Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.08.2009., 19:07   #1
zrix
Registered User

Datum registracije: Aug 2009
Windows XP driveri za Toshibu

Dakle, namjeravam kupiti Toshibu Qosmio F50-125 ili Satellite P300-1CD,
na kojima je instalirana VISTA. Budući želim instalirati odmah po kupnji XP, i kasnije eventualno Sedmicu, došao sam do jednog problema:

- pročitao sam da nema drivera XP za hardwer navedenih Toshiba!

Budući da nisam stručan u tom području, molim da mi netko tko se bolje razumije kaže da li je to točan podatak, jer ukoliko jest, mijenja se kompletna opcija kupovine laptopa, i tražim onaj koji ima FREE DOS.

Hvala unaprijed...
zrix je offline   Reply With Quote
Staro 10.08.2009., 19:49   #2
lunjo
Premium
Moj komp

lunjo's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
.ako uzmesh samo FREE DOS laptop, to ne znaci da ces zbog toga moci staviti xp gore - vecina novih laptopa se proizvodi predivdjeno za vistu, buduci da xp vishe nije moguce kupiti, pa zato dolazi i do tih nedostataka drivera za pojedine dijelove..

.mozesh pitati tam gdje kupujesh laptop da li je kompatibilan za xp, pa ako nije neka ti preporuce neki koji je..moze se ti se dogoditi da kupish laptop sa free dosom, a da je i on predvidjen za vistu, pa svejedno necesh moci staviti xp gore --> naucila na svojoj kozi..
lunjo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.08.2009., 20:27   #3
zrix
Registered User

Citiraj:
Autor lunjo Pregled postova
.ako uzmesh samo FREE DOS laptop, to ne znaci da ces zbog toga moci staviti xp gore - vecina novih laptopa se proizvodi predivdjeno za vistu, buduci da xp vishe nije moguce kupiti, pa zato dolazi i do tih nedostataka drivera za pojedine dijelove..

.mozesh pitati tam gdje kupujesh laptop da li je kompatibilan za xp, pa ako nije neka ti preporuce neki koji je..moze se ti se dogoditi da kupish laptop sa free dosom, a da je i on predvidjen za vistu, pa svejedno necesh moci staviti xp gore --> naucila na svojoj kozi..
Pa to je strašno!!! Znači ne mogu uopće izabrat laptop koji želim! Jedva sam ga izabrao i na kraju kad sam ga izabrao nema vjerojatno drivera za njega. Znači moram se prilagođavati tržištu a ne svome ukusu. A VISTU ne mogu smislit jer stotinu programa imam koje na vistu ne mogu ići, već ih podržava samo XP. Pitao sam ja to trgovca odmah ali mi on kaže da se u taj dio ne razumije, znači morat ću zvati njihov servis!
Staro 10.08.2009., 20:51   #4
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor zrix Pregled postova
Dakle, namjeravam kupiti Toshibu Qosmio F50-125 ili Satellite P300-1CD,
na kojima je instalirana VISTA. Budući želim instalirati odmah po kupnji XP, i kasnije eventualno Sedmicu, došao sam do jednog problema:

- pročitao sam da nema drivera XP za hardwer navedenih Toshiba!

Budući da nisam stručan u tom području, molim da mi netko tko se bolje razumije kaže da li je to točan podatak, jer ukoliko jest, mijenja se kompletna opcija kupovine laptopa, i tražim onaj koji ima FREE DOS.

Hvala unaprijed...
Qosmio sam uspio natjerati da radi sa XPom, no previse je tu egzibicija. Probao sam hrpu drivera, biosa i skoro sve radi no uz neke moddane drivere za grafu (7800gts), ne rade multimedia tipke na laptopu (tko ih sljivi) i ne pokazuje vrijeme trajanja baterije vec samo dok se puni ili kada je pak na bateriji kada je na par postotaka pocne pistati.
Kombinirao sam uglavnom ono sitno drivera sto postoji za XP na sluzbenoj i FRA stranici Toshibe te masu drivera Viste 32bita sto ipak radi i na XPu. Najnoviji bios je bio obavezan.
atha je offline   Reply With Quote
Staro 10.08.2009., 23:19   #5
zrix
Registered User

Citiraj:
Autor atha Pregled postova
Qosmio sam uspio natjerati da radi sa XPom, no previse je tu egzibicija. Probao sam hrpu drivera, biosa i skoro sve radi no uz neke moddane drivere za grafu (7800gts), ne rade multimedia tipke na laptopu (tko ih sljivi) i ne pokazuje vrijeme trajanja baterije vec samo dok se puni ili kada je pak na bateriji kada je na par postotaka pocne pistati.
Kombinirao sam uglavnom ono sitno drivera sto postoji za XP na sluzbenoj i FRA stranici Toshibe te masu drivera Viste 32bita sto ipak radi i na XPu. Najnoviji bios je bio obavezan.
Drugim riječima da odustanem jer izgubit ću dane i dane igrajući se samo s driverima i vjerojatno će opet biti raznih problema... Jel tako i sa Satellite programom ili je na njih lakše instalirati xp? I htio bih te još pitati, jer vidim da si zaista stručan u tom području: Ne bi trebalo biti problema sa instaliranjem Wind. "7" danas sutra, pa i na Qosmio..?
Staro 11.08.2009., 01:43   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nažalost otkrio si da su proizvođači popustili ucjeni Mirkosheeta kako bi se forsirala Vista, (ovaj dio autocenzuriran).
Za Qosmio F50-113 (sličan model, vjerujem da vrijedi i za tvoj) sam našao ovaj info install WXP on my Qosmio F50-113.
Dakle, mislim da se može samo se treba informirat i tražit solucije.
Za Satellite P300-1CD sam sad gledao službene dl. stranice i ima sve šta treba. Ako nisi "tu" doma, nađi nekog s iskustvom da ti pomogne. Također preporućam integraciju sata i chipset drajvera na install cd (hint nLite).
Za W7 nema problema jer su za njega su isti drajveri kao od Viste.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2009., 21:58   #7
zrix
Registered User

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nažalost otkrio si da su proizvođači popustili ucjeni Mirkosheeta kako bi se forsirala Vista, (ovaj dio autocenzuriran).
Za Qosmio F50-113 (sličan model, vjerujem da vrijedi i za tvoj) sam našao ovaj info install WXP on my Qosmio F50-113.
Dakle, mislim da se može samo se treba informirat i tražit solucije.
Za Satellite P300-1CD sam sad gledao službene dl. stranice i ima sve šta treba. Ako nisi "tu" doma, nađi nekog s iskustvom da ti pomogne. Također preporućam integraciju sata i chipset drajvera na install cd (hint nLite).
Za W7 nema problema jer su za njega su isti drajveri kao od Viste.
Hvala ti na ovim informacijama... Znači mogu se ipak odlučiti za Satellite iako mi je onaj prirasao srcu. No danas mi netko kaže kako mu je prijatelj kupio "neki Satellite" i da se razočarao Toshibom što se tiče brzine i kvalitete tipkanja. Pa mi preporuča HP koji već imam, ali da su sada puno kvalitetniji. Budući već imaš iskustva, što misliš?
Staro 12.08.2009., 00:25   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
A čuj, skoro svaki proizvođač ima seriju / modele za pojedinu kategoriju low / middle / high tržišta. Naš a zapravo ne samo naš std. problem je šta bi tili ferrari za cijenu fiće il barem opela. Dok nisu došli ovi jeftinjak laptopi (4.000 - 5.000 Kn) mogao si nabavit za 8.000 - 12.000 Kn. Prije je bilo nezamislivo da se cijeli lap ili tastatura uvija i slični biseri.
Usporedi teh. karakteristike, ako možeš vidi uživo kako "stvar" radi, bitno je i sa kojim OS - om (ovo si već skužio). Kako sam u jednoj temi rekao, pusti fancy - šmensy izgled i odaberi dobro staro solidno, čvrsto, crno kučište a pogotovo ako ćeš lap dosta seljakat. . . .
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2009., 23:02   #9
zrix
Registered User

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
A čuj, skoro svaki proizvođač ima seriju / modele za pojedinu kategoriju low / middle / high tržišta. Naš a zapravo ne samo naš std. problem je šta bi tili ferrari za cijenu fiće il barem opela. Dok nisu došli ovi jeftinjak laptopi (4.000 - 5.000 Kn) mogao si nabavit za 8.000 - 12.000 Kn. Prije je bilo nezamislivo da se cijeli lap ili tastatura uvija i slični biseri.
Usporedi teh. karakteristike, ako možeš vidi uživo kako "stvar" radi, bitno je i sa kojim OS - om (ovo si već skužio). Kako sam u jednoj temi rekao, pusti fancy - šmensy izgled i odaberi dobro staro solidno, čvrsto, crno kučište a pogotovo ako ćeš lap dosta seljakat. . . .
E da, upravo tako razmišljam, dobro, staro, solidno i čvrsto... Zato sam odustao od HP-a jer mislim da su stari HP-ovi bili bolji a ovi danas su malo ušminkaniji i nabrijani ali sumnjičav sam u kvalitetu. Naravno možda griješim, jer ne bavim se testiranjem laptopa. No opet, poslije čujem da je i Toshiba u posljednje vrijeme loša, pogotovo sa tastaturom i baterijom... Na kraju, dođeš u raskorak, što uopće uzeti? No mislim da čovjek mora imati i malo sreće što se tiče kvarova i problema Imam trenutno HP nx 6125 i evo skoro četiri godine nikakvih problema. Dvojezgreni Turion i nema pregrijavanja... itd... Tako da su sve te stvari zapravo dosta relativne... Toshibu izabirem jer mi se najviše sviđa i djeluje mi najpouzdanije trenutno, ali možda se i prevarim, tko zna
Staro 15.08.2009., 08:32   #10
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor zrix Pregled postova
Drugim riječima da odustanem jer izgubit ću dane i dane igrajući se samo s driverima i vjerojatno će opet biti raznih problema... Jel tako i sa Satellite programom ili je na njih lakše instalirati xp? I htio bih te još pitati, jer vidim da si zaista stručan u tom području: Ne bi trebalo biti problema sa instaliranjem Wind. "7" danas sutra, pa i na Qosmio..?
Sa Satelliteima nisam imao problema sa instalacijom XPa. No nebi me cudili da ima nekih modela koji su podlegli Visti kako je i kolega rekao.

Sto se tice Win7, vec sada ima tona drivera za njih, a i da nema - Vistini ce biti 99% slucajeva ok. Nemas brige oko toga.
atha je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno