Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.02.2009., 12:27   #1
RamonaRed
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
(riješeno) Muke po laptopu

Dragi kompjuteraši, molim vas za pomoć jer stvarno ne znam odakle bih sama više počela ...
Pred nekoliko mjeseci, dok sam još imala 'ponistre xp', komp je počeo zezat, jako je usporio i stvarno se vidilo da nešto s njim ne valja. Kako je u to doba dečku i meni frend napunio glavu s Linuxima (Ubuntu) i kako su nam se jako svidjeli, odlučila sam zbrisati windowse i staviti ubuntu. I stvarno, spasili su me, lap je prošljakao sto na sat, više nije zapinjao, rječju, radio je ko sat. E ali, malo pomalo su se počeli pojavljivati i nedostaci ubuntua - recimo ja se bavim dizajnom - ne mogu staviti ni novi photoshop (ugradila sam wine ali on podržava samo shop 2.0?), ni macromedijin paket, tako da sam 'bože-mi-prosti' ko bez jedne ruke

... pa smo htjeli podijeliti komp na dvi particije, na jednoj ostavit ubuntu, a na drugu cipnut windowse - kad ono međutim , tu su nastali problemi. Sad, to je bilo već davno, ali sjećam se da komp uopće nije prepoznavao hard drive, ni dvd, tako da nismo mogli dalje. Dečko mi je rekao da najvjerojatnije trebam instalirati drajvere ponovo više-manje sve, za Lenovo, pa onda mogu instal win.
U međuvremenu smo se razišli i više mi nema tko pomoći s problemom
Ajte mi pliz recite što da radim. Nije mi jasno kakću instalirat drajvere uopće ako nemam windowse? Oprostite na glupim pitanjima, plavuša sam, makar ne prirodna
A Ubuntu je super što se tiče surfanja, ali! Kako već rekoh, ni Photoshopa, ni Flasha, a (bogami) nije nešto ni što se multimedije tiče (BS player=zakon), a i webcam mi ne radi više (u terminalu se ne pojavljuje 'video0 već veli 'no video', nalazi samo audio), iako je solidna kamera - nije kompatibilna s Ubuntu , pa mi printer također ne radi (iako ni on nije loš), mikrofon se uvijek pali sam od sebe, volume control inače je malo u buntu , skype nema sms opciju... i tako, da skratim, fale mi windowsi za dosta stvari a ne znam kako ih vratiti, strah me da nešto ne zeznem :-S
Nadam se da možete, kako mi je rečeno kod registracije, vidjeti moju konfiguraciju (Lenovo je R60e 0657-4UG, akvam još i taj serijski išta znači), pa da će vam to malo olakšati moje zbrda-zdola pitanje ...
Unaprijed hvala, držim palčeve da mi netko bude znao pomoći ...
RamonaRed je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2009., 13:48   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
A da se ipak pomiriš s dečkom (to bi ti bilo lakše obzirom na moguće bleme)
Najprije trebaš utvrdit kako je podjeljen hdd (particije),
zatim sa nekim boot alatom preraspodjelit prostor kako bi napravila slobodni prostor od cca 20 - 30 Gb na koji ćeš instalirat XP,
Sa nLite trebaš napravit XP install cd na koji ćeš integrirat driver za SATA kontroler. Ovaj korak možeš izbječi ako u BIOS - u postaviš Config > Select Serial ATA (SATA) na Compatibility, instaliraš OS, nakon prvog "normalnog" boota instaliraš Intel Matrix Storage Manager Driver (vidi Installation instructions, C:\DRIVERS\WIN\IMSM\PREPARE\install.cmd) pa prije slijedećeg boota u BIOS - u vratiš Config > Select Serial ATA (SATA) na AHCI.
Lenovo R60e - Intel Matrix Storage Manager Driver for Windows XP
R60e 0657-4UG - XP - Downloads and drivers
Možda će ti biti najlakše da dl i instaliraš System Update 3.14 preko kojeg ćeš dl i instalirat sve šta ti treba (prije trebaš Microsoft .NET Framework Version 2.0).
Kada sve ovo obaviš ćeš trebat pomoć da osposobiš dual boot preko kojeg biraš Ubuntu ili XP jer ćeš instalacijom XP vjerojatno izgubit "automatizam" ulaska u sadašnji Ubuntu.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.02.2009. u 14:17.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.02.2009., 15:45   #3
RamonaRed
Registered User
Moj komp

Ajme fala ti puno Nikky!

Na prvi pogled sam rekla 'ajaj ko će to', al evo mic po mic, mislim da ću moć to sve sama polako ... nego za ovi microsoft net framework, reci(te) mi - kako nemam explorer morala sam ga tražit priko srčalice, pa ne znam koji od ovih .. ima i 3.0 i raznih ...?
http://www.microsoft.com/downloads/r...DisplayLang=en

Zadnje izmijenjeno od: RamonaRed. 03.02.2009. u 16:43.
Staro 03.02.2009., 16:43   #4
krimos
Premium
Moj komp

krimos's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Najbolje ti ih je sve redom instalirat...od viška glava ne boli
Staro 03.02.2009., 19:07   #5
RamonaRed
Registered User
Moj komp

šmrc, nemoj me zezat, dovoljno sam zzzzbunjena ionako

Aaa pa je li ovaj netframework service pack 2 zapravo ono što (valjda skraćeno) zovu service pack 2? :-S

Hoću reći, je li to ovo:
http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=en

Još jednom se izvinjavam na nespretnim pitanjima ...

EDIT:

Još jedno, najvjerojatnije i ono blesavo, pitanje:
kako mislim 'ojačati' lap s malo ekstra memorije - je li moguće u nju ubaciti windowse, a u ostatku kompa da ostanu linuxi?

Ne znam postoji li neki odvojak u forumu, za početnike, di se znalci ne bi morali ježiti od ovakvih pitanja?

Izvinjavam se unaprijed, i pomozite, pliz
Staro 03.02.2009., 19:19   #6
krimos
Premium
Moj komp

krimos's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Ne nije to service pack dva Ali ovaj link vodi za download verziju net frameworka 2.0...i za igranje sa particijama i tak tim stvarčicama odeš na rješavanje softwerskih problema
Staro 03.02.2009., 19:50   #7
RamonaRed
Registered User
Moj komp

Da, tako je, Krimos pa se vidimo tamo uskoro
Staro 03.02.2009., 21:00   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
Autor RamonaRed Pregled postova
... nego za ovi microsoft net framework, reci(te) mi - kako nemam explorer morala sam ga tražit priko srčalice, pa ne znam koji od ovih .. ima i 3.0 i raznih ...
Ništa (bar za sada) ne trebaš tražit okolo po netu. Sve šta ti treba imaš na gornjim linkovima od Lenova (IBM), uključujući i spomenuti M$ net framework v 2.0.

Ako si me dobro pratila prvi zez ti je sa drajverom za SATA kontroler (preko njega radi HDD),
kad dobiješ operativan XP instaliraš spomenuti net framework pa System Update.
Ovaj potonji će za tebe pronaći odgovarajuče drajvere i software direktno od Lenovo support site (računaj da će to biti poprilična količina Mb).
U drugom koraku u istom programu ćeš jednu po jednu stavku odabrat za install.
Ovo je preporučeni redosljed instalacije (ti "upadaš" na 3 stavku:
1 Fresh Operating System Installation
*
2 Latest Service Pack or Patch
*
3 Chipset Software Installation Utility (INF Utility)
*
4 video card drivers
*
5 audio drivers (pazi: najprije moraš instalirat Q888111 pa tek onda sami driver za audio)
6 LAN drivers
7 Modem drivers
8 Wireless Network Card drivers
9 BlueTooth® Module drivers
10 PCMCIA/Smartcard controller
11 Touch Pad/Track Stick/Pointer
12 firewall/viruscanner
13 windows update/virus update
14 printer/java/etc/crap like that
* = Obavezno Reboot (Preporuka napraviti i između ostalih stavki)
Sad sam vidio da link od gore ne funkcionira (*ebo ih session privremeni linkovi).
Otvori ovu stranicu i unesi u product number "0657-4UG" + Go
Na stranici šta je dobiješ promjeni Operating system u Windows XP + Continue
Sada otvori Downloads and Drivers

Sretno i pametno
Staro 04.02.2009., 10:49   #9
RamonaRed
Registered User
Moj komp

Znači ipak moran s te stranice skinut sve te drajvere za XP? Ja sam zasad skinila samo storage manager i system update - read me fajle, i tvoje postove, sam otvorila, stisla F11, i PrtScr, pretvorila u .jpg, pa ću ih sprž na dvd tako da ih mogu otvorit na telki
Moram sad backupirat sve, spržila sam windoze (i Ubuntu ponovo), a drajvere ću posebno na cd/dvd opet, il ne moram?
opet, oprosti aksan te loše skužila, a toliko si se (hvala ti!) potrudio oko mene ...
Staro 04.02.2009., 13:08   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Za svaku hw komponentu moraš dl - install kako bi ti lap bio ispravno instaliran.
Hoćeš li sve pješke radit ili preko System Update ovisi o tebi. Predložio sam ti drugu opciju (via System Update) jer taj program za tebe obavi pronalaženje potrebnih drajvera i softvera baš za taj lap, download i potom install.
Ako ćeš nastavit ovim "putem" onda još dl spominjani M$ .NET Framework (link imaš poviše) i za svaki slučaj driver od Lan - a (mrežna, da se možeš spojit na net). Sad ako sam ja tebe dobro skužio ti si do sada dl samo readme od samo storage manager i system update - read me fajle?
Trebaš dl "pune" instalacije od spomenutog.
Koraci koji ti predstoje:
- install XP (vidi napomene gore i readme u storage manageru vezano za SATA igrokaz)
- kad se dignu XP i riješiš SATA drajver (SATA mode > AHCI) instaliraj drajver za mrežnu
- instaliraj M$ .NET Framework
- instaliraj System Update
Kako još nemaš antivirus i ostale zaštite nemoj otvarat IE, startaj System Update,
on će pronaći sve šta treba i dl. Napominjem kako će to biti poprilična količina Mb.
Kada sve skineš (barem sve drajvere) kreni u install jednog po jednog.
Raspored imaš poviše (ono šta si već instalirala preskočiš, npr. drajver za mrežnu), vidi napomenu za audio poviše (Q888111 imaš na listi za dl).
Neki driver ili software može biti više puta na listi, novija (zadnja) verzija dolazi prije na listu. Određeni driver ili software dl - install dovoljno je samo zadnju (najnoviju) verziju. Jedino ako imaš problema sa određenim driverom ili software - om onda ideš na stariju verziju. Kako već rekoh driveri za hw, zakrpe OS - a i software za upravljanjem ti je nužno a ostalo (npr. Message Center, Acrobat Reader, . . .) ti je opcionalno. Uostalom ako vidiš da ti fali a dostupno je kroz System Update uvjek možeš naknadno dl - install.

Sretno i pametno
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.02.2009., 14:04   #11
RamonaRed
Registered User
Moj komp

Evo Nikky - dobro ti jutro! ;-)

Je je, nije samo read me - poskidala sam čini mi se sad sve što treba, sad idem i ovaj tvoj post uslikati i krećem backupirat i pržit sve redom ... e da, idem i po bon za mob, pa ako što zapne, da se ipak mogu uključit ovdi na forum priupitat dalje što treba ...
Drž' (te) mi fige
Fala ti još jednom puno puno, pa se čujemo još
Staro 05.02.2009., 22:05   #12
RamonaRed
Registered User
Moj komp

Juhuu, evo mašem s 'prozora'
Uspila sam! Zamalo san jutros odnila komp nekom stručnijem, ali suzdržala sam se i probala sama, i evo to je to - windowsi su tu, uspila sam se spojit na net - stavih antivirus - a sutra ću na ostatak kompa stavit ubuntu - nego - heh - moram ja nešto spetljati - naime, ja mislim da se nitko živ ne spaja priko neta ko ja, s dvi ikonice, dvi veze koje jedna bez druge ne rade - ne znam kako sam to sprtljala, evo da vam pokažem ... tsjoj, ne mogu se okačit .rtf fajlovi - a u njih sam PrtSc propertiese tih 'dvaju' (a jedna je!) veza ...
Fala Nikky još jednom, ne znam što bih bez tvojih uputa, čujemo se sutra!
Staro 05.02.2009., 22:52   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

1. PrtSc > Paint > Paste slike > odrežeš dio koji te interesira > save kao jpg
2. Ovako napamet, vjerojatno nisi niš spetljala. Jedna ikona je za ugrađenu mrežnu karticu a druga za Dial-Up. Tebe interesira samo ova druga, na njoj imaš funkciju za prekidanje veze.
3. Kad budeš stavljala Ubuntu pazi da ne zezneš XP i nađi opciju da ti napravi dual boot
4. Kad osposobiš i Ubuntu potraži Gimp (aka Photoshop)
Staro 07.02.2009., 15:46   #14
RamonaRed
Registered User
Moj komp

Evo na, srušila mi se Mozilla i nestao cijeli post
Uhhh...
Sporo ide uploadanje attachmenta pa ću ih - ako nije zabranjeno il nešto - uploadat drugdje i ovdi stavit linkove
Ma o tim vezama se radi - haha svašta - neće jedna bez druge - podsjeća me na onaj vic o policajcima di jedan drži stolicu i vrti, a drugi žarulju ..
Prije mi nije tako bilo, al Nikky ako veliš da je oke, onda super - samo evo ipak da ti pokažem na što to liči ...

http://i253.photobucket.com/albums/h...nared/veze.jpg
http://i253.photobucket.com/albums/h...dbandveza3.jpg
http://i253.photobucket.com/albums/h...dbandveza2.jpg
http://i253.photobucket.com/albums/h...dbandveza1.jpg
http://i253.photobucket.com/albums/h.../LAN4veza3.jpg
http://i253.photobucket.com/albums/h.../LAN4veza2.jpg
http://i253.photobucket.com/albums/h.../LAN4veza1.jpg
http://i253.photobucket.com/albums/h...d/LAN4veza.jpg

(još jednom se izvinjavam na ovakvom linkanju - nadam se da je za jedan put ok i ovako - attachanje u sklopu foruma mi je stvarno jako jako sporo išlo danas, ne znam zašto ..)

A što se tiče dual boota, heh, ne znam što da radim - jučer sam CD ubuntua stavila u windows, i 'veli' da se može ubuntu ugradit 'unutar' windowsa, znači ponudilo mi je da instaliram unutar ovo prostora di su windowsi, a onu slobodnu particiju što sam ekstra ostavila za linux, ne 'vidi'. Pa sam probala 'load from dvd' iz biosa, pojavi se ubuntu cd, ali opet ne vidim onaj slobodni prostor - daje opcije 'install ubuntu' (tu nisam išla dalje, bojim se da ne prebriše sve?), onda 'command line', pa 'memory test' i još ponešto ... al ne znam odakle da počnem - akmi ti Nikky ne znaš, da pitam na nekom ubuntu forumu, ha?

Eto .. fala ti još jednom puno!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno