Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.10.2004., 20:28   #1
big_B
Premium

big_B's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Question drugi OS na kompu, kako ?

Daj nek mi netko objasni kak da intaliram drugi operativni sustav na komp,a da pritom netrebam formatirati disk i windowse xp na njemu? Postoji li bezbolniji način i dali je moguće pokretati taj sistem u windowsima, ako nije kako da me dos pita kojeg hoću da se boota?
Staro 14.10.2004., 23:00   #2
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
ako oces na jedan disk onda je malo problem ako imas dva diska onda je lagano ovo ti je moj icq 156196454 pitaj me na icq neda mi se ovdje toliko toga pisati

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.10.2004., 23:14   #3
Cykke
Exploit
Moj komp

Cykke's Avatar

Dual Boot...
Samo bilo bi dobro da imas dvije particije.
Sta bis stavljao? Lin?
Cykke je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2004., 23:33   #4
mann
Premium

mann's Avatar

Jedan od najbezbolijih nacina Partition Magic 8 i deri. Sve ti sam podesi i nema puno muke. Ti samo kazes koliko prostora mu zelis dati.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2004., 14:15   #5
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Uzmeš Partition Magic. Napraviš si mjesta za drugi Os (nekih 5-6 Gb ti je više nego dosta za Linux).

Znači imaš systemsku particiju Windowsa C: od nekih 6Gb (ukoliko imaš uključen System Restore na XP, inače je i manje dosta), zatim /boot particiju Linuxa (50-100 Mb - ReiserFS te traži oko 80 Mb jer mu je to minimum za particiju), zatim Swap particiju za Linux (512 Mb je najbolje bez obzira koliko rama imaš), zatim / od nekih 4-5 Gb gdje je sve ostalo. Važno je da ti /boot particija upadne u prvih 1024 cylindara na disku jer ti inače ponekad neće bootat (ovisi o biosu i o distribuciji).
Nakon toga staviš ostale particije za Windowse - u extended particiji jer si primary potrošio za one prije.

Ako imaš 2 diska i stavljaš Linux ili što već na drugi treba biti oprezan u izboru filesystema. Npr. JFS i XFS - ponajbolji journaling dadotečni sustavi za linux traže da root particija bude na prvom disku tak da oni odma otpadaju. U toj situaciji koristiš ReiserFS. Nikako nemoj uzeti ext2, budući da imaš velik izbor journaling systema. Ak stavljaš linux na 2. disk, Boot loader (lilo ili GRUB) se stavlja na MBR prvog diska (hda) što te intalacijska procedura negdje i traži.

Kod dual boota koristiš lilo ili GRUB (instalira se u MBR prvog diska - hda) za pokretanje windowsa, linuxa, BSD-a ili čega već. Ja osobno preporučam lilo.
Postoji i način da se konfigurira da Windows boot loader pokreće Linux, ali to ne bi preporučio iz paktičnih razloga (s tim je ipak malo posla ,a nije potrebno) a osobito ako si sklon čestom kompajliranju i mijenanju kernela.

Inače kad reistaliraš Windowse oni ti prebrišu MBR i ponovo stave svoj Boot loader. Tad obično staviš samo 1. instalacijski CD linuxa, npraviš restart, s njega pokreneš sustav i onda ponovo instaliraš lilo ili GRUB.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2004., 15:44   #6
mann
Premium

mann's Avatar

Ako zelis na brzinu srediti dual boot. Uz partition magic ti dolazi alat bootmagic. Toliko jednostavno da nemoze jednostavnije. U Partition magicu imas opciju install new OS ili tak nesto. PM napravi particiju a boot meagic te pri bootanju pita na koji ces OS ici.

Mozes mu postaviti default Os. Cekanje par sekundi da nemoras sjedit uz komp dok se boota itd itd.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2004., 10:04   #7
big_B
Premium

big_B's Avatar

Hvala na savjetima !:clap:

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore