Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.08.2008., 17:56   #1
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Nadogradnja HP 8710p

Bok,

nakon skoro godinu dana rada skoro pa 24/7 došlo je vrijeme za zamjenu nekih dijelova na laptopu, kao što je disk i memorija.

Sad imam problem s diskom (Seagate) šta on non-stop nešto radi?!?. Dakle, disk se nikad ne gasi u idleu jer nikad i nije u idleu. Stalno nešto čeprka (svakih par sekundi se upali lampica i ispusti neki zvuk). Do windowsa nije jer se i sa svježom instalacijom isto događalo. Probao sam i drugi disk (Hitachi) i isto je bilo.

S vremenom sam se naviknuo na to, ali...

Laptop tehnički još ima garanciju više od 2 godine, ali ne znam dal ce zezat jel sam mjenjao disk radi tih testiranja. Ne mogu im ga u servisu ostaviti na par dana skoro pa nikako.

Uglavnom, sada bi stavio više memorije. Trenutno je unutra 2x1 GB Samsung (jedan modul je dostupan od dole, a drugi je nemam pojma di).

Stavio bi 1x DDR2 RAM TRANSCEND 2GB SODIMM 200-pin, 667Mhz umjesto jednog modula. Sad vas pitam, da li je možda pametnije zamjeniti oba Samsung modula za nove Transcend (zanemarite +250kn za cijenu memorije na tren), ako bi ovakva kombinacija radila probleme?

Sad, pitanje za disk, stavio bi radi brzine neki na 7200rpm. Koji je po vama bolji, tiši, brži...kompromis ()?

2.5'' HDD 200GB HITACHI GST Travelstar 7K200 2,5'' 7200rpm, 16MB cache, Serial ATA-150
2.5'' HDD 200GB SEAGATE Momentus 7200.2 7200rpm, 16MB cache, Serial ATA II-300

Thx.
Molim misljenje i o onom problemu s radom diska.
Ugradnju novih komponenti ce raditi ovlasteni servis (zel-cos).
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2008., 18:29   #2
Jole911
Premium
Moj komp

Jole911's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ja nepatim za garancijom ,ja sam u novi LapTop stavio DualCore procesor ,izvadio celerona van, jebes garanciju
Jole911 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.08.2008., 19:54   #3
MAXx
Čupavac
Moj komp

MAXx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Ovo sa memorijom moraš probat i vidjet dali će ti radit probleme.
Što se tiće diska nisam siguran dali je pametno stavljat brži disk u lap koji nema brži disk ugrađen od prije; to ti može reći netko ko je to probao.
Recimo znam da se bez beda može stavit disk od 5400 rpm-a umjesto 4200 rpm-a ali to je ipak manja razlika nego 5400 naprema 7200.
Jer brži disk više rošta, troši i tako to.
Staro 15.08.2008., 20:14   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Problem vezan za stalni rad diska ti je možda povezan s korištenjem Viste (nisi napisao koji OS imaš) jer ona ima neku indexaciju i stalno nešto črčka po disku zbog toga. To se može isključiti. Baci oko na post o Visti.
Iskreno rečeno, ne vidim svrhe u više rama nego što imaš. Ako imaš Vistu, onda razumijem jer ona zakolje i najjaču komp. Drugi modul ti je vjerojatno ispod tastature. Skini Sevice Manual s njihovih stranica pa ćeš vidjeti gdje je.
Diskovi koji se vrte na 7.200rpm su bučniji, više se zagrijavaju i više troše od 5.400rpm. Da ćeš nešto dobiti od više rpm, čisto sumnjam da bi to osjetio.
Staro 15.08.2008., 21:27   #5
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Win XP Pro je, konfa je u Moj Komp-u...

Nije do indeksinga, jer je isključen (a i da je, sta bi imao radit 24 sata na dan?)
Nije do pozadinskog procesa jer se dešavalo i na svježoj instalaciji.
Nije do diska jel se događalo i s drugim diskom + svježa instalacija.

E sad, šta je problem? RAM? To me sad brine i želim rješit nekak, a ak odma mogu i nadogradit. Jel se Win Xp 32 bitni loše ponaša s 4 GB memorije (zanemarit sad ono da prijavi samo 3.5 GB)?

A za HDD od 7200 rpm, ovaj disk mi je nekako sporkast jako, imao sam prije 4200 rpm u starom laptopu koji se preporodio nakon ugradnje 5200 rpm diska. Inače, HP nudi u dodatnoj opciji nadoplatu za 7200 diskove odma pri kupnji, pa ne vjerujem da ne radi.
Staro 16.08.2008., 01:04   #6
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Samo napomena, laptop je gotovo stalno na adapteru, tu i tamo je samo na bateriji da se isprazni do kraja i opet napuni, pa neka potrošnja i ne igra tolku ulogu. A buka je po specifikaciji dosta slična ovom trenutnom disku.

Više ne zanimaju iskustva prelaska s 5400 na 7200 rpm u laptopu i da li je pametnije zamjenit obje ramice za transcent ili da bude jedna transcent a jedna samsung
Staro 16.08.2008., 01:23   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Za ram ti je već odgovoreno, više 2 Gb sumljam da ti treba. Jedino kad bi bila 800 Mhz a pitanje je dali bi to mobo kužila / omogućavala ili opet spustila na 667 Mhz.
Za hdd, usporedi brzine transfera ali i potrošnju. Kod sata diskova nevjerujem da ćeš imat neki ekstremni napredak, eventualno SATA 1 - 150 / SATA 2 - 300. Opet je pitanje šta mobo podržava.
Kod IDE diskova stvar je malo drugačija. Iako neki poviše ovo ne preporućuju kod mene stvar radi. Ja sam na svom R51 zamjenio origigi disk (IDE 40 Gb 4200) sa Hitachi 7K100 serijom (IDE 100 Gb 7200). Potrošnja uopće nije problem jer troši manje nego ovaj stari a šta se tiće brzine dovoljno je reći da lap radi kao da je stolni komp u pitanju. Negdi na forumu sam stavio slike test transfera.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2008., 10:51   #8
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

A znam za RAM, da, samo me muči da ovaj non-stop rad HDD-a nije uzrokovan memorijom. Zamjenit cu onda disk, instalirat nanovo windowse i ako ce i dalje zezat odnest na reklamaciju, nema mi druge. Žao mi diska koji radi 24/7 bezveze kad bi mogo bit ugašen dobar dio vremena...
Staro 16.08.2008., 20:31   #9
igor106
čuđenje je početak znanja

Datum registracije: Aug 2008
Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
A znam za RAM, da, samo me muči da ovaj non-stop rad HDD-a nije uzrokovan memorijom. Zamjenit cu onda disk, instalirat nanovo windowse i ako ce i dalje zezat odnest na reklamaciju, nema mi druge. Žao mi diska koji radi 24/7 bezveze kad bi mogo bit ugašen dobar dio vremena...

mozda update na BIOS...?
igor106 je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2008., 20:32   #10
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

A najnovija verzija BIOS-a je gore, od jučer, i ista stvar
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.08.2008., 21:10   #11
igor106
čuđenje je početak znanja

Datum registracije: Aug 2008
Provjeri dal u pozadini radi MS-ovi Malicious software removal tool. Imao sam slucaj kad je taj proces podivljao pa je non stop radio. HP ima odlican support forum, provjeri dal tamo ima nesto.
igor106 je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2008., 21:49   #12
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Nije to... evo šta kaže disk monitor od HD Tune pro-a:

narančasto je "write", a plavo je "read!, ovo plavo desno sam ja pokrenuo video samo da se vidi.... dakle, ovo prije je skoro pa "idle" rad...
Staro 17.08.2008., 01:54   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Čekaj, kako je lap spojen na net? Žično ili bežično?
Ako je bežično i ako je drajver za bežičnu glupo napisan ovaj rezultat me nebi čudio.
Probaj kroz Task manager ubivat procese (pazi neke nesmiješ jer će se winsi srušit, al nema frke samo reboot napravi) pa ustanovi koji to proces kopa po disku.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.08.2008., 02:04   #14
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Spaja se bežićno. Ista stvar je i kad na tipkicu zgasim WLAN. Probam sutra s procesima...

Al nije ovo bas kopanje, sve je čisti write, huh
Staro 17.08.2008., 10:05   #15
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Nema mu koristi ni da zamjeni 667MHz module rama sa onima od 800MHz jer mu ploča podržava do 667MHz i ako stavi brže, oni će raditi na 667.
Staro 17.08.2008., 21:41   #16
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Ma ne moze biti problem sa procesima, da je problem u tome onda bi cista instalacija (dakle ona sa samo windowsima) radila OK...

Mozda da probam s nekim linuxom, DSL recimo?

Kontaktirat cu ovlastene servise za popravak, ali ne znam koliko bi tada bio bez racunala... strasno

Zadnje izmijenjeno od: FitzTN. 17.08.2008. u 22:04.
Staro 20.08.2008., 17:16   #17
badger
Premium

badger's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
nemoj metati 1 gb a vaditi 2 gb, bolje vise nego brze

a ovo drugo pojma nemam
badger je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2008., 12:58   #18
FitzTN
Premium