|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Eksterno kućište i kombinacije diskova
Pošto mi nužno treba eksterni HDD, nakon dosta proučavanj došao sam do zaključka da bi eksterno kućište plus obični HDD bili naj kombinacija. 1) ta kombinacija me dođe isto ili manje od retail eksternog HDDa u početku, i 2) u slučaju kupnje novih diskova, trošak bi bio samo novi HDD. naravno, ako uzmem u obzir da ne bih stalno postojeće diskove vadio i ponovo stavljao u kućišta zbog rizika oštećivanja nego možda jedanput mjesečno kad se jedan napuni i sl. e sad, mnoge se teme vode na temu brzine HDDa, a mene, u cilju izbora best-buy diska, zanima kolika je razlika u brzini između SATA i PATA diskova, zatim između 7200 okretaja i nižih, te između 2,5` i 3,5 `jer kupujem isključivo kućište sa USB konekcijom. što će reći, ako je brzina USB-a najniža i automatski ograničava iskorištavanje brzinskih potencijale samog diska, koliko je onda bitno je li sučelje PATA i SATA, ili kolika je brzina okretaja? bonus pitanje: da li postoje kućišta u koja mogu ići 2,5 i 3,5 diskovi ? i tu se još dvoumim ![]() p.s. svašta sam nadrljao ovdje onako laički, pa reko da pitam ovdje jel istina i onda se bacim na kupovinu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako ćeš ga spajati isključivo na USB, tako ti je svejedno je li SATA ili PATA/IDE, 7200 ili 5400 rpm, 2.5" ili 3.5" itd. jer je najveća realna propusnost USB-a oko 30-35 MB/s, ovisno o kontroleru, a svi diskovi danas čitaju/pišu više od tih brojeva. Koliko znam, nativno ne postoje kućišta u koje idu obje veličine diskova (možda se i varam), ali tebi nitko ne brani da u 3.5" kućište smjestiš 2.5" disk. U tom slučaju moraš paziti na sučelje jer PATA/IDE verzije idu samo preko adaptera dok za SATA ne treba ništa jer su konektori na obje veličine diskova jednaki. Iako ne vidim nikakvog smisla zašto bi to radio...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Pa naravno da je USB brzina najniža i ograničavajući faktor... ![]() USB ima teoretsku propusnost od 480MBit/s dakle oko 60MB/s (koju ćeš usput rečeno teško vidjeti da ne velim nikako) dok ATA100/133 ima 100 tj 133mb/s a SATA cca 170 tj 350mb/s (1.5Gbit/s i 3Gbit/s) ovisno jel SATA ili SATA II... S druge strane continuous read u idealnim uvjetima na malo kojem disku bude stalno preko 60mb/s a u neidealnim uvjetima još je manja šansa za to tako da si savršeno pašu... ![]()
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Imaš aluminijsko Icy Box kućište za 2.5" diskove i 200 GB Fujitsu disk za nekih 700 kn oboje... Pogledaj malo niže, ima jedna tema o tome...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Beerman
Datum registracije: Aug 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
ima li onda kakvo kućište s aktivnim hlađenjem do 300, 350 kuna kod nas ? gledam online shopove i ne vidim ama baš nijedno eksterno kućište za HDD da ima ventilatorčić. ao netko ima iskustva s tim samo recite di ima za kupit i kupujem. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Markos1. 27.05.2008. u 23:48. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Imaš kod nas i od 500GB Hitachia 2.5" U Sloveniji 250GB 2.5" WD Passport 90eu-porez=oko 550kn što je ipak jeftinije nego kod nas. Toga ću si ja uzeti. A što se tiče brzina, ako ti je jako bitna, imaš 2,5" ladice sa firewireom |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
ipak sam odlučio uzeti PATA disk. ono šta pikiram je da uzmem disk sa jednom pločom. ako netko zna koji je najveći ATA disk sa jednom pločom bio bih mu vrlo zahvalan da kaže. ![]() gledam da troši minimalno energije i da se malo zagrijava, pa mi jeto prvi izbor. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|