Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.08.2008., 18:52   #1
Njokli
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Exclamation (riješeno) Prepoznavanje SATA diska

Molim vas da mi pomognete ili stavite link gdje mogu procitati o tome jer nisam uspio naci.

Ovako uzeo sam kompletno nove komponente i složio komp. Matična je ASUS P5Q3 DELUXE, a disk je WD 640Gb, WD6400AAKS, SATA II. Uglavnom nakon što sam sve složio krenuo sam instalirati windowse i tu je stalo. Biosi mi prepoznaju disk i u IDE je. Vista mi ne prepoznaje disk, kao da ga nema. Pretpostavljam da je ovo uobičajeni problem, ali nikad još nisam imao prilike ovo raditi pa ne znam. Nadam se da pitanje nije previse glupo. Probao sam skinuti s neta neke drivere i prilikom instalacije viste napraviti detect drivers i pokrenuti ih, ali nije uspjelo. Pretpostavljam da treba napraviti nešto prije instalacije samih windowsa. S komponentama nisam dobio nikakvu disketu ni cd. Probao sam instalirati xp, prepozna disk ali samo 130 gb, krene s instalacijom i nakon sto se restarta sve ponovno u krug kao da nije ni poceo instalaciju.
Njokli je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2008., 19:49   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.08.2008., 04:58   #3
Njokli
Premium
Moj komp

Evo 5 ujutro je i nemam vise snage za ovu plocu. Napravio sam floppy sa driverima pokretao ih na sve moguće načine, sa cd-a, usb-a, skidao s neta, na svim inačicama windowsa, XP S.pack 1,2,3, corporate edition, home, professional, vista 32 bitna, 64 bitna, home, ultimate... Cijelo vrijeme sam mislio da radim nesto krivo ili da je nesto s diskom, ali nije. Procitao sam sve moguće forume i teme i probao sve sto sam mogao. Prije nekih pet sati je nekakvim čudom vista prepoznala disk, najprije samo na jednom portu, a onda polako redom i na drugim portovima (ima ih 6). No tek je onda pocelo sranje. Instalacija viste pocne i onda se ili sve zaledi nakon par minuta ili se restarta. Isto i sa Xp-om. I nakon sto sam preko svih 6 portova pokusao instalirati sve inacice windowse, mogu reci da mi ih je stvarno vise pun k...c! Na stranim forumima koje nisam prije citao (jer na ovom forumu na 5000 mjesta pise ASUS je bolji od GYGABITE...) ima jos ljudi kojima se događala ista ova stvar i nitko je nije uspio rijesiti. Kako ću onda ja? Ako netko jos kojim slucajem ima bilo kakvog iskustva s ASUS P5Q3 DELUXE ili ima kakvu ideju u cemu bi mogao biti problem neka napise, bit cu mu vrlo zahvalan. Laku noc.

da, jos i ostatak konfiguracije je:
Corsair 650 TX
Q9450
Corsair DDR3 1333Mhz
Hd 4870
Antec P182
Pioneer dvd-rw
Staro 22.08.2008., 08:25   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
A koje si ti to točno drivere stavio na floppy? Jesi li ih odzipao ili stavio samo zip file? Na koji SATA priključak na ploči si ga konektirao? Fali nam detalja.
Staro 22.08.2008., 08:55   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Dobar san čuda radi.
Po ovom: "prepozna disk ali samo 130 gb" zaključujem da ploča (Bios) ima problema sa 48-bit LBA support - om (prepoznavanje hd većih od 137 Gb).
Prvo probaj napravit update BIOS - a (zadnja verzija 1103). Napravi update preko dos boot flash utilitija. Trenutno su Asusu za to linkovi za to u banani.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2008., 10:42   #6
Njokli
Premium
Moj komp

Na floppy sam stavio drivere preko cd-a od matične, ona opcija make floppy, skidao sam ih i s neta i stavljao na floppy, sve bi unzipao prije isve. Mislim da je s tim sve ok. Probat cu sad stavit nove biose pa cu vidjet sto ce biti.
Staro 22.08.2008., 11:47   #7
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
AHCI u BIOS-u?
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2008., 11:57   #8
bezbrizan
Premium

bezbrizan's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Autor thopok Pregled postova
AHCI u BIOS-u?
Evo još jedan link pa možda bude od koristi. Osobno sa nLite-om ubacim u instalaciski cd potrebne drivere za satu. Ah editiram....sve idealno ima i na našem pcekspertu od domy_os-a...pardon...sorry yedwy što nisam pogledao taj link.

Provjeri definitivno i AHCI što je thopok spomenuo.
bezbrizan je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2008., 00:17   #9
Njokli
Premium
Moj komp

Uspio sam. Sto se AHCI- a tice prebacivao sam ga sto puta u biosima na IDE i natrag i uvijek isto.

Ako netko bude imao slican problem s P5Q3 DELUXE evo kako sam ga ja rijesio:
(znaci SATA disk prepoznat u biosima, OS ga ne ocitava, ne mogu se instalirat windowsi)

1) Prvi korak ne mogu potpuno objasniti, jednostavno sam se natezao s windowsima i driverima i prebacivao HDD iz jednog porta u drugi i redom pokusavao loadati drivere i gledao dali ce ga windowsi prepoznati, sve dok ga odjednom "ničim izazavan" nakon 6,7 h nije prepoznao u visti. (Stvarno ne znam kako ga je taj put prepoznao, a prethodnih 100 puta nije.) Stavio sam da se komp boota preko DVD drive-a, stavio DVD od maticne unutra, restartao. Pojavi se opcija za pravljenje DRIVER diskete za 32 bit i 64 bit OS. Odabrao bi nesto od ta dva, ubacio disketu i driveri bi se snimili gore. Onda bi pokrenuo instalaciju XP-a stisnuo F2 i loadao drivere s diskete ili u Visti cekao da me pita za drivere i napravio isto. Nakon što sam to napravio bezbroj puta s diskom spojenim na različite portove, nekako mi ga je prepoznao na portu 0.

2) Daljnja instalacija nije uspjela pa sam podijelio disk u dvije particije, primary od 100 GB i unallocated od 500 GB. Nakon što sam podjelio disk u particije Vista ga je ocitavala vise manje u svim portovima.

3) Nisam siguran ali mislim da bi upalilo da sam ga spojio na drugi komp koji bi ga prepoznao i onda ga podjelio u particije i spojio natrag na novu maticnu. Mislim da bi mi to ustedjelo puno vremena (nisam siguran, negdje sam procitao da je netko napravio slicno)

4) Buduci da bi se instalacija smrzla svaki put i nakon svega ovoga, provjerio sam inacicu Biosa i bila je najnovija gore. Na stranici od Asusa sam nasao starije verzije biosa i kronoloskim redom ih preko USB-a stavljao na maticnu i probavao instalirati windowse. Uspjelo mi je tek sa trecom verzijom biosa i sad je sve ok.

Nakon sto sam ovo rijesio, vise nisam primjetio nikakvo cudno ponasanje, vista klizi glatko i sve je ok. Ocjena kompa u visti je po svim kriterijima 5,9 hehe...

Nadam se da ce gomila mojih izgubljenih zivaca bar nekome pomoci.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno