Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.06.2010., 15:25   #1
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
preporucite backup/sync sistem

pozdrav.

napravio bih neki backup/sync sistem doma. sad trenutno imam RAID 0 doma i vazne stvari trpam po 2 mala vanjska USB diska koji su vec dosta koristeni i "ne vjerujem im" te na prastari Seagate 120gb koji je na drugoj masini na mrezi.
radi se o maticnoj ga-ma790gp-ds4h pa neznam dali mogu namjestit da mi SATA bude hot swap jer bih volio staviti/iskoristiti SATA ili eSATA zbog brzine. koliko sam skuzio hot swap mogu koristiti jedino ako mi je ukljucen
AHCI, ali neznam dali je moguce to na doticnoj maticnoj ,ako mi je aktiviran RAID.

Prva solucija mi je HDD ladica (SATA,hot swap,bar jedan mali ventilator da HDD ne zakuha ;-)), ali ponuda je nekako slaba.

Druga solucija mi je da stavim USB 3.0 karticu te kupim neki vanjski disk za to (3.5"), ali koliko vidim jos uvjek je ponuda tih diskova slaba i skupa.
Ne uspijevam nigdje naci za kupiti samo vanjsko USB 3.0 kuciste pa da onda kupim i instaliram disk po zelji unutra (3.5"), jedino sto me kod ovoga brine zagrijavanje.

Treca solucija mi je onaj Quick port, ali vidim da o tome bas i ne pisete najbolje stvari, a i skupo je dosta. BTW jel moguce da ovi koji imaju LAN mogucnosti rade na 1gbit ili to ide na 10/100mbit?

Preporucite neku USB 3.0 karticu PCIe.
Koliko vidim USB 3.0 je ok brzina (nekih 3gbit?) naspram starog 2.0 (480mbit).
Pretpostavljam da USB 2.0 uredaji (HDD) i dalje rade na 2.0 brzinama kad su stavljeni na 3.0?

Koji program preporucate za sync-anje podataka jer bih to radio na onaj sistem "briefcase-a" jednom tjedno npr. Gledao sam onaj Allway Sync, ali nisam uspio naci koje ima limitacije FREE verzija.

Backup Windowsa radim cirka jednom mjesecno ili prije nekih vecih izmjena, sa ghostom, i onda bih drzao image na glavnom RAID disku i syncao zajedno sa drugim bitnim stvarima na taj BACKUP disk.

Razmisljao sam i o kupnji dodatnog RAID kontrolera (za 0+1), ali mislim da je to debelo preskupo ako ocu pravu stvar i kao sto mnogi ovdje pisu nije pravi backup.

hvala i pozdrav.

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 30.06.2010. u 16:17. Razlog: ispravak
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2010., 10:37   #2
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

pa dajte decki, bar neku misao
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.07.2010., 10:56   #3
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor geronimo_2 Pregled postova
pa dajte decki, bar neku misao
Prvo je pitanje koliko podataka realno želiš čuvati, kolika je delta promjene, da li ti baš treba USB3 je pitanje...
Sync SW? AllwaySync javlja upozorenja pri više od 50 / 60 GB, ne znam ograničenja SyncToya, isto tako da se napraviti više različitih sync jobova...
Staro 02.07.2010., 11:15   #4
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Prvo je pitanje koliko podataka realno želiš čuvati, kolika je delta promjene, da li ti baš treba USB3 je pitanje...
pa cuvam ovako odokativno kakvih 200gb. Pa o USB 3.0 razmisljam zbog brzine, ali me kod tih vanjiskih kucista uvjek mucilo zagrijavanje, a i prostor + napajanje znaci jos zica okolo kucista.

Mislim da bih najradije uboo kakvu sata ladicu koja obavezno ima ventilatorice unutra. najeftinije nekako, ali nema bas neke ponude. nasao sam samo ovo za sad

http://www.optimum-online.hr/detalji...ntilatora.aspx

Brine me samo dali mogu koristiti hot swap (objasnio u textu razloge).

Citiraj:
Sync SW? AllwaySync javlja upozorenja pri više od 50 / 60 GB, ne znam ograničenja SyncToya, isto tako da se napraviti više različitih sync jobova...
sta znaci upozorenje, po jednom sync poslu/folderu/whatever ili sve skupa? jer ako je to limitacije na sve skupa podataka sto mogu snjime syncat onda nema koristi od njega bas. ne kuzim zasto nisu to napisali na stranici, bar ja nisam vidio.

hvala.

P.S. sori, zahebo sam post totalno

Nasao sam jos jedan free sync program, GFI backup.

