|
![]() |
#1 |
^_-
Datum registracije: May 2006
|
![]() Newb sam u vezi svega sto ima veze s napajanjima. Nikad problema s njim no eto, radi potrebe nabavih jedno frisko i samo se gledamo. Ja njega i on mene. Gledam kak da izvucem max iz njega i kak ga spojit u komp te se sa sjetom prisjecam vremena prije 6-7 godina kad spojit napajanje nije bila neka nauka. A sad bogme je. Meni. Napajanje koje kupih nosi krasno ime: Tagan TG480-U15 (480W). Polovno je, nemam nikakav manual, a na sluzbenoj stranici isto banana. Pa da ovdje pitam. ![]() Prvo pitanje koje me muci je pojam "12v raila". Jel moze neko objasnjenje sto to tocno je? Jel to nesto sto izlazi iz napajanja, neki kabel ili nesto unutra? Ovak mi izgledaju specifikacije na napajanju: ![]() Meni treba 30A na grafickoj kartici. To nije moja izjava neg mog frenda. E. A sad pitanje je sto to znaci? I dali ovo napajanje to moze proizvesti. Te molim demistifikaciju ovog: ![]() Kak taj switch postavit.. na split ili combine.. i cemu to konkretno sluzi? To se isto, kao sto pretpostavljate, nalazi na napajanju. Svjestan sama da su pitanja vjerojatno poprilicno glupa, procitao sam Wolverinov sticky i samo djelomicno shvatio nesto.. valjda zato sto ni neznam sto taj 12v rail predstavlja. Thx svima na pomoci/savjetima..
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Jul 2008
|
Napajanje ne proizvodi struju nego napon (U) kojem je mjerna jedinica volt (V). O čemu se radi na tvom napajanju. Vidiš ovo DC output? To je istosmjerni napon koji može dati u voltima. Max. output je najveća moguća jakost struje koju može podijeti pod tim naponom. Ako vidiš ovo max. combined, to predstavlja snagu (P) u volt-amperima (VA) ili watima (W) [isto, samo negdje naletiš na oznaku na VA negdje na W]. Eh sad, snaga je razmjerna umnoštu izlaznog napona i maksimalne jakosti struje, dakle: P = U * I [I je oznaka za struju, i mjeri se u amperima (A)] Dakle ti dobiješ ovo: P1 = 3.3 * 26 = 85.8W P2 = 5 * 30 = 150W Pu1 = P1 + P2 = 235.8 W Dakle, Pu1 ne smije prelaziti preko 180W maksimalne trenutne potrošnje izlazne snage. Hajmo dalje. P3 = 12 * 20/30 = 240/360 W Pu2 = 360 W Pu2 označava max izlaz snage za zajedničku potrošnju P3 vodiča (dva sum ali da te ne zavarava, rade kao jedan jer koriste zajednički izvor). Dakle, otimalno bi bilo kada bi oba u istim trenutku trošila ne više od 240W a max. zajednička potrošnja od 360W. PuX je zbit Pu1 i Pu2, što daje snagu od 460W. PL označava snagu logičkih napona, jer to su naponi logičkih vrijednosti, ne služe pri ostvarivanju snaga (kao što ti nikome ne možeš dati -10kn za kavu, nego samo možeš ostati dužan). Dakle, PU (ukupna snaga) je zbroj Pu1 i Pu2, što daje 480W. I sad ti zamisli, kada bi tvoja kartica stalno vukla 30A (što je po meni čista glupost), ti bi trebao napajanje od 1000W, jer s čim bi pogodio HDD, ploču, CPU, optiku, MB i ostale komponente? Evo, toliko sam se ja potrudio objasniti oko ovih "30A" grafička. ![]() Ne brini se, sa tim napajanjem i stojem iz "moj komp" ćeš dugo uživati. ![]() A što se spajanj samog napajanje tiče, tu nemožeš promašiti. ![]() Svi konektori su drugačiji jedni od drugih, tako da konektor 20/24 pinski za ploču nećeš nikako moći spojiti na HDD, i ne brini se, nećeš promašiti. ![]() Ako prvi put radiš, uzmi si malo vremena, knjižicu od ploče, i to je to. ![]() PS - Evo slika gdje sam označio pojedine snage, da se lakše snađeš čitajući tekst. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
^_-
Datum registracije: May 2006
|
Eto sad si mi jos zakomplicirao pricu >< Cijenim trud za objasnjenje no nisi mi reko ono kaj me fakat najvise interesira. Sto je 12v rail kao takav i sto da radim s onim switchom. ![]() I sad jos ne kuzim zasto su ispod 12v napisali 30A kad ti tvrdis da je to nemoguce postic. btw. napajanje ne bu islo u konfu koja mi pise pod moj komp vec u jednu skroz drugu.. duplo jacu odprilike :P
![]() |
#4 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Napajanje *proizvodi* napon? Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
@valg Napajanje ne proizvodi ništa već je u pitanju transformator. Transformator je uređaj koji pretvara jedan napon u drugi. U ovom slučaju on izmjenični napon od 220V pretvara u istosmjerni napon od 12V, 5V i 3,3V jer te napone koriste PC komponente. @sjenka Savjetujem ti da pročitaš ovo http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=48485
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|