Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.12.2004., 18:45   #1
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Zračenje i utjecaj na zdravlje!

Eto...neznam jesam li falio 4um ali ovaj mi se nekako cini najblizim...

Sta mislite o tom famoznom zracenju monitora,tv-a...evo ja recimo na stolu imam komp i tv jedno do drugog,udaljenost oko pola metra od monitora,tv malo vise...Kad je upaljen komp,upaljena je i televizija...e sad,to zraci,ne? Moje pitanje je koliko?i jeli to stvarno nesto oko cega se treba brinut...inace,sve mi je u sobi u kojoj spavam...Dnevno provodim oko 3-4 sata za kompom...

sta vi mislite...
Staro 05.12.2004., 19:33   #2
darth_maul
Lich

darth_maul's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
meni je isto tako, samo sto mi je monitor udaljen 30 cm od tv-a i provodim 10h dnevno i zivcira me sto se na monitoru pojavljuju crte kad je tv ukljucen (onda nemogu gledat jedno i drugo istovremeno :clap: )
Leadtek 6800gt@400\1100
2x 512 ddr Kingmax, 433Mhz
Chieftec,Midi DRAGON+Antec 550w
Samsung 19" Dynaflat SM997DF
SB Live! 5.1 + Creative 5.1 P580

2001:22,236/2003:12,429/2005:5,344
darth_maul je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.12.2004., 20:25   #3
Trek
Premium

Trek's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
ja neznam vjerujem da sve zraci ali kolko
nebi htio ni razmisljat
evo sjedim kod laptopa na 25 cm, okruzen bezicnim lanom, onda u sobi do wlan ap, monitor, tv, a poenakd odnesem laptop tamo pa je efket bolji
Staro 05.12.2004., 20:29   #4
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Bit ce karcinoma

Ajde prije neg crknete poklonite ekipi mašine
Staro 05.12.2004., 20:41   #5
big_B
Premium

big_B's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
TV zrači dosta ...... ova ideja da ti je TV na stolu nije baš najbolja.

Znači da ti je glava udaljena od TV max 1.5m.

Predviđa se da gledaš TV sa udaljenosti ne manje od 2.5 - 3.0m

Daj ga pomakni nekud ili ak ti je tak važan TV nabavi TV karticu.

Monitori zrače manje od TV- a, na kraju krajeva predviđeno je da ti je doslovno na faci ( ima neki premaz ili je ubačeno nešto u staklo da apsorbira to zračenje )

Najkvalitetnija varijanta je LCD, no za to je potrebno malo veće ulaganje......( za koju godinu bit će bagatela )
Staro 05.12.2004., 21:54   #6
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Re: Zračenje i utjecaj na zdravlje!

Citiraj:
Originally posted by Thoroughbred B
Eto...neznam jesam li falio 4um ali ovaj mi se nekako cini najblizim...

Sta mislite o tom famoznom zracenju monitora,tv-a...evo ja recimo na stolu imam komp i tv jedno do drugog,udaljenost oko pola metra od monitora,tv malo vise...Kad je upaljen komp,upaljena je i televizija...e sad,to zraci,ne? Moje pitanje je koliko?i jeli to stvarno nesto oko cega se treba brinut...inace,sve mi je u sobi u kojoj spavam...Dnevno provodim oko 3-4 sata za kompom...

sta vi mislite...
Naravno da zraci, kao i svaki aditivni izvor svijetla. No kako monitor (CRT, dakako) usput ima izvor elektrona, metu u koju udara (tj. tvoju malenkost, odnosno dio gdje je monitor najmanje oklopljen-zaslon) i uredjaj za uspostavljanje visokog napona, primjetit ces kako je djelovanje CRT monitora istovjetno rengenu. No, gledanje u prosjecan CRT 8 sati dnevno ti daje oko 0.0025 mSv, dok obican rendgenski pregled pluca (jedan od rutinskih pregleda) daje 1mSv. E, sad, racunaj da ti za pocetne manifestacije trovanja radijacijom (promjena krvi) treba 1Sv, sto ce reci da ti treba oko 1000 godina sjedenja pred monitorom 8 sati dnevno za takvo nesto. Da riknes, treba ti oko 3-4k godina, tako da si miran.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2004., 22:21   #7
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Re: Re: Zračenje i utjecaj na zdravlje!

Ili samo uzmi u obzir da je 1 cigareta 20x stetnija od bilokakvog zracenja, da je zrak koji udises vjerojatno stetniji na sat nego radijacija, da 2 litre cole losije djeluje na tijelo nego 1h zracenja... itd.

S cim se vi zamarate
Staro 06.12.2004., 02:18   #8
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Originally posted by big_B

Znači da ti je glava udaljena od TV max 1.5m.

Predviđa se da gledaš TV sa udaljenosti ne manje od 2.5 - 3.0m
Kod plazma TV-a trebas ga postaviti najmanje na udaljenost koju dobijes po formuli :
3 x dijagonala u cm
Inace ti se moze javiti tzv. morska bolest - bude ti mucno. Tako bar pise u uputama frendove plazme
Nema veze s zracenjem pa da kazem nesto i u vezi toga: Svi el. uredaji emitiraju elektromagnetsko zracenje neki vise neki manje -to je bilo tesko zakljucit zar ne
Staro 09.12.2004., 00:12   #9
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Re: Zračenje i utjecaj na zdravlje!

Citiraj:
Originally posted by Thoroughbred B

Sta mislite o tom famoznom zracenju monitora,tv-a...

sta vi mislite...
IMHO vise steti krivo postavljen monitor (npr. nije ravo ispred tebe, vec je na cosku stola pa je glava zakrenuta za neki kut u odnosu na ravninu tijela) i ako se svakodnevno radi za kompom nakon odredjenog vremena eto ozbiljnih problema...ista pjesma je i sa pravilnim sjedenjem, losom stolicom, polozajem ruku itd., znam preko nekoliko ljudi koji imaju fakat ozbiljnih problema, jedan ima velikih, dobro poznatih problema sa zglobovima i tetivama sake (neznam strucan naziv ove boljke), a drugi frend je promijenio posao jer nije moga gledati cijeli dan u 3 LCD monitora (radio je kao broker), suzile su ga i pekle oci, isprobao je raznorazne naocale, vjezbe, ali spasio se tek kad je presao u drugi odjel u banci...osobno sam imao frku s koljenom zbog nepravilnog sjedenja na stolici cijeli dan za kompom, nisam mogao vjerovati da se takvo nesto moze dogoditi, pogotovo da je uzrok moj nacin sjedenja (imao sam nagnjecenje hrskavice, promjenom "mog" nacina sjedenja nesnosna bol je nakon cca 3mj. skroz nestala)...da skratim, po meni zracenje monitora uopce nije neki problem.
Nik je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno