|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
Eksterna kucista i spindown diska
Razmisljao sam o uzimanju nekog veceg diska i stavljanju u eksterno kuciste. Nekak mi se svidja onaj Icy box 351 sa eSATA konektorom. Znam da ga dosta ljudi ima, pa zato ovdje pitam ![]() Ono sto me muci, jel to kuciste ima automatski spindown/gasenje diska kod gasenja kompa? U biti ce mi to biti sekundarni disk koji uvijek mora raditi, a bezveze mi je da ga moram paliti/gasiti svaki put skupa sa kompom. Ako nema, jel mozete preporuciti neku opciju koja bi to podrzavala? Tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Nisam te baš shvatio pa ako je na eSATA ili USB (ili bilo kaj drugo) spojen i palit i gasit će se sa sustavom na koji je spojen isto kao i svi ostali diskovi, osim ako ga ne odjaviš ručno da ga ištekaš dok komp radi, ne kužim kakv spindown te muči, pa nemreš ostavit HDD upaljen kad je komp ugašen, niti mi je jasno čemu bi to služilo...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Pa, većina eksternih ladica za diskove (osobito 3.5") koristi eksterno napajanje - dakle, kad ugasiš komp, to napajanje će nastaviti raditi i napajati disk - koji će raditi. Moraš gasiti ručno, ili složiti neki relej koji će ti gasiti ladicu kad se i ugasi komp. Jer ipak 3.5" diskovi vuku previše struje da bi se napajali samo iz USB-a ili eSATA.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
![]() neke ladice(nažalost vjerujem da se radi o većini ladica na tržištu) ti drže hdd uvijek upaljenim! pa treba zategnuti lemilicu da se tome stane na kraj. link na rješenje: ![]() http://forum.pcekspert.com/showthrea...129#post504129 a još ako ti MBO šalje stalno 5V na usb iako je ugašen pc, a nemaš jumper za to... onda treba i sa molexa(12V on/off) uzeti pobudu da prekine tih 5V standby-a na neki usb port (najbolje bracket iza na pc-u) no ima lijeka i za to ![]() http://forum.pcekspert.com/showthrea...148#post691148 .
![]() |
![]() |
#5 |
Beskorisna bitanga...
|
Zanimljivo ovo nisam znao, dobro ajde ovo za 3.5" sa eksternim napajanjem mi je još jasno da se mogu dešavati "ekscsi" ali da ih ta hebena kutija ne ugasi kad su solo na USB koenktorima mi je nepojmljivo, mislim to je IMHO osnovna od osnovnih funkcija koja bi morala biti... ![]() Umpah očito proizvođači ne misle tako, onda je IMHO puno bolje uzeti ladicu za diskove koja ide drito na molex i SATA ili ATA i amen... ![]()
![]() |
#6 |
|
a očito proizvođači šparaju par centi na relay-ima za prekid napajanja.... žalosno
![]() |
#7 |
Registered User
|
Imam USB bus koji ne daje 5V kad je komp ugasen... hmm.. Inace, neka gotova rijesenja tipa WD MyBook, Seagate Freeagent ili onaj Buffalo Drivestation (sve eksterni diskovi) imaju auto spindown kad se komp gasi. Stvarno neznam zasto Icy Box to nema... a nisu bas jeftina kucista, mogli su ubaciti taj feature za te novce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Yep, WD to ima i na 2.5" i na 3.5" kućištima, ali isključe se i nakon što se ne koriste duže vrijeme. To nekad zna smetati jer za ponovni spin up treba 10-ak s...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Ovo je dosta nezahvalno pitanje. Recimo ovaj model kucista: http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=051.612.004 Na PC-u ne gasi disk zajedno sa shutdownom OS-a, dok kad se spoji na Mac uredno gasi disk cak i pri samom removanju diska (Safe remove removable device) i pri shutdown-u OS-a. Ja bi rekao da to prvenstveno ovisi o OS-u i konfiguriranosti istoga, a ne o ladici.
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Beskorisna bitanga...
|
Čekaj jel to govoriš o Hakintoshu ili origigi macu pod mac? ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
To "duže vrijeme" je 10 min, što bi ja nazvao "kraće vrijeme". Kad bi se to moglo konfigurirati ili da su stavili barem 30 min, bilo bi puno bolje i za nerve korisnika i za sam disk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
Mislim da cu napraviti nesto slicno kao sto je TomRi predlozio i izvuci neki power konektor van. Ne isplati mi se uzet vec gotov eksterni disk od 500gb kad za iste novce dobim interni od 750. Bolje napraviti neki mali DIY nego baciti 250gb u vjetar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prečupavi mod
|
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prečupavi mod
|
Ja bi rijec "alternativne" zamijenio sa "superiornije" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Yes yes
Datum registracije: Nov 2003
|
Pa meni na WinXP uredno radi gasenje i paljenje diska kako dizem sustav... Kučište je Icy Box IB-390 i spojen preko usb-a ili preko e-sata, sa eksternim napajanjem sve uredno radi, ugasis komp ugasi se disk, upališ ga upali se i sve 5. ![]()
![]() |
#18 |
Registered User
|
Znaci na 390 radi... mogli bi slozit neki popis kucista na kojima radi a na kojima ne, s obzirom da manufacturer to nikad ne reklamira ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
|
evo onda 3 modela: sudeci po mom iskustvu IB-351UB ne gasi hdd. a kako cocount veli(link iz mog prvog posta gore) Citiraj:
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Uvjek sam govorio da je USB kao standard mućak, al neću o tom. To da bi externa kučišta za HD mogla bolje kontrolirat isti (Spin Up - Spin Down) svakako stoji. Što se tiće prisutnosti 5V napona na USB - u i kada je komp ugašen, na svim pločama postoji opcija (BIOS ili Jumper) kojom se to podešava. Nekad za sve, nekad za par, a nekad za svaki priključak odvojeno. U manualu od ploče sigurno piše. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ne kod Gb ploča. Kod njih je to standardni 'feature' već godinama i do sada nisam čuo za nikoga tko je to uspio isključiti.
![]() |
#24 |
Beskorisna bitanga...
|
Istina... ![]() Ja na ovoj Abitici imam jumpere za svaki USB interni konektor (dakle u parovima) kao i za ona dva iza i za keyboard i mouse PS/2 port napone u standbyu... ![]() Ali opet to ne rješava problem sa 3.5" diskovima nego samo sa 2.5" USB only connected uređajima, a glupo mi je da se ne pošalje shutdown signal disku kad očito to ide tako čim mac os na hackintoshu može onda nema hardwareske preprreke tome... ![]() Žalosno za M$ što drugo reći... ![]()
![]() |
#25 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Ja imam ICY BOX IB-360StUS-BL i spojen je preko eSATA na komp i GASI SE I PALI zajedno s kompom. Prekidac paljenja je cjelo vrijeme u poziciji on jedino sto ono plavo led osvjetljenje cijelo vrijeme svjetli ali ja ga ionako cijelo vrijeme drzim iskljuceno (postoji poseban prekidac za to led osvjetljenje). Sad sam ga spojio i na USB za probu i ista stvar paljenje i gasenje radi samo se onda pali tek kod dizanja windowsa a kad je spojen preko sata odmah na pocetku poslije paljelja sistemskog diska i na pocetku onog izvjestaja (biosa ili kako se vec to zove)! Disk se gasi i kad komp stavim u hibernaciju a tad ostaje napon na USB-u (mogu punit MP3 player a ne mogu ga punit ako je komp ugasen). Jos nesto: disk se automatski gasi ako je neko vrijeme neaktivan a ako mu tad probate pristupit morat cete sacekat par sekundi da se disk zavrti, to ce nekome mozda zasmetati, meni ne jer to obavi prilicno brzo a ako nekog zanima tocno koliko ja cu izmjerit a sad mi se neda cekat da se disk ugasi (disk je hitachi HDT725032VLA360 320gb). Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Da ali isto tako ima svoje vlastito napajanje pa to vise nije potpuno isto sto se tice paljenja i gasenja kao da je spojen u kompu, osim toga naveo sam da se on pali i gasi zajedno s kompom i kad je spojen preko USB-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Registered User
|
Sve vise me zanima onaj Icy Box 3220 sa 2 mjesta za sata diskove, podrzava JBOD. Bas me zanima kakva je situacija s time.. jel netko mozda ima to? |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
I mene je to kuciste rajcalo ali staviti na to samo USB2.0 je doista slabasno. Jos bi nekako oprostio FW, ali eSATU-u ne staviti? Pa jasno je da ce ici veci diskovi i da ce transferi biti veci. Koja im je logika sa tim USB-om? Na vise mjesta se da isticati da previse vibrira kuciste. Da ima eSatu, malo bi ga otezao i odma na bok bacio jednu 120-cu u nekom sto decentnijem izricaju. Svaka cast montazi diskova, ali nemogu gledati kuciste bez postenog FANka. 8 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
Datum registracije: Mar 2008
|
pozz,.. ja imam jedan eksterni disk od 160 giga i spajam ga ponekad preko eSATA,.. ali mi se disk ne ugasi kad iskljucim kompjuter,.. a na USB-u je sve kako treba,.. sada zna lki tko zasto se neiskljuci nek napise na forumu,.. pozz |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|