Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.01.2009., 17:23   #1
ante2
Premium
Moj komp

ante2's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Question NAS kućište - iskustva i preporuke

http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=051.604.007

http://www.raidsonic.de/en/pages/pro...=5415#techdata

zapelo mi je za oko ovo kucite i to iz vise razloga

1. ima BitTorrent client
2. ima mrezu + USB
3. mozda je naj jeftinije kucite (u hrvata) sa mrezom, Torrent clietom, FTP server mogucnostima
4. prima HDD do 1 TB, SATA
5. fenles, oce rec tiho
6. nije cak ni ruzno

pa lege ako ko ima kava iskustva sa doticnim ili slicnim kucistem-ima nek rece neku pametnu
mani je prvenstveno interesantno radi Torrent-a (jelte dokumentarni filmovi i slicno) + mrezni disk + USB + mogu se mjenjat diskovi po volji i potrebi
DDR3 16GB (4x4GB) 1600Hz Corsair Vengeance
Carbide Series Air 540, Corsair RM750i
CREATIVE LABS X-Fi Titanium-Kingston HyperX Cloud
DELL U2515H
Synology DS413
ante2 je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2009., 13:40   #2
zvo
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Ja imam Raidsonic 4220 par dana. http://www.raidsonic.de/en/pages/pro..._objectID=5052
Mjesta za 2 HD i ima vent. Disk je Siegate 1,5Tb.
Do sada vidjeni nedostaci (s tim da mu mozda nisam posvetio dovoljno paznje):
- file sustav je FAT32 ili linux, NTFS ne podrzava.
Citao sam, ima Samba protokol, pa mozda moze "emulirati" NTFS... uglavnom, ja odabrao FAT32
- nisam imao mogucnost stvaranja vise particija, tako da sad imam samo jednu veliku 1,5Tb
Inace, kuciste je tiho, izrada ok. Izgleda da ima jak community, ima dodatnog sw za instalirat (web server, cini mi se da sam vidio i sql sever)...
Moze raditi one touch backup sa usb diska, radi kao file server, printer server, 2 usba tako da se moze prikljuciti i dodatni ext. disk...

Najbolji dio, kupljen je u A, za malo vise od 100 eura
zvo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.01.2009., 16:36   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Bolje bi bilo da si disk(ove) formatirao u ext2 ili ext3 (linux) format. FAT32 ima ograničenja obzirom na velike fajlove.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2009., 13:32   #4
ante2
Premium
Moj komp

ante2's Avatar

evo ja se malo raspito, pregledo i zavirio u kristalnu kuglu

glede kucista sta mi je prvo zapelo za oko ICY BOX IB-NAS4210-B
http://www.raidsonic.de/en/pages/pro...=5415#techdata
nemam bas naj bolje informacije tj izgleda da je bolje uzeti 300 kn skuplje kuciste za 2 diska (od iste firme) jer nema isti hardver + postoji cjeli forum ili grupa koja ga ima pa (ajmo to tako rec) kakvu takvu podrsku
vidim da ekipa kemija sa njim svakakvacudesa ali koliko sam uspio skuzit (forum je vecinom njemacko govorno podrucje) mrezna brzina mu bas nije vrlina a i torrent client mu je upitne korisnosti, pa ekipa flesha firmware i radi slicna cuda
uglavnom za te pare cini mi se previse zezanja i ne bas kvalitetno,narocito kuciste za 1 disk

e ali posto meni vrag ne da mira isao sam dalje u potragu i nabaso na sljedeceg proizvodjaca koji je cak i kod nas dobavljiv
dakle rijec je o firmi Synology
http://www.synology.com/enu/
konkreto modeli DS107+, DS107, DS108j (poredani od najjaceg ka nasjslabijem)
nisu bas jefileni ali koliko vidim u BUG-u su pobrali dobre ocjene (mada se na to ne treba 100% oslonit) a i po netu beru samo pluseve i dobre kritike (+ suska se da ce i PCekspert uskoro izbacit mali testic doticnih )
uglavnom ako vam treba nesto slicno strpite se jos malo da cujemo sta ce reco oni + kod nas jos nema jeftinijh modela tj ima samo DS107+ za 1695,80 kn,
kontaktirao sam doticnu firmu i kazu (iako ne mogu 100% garantirat) da ce pokusat nabavit-uvest i malo jeftinije modele DS107 i DS108j sta bi meni za doma i malo u firmu savrseno pasalo
eto toliko od mene pa se cujemo i vidimo ovih dana
DELL U2515H
Synology DS413
Staro 20.01.2009., 00:07   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Evo informativno podledao test DS207 (2 diska) i nudi dosta toga. Čak je i brzina transfera pristojna. Jedino cijena od cca 300$, za te nofčeke "složiš" PC.
Staro 20.01.2009., 00:47   #6
ante2
Premium
Moj komp

ante2's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Evo informativno podledao test DS207 (2 diska) i nudi dosta toga. Čak je i brzina transfera pristojna. Jedino cijena od cca 300$, za te nofčeke "složiš" PC.
je varijanta DS207 je preskupa za po doma i malo ured ali verzija DS107(+) je cjenom oko 1000 kn (sta je i dalje puno novceka) ili nesto manje ali za te novce nesces nac bolje kuciste NAS tipa sa svim điđa-miđama koje Synology nudi (bar na papiru)
DELL U2515H
Synology DS413
Staro 20.01.2009., 07:14   #7
zvo
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Bolje bi bilo da si disk(ove) formatirao u ext2 ili ext3 (linux) format. FAT32 ima ograničenja obzirom na velike fajlove.
Znam, vidio sam kasnije. Kad sam isao formatirati, to mi se cinio kao jedini format koju ce Windowsi vidjeti. Mozda ga i preformatiram, vidjet cu. Ima li kakvih potencijalnih problema s tim particijama? Npr. predpostavljam da disk ne mogu izvaditi i staviti u kuciste PCa i normalno citati?
Staro 20.01.2009., 07:37   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Iskreno, ne vidim razloga tolikog ulaganja u kućište bez obira ne njegove performanse. Za tu lovu, kupiš Atom sa pločom i još ti ostane 500kn viška. Softver nije problem jer postoje i neke freeware verzije (FreeNAS). Mislim da je TomRi radio nešto u tom stilu pa potraži.
http://www.nabava.net/trazilica.php?q=atom&cod=400&cdo=&firma=-1&order=cijena&smjer=asc&submit=Pretra%C5%BEi
Staro 20.01.2009., 10:35   #9
ante2
Premium
Moj komp

ante2's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Iskreno, ne vidim razloga tolikog ulaganja u kućište bez obira ne njegove performanse. Za tu lovu, kupiš Atom sa pločom i još ti ostane 500kn viška. Softver nije problem jer postoje i neke freeware verzije (FreeNAS). Mislim da je TomRi radio nešto u tom stilu pa potraži.
http://www.nabava.net/trazilica.php?q=atom&cod=400&cdo=&firma=-1&order=cijena&smjer=asc&submit=Pretra%C5%BEi
je ali uz plocu treba ram, kuciste, napajanje i eto jos jedan mali PC na koiji treba paziti dizat OS i slicno
je da su NAS varijante, bilo da je samo kuciste ili vec sa sa diskom skuplje od Atom varijante u startu ali kad se sve zbroji sa NAS-om bi trebao imat manje zezanja i odrzavanja + vjerovatno trosi manje struje + Atom varijantu treba spojit na monitor da bi digo OS, setapirao mrezu, a NAS sve to radi preko mreze itd itd..

ma zapravo je bitno sta ti treba, da sam npr studen ili momak bez obiteljskih obaveza vjerovatno bi iso na Atom varijantu ali ovako mi treba nesto sta se pikne i pegla nakon sat vrememna setapiranja (teoretski )
DELL U2515H
Synology DS413
Staro 20.01.2009., 11:01   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pristup linux particiji (ext2/ext3) u winsima više nije problem. Možeš napravit za samo čitanje ili čitanje i pisanje. Da ne prepisujem više ovdje i ovdje.
Da, TomRi je slagao NAS sa Atom mobo, više ovdje.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.01.2009., 01:23   #11
zvo
Registered User
Moj komp

thx Nikky.
Nego, kojim softverom bih mogao najjednostavnije izmjeriti transfer rate prema NAS-u?
Staro 25.01.2009., 11:38   #12
Nammoth
Premium
Moj komp

Nammoth's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor ante2 Pregled postova
je ali uz plocu treba ram, kuciste, napajanje i eto jos jedan mali PC na koiji treba paziti dizat OS i slicno
je da su NAS varijante, bilo da je samo kuciste ili vec sa sa diskom skuplje od Atom varijante u startu ali kad se sve zbroji sa NAS-om bi trebao imat manje zezanja i odrzavanja + vjerovatno trosi manje struje + Atom varijantu treba spojit na monitor da bi digo OS, setapirao mrezu, a NAS sve to radi preko mreze itd itd..

ma zapravo je bitno sta ti treba, da sam npr studen ili momak bez obiteljskih obaveza vjerovatno bi iso na Atom varijantu ali ovako mi treba nesto sta se pikne i pegla nakon sat vrememna setapiranja (teoretski )
Iskreno, radije bjezi od tih "malih" NAS-ova; prije par mjeseci kupio sam Raidsonic 4220 - mislim da je to najgori komad harwarea koji sam kupio u zivotu. Pola opcija u njemu ne radi, firmware stize jednom godisnje i ne donosi nikakve fixeve, brzina je STRASNO spora (na to ne utjece mreza na koju ga spojis, nego procesor u NAS-u je limitrajuci faktor). Ako povuces 7-8 mb/s transfer - puna saka brade. Kao sto je evec neko naveo, daleko povoljnije bi ti bilo da kupio intel atom plocu. Ploca ~500 Kn, memorija 1 gb ~100 kn, kuciste+napajanje (sebi sam uzeo neko ms halley) ~150 kn, utrpas disk nekakav 640 gb ~600 kn. Cijenovno mrvicu skuplje od gotovog NAS-a, DALEKO manje zezancije i komplikacija, DALEKO mocnije rjesenje.
Nammoth je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2009., 16:44   #13
NITROS
Premium
Moj komp

NITROS's Avatar

Ja imam jedno pitanje koje je u neku ruku povezano s ovim.
Iako se bas ne snalazim u NAS sustavima, zanima me sljedece.

Imam ideju da bih napravio server/komp koji bi radio 24/7/365, znaci bez gasenja.

E sad da otprilike iznesem svoje ideje i pitanja.

Da li je moguce spojiti na neki nacin televizor direkt na taj komp koji bi bio etazu nize, ali da se pritom ne gubi na kvaliteti slike i da se nekako moze kontrolirati sa tim serverom, nesto tipa media centar.

Na server bi bila spojena sva racunala u kuci. Znaci 2 osobna i 1 laptop. Laptop wireless, PCevi LAN kabel.

E sad da li je moguce da recimo server odlazi na jedan PC i radi redoviti backup odredenih podataka.

I sad glavno pitanje. Koliko bi to cudo moglo kostati?

I da se odmah ogradim. Znam da NAS je preko mreze i da ovo moje gore ne spada bas direktno u NAS sustave, ali vidim da mnogi imaju slicne ideje kao i ja sa tim NAS sustavima pa sam evo tu postavio pitanje. Ako je problem napravim novi topic.
Hvala unaprijed
NITROS je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno