doma.
Staro 28.08.2009., 08:50   #6
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Matt Pregled postova
Sve to štima i naravno da treba znati i dioptriju, al dobio je inf da ima naočala koje umanju zračenje pa da nije loše da si to nabavi za rad na poslu. Ipak radimo po 8h na dan + "sitno" doma.
Nesto ovakvo?

Predpostavljam da mu nisu rekli *koje* se to tocno zracenje umanjuje?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2009., 08:56   #7
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

No dobro, sad već malo pretjeruješ. Uglavnom, svi znamo da rad za monitorom umara oči, naočale koje umanjuju taj efekt postoje i upotrebljava ih velik broj ljudi, stoga molim konkretne odgovore bez ovakvih izleta kao što je bubba provalio. Naravno, i ja sam se možda pogrešno izrazio u pogledu zračenja.
Staro 28.08.2009., 09:00   #8
TomRi
Moj komp

TomRi's Avatar

imate LCD, ne vidim razloga za brigu (ako ih je uopće i bilo dok su bili CRT u igri)
http://www.hps.org/publicinformation/ate/q3750.html

Citiraj:
LCD monitors and Plasma monitors are not considered subject to the standard because they have no potential for emitting x radiation.
sve mi to smrdi na trik da se nešto proda pod izgovorom da 'čuva zdravlje' (naočale, filteri...)
a možeš prodati svašta, jer zdravlje time nije ugroženo pa nitko neće skužit da ne radi

samo nek si dioptriju pregleda svatko u uredu i već ste puno napravili.

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 28.08.2009. u 09:11.
Staro 28.08.2009., 09:09   #9
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Matt Pregled postova
No dobro, sad već malo pretjeruješ. Uglavnom, svi znamo da rad za monitorom umara oči, naočale koje umanjuju taj efekt postoje i upotrebljava ih velik broj ljudi, stoga molim konkretne odgovore bez ovakvih izleta kao što je bubba provalio. Naravno, i ja sam se možda pogrešno izrazio u pogledu zračenja.
Ne, ne pretjerujem, nego mi je nejasno da osoba s dovoljnom inteligencijom za paljenje racunala, prijavak na forum i pisanje posta moze popusiti "naocale protiv radijacije od monitora". Ili ako ih vec popusi, da ih popusi bez i jednog dodatnog pitanja i pogovora...

Ukratko, oci ce ti biti jednako umorne buljio ti 8 sati u zid, monitor ili pyzdu. "Lijecnicima" koji su ti preporucili takve naocale ne bih povjerio svoju macku a kamo li uzimao njihovo misljene kao meritorno za bilo koju zdravstvenu konkluziju.

Kao sto ti rece TomRi, ako postoji dioptrija, da, normalno da je mudro uzeti naocale iz prostog razloga jer ce se oko manje naprezati ako bude korigirano staklima, pa ce se shodno tome manje umarati.

Naocale s razno raznim polarizacijskim premazima su takodjer cisto mazanje ociju (heh, da, zgodno se poklopilo...) i valjda sluze ljudima koji jos nisu ovladali "brightness" i "contrast" kontrolama na svojem monitoru. S druge strane, istina jest da ta skuplja stakla obicno imaju bolje sanse prezivjeti grebanje i slicne mehanicke podrazaje, no to je vec diskusija koja nema veze s ovime.

Citiraj:
Autor TomRi Pregled postova
sve mi to smrdi na trik da se nešto proda pod izgovorom da 'čuva zdravlje' (naočale, filteri...)
a možeš prodati svašta, jer zdravlje time nije ugroženo pa nitko neće skužit da ne radi
Eto.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2009., 09:13   #10
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Dobro pa mu nije rekao kod kojeg opticara da ode, a mozda je i preporucio nekog svog pajdu s kojim ima ugovor

Nazalost, danas je zdravlje samo biznis, sto nam Tamiflu i ostala govna zorno pokazuju.
Dizel je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.08.2009., 09:15   #11
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Te "zastitne naocale" su PNB. Iliti Porez Na Budale.

Najbolje "zastitne naocale" kostaju ovisno o velicini, od 2000 kuna recimo za 20-24" modele, pa do 10-ak tisuca kuna za 30" modele. Oznaka im je LCD i IPS

Neke od firmi koje ih proizvode su HP, Lenovo, Dell, mozda cak ima i Samsunga i LG-a, nisam siguran. Mozes ih kupit u svakom bolje opremljenom Computer Shopu™.

Uz te "zastitne naocale" dolazi i naputak da ih treba "skinuti" svakih 2 sata na 15-20 minuta.
Staro 28.08.2009., 09:25   #12
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ne, ne pretjerujem, nego mi je nejasno da osoba s dovoljnom inteligencijom za paljenje racunala, prijavak na forum i pisanje posta moze popusiti "naocale protiv radijacije od monitora". Ili ako ih vec popusi, da ih popusi bez i jednog dodatnog pitanja i pogovora...
Kao prvo, nisam ih ni kupio već sam pitao ovdje na forumu, dakle imam dovoljno inteligencije da se raspitam prije nego što neš kupim. Sad kad sam dobio takvu informaciju vjerojatno ih neću kupiti pod krinkom "zaštitne naočale za rad na računalu" što sam napisao bez nekog razmišljanja. Sam naslov bi vjerojatno bolje zvučao da sam stavio "Naočale za rad na računalu".

Kao drugo izrazio sam se krivo pod nazivom zaštita od zračenja, dakle u pitanju je zamor očiju, a kolko vidim ima takvih rješenja.

http://www.essilor.hr/b2c/za_racunala.html
Staro 28.08.2009., 09:29   #13
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
Te "zastitne naocale" su PNB. Iliti Porez Na Budale.
Slažem se, mislim da ako nemaš dioptriju i briješ na neku ''zaštitu'' koja ti uopće ne treba možeš komotno i sunčane nabacit na nos dok surfaš jer ljudsko oko se napreže i umara bez obzira u što fokusirano pilji par i više sati pa bio to ''radioaktivni'' LCD ili dok čitaš običnu dobru staru knjigu. Dakle nicht kaufen protektif brille - das ist ein mačak u freči. Ako netko ima ustanovljenu dioptriju to je već druga priča naravno

C L O W N I N G A R O U N D

Zadnje izmijenjeno od: Doink the Clown. 28.08.2009. u 09:46.
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2009., 09:31   #14
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Vidim ja sad ste se ulovili na radioaktivnost, no no nemamo više CRT na poslu

Basta!!!

Neću kupiti te naočale a neće ih ni kolega
Staro 28.08.2009., 09:38   #15
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Neka ti kolega lijepo posjeti optičara koji će mu izmjeriti točnu dioptriju i reći da li su mu zaista potrebne naočale. Tek nakon toga može razmišljati o naočalama, ali pravima, a nikakvima 'za zaštitu od ekrana' ili sličnim nebulozama.
Staro 28.08.2009., 10:15   #16
V.I.P
Istrian Lifestyle
Moj komp

V.I.P's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
ja sam u plusu, +0.5 i isto radim 8+ sati na kompu,kupio sam si naocale bas iz razloga sta su mi se oci zamarale,suzile,kad bi sjeo u auto i isao na vecer doma svima bi blicao jer sam zabrio da voze sa dugim svjetlima
puno lakse mi je od kad ih imam,to bez daljnjeg.. isto vrijedi i za suncane naocale,nebi moga bez njih..
V.I.P je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2009., 10:16   #17
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Pošto i sam nosim naočale od 4g života mogu ti sugerirati da nijedne neće umor zamijeniti i odstraniti kao - odmor,jednostavno kako se laički kaže ''sjaši'' s kompjutera. I to čak i ukoliko cjelodnevno radiš,bar 10-15min pauze na svaka 2-3h.

Posljedice mogu dugoročno biti vrlo ozbiljne.
thedream je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2009., 10:22   #18
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor thedream Pregled postova
Pošto i sam nosim naočale od 4g života mogu ti sugerirati da nijedne neće umor zamijeniti i odstraniti kao - odmor,jednostavno kako se laički kaže ''sjaši'' s kompjutera. I to čak i ukoliko cjelodnevno radiš,bar 10-15min pauze na svaka 2-3h.

Posljedice mogu dugoročno biti vrlo ozbiljne.
Dobro, sjašeš sa monitora i što radiš dalje? Opet gledaš u neki drugi qrac ili pyzdu i oči ti se ne odmaraju.

Iako mi je bila fora kad je došao LCD. Kao, bolji je za oči, manje se umaraju, a svi bulje u još svijetliju površinu nego prije :P
  Reply With Quote
Staro 28.08.2009., 10:52   #19
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ne postoje čudesne naoćale "za rad na kompu" samo diptrijske naoćale za one koji ih trebaju i to poželjno da su točno sa njihovom aktualnom dioptrijom i zato se rade "na recept" okuliste kod optičara...

Sve te "zračenje ovo ili ono" provale su bedastoća, bubba je dobro postao kako bi tako nekaj izgledalo...

Što se polarizacije i pretjeranog blještavila tiče - polarizerima je mjesto na sunčanim cvikama za vožnju (i ja imam takve u autu) da ti smanjuje odbljesak, za monitorom - kupit bolje monitore i podesit ih kako treba i stavit na pravu radnu udaljenost i minimalizirat će se zamor, svako ima pravo na pauze u pauzi od kompa bi trebali gledat kroz prozor ili nekaj sl da se oko nemora akomodirati u tom periodu (akomodacija je prilagodba za gledanje na blizinu i razlog glavobolja uzrokovanih dalekovidnošću) i to je to kaj se može napravit...
Staro 28.08.2009., 11:09   #20
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Dečki, kad se kupuje takvo nešto dobro je uzeti nešto kaj je multifunkcionalno, dobrog dizajna i kaj je najvažnije provjerenog proizvođaća

Čak će se i jedan Bono Vox usrat od ljubomore i jada ako vas vidi sa ovakvima:

Citiraj:
Eye protection from STIHL not only ensure extensive protection against injury, but also stand out through their safe, comfortable fit and low weight. The high-quality goggles and glasses also absorb harmful UV rays and ensure an undistorted view to prevent eye fatigue.

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2009., 11:28   #21
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Dobro, sjašeš sa monitora i što radiš dalje? Opet gledaš u neki drugi qrac ili pyzdu i oči ti se ne odmaraju.

Iako mi je bila fora kad je došao LCD. Kao, bolji je za oči, manje se umaraju, a svi bulje u još svijetliju površinu nego prije :P
Ne vidim smisao tvog posta,osim nabijanja istih,pa ću probati skratiti. Pričam ti priču kao dugogodišnji igrač WoW-a od samih početaka,sve ti je jasno, kao općenito gaming-junkie dugi niz godina,a u isto vrijeme kao osoba koja htjela to ili ne,mora u uredu ili van njega za lapom biti 8-10h dnevno,ne razgovaram kao netko iz Buga,ili kolumne Vidija.

Tako da te molim za razumijevanje,gledanjem u pidzu iduća stvar koju ćeš doživjeti je eksplozija sreće,a gledanjem dugo u monitor uz probleme ionako s vidom,samo ćeš doživjeti peckanje i suzenje očiju..nećeš to od pizde doživjeti ako si čist u glavi.

LCD je malkice bolji od CRT-a uz pravilnu udaljenost,pravilno podešen monitor i stanke,obavezne u svemu.

Ne nosim naočale jer mi se sviđaju već šta moram,i to punu 21g prema tome od Nintenda na portablu do 24 monitora znam kako mi oči reagiraju,i da nijedni supercvikeri ne mogu odmoriti oči - kao odmor.

Za posao i cjelodnevno paranje excela neću ni govoriti,i ostalih gluparija i izračuna u programima za knjiženje ulaznih računa,naloga i knjigovodstvo.
Staro 28.08.2009., 13:33   #22
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Mislim da znam o čem pričaš. Načuo sam za neke naočale za rad na računalu koje imaju neke rupice.
Konkretnije ova priča :
http://www.biorama.net/rupicaste-naocale.html

Uopće ne želim ulaziti u diskusiju iskoristivosti, to ostavljam ljudima kojima je optika struka.
Staro 28.08.2009., 13:44   #23
makaza
Premium
Moj komp

makaza's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
...ma nabavi bilo kakav okvir i stavi obično staklo sa antirefleksnim premazom,onako ljubičasto se vidi sa strane kada gledaš u staklo,i to košta 50-100kn,samo stakla.meni je nestala glavobolja i umor očiju.
makaza je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2009., 13:52   #24
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Ako čovjek već ima određen poremećaj (+ ili -) kada bude uzimao nova stakla neka trazi antirefleksivna i to je sve sto mu moze "ublaziti" posledice rada na racunaru (smanjuju prekomjernu količinu svjetlosti). Nema tih cvikera koji ce ti ukinuti naprezanje očiju prilikom rada na računar, čitanju, vezenju, heklanju,...

Samo neka ode do optičara da mu odredi dioptriju kako treba i to je to.

Ovo govorim iz vlastitog iskustva, nosim cvikere već 10ak godina, i trenutna dioptrija mi je -3.75 i -3.50, i jos tone.
Staro 28.08.2009., 13:59   #25
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Citiraj:
Autor makaza Pregled postova
...ma nabavi bilo kakav okvir i stavi obično staklo sa antirefleksnim premazom,onako ljubičasto se vidi sa strane kada gledaš u staklo,i to košta 50-100kn,samo stakla.meni je nestala glavobolja i umor očiju.
Mile će znati,nešto kao Herbafast.. varenje,gasovi i to. Odma nestane.
Staro 28.08.2009., 17:10   #26
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Po mome (bogatom™ i dugogodisnjem) iskustvu, samo je jedan lijek za zamor ociju...

- bez pdziarija, svakih 2 sata odem s kompa do frizidera, trgnem jednu 'ladnu, zujim po kuci 20ak minuta dok se to fino popije, vratim se na komp, i ko nov sam. I tako mogu po 16 sati provjereno .

cijena? Sitnica, 10ak kuna.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno