|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2004
|
Hard disk
Prvo moram da pohvalim sajt, vidi se koliko truda ulazete u njega. Problem: Prilikom paljenja racunala nece da se boota hard disk. Ok, odem u Bios i ustanovim da ga ni on ne prepoznaje. Resetiram komp i naravno opet se nece bootat. Poludim i pocnem ga palit gasit, resetirat i nakon 20 puta boota se hard disk i sve radi PERFEKTNO. To se pocelo dogadati prije nekih mjesec dana, medutim kako vrijeme prolazi tako sve teze bootam hard disk, palim ga i gasim po 2 sata dok se ne boota. Svako bi iz ovoga zakljucio da je hard disk odradio svoje, ali ovo je vec treci hard disk koji mi to radi u samo godinu dana ?? Da nije mozda hard disk samo simptom nekog ozbiljnijeg problema? Problemi sa prva dva hard diska su bili identicni, sa jos nekim zanimljivostima... Npr. udes u Bios i ustanovis da hard disk mjenja imena, malo se zove Maxtor a malo Oziris pa malo neke brojke... Zanima me strucno misljenje, da znam koje da mjere poduzmem jer cu u protivnom isprobati rusku tehniku popravljanja cekicem. Konfiguracija: -MBO Soltek SL-85DR2+zvuk,P4S.478,DDR -HDD Hard Disk 40Gb Uata133 7200 Maxtor -Procesor Intel P4 2,2Ghz/478 512K -Operativni sustav: Linux Mandrake 9.1 Ako treba jos podataka samo recite pa cu ih navesti. Zahvaljujem na strpljenju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
da nije problem u kabelu ??? probaj staviti na IDE 2 ako ti je trenutno na IDE 1 ??? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Premium
|
I ja mislim da je neki glupavi problem tipa: -los kabl -osteceni konektori i slicno...
![]() |
#6 | |
Prigorec po defaultu
Datum registracije: Mar 2003
|
![]() Citiraj:
![]() ![]() ![]() Ja ti obično zaurlam dva tri x , i ako ne prorade hardovi odmah ih šaljem DR Raku na servis i oporavak od stresa..... ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Mah kompjuteri su cudna "stvorenja" Nekad izgubis vise sati ili cak dana da bi na kraju skont'o da se radi o nekom tako glupavom problemcicu ![]()
![]() |
#8 | |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
maxtor
To ime iza maxtor mozes pronaci na elektronici tvoga diska. Tj prikazianje fabrickog kota znci da je otisao firmware diska iili da je neki od modula ostecen tj ne moze se procitati. Za otklnjanje takvih kvarova treba mnogo iskustva a bogami i nesto opreme. Nikola |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Opet problemi...
Hvala svima koji su htjeli pomoci, zahvaljujem. Probao sam sve sto sto ste savjetovali ali problem nije nestao. Pogubio sam sve zivce i kupio novu maticnu, novi hard disk, novi kabel pa cak i novi cdrom. He, pa to je novi komp ? :) I sve je opet ljepo radilo nekih 1-2 mjeseca dok jednog ljepog suncanog dana nisam upalio komp i doceka me poruka da nemoze bootat hard disk. Sada bi najrade napisao par socnih psovki da izrazim kako sam se osjecao ali cu se iz pristojnosti suzdrzati. Pa ljudi moji, pa kako je moguce da se opet dogadaju isti problemi a sve novo sam kupio ? Evo sto sam sve pokusao nakon sam popio dve kutije praxitena (tablete za smirenje). Opis problema: Pokusaj instalacije Slackware-a prolazu bezuspjesno. Prilozio sam logove na kojima se vidi tokom koje je faze doslo do blokiranja. Slackware 10 (kernel 2.4.26): ----------------------------- PCI: Enabling device 00:1f.1 (0005 -> 0007) PCI: Found IRQ 10 for