|
![]() |
#1 |
Marry me, Bill!
Datum registracije: Sep 2004
|
DTP (slike)
evo jednog potpuno imbecilnog pitanja: krenuo sam se malo bavit Desktop Publishingom, u InDesignu i problem mi stvaraju slike, tj. njihova veličina i rezolucija... koliko treba biti jedna slika velika u pixelima i koliko treba imati dpi da bi stala na npr. jednu cijelu A5 stranicu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
nebih znao ali uzmi si neki od programa tipa irfan ili xnview i sa njima resajzaj slike do mile volje.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | ||||||||||||
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
pa jednostavno nacrtaj kvadrat sirok i visok xy piksela i pogledaj print preview koliko mu fali ili ima viska za A5 stranicu po potrebi ga resizeaj i ponovo pogledaj print preview
![]() |
![]() |
#4 |
Marry me, Bill!
|
znači, čak i ako je slika u 72 dpi, pri tiskanju će ispast dobro? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
Slika ti mora biti u 300dpi (idealno). Govorim o fotografiji. Ovisno na čemu štapmaš i o motivu može proći i 180 (al to je minimum za offset) pa interpolirati do 300. Što se tiče line-arta tu se preporuča 600 pa čak i 1200 (ovisno o detaljima). Nikako, ponavljam NIKAKO ne interpolirati (softverski podizati rezoluciju iliti izmišljati pixele) sa 72 na 300. Dobiješ kockice. Sve što ide u štampu mora biti u CMYK-u. Ima tu još toliko toga... Grafičari su vrlo susretljivi ljudi... pitaj... samo nemoj pare tražiti ;-) by grafičar |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Marry me, Bill!
|
hvala puno... oko 70% slika sam dobio u 200njak dpi, i u PSu podigo na 300... ostalih 30% sam moro u PSu sa 72 na 300... još uvijek sam potpuno izgubljen... jebeš raster, prelazim na vektor i ko ga jebe... :mad: :mad: |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|