Zadnje izmijenjeno od: igorba. 03.07.2010. u 00:38. Razlog: dodatak
Staro 02.07.2010., 11:45   #5
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
sta znaci upozorenje, po jednom sync poslu/folderu/whatever ili sve skupa? jer ako je to limitacije na sve skupa podataka sto mogu snjime syncat onda nema koristi od njega bas. ne kuzim zasto nisu to napisali na stranici, bar ja nisam vidio.

hvala.

P.S. sori, zahebo sam post totalno

Nasao sam jos jedan free sync program, GFI backup.
Koliko se sjećam, po poslu. Koje su limitacije GFI-ja?
Staro 02.07.2010., 11:57   #6
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

nisam ih jos nasao ;-). opet skrivaju mozda.
evo jedan review:

http://www.brighthub.com/computing/s...ews/37167.aspx

zvuci jako dobro.

koliko vidim dosta ga hvale i na par review-a sam vidio da je na prvom mjestu.

ono sto sam zaboravio napomenuti prije jest da zelim da mi backup fajlovi budu u "normalnom" obliku, znaci da nisu zipani, kriptirani i sta ja znam, da im mogu pristupit normalno na bilo kojem kompu bez nekog dodatnog softvera.

update:
malo sam proucavao koji bi disk uzeo i dvoumim se oko ovih:

750.0 GB WESTERN DIGITAL Caviar Black, SATA, 32MB
1000.0 GB, WESTERN DIGITAL Caviar Black, SATA, 32MB
1000.0 GB, WESTERN DIGITAL Caviar Black, SATA, 64MB
750.0 GB SAMSUNG Spinpoint F1, SATA, 32MB
1000.0 GB SAMSUNG SpinPoint F3, SATA, 32MB
1000.0 GB SAMSUNG SpinPoint F1, SATA, 32MB

ne kuzim zasto je F3 nesto sitno jeftiniji od F1 (bar u Linksu). po revievima bi trebo bit nesto brzi i ima samo 2 plate-a. WD mi je primamljiv zbog 5g garancije.

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 02.07.2010. u 16:54.
Staro 09.07.2010., 23:17   #7
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

pozdrav. evo kupio sam samsung f3 1000gb.
danas ga stavio i formatirao (uf, trajalo je valjda 2 ure ;-)
zanima me zasto mi everest ne prepoznaje hdd. htio bih ocitat temp snjega.
nekako mi to "smrdi" na ono sto mi je AHCI i NQ ili kako se vec pise to, najvjerovatnije deaktiviran zbog RAID-a

zaboravih pitati: koji je default za AAM na tim diskovima. dali je isto ako je AAM: Disabled ili na Fast

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 09.07.2010. u 23:43.
Staro 12.07.2010., 09:08   #8
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
zanima me zasto mi everest ne prepoznaje hdd. htio bih ocitat temp snjega.
nekako mi to "smrdi" na ono sto mi je AHCI i NQ ili kako se vec pise to, najvjerovatnije deaktiviran zbog RAID-a
Ne vidi ga zato što je u RAID polju. Imaš li kakvu aplikaciju za RAID koja je došla s kontrolerom?
Staro 13.07.2010., 15:44   #9
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

mislis za instalirat u windowsu?
mislim da ne, pogledat cu. pa sta inace postoji nesto takvo jer do sad sam koristio raid na par ploca i nikad nisam u win-u instaliravao neki posebni sw za raid, bar se ne sjecam toga

btw stavio sam GHI Backup. ono sto sam do sad vidio je odlicno, radi bez greske, nikakvih problema. nikakvih restrikcija nema. sinoc sam namjestio da mi synca nekakvih 120gb kroz nekoliko "taskova" i ujutro sam ga nasao da je sve ok napravio.
Staro 13.07.2010., 17:29   #10
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
mislis za instalirat u windowsu?
mislim da ne, pogledat cu. pa sta inace postoji nesto takvo jer do sad sam koristio raid na par ploca i nikad nisam u win-u instaliravao neki posebni sw za raid, bar se ne sjecam toga
Svaki imalo ozbiljan kontroler ima takvu aplikaciju koja daje real-time podatke o statusu diskova i diskovnih polja jer su oni nužni za admina (javljanje diskova u kvaru, problemi s poljima itd.). Među njima su nekad i temperature diskova (ako ima takvu opciju, odnosno temperature kućišta, ako su eksterna).
Citiraj:
btw stavio sam GHI Backup. ono sto sam do sad vidio je odlicno, radi bez greske, nikakvih problema. nikakvih restrikcija nema. sinoc sam namjestio da mi synca nekakvih 120gb kroz nekoliko "taskova" i ujutro sam ga nasao da je sve ok napravio.
Da se proba.
Oglas

Oglas
Staro 13.07.2010., 21:00   #11
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

a problem je sto ovo po meni nije ozbiljni kontroler, ali boze moj. nemam namjeru za sada kupovati nesto bolje.
jedino sto sam nasao sto bi moglo upucivati na taj sw o kome pricas je ako skinem "AMD Chipset Driver (include chipset\sata raid\vga driver)"pa ga odpakiram,ali neznam sta bi od svega upucanog unutra moglo biti "prava stvar".
Staro 13.07.2010., 21:31   #12
vedranzeman
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2005
Za AMD se koristi RAIDXpert:
http://www.downloadplex.com/Drivers/...26_151616.html

Zanimljivo da Gigabyte ne stavlja RAIDXpert u svoj paket chipset drivera, dok ga ASRock uredno stavi.
vedranzeman je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2010., 23:23   #13
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

hvala puno. proucit cu ovo malo.

hm, isao sam malo citati i prve stvari koje sam nasao za ovo cudo bas i nisu dobre. ljudi pricaju da im je to drasticno usporilo sistem, neki cak pricaju o totalnom raspadu sistema i gubljenju svih podataka.
jel ima netko ovdje sa mojim chipsetom da koristi win7 64bit i raid0 sa samsung diskovima da mi potvrdi da ovo radi ok.

update2: ovo je zanimljivo: "Also another bug I experienced is this -- RAIDXpert or your hard drive may not work if you have a certain combination of SATA/IDE or SATA ports enabled on the SB600, SB700 and SB750 motherboards. For me, it is SATA Port#1 when using Port#2 which causes this (huge performance loss). If I change ports to using #3, #4, #5 then all starts working fine. I don't know why this occurs, it is a platform wide bug."

update3: jedna potvrda, da bih upotrijebio sa hdd ladicom hotswap dali je potrebno napravit safe removal kao za USB uredaje, ako ta opcija uopce postoji. danas idem po sata ladicu pa da znam da ne zeznem nesto.

update4: dali norton ghost i acronis true image imaju isto opciju da syncaju fajlove negdje, a da ostanu u original formatu, da ih ne "pakiraju"?

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 14.07.2010. u 16:39.
Staro 14.07.2010., 16:37   #14
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Citiraj:
Autor vedranzeman Pregled postova
Za AMD se koristi RAIDXpert:
http://www.downloadplex.com/Drivers/...26_151616.html

Zanimljivo da Gigabyte ne stavlja RAIDXpert u svoj paket chipset drivera, dok ga ASRock uredno stavi.

jel ima neki razlog zasto bas ta starija verzija ili? jer vidim da postoji i 3.2.1540.7.
noviju nisam uspio naci, a iskreno ne kuzim gdje se tocno nalazi official stranica za doticni tool jer mi na AMD stranici ne nalazi to.
Staro 14.07.2010., 22:14   #15
vedranzeman
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2005
Verzija 2.xx.x je za seriju 7 AMD-ovih chipseta, verzija 3.xx.x je za seriju 8, barem je tako po dokumentaciji.
Nisam isprobavao da li v3 radi na 7xx chipsetima, ako hoćeš možeš probati, možda radi.

Ovo sa dostupnosti RAIDXperta na AMD ili ATI stranicama stoji, očito oni to dilaju preko proizvođaća matičnih ploča i njihovih paketa drivera.
Samo što neki od proizvođača poput Gigabytea jednostavno ne stave RAIDXpert, pa onda krajnji korisnik ni ne zna da postoji.
vedranzeman je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2010., 23:10   #16
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Citiraj:
Autor vedranzeman Pregled postova
Verzija 2.xx.x je za seriju 7 AMD-ovih chipseta, verzija 3.xx.x je za seriju 8, barem je tako po dokumentaciji.
Nisam isprobavao da li v3 radi na 7xx chipsetima, ako hoćeš možeš probati, možda radi.

Ovo sa dostupnosti RAIDXperta na AMD ili ATI stranicama stoji, očito oni to dilaju preko proizvođaća matičnih ploča i njihovih paketa drivera.
Samo što neki od proizvođača poput Gigabytea jednostavno ne stave RAIDXpert, pa onda krajnji korisnik ni ne zna da postoji.
vidim da si se igrao stime pa me interesira sta si dobio/poboljsao instalacijom tog cuda? osim da mozes radit array in windowsa sto mi uopce ne treba.
sta je moguce da uspomoc toga mogu "povratiti" funkcije hot swap, i mjerenje temp te naravno jos bolje, performanse . pozdrav.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno