Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.05.2008., 23:04   #1
mario1
Premium
Moj komp

mario1's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
Preporuka: LCD monitor za filmove

Prelazim sa CRT na LCD. Pošto na laptopu imam neki lošiji LCD, čim se nagnem sa strane, boje se izvrću. Zato je nemoguće pogledati neki film. E, sad bi trebao kupiti LCD monitor, dijagonala 17' ili malo više. Znači, puno gledam filmove na kompu, trebao bi LCD koji ima dosta velik kut gledanja (jel se tako kaže?) i dobar kontrast, itd...
mario1 je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 00:13   #2
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
to "izvrtanje" boja je standardna boljka svih tn monitora

jedno od jeftinijih rjesenja bi bio Asus pw201, cca 2600kn, 20" wide

inace povremeno se takav monitor pojavi ovdje na trznici za oko 2000kn, al trenutno nema nijednog aktualnog.

manji monitori od toga standardnih omjera stranica se ne isplate narocito jer puno neiskoristenog prostora ostane pri dnu i vrhu.

EDIT:
evo jednog vrlo dobrog monitora s trznice:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=104412

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

antrax je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.05.2008., 07:05   #3
mario1
Premium
Moj komp

mario1's Avatar

Citiraj:
Autor antrax Pregled postova
to "izvrtanje" boja je standardna boljka svih tn monitora
Pa što nemaju noviji lcd ovi nešto protiv toga? Što se to ne zove TFT ili tako nekako?
Staro 03.05.2008., 07:55   #4
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
http://en.wikipedia.org/wiki/Thin_film_transistor

Rješenje je monitor koji nema TN matricu, znači MVA, (S)PVA, S-IPS.

Tu spadaju ovi koje je antrax naveo, a puno se pričalo ovdje na forumu o Lenovo L220x - 22", full HD, S-PVA matrica, 3049kn M-Computers.
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 08:18   #5
TheBEaST
Premium
Moj komp

TheBEaST's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor mario1 Pregled postova
Prelazim sa CRT na LCD. Pošto na laptopu imam neki lošiji LCD, čim se nagnem sa strane, boje se izvrću. Zato je nemoguće pogledati neki film. E, sad bi trebao kupiti LCD monitor, dijagonala 17' ili malo više. Znači, puno gledam filmove na kompu, trebao bi LCD koji ima dosta velik kut gledanja (jel se tako kaže?) i dobar kontrast, itd...

Ako ces samo gledati filmove i sl, onda ti se ne isplati nest puno picajzliti oko toga, i trositi hrpu para na to...i nemoj uzimati tam neke od 17", jer to je proslost.

Uzmi neki widescreen monitor od 22", ovi sa rezom od 1680*1050 ce ti biti i vise nego dovoljni, ne treba ti tam neki sa 1900*1200 ili 1440 rezom.

Ja imam ovog, i vise nego zadovoljan s njim za te pare...kut gledanja i sve ostalo je stvarno super...
TheBEaST je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 11:40   #6
mario1
Premium
Moj komp

mario1's Avatar

Evo malo sam googlao, da ne bi bilo da nisam tražio. Tekst koji sam našao je još iz sredine 2007 godine pa ne znam koliko se to promjenilo do danas.

S-PVA
"S-PVA je još novija matrica kod koje je sve poboljšano sa brzinama odaziva (oko 8 ms, sa različitim povišavanjima napona u matrici, pa su i izmjene stanja brže) i sa prikazom boja."

A za S-IPS kaže da ima najbolji prikaz boja i odziv od 8ms.

Znači, za filmove bi bio najbolji S-IPS? Koliko bi se primjetio ghosting na takvom odzivu?
Staro 03.05.2008., 11:44   #7
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Evo malo sam googlao, da ne bi bilo da nisam tražio. Tekst koji sam našao je još iz sredine 2007 godine pa ne znam koliko se to promjenilo do danas.

S-PVA
"S-PVA je još novija matrica kod koje je sve poboljšano sa brzinama odaziva (oko 8 ms, sa različitim povišavanjima napona u matrici, pa su i izmjene stanja brže) i sa prikazom boja."

A za S-IPS kaže da ima najbolji prikaz boja i odziv od 8ms.

Znači, za filmove bi bio najbolji S-IPS? Koliko bi se primjetio ghosting na takvom odzivu?
Ne bi primijetio jer ga nema.

Inače, slažem se da je bacanje para ako ćeš monitor koristit samo za gledanje filmova, te monitore (S-PVA, S-IPS) kupuju oni koje se bave grafičkom obradom, ali ako imaš love, izvoli.
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 15:03   #8
karlito
sam svoj aka
Moj komp

karlito's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
u današnje vrijeme se da kupit jako dobar moinitor za razumnu cijenu....s obzirom da ti monitor najviše koristiš u svrhu gledanja filmova, netreba te zamarati matrica koju određeni monitori imaju, s tim nek se zamaraju grafički dizajneri....
....u prvom postu si naveo da prelaziš s Crt na Lcd, to štima, i naveo si 17" ili više....17" to ti je premalo....opet 22" kak ima THeBEaST ti možda bude preveliko, ja bi ti preporučio ovaj 20" WS, imaš ga već po 1700kn u Linksu..... link

karlito je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 16:43   #9
mario1
Premium
Moj komp

mario1's Avatar

Da, uglavnom za gledanje dokumentaraca, filmova... Ali naravno da i bude dobar i za gledanje slika, tj. da boje budu kao i na starom CRT-u, ili najbliže što je moguće. A ove matrice, kako nije bitno? Jedan tip ima puno bolje boje, a drugi kraći odziv, itd... Ili je to sve približno isto, pa koji god uzmem je dobar.
Staro 03.05.2008., 18:27   #10
Seba78
Premium

Seba78's Avatar

Citiraj:
A ove matrice, kako nije bitno? Jedan tip ima puno bolje boje, a drugi kraći odziv, itd... Ili je to sve približno isto, pa koji god uzmem je dobar.
Naravno da je bitno... S obzirom da bi monitor sluzio pretezno za filmove preporucam ti da ti minimum bude PVA matrica bez obzira na poneku glupost koju ces procitati u ovom threadu.

Dakle 3000kn ti je neki minimum za 20-22" monitor, a ako si corav ili skroman kao podosta ekipe sa svojim TN monitorima koje cesto i sami opisuju kao odlicne monitore fantasticne slike () onda uzmi TN i "uzivaj".
Seba78 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.05.2008., 13:08   #11
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Citiraj:
Ali naravno da i bude dobar i za gledanje slika, tj. da boje budu kao i na starom CRT-u, ili najbliže što je moguće.
e to sam cekao samo

evo malo tehnikalija:
TN matrice imaju 6 bitni prikaz boje po spektru (znaci 18) sto daje maksimalni broj od 262144 boje koje one stvarno mogu prikazati. To sto pise da mogu prikazati 16.2/16.6/16.7 milijuna boja nije istina, to je samo aproksimacija i do toga dolaze ditheringom tako da boja odredenog piksela moze izgledati drugacije u ovisnosti o bojama okolnih pixela. Ali samim time nisu sposobni u bilo kojem trenutku bilo koju boju na odredenom pixelu prikazati (osim onih 260k)

Ostale matrice su 24 bitne (8 po kanalu) i time nativno prikazuju 16.7 milijuna boja, odnosno mogu prikazati bilo koju boju koju graficka kartica posalje ekranu.

Dakle ukoliko zelis sliku bliske kvalitete prikaza kao crt ne preostaje ti drugo do uzeti pva/mva/ips monitor.

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder