Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.01.2009., 11:55   #1
ervol
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2008
Na Vistu sam instalirao XP i sad boot manager ne vidi VISTU

Bok,

na laptopu sam na Vistu instalirao XP i sad boot manager ne vidi VISTU. Slijedeće što sam učinio je instalacija EasyBCD 1.7.2.
Pokrenuo taj program i učinio ono što sam mislio da je OK. Znači odabrao pravilne particije i winse i zapisao taj boot file.

Nakon toga resetiram komp i uredno se pojavi izbor windowsa ali ne ulazi u niti jedne. kod viste javi error 00x0000007B a XP odmah bootmanageru javi da ne može dignuti.

PITANJE
Kako da resetiram boot naredbe ako ne mogu ući u windowse? Vista repair ne riješava problem?

jel trebam instalirati još jedne windowse xp pa bi onda mogao ući u taj XP pa iz njega raditi na ispravljanju (ali onda na kompu imam instaliranu Vistu i 2 puta XP)

Aj stručnjaci pomozite, invalid sam bez kompa.

MATIČNA: Gigabyte GA-EP45-DS3
PROC: Intel Core 2 Duo E8400
RAM: 4096 MB
GRAF: ATI Radeon HD 4870
HDD: WD6400AAKS (596GB)
MON1: Lenovo L220xwC [22" LCD]
MON2: Acer X203W [20" LCD]
ervol je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2009., 13:08   #2
MimiX
Premium

Datum registracije: Oct 2008
odgovor

Dakle imao sam sličan problem, pa je najvjerojatnije i uzrok isti ili sličan...
Da si pročitao moj post i odgovor na njega od prije dva dana možda bi izbjegao problem...
Ovako, sad ću postati iz tog topica, možda ti pomogne(tamo ti je link s uputom), ali pazi na redosljed da ne zezneš nešto...
Krajna mogućnost(koju svi vole izbjeći) je formatiranje particije, ali možda to ni nije loša ideja(ako ti ne upali Vista repair, onda probaj formatirat particiju s XP-om pa ponoviti postupak na opisani nacin u uputama)...
E sad ako ništa od svega ne upali formatiraj sve, pa instaliraj XP i onda Vistu preko njega...

Citiraj:
Citiraj:
Autor 2145
Koja greška na hardu? I kako izgledaju te particije? Jesu obadvije Logical ili?
http://apcmag.com/how_to_dual_boot_v...step_guide.htm

Puno hvala na ovom linku.... vodič za instalaciju XPa na postojeću Vistu je opširan i puno je teže instalirati XP na Vistu nego obratno...

Greška na disku koja je spomenuta javlja se iz jednog od dva razloga(ili čak iz oba): Prvi je da se ne treba instalirati na postojeću particiju, već treba napraviti unpartited part pa onda s XP instalacijom stvoriti particiju... druga stvar je da treba sa programom koji je spomenut u vodiču namjestiti Boot opciju, tj dodati WinXP da se može odabrati koji će se dizati...

Sad je sve OK, osim što su se programi malo smiksali, pa većinu treba nanovo instalirati, dok je za neke dovoljno samo upisati reg kod...

Ukratko zajebancija koju je Microsoft mogao izbjeći... Trebali su predpostaviti da će dio korisnika Viste poželjeti instalirati WinXP na drugu particiju i prilagoditi Vistu tome...
MimiX je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 14.01.2009., 13:32   #3
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Windows Vista no longer starts after you install an earlier version of the Windows operating system in a dual-boot configuration
Ovo je dodano prije nego je cijeli post pročitan, na osnovu naslova teme. Sad se pokušajima popravljanja samo sve zakompliciralo…
Citiraj:
predpostaviti da će dio korisnika Viste poželjeti instalirati WinXP na drugu particiju i prilagoditi Vistu tome
To ne ide jer nije ni problem u njoj...
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2009., 13:48   #4
MimiX
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor thopok Pregled postova
Windows Vista no longer starts after you install an earlier version of the Windows operating system in a dual-boot configuration
Ovo je dodano prije nego je cijeli post pročitan, na osnovu naslova teme. Sad se pokušajima popravljanja samo sve zakompliciralo…
To ne ide jer nije ni problem u njoj...
Pa rekao sam ti, meni se isto dogodilo: imaš link koji sam ti dao sa step by step uputama... Stvar je u tome da se ne smije istalirati na postojeću Vista particiju, već se ona smanji i napravi se unpartided space, kod instalacije XP-a se jednostavno pomoću njega napravi nova particija i na nju instaliraš...
Kad to napraviš, samo pomoću programa spomenutog u uputama dodas XP za drugi boot sustav i problem je riješen...
MimiX je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2009., 09:39   #5
ervol
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2008
Lightbulb

thx, javim ako naiđem na neki problem!

MATIČNA: Gigabyte GA-EP45-DS3
PROC: Intel Core 2 Duo E8400
RAM: 4096 MB
GRAF: ATI Radeon HD 4870