Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.09.2008., 22:31   #1
Thiniad
Premium

Thiniad's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
(riješeno) Komp ne radi i ne vidi se slika na LCD-u

Evo ovako prvo konfa:

Coolermaster CM690
Gigabyte P35-DS3R
Intel Pentium Dual Core E5200
2x1gb Kingmax Mars 800mhz
Sapphire HD3870 Atomic 512mb
2xWD Caviar 320gb sata
Corsair VX450w
Samsung 2232BW

Problem je ovakav: komp se jednostavno neće pokrenut u bios i dalje (inače friški komp bez os-a).

Radi kučište, grafička, monitor, psu, memorija (probao sam drugi kingmax koji znam da radi i neće se pokrenut), hardovi rade. Ono za što ne znam dali radi je matična i proc. E sad, ventovi se vrte na matičnoj tj. cpu fan, i nb i sb se griju što valjda znači da ima struje u matičnoj. I čujem neki jedan kratki beep ali u mom kučištu nema speakera tak da ne znam odakle dolazi taj beep. Premještao sam memoriju i vadio jedan po jedan pri pogonu i bez pogona, i tu ne izlazi beep, vadio sam i grafičku isto tako nema beep. I dalje se čudim odakle dolazi onaj beep osim ak psu il grafa imaju nekaj.

Procesor fakat ne znam jer nemrem testirat na drugom kompu i njegov vent se pokrene pri startu i mal stane pa opet pokrene što znači da postoji POST, i vrti se sporo (al to se promijeni u biosu kolko znam). Nikakvu sliku ne dobivam na monitoru, probal sam dva monitora, dva kabla, dvije grafičke i dalje ništa. Ištekao sve van uštekao sve nutra i ništa. Sad jedino mislim da je proc otišao ili možda čak matična (al kak onda cpu vent radi i nb i sb griju??). Zaboravil reć da i ne registrira tipkovnicu, probao sam ps2 utor i usb i nikakve lampice ne svijetle na tipkovnici.

Bil bi super kak bi nekog mogo sve testirat, pogotovo cpu i matičnu al ne znam nikog da zna sa kompovima. Kad bi mi neko testiro onda bi lako utvrdil šta je problem pa odnesel na reklamaciju (cpu adm, mbo vemil). Dalje neznam šta da radim il isprobam... Help please!

Zadnje izmijenjeno od: Thiniad. 26.09.2008. u 23:17.
Thiniad je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2008., 23:20   #2
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Stavi novi bios. Procesor ti nije podržan u trenutnoj verziji.
Oglas

Oglas
Staro 27.09.2008., 00:01   #3
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Func Pregled postova
Stavi novi bios. Procesor ti nije podržan u trenutnoj verziji.
svakako probati sa fleshanjem biosa, evo i autoru teme link za doticnu plocu koju ima: GA-P35-DS3R. nista lose nece samoj maticnoj biti, moze biti ili jednako ili bolje.

jer (povuceno sa gigabyte-ove stranice za tvoju maticnu, po revizijama):

REV. 1.0 -> Intel Pentium Dual-Core E5200 / 2.50GHz / 2MB / Wolfdale / 45nm / M0 / 65W / 800 / F12

REV. 2.0 -> Intel Pentium Dual-Core E5200 / 2.50GHz / 2MB / Wolfdale / 45nm / M0 / 65W / 800 / F12

REV. 2.1 -> Intel Pentium Dual-Core E5200 / 2.50GHz / 2MB / Wolfdale / 45nm / M0 / 65W / 800 / F13a

boldano je ono vazno, koji ide bios po revizijama. ako imas posljednju verziju ploce (2.1) osuden si na jos "neprovjereni" bios, koji najcesce se uzme kao pouzdan. ali izaci ce provjereni, ako bas imas rev. 2.1, stavi posljednji (F13a) pa ubuduce stavi noviji koji nije beta.

samo jedna vazna napomena, ovo je prva revizija maticne, a postoje jos dvije (2.0 i 2.1). najcesce u donjem lijevom dijelu maticne ploce pise koja je revizija, otvoriti kuciste i pogledati. pise 100%, ako ne na tom mjestu, negdje pise REV. xyz. shodno koja je rezivija, klikne se na odgovarajuci link od gore navedenog linka (rev 1, 2.0 ili 2.1, ispod naslova pise), skine se posljednji ((provjereni)) bios, i flesha. preporuka sa cim fleshati - @BIOS koji se takoder moze skinuti sa linka koji sam gore naveo. cas posla, minutu - dvije.
jedino nakon fleshanja treba uci u bios, i loadati default postavke.

a vidim da nemas neki 775 cpu sa strane, steta. morat ces nekako kod nekoga zamoliti neki stariji 775 procesor, ili nekome platiti u servisu xyz novaca, ili nekom clanu iz tvog grada koji je voljan pomoci covjeku u nevolji.
ako je procesor ispravan (a ne vidim razloga zasto nebi bio, jer je nov), i ako je maticna ispravna (a to ces vidjeti kad krenes fleshati jer trebas ugurati drugi proc, jel, logicki), nakon fleshanja bi trebalo sve sljakati 5/5.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2008., 00:28   #4
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
The version or revision numbers are printed on the PCB on all range of GIGABYTE's Motherboard. Users can find the corresponding "REV: 1.0" on the top left corner of the Motherboard
how do I distinguish between the different revisions of the same model?
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2008., 01:17   #5
Thiniad
Premium

Thiniad's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
e fala ljudi, tog se i ja kasnije sjetil kad sam malo detaljnije pogledo specifikacije matične XD. Inače imam doma e6300 i prebacil ga na svoj komp i flashao na novi bios i sad sve super radi! Imam sreće šta sam imal doma uopće taj proc (taj je iz sekinog kompa i hvala bogu nije bila doma XD). Stavil sam F13a preko @Biosa. Kasnije ću stavit F12 ak se ovaj pokaže nepouzdanim. Svejedno hvala na pomoći!

može lock na thread, problem riješen.
Thiniad je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno