|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Zaštitne naočale za rad na računalu
Eto, kolega stigao sa sistematskog te su mu rekli da bi bilo dobro da nabavi naočale za svakodnevni rad pred računalom. Sad što preporučate i kako se uopće kreću cijene?
![]() |
#2 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
pa vjerojatno je dalekovidan, nešto sitno (npr +0.5 ili +1) i ne treba naočale za ništa drugo(ni za vožnju ni za čitanje-nije knjižnjičar pa da čita knjige x sati na dan ![]() osim za višesatni rad na kompu jer se zamara cilijarni mišić u oku i onda može bolit glava, suzit oko, mutit se vid... ako nisu precizirali dioptriju jer je to samo brzinski sistematski, neka ode kod optičara i besplatno mu izmjere (ako uzima naočale tamo)
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
|
![]() |
#5 |
Premium
|
Sve to štima i naravno da treba znati i dioptriju, al dobio je inf da ima naočala koje umanju zračenje pa da nije loše da si to nabavi za rad na poslu. Ipak radimo po 8h na dan + "sitno" doma.
![]() |
#6 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
No dobro, sad već malo pretjeruješ. Uglavnom, svi znamo da rad za monitorom umara oči, naočale koje umanjuju taj efekt postoje i upotrebljava ih velik broj ljudi, stoga molim konkretne odgovore bez ovakvih izleta kao što je bubba provalio. Naravno, i ja sam se možda pogrešno izrazio u pogledu zračenja.
![]() |
#8 | |
|
imate LCD, ne vidim razloga za brigu (ako ih je uopće i bilo dok su bili CRT u igri) http://www.hps.org/publicinformation/ate/q3750.html Citiraj:
a možeš prodati svašta, jer zdravlje time nije ugroženo pa nitko neće skužit da ne radi ![]() samo nek si dioptriju pregleda svatko u uredu i već ste puno napravili.
Danas je teško biti budala, prevelika je konkurencija... Water cooled PC Moj najveci MOD Novi hobby: RC model + HD kamera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 28.08.2009. u 09:11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Ukratko, oci ce ti biti jednako umorne buljio ti 8 sati u zid, monitor ili pyzdu. "Lijecnicima" koji su ti preporucili takve naocale ne bih povjerio svoju macku a kamo li uzimao njihovo misljene kao meritorno za bilo koju zdravstvenu konkluziju. Kao sto ti rece TomRi, ako postoji dioptrija, da, normalno da je mudro uzeti naocale iz prostog razloga jer ce se oko manje naprezati ako bude korigirano staklima, pa ce se shodno tome manje umarati. Naocale s razno raznim polarizacijskim premazima su takodjer cisto mazanje ociju (heh, da, zgodno se poklopilo...) i valjda sluze ljudima koji jos nisu ovladali "brightness" i "contrast" kontrolama na svojem monitoru. S druge strane, istina jest da ta skuplja stakla obicno imaju bolje sanse prezivjeti grebanje i slicne mehanicke podrazaje, no to je vec diskusija koja nema veze s ovime. Eto.
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Dobro pa mu nije rekao kod kojeg opticara da ode, a mozda je i preporucio nekog svog pajdu s kojim ima ugovor ![]() Nazalost, danas je zdravlje samo biznis, sto nam Tamiflu i ostala govna zorno pokazuju. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Te "zastitne naocale" su PNB. Iliti Porez Na Budale. Najbolje "zastitne naocale" kostaju ovisno o velicini, od 2000 kuna recimo za 20-24" modele, pa do 10-ak tisuca kuna za 30" modele. Oznaka im je LCD i IPS ![]() ![]() Neke od firmi koje ih proizvode su HP, Lenovo, Dell, mozda cak ima i Samsunga i LG-a, nisam siguran. Mozes ih kupit u svakom bolje opremljenom Computer Shopu™. Uz te "zastitne naocale" dolazi i naputak da ih treba "skinuti" svakih 2 sata na 15-20 minuta. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Kao drugo izrazio sam se krivo pod nazivom zaštita od zračenja, dakle u pitanju je zamor očiju, a kolko vidim ima takvih rješenja. http://www.essilor.hr/b2c/za_racunala.html
![]() |
![]() |
#13 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Slažem se, mislim da ako nemaš dioptriju i briješ na neku ''zaštitu'' koja ti uopće ne treba možeš komotno i sunčane nabacit na nos dok surfaš jer ljudsko oko se napreže i umara bez obzira u što fokusirano pilji par i više sati pa bio to ''radioaktivni'' LCD ![]() ![]()
![]() C L O W N I N G ![]() Zadnje izmijenjeno od: Doink the Clown. 28.08.2009. u 09:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Vidim ja sad ste se ulovili na radioaktivnost, no no nemamo više CRT na poslu ![]() Basta!!! Neću kupiti te naočale a neće ih ni kolega ![]()
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Neka ti kolega lijepo posjeti optičara koji će mu izmjeriti točnu dioptriju i reći da li su mu zaista potrebne naočale. Tek nakon toga može razmišljati o naočalama, ali pravima, a nikakvima 'za zaštitu od ekrana' ili sličnim nebulozama.
![]() |
#16 |
Istrian Lifestyle
Datum registracije: Jul 2009
|
ja sam u plusu, +0.5 i isto radim 8+ sati na kompu,kupio sam si naocale bas iz razloga sta su mi se oci zamarale,suzile,kad bi sjeo u auto i isao na vecer doma svima bi blicao jer sam zabrio da voze sa dugim svjetlima ![]() puno lakse mi je od kad ih imam,to bez daljnjeg.. isto vrijedi i za suncane naocale,nebi moga bez njih.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Banned
|
Pošto i sam nosim naočale od 4g života mogu ti sugerirati da nijedne neće umor zamijeniti i odstraniti kao - odmor,jednostavno kako se laički kaže ''sjaši'' s kompjutera. ![]() Posljedice mogu dugoročno biti vrlo ozbiljne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() Iako mi je bila fora kad je došao LCD. Kao, bolji je za oči, manje se umaraju, a svi bulje u još svijetliju površinu nego prije :P |
|
![]() |
![]() |
#19 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ne postoje čudesne naoćale "za rad na kompu" samo diptrijske naoćale za one koji ih trebaju i to poželjno da su točno sa njihovom aktualnom dioptrijom i zato se rade "na recept" okuliste kod optičara... Sve te "zračenje ovo ili ono" provale su bedastoća, bubba je dobro postao kako bi tako nekaj izgledalo... Što se polarizacije i pretjeranog blještavila tiče - polarizerima je mjesto na sunčanim cvikama za vožnju (i ja imam takve u autu) da ti smanjuje odbljesak, za monitorom - kupit bolje monitore i podesit ih kako treba i stavit na pravu radnu udaljenost i minimalizirat će se zamor, svako ima pravo na pauze u pauzi od kompa bi trebali gledat kroz prozor ili nekaj sl da se oko nemora akomodirati u tom periodu (akomodacija je prilagodba za gledanje na blizinu i razlog glavobolja uzrokovanih dalekovidnošću) i to je to kaj se može napravit...
![]() |
#20 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Dečki, kad se kupuje takvo nešto dobro je uzeti nešto kaj je multifunkcionalno, dobrog dizajna i kaj je najvažnije provjerenog proizvođaća ![]() Čak će se i jedan Bono Vox usrat od ljubomore i jada ako vas vidi sa ovakvima: Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Banned
|
Citiraj:
Tako da te molim za razumijevanje,gledanjem u pidzu iduća stvar koju ćeš doživjeti je eksplozija sreće,a gledanjem dugo u monitor uz probleme ionako s vidom,samo ćeš doživjeti peckanje i suzenje očiju..nećeš to od pizde doživjeti ako si čist u glavi. LCD je malkice bolji od CRT-a uz pravilnu udaljenost,pravilno podešen monitor i stanke,obavezne u svemu. Ne nosim naočale jer mi se sviđaju već šta moram,i to punu 21g prema tome od Nintenda na portablu do 24 monitora znam kako mi oči reagiraju,i da nijedni supercvikeri ne mogu odmoriti oči - kao odmor. Za posao i cjelodnevno paranje excela neću ni govoriti,i ostalih gluparija i izračuna u programima za knjiženje ulaznih računa,naloga i knjigovodstvo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Does youer dewg byte?
|
Mislim da znam o čem pričaš. Načuo sam za neke naočale za rad na računalu koje imaju neke rupice. Konkretnije ova priča : http://www.biorama.net/rupicaste-naocale.html Uopće ne želim ulaziti u diskusiju iskoristivosti, to ostavljam ljudima kojima je optika struka.
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
...ma nabavi bilo kakav okvir i stavi obično staklo sa antirefleksnim premazom,onako ljubičasto se vidi sa strane kada gledaš u staklo,i to košta 50-100kn,samo stakla.meni je nestala glavobolja i umor očiju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Ako čovjek već ima određen poremećaj (+ ili -) kada bude uzimao nova stakla neka trazi antirefleksivna i to je sve sto mu moze "ublaziti" posledice rada na racunaru (smanjuju prekomjernu količinu svjetlosti). Nema tih cvikera koji ce ti ukinuti naprezanje očiju prilikom rada na računar, čitanju, vezenju, heklanju,... Samo neka ode do optičara da mu odredi dioptriju kako treba i to je to. Ovo govorim iz vlastitog iskustva, nosim cvikere već 10ak godina, i trenutna dioptrija mi je -3.75 i -3.50, i jos tone. ![]()
![]() |
#25 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Po mome (bogatom™ i dugogodisnjem) iskustvu, samo je jedan lijek za zamor ociju... ![]() ![]() ![]() cijena? Sitnica, 10ak kuna.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|