|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
spora mreza
Odma da zahvalim svima na pocetku na bilo kojem savjetu za ubrzavanje mreze, jednostavno vise nemam zamisao sto napraviti, mreza je spora i vuce se, trebam neki savjet ![]() Ovako Mreza se sastoji od 20 racunala, svako racunalo ima gigabitnu mreznu karticu, gigabitni switch je u pitanju (layer 2), maksimalna duzina kablova je 29m (kategorija 5) mreza takoder posjeduje intelov NAS ss4000-e koji je konfiguiran u raid 10 (4 serverska diska (veci MTBF) sa 32mb cachea), NAS ima 2x gigabitnu mreznu Problemi: Mreza je spora kada 18 korisnika sprema ili vuce neke podatke sa NAS-a sve je sporo, failovi su od cca 100mb Sporost sustava kada svi stavljaju neke podatke na NAS ili "skidaju" sa NASA uz sve to, postoji jos jedan komp koji osigurava backup podataka sa NAS-a (nepitajte na ovome se inzistiralo, jer su prevazni podaci na nasu, dakle komp je obican XP koji ima sinkronizaciju failova jednom dnevno u ponoc da ne zagusuje mrezu) Pitanje glasi kako povecati propusnost mreze ? neki savjet ? Moje pitanje, posto nisam bas na TI sa NAS-evima, ukoliko stavim drugi mrezni prikljucak od NAS-a u isti subnet, i kompovima dodjelim mapiran disk preko druge IP adrese, hoce to ista pomoci ili ce biti isto usporiti stvar, to je nepotrebno mozda ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Napravi transfer rate test i usporedi sa testovima na netu tog uređaja, jesi uključio jumbo frames, vidi status i memory usage kada je to zagušenje da nije manjak rama blem, vidi jel ima firmware update (možda su šta unapredili / popravili u "pameti" uređaja), ako ideš na fw update vidi točna uputstava kako to izvesti i "šta je sa podacima" u tom slućaju. Ako sumljaš da dolazi do neke vrste zagušenja na jednom lanu vidi jel možeš kako definirat net bonding na switchu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
O kojim brzinama pričamo. Dakle koliki je write a koliki je read? Ja bi rekao da je NAS spor a ne mreža. Pod br1 SMB/CIFS protokol izuzetno loše koristi tcp, pa ćeš u idealnim uvjetima teško imati preko 50MB/s. Pod br2 4 diska u RAID10 i 18 simultanih konekcija blago rečeno zgazi stroj. Odgovor na tvoje pitanje će najbolje odogovoriti Intelov FAQ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Premium
|
Citiraj:
jumbo je ukljucen, jos sam i pokusao mjenjati velicinu ali nema uspjeha sto se tice frimwarea- to nisam pogledao upravo idem (hvala na savjetu) pogledat cu definirati net bonding (hvala na drugom savjetu) Sto se tice same zauzetosti uredaja, mislim da je on velika mana, jer radi se o 400mhz procesoru, i 256 rama ![]() Citiraj:
a ovako pricamo o malim brzinama, za kako sam rekao 6-7 megabajta u sek maks prema i od NAS-a mreza kao mreza je brza ujtro radio testove mreza se ponasa uredno kada ide komp sa kompa, dakle opravdano je NAS u pitanju sto se tice raida, NAS i radi10 je puno bolje od obicnog diska na mrezi zar ne, a znam da se zgazi stroj samo pitanje je sto ne zgazi stroj sa 18 konekcija prema istom failu ? EDIT: pogledao frimware radi se o zadnjem koji mogu imati dakle updetan je na zadnju cerziju koja postoji |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PC Ekspert
|
morao bi imati više od 6-7MB/s (ako govorimo o jednoj jedinoj simultanoj konekciji). moj debian nas iz kućne radinosti sa 5x500GB u RAID5 (koji je daleko sporiji od RAID10) ima oko 40MB/s na gigabitu kada vučem nešto veliko. pogledaj malo po forumima vani za konkretno taj model koji ti imaš, vjerujem da bi se to moralo moći složiti da radi bolje. Osobno nemam iskustva sa točno tim modelom. Znam da ih je Asbis jedno vrijeme prodavao jer sam ih i ja gledao za sebe ali sam se ipak odlučio za homemade rješenje i nisam zažalio. 17:00:48 up 205 days, 7:03, 2 users, load average: 0.32, 0.17, 0.17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Sigurno je u njemu rijec. Slikica
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Neznam vise stvarno nista ![]() pokusao sam od switcha, mreze, kablova kompova ... sve je ok ali NAS je prespor, mislim da ga koci cpu, sto ja stavio to je sporo, jednostavno mislim da cu morat potraziti neko drugo rj za ovo btw kada se hvalis, sa uptimeom, ovaj NAS je imao preko 650 dana kada sam skidao polje dolje i radio rekonfiguraciju bas zato jer je bio spor, ali i dalje je ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Pa taj NAS je, blago receno, za kurac. IOP80219 na 200MHz sa 32 bitnim PCI-om hendla dvije gigabitne mrezne, USB kontroler i 4 SATA prikljucka u RAID-u. Imas sretje da radi toliko "brzo" koliko trenutno radi, vjeruj mi (pogledaj mali NAS roundup koji sam imao prije koji mjesec)...
![]() |
![]() |
#9 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
![]() tih 200 i kusur dana je u biti od zadnjeg nestanka struje dulje od 2 sata koliko mi ups izdrzi. konfiguracija nas-a skup sa slaganjem kompa je trajala jedno 2 dana, nakon toga nisam radio više ništa nego promijenio jedan disk kad je krepo, to je sve. stvar radi. inače to je celerko 2.66, 512 mb ram-a. sistem je na cf kartici i 5 diskova od 500gb za storage. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|