Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.07.2011., 15:18   #1
ante5656
Banned
Moj komp

ante5656's Avatar

Datum registracije: Jun 2011
Fiberglass how to

Pozdrav svim forumašima.

Dakle kao i što vidite u naslovu raspitujem se za fiberglass,tj zanima me što mi je sve potrebno za izradu nekog modela i kako se radi s njim,

te ako neko zna gdje ga ima kupiti u blizini splita.

Nadam se da ne tražim puno ,unaprijed svima hvala!!!

ante5656 je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2011., 15:35   #2
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Datum registracije: May 2010
Na netu ima bezbroj tutorijala.
Npr. http://www.youtube.com/watch?v=RU27gc0Mkbg

Treba ti smola, katalizator ili ubrzivač, fiberglas vlakna,(svo ovo dolazi u jednm pakiranju a može i odvojeno), zaštitne rukavice i maska(posebno ako ćeš u zatvoremom prostoru radit), škare za rezati vlakna, kit masa za kasnije finiširanje, te brusni papir za zaglađivanje površine.

Svo ovo možeš naći u većini trgovina koje drže boje i lakove.
BojanZD je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.07.2011., 16:12   #3
ante5656
Banned
Moj komp

ante5656's Avatar

Citiraj:
Autor BojanZD Pregled postova
Na netu ima bezbroj tutorijala.
Npr. http://www.youtube.com/watch?v=RU27gc0Mkbg

Treba ti smola, katalizator ili ubrzivač, fiberglas vlakna,(svo ovo dolazi u jednm pakiranju a može i odvojeno), zaštitne rukavice i maska(posebno ako ćeš u zatvoremom prostoru radit), škare za rezati vlakna, kit masa za kasnije finiširanje, te brusni papir za zaglađivanje površine.

Svo ovo možeš naći u većini trgovina koje drže boje i lakove.

Gledao sam taj i dosta tih videa , ali nisam razumio baš sve -

-Čemu ta smola i katalizator ?

-Kad imam neki model primjer od gipsa jel mogu odmah krenuti stavljati fiberglas ili ga treba necim proci da kasnje mogu skinuti s tog modela ...
Staro 08.07.2011., 16:14   #4
Roso
Premium

Roso's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
U Splitu ti je dosta dobar izvor mali dućan "Smola" u lučici na Spinutu. Ako si istočnije imaš na Šinama dućan "Sialux". Oba dućana ti drže po dvije vrste poliesterskih smola, razne gramaže mata (umjesto mat kaži vuna pa ćeš ispast kao da i znaš nešto o tome), talk, čaše za mješanje, zaštitne maske (ako imaš staru vojnu masku za bojne otrove dovro će poslužit) i sl.
Roso je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2011., 16:44   #5
ante5656
Banned
Moj komp

ante5656's Avatar

Citiraj:
Autor Roso Pregled postova
U Splitu ti je dosta dobar izvor mali dućan "Smola" u lučici na Spinutu. Ako si istočnije imaš na Šinama dućan "Sialux". Oba dućana ti drže po dvije vrste poliesterskih smola, razne gramaže mata (umjesto mat kaži vuna pa ćeš ispast kao da i znaš nešto o tome), talk, čaše za mješanje, zaštitne maske (ako imaš staru vojnu masku za bojne otrove dovro će poslužit) i sl.

Puno hvala.
Škola mi je u teslinoj pa mi je bliže u lučici

Koliko sam vidio na ovim tutorijalima oni izliju nešto smeđe pretpostavljam smolu te dodaju 10 kapi pretpostavljam ovog katalizatora, dali sam u pravu???
Staro 08.07.2011., 16:50   #6
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Citiraj:
Autor ante5656 Pregled postova
Gledao sam taj i dosta tih videa , ali nisam razumio baš sve -

-Čemu ta smola i katalizator ?

-Kad imam neki model primjer od gipsa jel mogu odmah krenuti stavljati fiberglas ili ga treba necim proci da kasnje mogu skinuti s tog modela ...
Smola je sredstvo s kojim natapaš fiberglass vlakna(mat, vuna) kako god hoćeš zvati ta vlakna.
Katalizator je sredstvo koje kontrolira vrijeme stvrdnjavanja smole-npr. ako je vani vruće, onda stavljaš vrlo malo katalizatora jer se smola ionako brzo suši na visokoj temperaturi.
Ako radiš na niskim temp., onda treba dodati više katalizatora da bi smola brže otvrdnula.
Oprezno s katalizatorom jer ako dodaš previše, smola će ti se stvrdnuti u posudi u kojoj zamješaš, a nećeš ni stići natopiti vlakna.
Ako stvarno pretjeraš s katalizatorom može doći do burne reakcije opasne po zdravlje, pa polako i obavezna zaštitne naočale, rukavice i maska zbog isparavanja.
Obično kad kupiš kit, dobiješ i uputstvo s točnim omjerima koliko smole, a koliko katalizatora, ali to malo varira zbog vanjske temp. pa moraš malo u početki eksperimentirati dok ne dobiješ smjesu koja ti najviše odgovara.
Vlakna iskidaš ili narežeš na manje kvadratiće i ljepiš u slojevima-znači složiš sloj vlakana i lagano ih penzlom natopiš smolom( ne razmazivati nego tapkati smolu na vlakna).
Okolinu zaštiti papirom jer gdje smola kapne, tu i ostaje.
Kad popuniš jedan sloj, pričekaš neko vrijeme da se osuši pa onda opet istu stvar ponoviš i tako redaš sloj na sloj dok ne dobiješ željenu debljinu.
Moraš paziti da ne ostaje zraka između slojeva jer tu fiberglas kasnije puca kad se stvrdne.
Između kalupa i fiberglasa stavi alu-foliju(kuhinjska) pa ćeš kalup kasnije lakše odvojiti.
Ima i neko sredstvo za premazivanje kalupa koje spriječava ljepljenje al to malo proguglaj, neznam o čemu se točno radi.

Šta uopće želiš napravit od fiberglasa?

Zadnje izmijenjeno od: BojanZD. 08.07.2011. u 16:56.
Staro 08.07.2011., 16:56   #7
ante5656
Banned
Moj komp

ante5656's Avatar

Citiraj:
Smola je sredstvo s kojim natapaš fiberglass vlakna(mat, vuna) kako god hoćeš zvati ta vlakna.
Katalizator je sredstvo koje kontrolira vrijeme stvrdnjavanja smole-npr. ako je vani vruće, onda stavljaš vrlo malo katalizatora jer se smola ionako brzo suši na visokoj temperaturi.
Ako radiš na niskim temp., onda treba dodati više katalizatora da bi smola brže otvrdnula.
Oprezno s katalizatorom jer ako dodaš previše, smola će ti se stvrdnuti u posudi u kojoj zamješaš, a nećeš ni stići natopiti vlakna.
Ako stvarno pretjeraš s katalizatorom može doći do burne reakcije opasne po zdravlje, pa polako i obavezna zaštitne naočale, rukavice i maska zbog isparavanja.
Obična kad kupiš kit, dobije i uputstvo s točnim omjerima koliko smole a koliko kat., ali to malo varira zbog vanjske temp. pa moraš malo u početki eksperimentirati dok ne dobiješ smjesu koja ti najviše odgovara.
Vlakna iskidaš ili narežeš na manje kvadratiće i ljepiš u slojevima-znači složiš sloj vlakana i lagano ih penzlom natopiš smolom( ne razmazivati nego tapkati smolu na vlakna).
Kad popuniš jedan sloj, pričekaš neko vrijeme da se osuši pa onda opet istu stvar ponoviš i tako redaš sloj na sloj dok ne dobiješ željenu debljinu.
Moraš paziti da ne ostaje zraka između slojeva jer tu fiberglas kasnije puca kad se stvrdne.
Između kalupa i fiberglasa stavi alu-foliju(kuhinjska) pa ćeš kalup kasnije lakše odvojiti.
Ima i neko sredstvo za premazivanje kalupa koje spriječava ljepljenje al to malo proguglaj, neznam o čemu se točno radi.

Šta uopće želiš napravit od fiberglasa?

Modding kučišta, i bavim se elektronikom pa cu na zid svoje tehno sobice staviti fibergless u obliku kamena ili neceg slicnog te unutra strpati le diode itd...

Nego koliko bi me koštala ta smola , katalizator i vlakna ...?

EDIT:

Ne bih htio biti naporan ali da pitam za kit masu za kasnije finiširanje?
To je nešto poput auto kita , razmažem špatulom ze kasnje brusnim ili vodobrusnim papirom dobijem željene oblike, dali sam u pravu?

Zadnje izmijenjeno od: ante5656. 08.07.2011. u 17:06.
Staro 08.07.2011., 17:01   #8
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Ovisi koliko kupuješ-smola ide na kile, vlakna na m2, katalizator obično dobiješ uz smolu.
Ovisi i kakva vlakna-razlikuju se po načinu pletenja, gustoći..i tak,ima opcija raznih.
Neznam cijene, za to ćeš morat drito u trgovinu.
Staro 08.07.2011., 17:24   #9
Roso
Premium

Roso's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
To ti je ustvari jako jeftin sport.
Kg pliesterske smole ti je oko 25 kn (to će ti trajat jaako dugo za ovako male stvari), vlakna su ti isto tako oko 20 do 30 kn/kg, a katalizator ti je 1 dl manje od 10 kn. Otiđi u "Smole" i obavezno traži 200 gramski mat jer se on jako dobro formira na neravnine, odlično se natapa itd. 300 gramski i teži zaobiđi za početak. Isto tako nemoj uzimat rovinge i fina staklena tkanja, jer su skuplji a nećeš dobit ono što tražiš.

Što se tiče kitanja, ovo me MORAŠ poslušat! Nemoj kupovat autokit nego traži talk (čita se kako se i piše, kg je oko 10 kn). To ti je fini prašak, kao brašno. Njega mješaš u smolu dok ne dobiješ željenu gustoću i to ti je to praktički. Možeš ga napravit malo rjeđeg i onda ti bude lagan za razmazivanje (kao linolada ljeti ) ili gušćeg ako trebaš malo deblje nanosit.
Roso je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2011., 18:34   #10
ante5656
Banned
Moj komp

ante5656's Avatar

Citiraj:
Autor Roso Pregled postova
To ti je ustvari jako jeftin sport.
Kg pliesterske smole ti je oko 25 kn (to će ti trajat jaako dugo za ovako male stvari), vlakna su ti isto tako oko 20 do 30 kn/kg, a katalizator ti je 1 dl manje od 10 kn. Otiđi u "Smole" i obavezno traži 200 gramski mat jer se on jako dobro formira na neravnine, odlično se natapa itd. 300 gramski i teži zaobiđi za početak. Isto tako nemoj uzimat rovinge i fina staklena tkanja, jer su skuplji a nećeš dobit ono što tražiš.

Što se tiče kitanja, ovo me MORAŠ poslušat! Nemoj kupovat autokit nego traži talk (čita se kako se i piše, kg je oko 10 kn). To ti je fini prašak, kao brašno. Njega mješaš u smolu dok ne dobiješ željenu gustoću i to ti je to praktički. Možeš ga napravit malo rjeđeg i onda ti bude lagan za razmazivanje (kao linolada ljeti ) ili gušćeg ako trebaš malo deblje nanosit.

Ovo što kažeš mat jel misliš na fiber vlakna?

A ovo za kitanje smola+talk jel se po tome smije kasnje brusnim papirom i dali je čvrsto?

I dali ta smola tj utvrdnjivač može stvrdnuti tkaninu pa preko tet tkanine nanositi fiber vlakna?

Zadnje izmijenjeno od: ante5656. 09.07.2011. u 09:41.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.07.2011., 15:20   #11
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

1. Da
2. Možeš brusit, čvrsto je.
3. Možeš koritistit tanje pamučne majice, pa one ženske čarape "najlonke", a imaš i posebnu rastezljivu tkaninu baš za plastičarenje-svejedno je šta ćeš koristit.
Staro 09.07.2011., 15:52   #12
ante5656
Banned
Moj komp

ante5656's Avatar

Citiraj:
1. Da
2. Možeš brusit, čvrsto je.
3. Možeš koritistit tanje pamučne majice, pa one ženske čarape "najlonke", a imaš i posebnu rastezljivu tkaninu baš za plastičarenje-svejedno je šta ćeš koristit.

Eh da samo mi još recite dali smijem to brusiti lepezom na standardnoj kutnoj brusilici(11000 rpm), vec sam probao neko drvo i plastiku ali zbog brzine se ugrije i rastopi,a drvo pocrni

inace lepeza je ovo

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno