|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Povezivanje računala i routera pomoću kabela?
Pozdrav Suočen sa čestim gubitkom bežične veze u zadnjih par dana konačno sam odlučio povezati računala sa routerom pomoću kabela. Veza definitivno puca samo na mom računalu i to zato što je računalo koje je povezano preko wlana predaleko od routera. Isto tako često mi sporo učitava stranice, waiting for..., connecting..., dok na drugom računalu radi sve normalno, a to računalo je dosta bliže routeru. Konkretno, prvo računalo i router dijeli nekih 5m i jedan zid, a moje računalo i router dijeli približno 15m i tri zida. Isto tako, prebacivati neku veću datoteku (par GB) preko WLAN-a je nezamislivo... Nemam virusa ni spyware-a, barem tako kažu NOD, Kaspersky i Spybot (ne, nemam istovremeno instaliran NOD i Kaspersky ![]() Inače router je Thomson Speedtouch by t-com Mrežne kartice su Canyon WF511 Koristim maxTV... E sad, budući da znam vrlo malo o umrežavanju, potrebna mi je vaša pomoć ![]() Dakle, htio bih provući kabele od routera do 3 sobe (imam dva računala, ali bih stavio kabel i u treću sobu budući da je ona usput). Koji mi je kabel potreban (UTP, STP, RJ-45?) i kako to najjednostavnije izvesti? Je li moguće koristiti kakav razdjelnik da ne moram vući 3 kabela? (pretpostavljam da nije moguće) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
U ćošku pri patosu buši rupu i vuci 3 kabla. Kada ih staviš u ćošak onda ti je i lajsna jako blizu, pa ih sakriješ pod nju, tako da se ne vide i da se ne zapinje za njih. Tako sam ja kod sebe. Posto ih nećeš vući kraj ili uz neke elektro instalacije mislim da ti je dovoljan i UTP kablić (sve zavisi kraj čega će ti prolaziti). Ako već imaš nekog kabla kod sebe onda iskoristi to što imaš pa vidi kako će raditi, ako ideš kupovati onda kupi STP. Pošto taj router ne omogućava 1Gbps onda ti je dovoljan i CAT 5.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
ok, hvala na brzom odgovoru, da, idem kupovat kabele, onda ću uzet STP... i da, u ćošku ću vući ![]() e sad, što je CAT 5 i to, moram proučit, veza se konačno koliko toliko stabilizirala sada pa mogu relativno dobro surfat ali recimo da ako bi sad provukao kabele, sigurno nebi 5-6 godina dirao, pa ono, ako nabavim bolji router koji omogućava veće brzine, kakav mi onda kabel treba? Kolika je brzina prijenosa preko STP kabela, pretpostavljam puno brža od wlana? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Samo ti nabavi STP ili FTP Cat 5e lan kabel. Dovoljno je FTP, ima zaštitni širm (folija) oko žica te time štiti od EM smetnji. Isti ćeš spojit po TIA/EIA 586B standardu koji omogućuje i "brži" Gb lan. Sve šta moraš paziti da pojedini "krak" tj. pojedinačni kabel nesmije biti duži od 100 M i nastoj da ne lomiš kabel pod oštrim kutem nego koliko sam kabel "dopušta". |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
aha, hvala e sad, skoro nigdje na vidim da ima za kupit STP kabel, uglavnom su svi UTP gdje bih u Osijeku mogao kupit STP kabel, Pevec, Baumax, Electronic centar? Ako netko zna pa da me odmah uputi Ima li tamo kakvih kutija za kupit, pa da kabel lijepo dovedem do neke kutije, kao npr. telefon? btw. kabel u svakom slučaju neće biti dulji od 100m ![]() TIA/EIA 586B? to bi bilo ovo => http://images.google.hr/imgres?imgur...a%3DN%26um%3D1 nisam nikad krimpao, ali služit ću se svebee-jevim tutorialom, valjda će dobro ispasti ![]() EDIT: da nije možda TIA/EIA 568B? Nigdje ne nalazim 586B, samo ispod slike sa linka na jendom mjestu, a to je očito mistype |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
U principu se za "infrastrukturu" (podžbukno, kanalice, . . .) koriste ovi puni, a za patch ili od utičnice do kompa licnasti jer su savitljiviji. Kod zidnih utičnica lakše i bolje "sjednu" puni zbog načina spajanja (licnasti su ponekad premekani i ne sjedaju kako treba, ispadaju iz kontakta). Kad vidiš kako se spajaju bit će ti jasno o ćemu govorim. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
kupio sam zidnu utičnicu i vidim da treba neki krone impact tool, kako se taj alat kaže na hrvatskom ![]() btw. naručio sma kabele i eto čeka se realizacija, hvala svima na pomoći, ako nešto ne budem znao, pitam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Thomson SpeedTouch modem od Tcoma NE PODRŽAVA 3 LAN ADSL kabela. Ima 2 LAN izlaza za ADSL i 2 LAN izlaza za MAXTV (IPTV). Sto znaci - samo ces zicno moci spojiti 2 kompa. Treci mora preko WLANa. (ili stavi neki splitter) |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
Nedostatak alata za nabacivanje parica mogu zamjeniti ravna špicasta klješta. Klještima uhvatiš malo od kraja neoguljenu žicu, s klještima i prstom druge ruke pozicioniraš žicu poviše žljeba / kanala gdje treba upasti, sam vrh klješta (gdje držiš žicu) pozicioniraš da bude u ravni gornjeg kraja kanala, a istovremeno prstom druge ruke nategneš pud dole i time žica upada na mjesto. Za kontrolu, laganim potezanjem žica nesmije ispasti vani. Obrati pažnju na oznake boja pri spajanju, kroz cijelu mrežu koristi isti standard (TIA/EIA 568B). Evo nađoh i u slici: How to Install an Ethernet Jack for a Home Network (lako amerima sa njihovim drvenim i šupljim kućama). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|