device 00:1f.1 PCI: Sharing IRQ 10 with 00:1d.2 PCI: Sharing IRQ 10 with 00:1f.2 ICH5: chipset revision 2 ICH5: not 100% native mode: will probe irqs later ide0: BM-DMA at 0xffa0-0xffa7, BIOS settings: hda:pio, hdb:DMA ide1: BM-DMA at 0xffa8-0xffaf, BIOS settings: hdc:pio, hdd:pio ICH5-SATA: IDE controller at PCI slot 00:1f.2 PCI: Found IRQ 10 for device 00:1f.2 PCI: Sharing IRQ 10 with 00:1d.2 PCI: Sharing IRQ 10 with 00:1f.1 ICH5-SATA: chipset revision 2 ICH5-SATA: 100% native mode on irq 10 ide2: BM-DMA at 0xdc00-0xdc07, BIOS settings: hde:pio, hdf:pio ide3: BM-DMA at 0xdc08-0xdc0f, BIOS settings: hdg:DMA, hdh:pio hdb: ASUS CD-S520/A4, ATAPI CD/DVD-ROM drive hdg: ST380013AS, ATA DISK drive hdh: probing with STATUS (0x00) instead of ALTSTATUS (0x50) hdh: probing with STATUS (0x00) instead of ALTSTATUS (0x50) blk: queue c03b405c, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff) ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14 ide3 at 0xe400-0xe407, 0xe002on irq 10 hdg: attached ide-disk driver (blokiranje) Pokusaj instalacije Debiana prolazi bezuspjesno. Prilozio sam logove na kojima se vidi tokom koje je faze doslo do blokiranja. Debian 3.0 Woody (kernel 2.2.20) -------------------------------- TCP: Hash tables configured (ehash 524288 bhash 65536) Starting kswapd v 1.5 vga16fb: initializing vga16fb: mapped to 0xc00a0000 Console: switching to colour frame buffer device 80x30 fb0: VGA16 VGA frame buffer device Serial driver version 4.27 with HUB-6 MANY_PORTS MULITPORTS SHARE_IRQ enabled ttyS00 at 0x03f8 (irq=4) is a 16550A pty: 256 Unix 98 ptys configured RAM disk driver initialized: 16 RAM disks od 16384 size loop: registred device at major 7 PCI_IDE: unknown IDE controller on PCI bus 00 device f9, VID=8086, DID=24db PCI_IDE: not 100% native mode: will probe irqs later ide0: BM-DMA at 0xffa0-0xffa7, BIOS settings: hda:pio, hdb:DMA ide1: BM-DMA at 0xffa8-0xffaf, BIOS settings: hdc:pio, hdd:pio PCI_IDE: unknown IDE controller on PCI bus 00 device fa, VID=8086, DID=24d1 PCI_IDE: 100% native mode on irq 10 ide2: BM-DMA at 0xdc00-0xdc07, BIOS settings: hde:pio, hdf:pio ide3: BM-DMA at 0xdc08-0xdc0f, BIOS settings: hdg:DMA, hdh:pio hdb: ASUS CD-S520/A4, ATAPI CDROM drive hdg: ST380013AS, ATA DISK DRIVE hdh: probing with STATUS (0x00) instead of ALTSTATUS (0x50) hdh: probing with STATUS (0x00) instead of ALTSTATUS (0x50) ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14 (blokiranje) Mandrake 10 ----------- Mandrake ne prijavljuje nikakve probleme tokom instalacije. Nakon uspjesne instalacije pokusaj dizanja sistema je uspjesan. Problemi nastaju nakon dizanja sistema kada nakon cudnih zvukova koji dopiru iz hard diska dolazi do blokiranja sistema nakon kojega je jedino rijesenje resetiranje racunala dugmetom. Ponekad je nakon dizanja sistema moguc rad sa svim aplikacijama bez ikakvih problema ali nakon nekog vremena dolazi do blokiranja kao sto je prethodno opisano. Prilikom blokiranja ne ispisuju se nikakve error poruke. Windows XP Professional ----------------------- Prvi pokusaj instalacije neuspjesan, tijekom instalacije pojavio se Blue Screen. Drugi pokusaj instalacije je prosao uspjesno a jednako tako i dizanje sistema. Problemi nastaju nakon dizanja sistema kada nakon cudnih zvukova koji dopiru iz hard diska dolazi do blokiranja sistema nakon kojeg je jedino rijesenje resetiranje racunala dugmetom. Nakon te faze slijedi faza potpune funkcijonalnosti u kojoj racunalo radi sasvim normalno. Provjeravanje hard diska nije pokazalo prisutnost bad sectora. Nakon nekog vremena tokom kojeg je racunalo bilo potpuno funkcijonalno pocinju se javljati problemi, tokom rada na racunalu pojavljuje se Blue Screen sljedeceg sadrzaja: ------BOF A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer. KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR If this is first time you've seen this stop error screen, restart your computer. If this screen appers again, follow thees steps: Check to make sure any hardware or software is propetly installed. If this is a new installation, ask your hardware or software manufactured for any windows updates you might need. If problems continue... ...and then select Safe Mode. Technical information: ***STOP: 0x0000007A (0xE1371CDC, 0xC000000E, 0xBF9053BC, 0x07248860) ***win32k.sys - Address BF9053BC base at BF800000, Date Stamp 3b7de698 Beginning dump of psihical memory ------EOF Nakon restartanja racunala dugmetom nemoze se bootati hard disk. Pogled u BIOS pokazuje da ga BIOS ne prepoznaje. Nakon vise uzastopnih restartanja boota se hard disk. Sada dok ovo pisem racunalo je ponovo u normali i sve funkcionira. Moje je misljenje da je opet u pitanju hard disk ali pobogu pa to je vec 5 hard disk i sve je novo, sto moze biti uzrok tolikim kvarovima ? I moram napomenuti da imam jos jedan komp na kojem sam imao instaliran Slackware i radio sam na njemu do prije nekoliko dana dok mu (pazite ovo) nije IZGORIO HARD DISK. Sada se ni njemu nemoze bootat hard disk, a da samo cujete zvokove koje ispusta taj hard disk, a da ste samo osjetili smrad kad je crko. Pomislio sam da je mozda to zbog vlage ali ja je nemam u kuci, pomislio sam cak da zovem svecenika da mi dode posvetiti komp. Biti cu zahvalan na svakom savjetu koji dobijem... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#11 |
Premium
|
pa tebi dzaba saveti opet ces da kupis novi |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
Hm hm.. 1. Presaltao sam kabel sa IDE 2 na IDE 1 i obratno. 2. Flesho sam BIOS 3. Promjenio sam kabel 4. Isteko sam cdrom, dvd.. i pustio samo hard. 5. Ocajnicki sam cak i graficku probao staviti drugu. 6. I zvucnu sam cak izvadio ![]() Eto, sve savjete sam probao i dalje nije rijesen problem koji imam. Eh da, osim tvog (ranikolahdd) savjeta da kupim opremu i popravim hard disk. Medutim, ja i popravljanje hard diskova smo ko pas i macka. Dali je netko imao takve probleme sa hardom koje sam imao i ja ? Znam da cu ga na kraju najvjerojatnije morati kupiti novog ili cu ga dobiti besplatno jer ima garanciju 3 godine, ali mene zanima sto je uzrok tolikih kvarova ? Dali netko ima neko logicno objasnjenje ? Vlaga, struja, slucajnost, X faktor... pobogu koji uzrok ?? I da, kakve programe koristite za testiranje hardova, trazenje kvarova na istom itd. ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Jedino što ti mogu reči da sam i ja imao takvih problema s Maxtorom s nekim serijama ( baš onaj od 40 GB). Samo jedan dan otkaže poslušnost. I to nekakvih 6 komada od 10-12 kupljenih (za sada). Sada trenutno trčim i radim backupove okolo da izbjegnem katastrofu. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
VIdi kko srafis te diskove koje ti je napajanje. Nikola |
![]() |
![]() |
|
|