Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.02.2009., 14:51   #1
Cube1204
Kinder pingui

Datum registracije: Feb 2009
Newbie- što upisati u shell

Znam da se većina odlučuje na Ubuntu i slične distre kako bi grafički bili komplementarni Windozama i da je sve riješivo clicky click metodom, ali evo ako netko zaluta u svijet shella i ne zna gdje bi počeo ovo malo naredbi bi moglo pomoći.
Kad sam ja počinjao bio bih "ubio"....he he.... za neke od ovih. Meni je puno značilo u početku pa ako nekome treba, nek se nađe. Slobodno neka nadopuni, tko želi..... Naravno da nisu sve (pa i ne znam ih sve), ali eto ....ovo je onako malo za pomoć.... NIsam stavljao neke leet hacker (kako veli kolega) naredbe, nego samo one koje koristim svakodnevno. Također jasno mi je da na netu postoji zilijun stranica sa "How to" i sve to, ali znam kako je meni bilo kad sam počeo, treba ti nekaj hitno, a ne možeš se snaći u svim onim kodovima i štajaznamčemu....

P.S. Ako admini misle da je suvišno neka recikliraju...

Dakle:

cd - poziva dir
cd .. - izlaz iz dira (kao "UP" u windozama)
sudo su - - prebacuje nas u root (pazite što radite pod ovim, možete nanjeti ozbiljnu štetu OS-u)
top - svojevrstan task manager
free -m - pokazuje stanje memorije
ps -ef - pokazuje procese
ps -fu <user> - pokazuje procese nekog usera
pkill -9 - kill procesa (možemo dodati još i -u <user> pa killamo sve procese tog usera)
du -h - veličina file-a (tj. foldera) u kojem se nalazimo
ls -lha - popis fajlova u trenutnom pathu (sa veličinom prikazanom u MB)
pwd - trenutna lokacija
kill <PID> - ubija određeni proces (slično kao "end proces" u task manageru na vindozima)
mv - radi i kao "cut" (npr. mv pajo /home/user/ - prebacit će file pajo u navedeni dir) i kao "rename" (npr. mv pajo patak - mijenja ime iz pajo u patak)
cp - kopira file
cp -r -kopira folder (inače switch -r znači rekurzivno i koristi se za direktorije)
lspci - popis ugrađenog hardwarea
vim - text editor
vi /var/log/messages - u tom logu se zapisuje skoro sve što se događa sa sistemom
tail -f - "live monitoring" nekog file-a ili loga
cat - direktno ispisuje sadržaj nekog file-a (npr. cat /proc/cpuinfo - daje info o tipu procesora)

I sad malo ne tako početničke:

alias <ime>='<naredba>' - dodavanje skraćene narebe, recimo da se puno koristim folderom /home/user/pajo/patak/dobio/zadatak/ nema smisla svaki put pozivati i tipkati cijeli path, onda dodamo alias recimo cdp i svaki put kad lupimo cdp, on nas odvede u taj folder (npr. alias cdp='cd /home/user/pajo/patak/dobio/zadatak/')

apt-cache search <naziv paketa/softwarea> - traži određeni software po repozitoriju
apt-get install <naziv paketa/softwarea> - "instalira" određeni software

init <runlevel> - najčešće se koriste 0 -gasi komp, 1-single user, 2-multi user bez networka, 3 - login isključivo preko konzole, 5 - display i konzola, 6 -reboot

chmod - mijenja prava na fajlu (sa levelima od 0-7)
chown - mijenja ovlasti na fajlu (user:grupa)
useradd - dodaje usera
passwd <user> - mijenja ili postavlja password za navedenog usera

........
Staro 27.02.2009., 15:22   #2
Shadowww
^_-
Moj komp

Shadowww's Avatar

Datum registracije: May 2006

Shadowww je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas