|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Kome da vjerujem?
Nisam znao kamo da ovo stavim, pa ako ima neko prikladnije mjesto, neka modovi smao presele temu. A sad, sta me (ovaj put) muci. Od kad sam nabavio 8800GT, "gledam" ju preko Riva Tunera, i temp mi uvijek u idleu 55°C, i maloprije instalirao Everest (Ultimate 4.2) (po prvi put ikad da sam instalirao taj program, koji me btw podsjeca na AIDA ili tako nekako koji sam daaavno koristio na starom kompu, sad ne znam, mozda je od istog proizvodjaca, ali nije to sad vazno), i on mi pokazuje u isto vrijeme 47. ![]() ![]() ![]() Pa sad kome da vjerujem? A kad sam vec to pitao, iskoristit cu priliku za jos 2 pitanja od kojih me oba muce vec duze vrijeme, a Everest me samo potaknuo da pitam. 1.Citam vec mjesecima po netu kako ljudi pricaju da im C2D procesori rade u idleu na 40-45, neki cak kazu i 50 stupnjeva (sa box coolerom), a meni bi od kad ga imam u BIOS-u pisalo oko 32, te sada kada sam instalirao Everest, i on pokazuje slicne brojke (plavo oznaceno na slici 1), pa ono, u cemu je problem? Jer ako ljudima doista radi na 40+, a meni na 30-ak, (ne znam kako je u loadu, no sumnjam da je preveliko odstupanje u odnosu na druge), pa mogao bih ga cak i OC-at i to dosta, bez nekog jaceg kulera, cini mi se. 2.Ovo sam vec vidio u nekoliko programa (na nekoliko lokacija na svom PC-u), sto je to, sto to znaci? Sta mi je CPU underclockan ili sta? Slika2: ![]() ![]() Nekad poraste na 2200, ali vecinu vremena ovako stoji |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
1. Riva Tuner 2. Ugasi EIST i C1E |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
0. Vjeruj Rivi, njegove temperature mi zvuče realnije (makar nisam siguran da i ona malo ne podcjenjuje ali ajde) a ako je gore stock cooler imaš još i dobre vrijednosti... ![]() I da Everest izgleda kao Aida32 definitivno, to sam i ja primjetio kad je nastao... ![]() 1. Odgovor ti je dvojak - greška u očitavanju + niži takt... 2. Imaš niži takt jer ti je upaljen Intelov speedstep u BIOSu (famozni C1 i EIST koje si vidio da se psominju) koji smanjuju takt proca i grijanje/potrošnju struje u Idleu, kad proc radi onda se upali punii takt... Možeš si provjeriti tako da staviš nešto kodati u divx ili sl pa ćeš vidjeti kako će ti prebacit na viši, ako te smeta to se može ugasiti u BIOSu...
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Vjeruj RivaTuneru (po mom). Nemoguće je da istu temp imaju po Everestu sve 3 diode na grafi... Zatim, proc ti nije underclockan, nego je u BIOSu uključena opcija da Windows upravlja procesorskom brzinom, odnosno da uzima snage koliko mu treba, radi manje potrošnje, manjeg zagrijavanja... Mene osobno je to smetalo, te sam u BIOSu isključio tu upciju da OS mijenja frekvenciju kako mu treba po opterećenju. edit: eno, sva 3 odg. ista ![]()
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
OK, hvala ljudi. A ja ne budem onda to gasio, jer ne smeta mi, dapace, ak se on manje "trosi", sam nek radi tako, nego bojao sam se da mu je stalna frekvencija takva ![]() ![]() EDIT: Mali OT: @Sa_Stilom - sta je to, vidim nevjernost - na avataru ATi, a u kompu nvidia? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Normalno je 35-55C, Visoko je Iznad 65C
![]() |
#10 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004