Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.05.2004., 22:19   #1
Le0n
Groarrr
Moj komp

Le0n's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Koji Joystick

Pozdrav svima jer me nije bilo duugo na forumu.
Posto sam se zazelio malo FF u rukama jel mi preporucujete Joystick LOGITECH Freedom 2.4, bežični???
Le0n je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2004., 22:57   #2
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Freedom 2.4 ti nije FF joystik - to je prva stvar.

Ako hoćeš dobar FF joystick i voljan si ga adekvatno platiti kupi Genius F-33D ForceFeedback ili Thrustmater Topgun Afterburner ForceFeedback.

Inače, Geniusa ne znam di ćeš više pronać, a Thrustmastera imaju u HGspotu, a valjda i u Formelu.

Oglas
Staro 18.05.2004., 09:43   #3
choby
Premium

ej denise, kažeš da ti testiraš sve te joysticke...imaš ih sve odjednom na hrpi ili ih dobivaš jedan po jedan od dobavljača?
choby je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2004., 09:51   #4
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Jel dobar Thrustmaster Top Gun Fox2 Pro Shock?
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2004., 11:48   #5
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
Originally posted by choby
ej denise, kažeš da ti testiraš sve te joysticke...imaš ih sve odjednom na hrpi ili ih dobivaš jedan po jedan od dobavljača?

Pa našla se po dva obično kod mene u rukami. Zakaj pitaš?
Staro 18.05.2004., 11:56   #6
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
Originally posted by rendula
Jel dobar Thrustmaster Top Gun Fox2 Pro Shock?

To je inače solidan joystick, ali ako tražiš FF bolje ga zaobiđi. Naime on samo drma, a ne simulira ono kaj se događa u igri. Čisto konzolaški.
Staro 18.05.2004., 12:46   #7
choby
Premium

Citiraj:
Originally posted by Beren
Pa našla se po dva obično kod mene u rukami. Zakaj pitaš?
pa recimo da me debelo iznenadilo kaj si pozitivno preporučio geniusa, a recimo za logitecha si rekao da ti nije legao...to me jako čudi
Staro 18.05.2004., 12:53   #8
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
pa recimo da me debelo iznenadilo kaj si pozitivno preporučio geniusa, a recimo za logitecha si rekao da ti nije legao...to me jako čudi

Pazi, to nije samo neki Genius. To je vrlo moćna i opaka stvar.

U krajnju liniju vidi link: http://www.geniusnet.com.tw/product/...t.asp?pdtno=82
Staro 18.05.2004., 13:24   #9
choby
Premium

Citiraj:
Pazi, to nije samo neki Genius. To je vrlo moćna i opaka stvar.

U krajnju liniju vidi link: http://www.geniusnet.com.tw/product/...t.asp?pdtno=82
pogledao sam i ono kaj mi se ne sviđa je throttle kontrola koja je kod geniusa na desnom palcu, kao i hat i (pretpostavljam) jedan fire gumb...kod logitecha je odvojena pri bazi, puno zgodnije napravljeno

taj f33d ima d24 na cjeniku. da li ga stvarno prodaju, to ne znam.
Staro 18.05.2004., 13:34   #10
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
pogledao sam i ono kaj mi se ne sviđa je throttle kontrola koja je kod geniusa na desnom palcu, kao i hat i (pretpostavljam) jedan fire gumb...kod logitecha je odvojena pri bazi, puno zgodnije napravljeno

Jedan fire gumb? Grdno se varaš, na samoj palici su 4 gumba, a na podnožju još 6 komada.

Istina, joystick ima prilično čudan throttle, ali uopće nije toliko loš za zračne simulacije. Meni se sviđa rudder koji je napravljen kao kotačić koji ti stoji pod lijevim palcom - vrlo precizan, a time i odličan za fino nišanjenje.

Glavna shema zašto je Genius bolji od Logitecha je implementacija FF tehnologije, robusnost, stabilna i teška baza te ergonomija palice.

Oglas
Staro 18.05.2004., 13:39   #11
choby
Premium

Citiraj:
Jedan fire gumb? Grdno se varaš, na samoj palici su 4 gumba, a na podnožju još 6 komada.
ma mislio sam da je pod palcom jedan gumb, ne da je samo jedan gumb na cijeloj palici. znači palac u tom slučaju mora kontrolirati hat, fire-gumb i throttle...previše

Citiraj:
Istina, joystick ima prilično čudan throttle, ali uopće nije toliko loš za zračne simulacije. Meni se sviđa rudder koji je napravljen kao kotačić koji ti stoji pod lijevim palcom - vrlo precizan, a time i odličan za fino nišanjenje.
ok, treba probat pa vidjet, ali zakretanje zgloba kod logitecha mi se čini kao savršeno rješenje

Citiraj:
Glavna shema zašto je Genius bolji od Logitecha je implementacija FF tehnologije, robusnost, stabilna i teška baza te ergonomija palice.
pa dobro kakvu onda tehnologiju koristi logitech? nemreš mi samo reć da je palica neergonomska i da je joystick lagan...
Staro 18.05.2004., 13:40   #12
choby
Premium

samo da se razumijemo, nisam bijesan pa sad pod svaku cijenu moj konj mora biti najbolji...
Staro 18.05.2004., 13:52   #13
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
ma mislio sam da je pod palcom jedan gumb, ne da je samo jedan gumb na cijeloj palici. znači palac u tom slučaju mora kontrolirati hat, fire-gumb i throttle...previše

ok, treba probat pa vidjet, ali zakretanje zgloba kod logitecha mi se čini kao savršeno rješenje

pa dobro kakvu onda tehnologiju koristi logitech? nemreš mi samo reć da je palica neergonomska i da je joystick lagan...

Pod palcom su dva gumba, throttle i hat. Hat ne diraš dok pucaš, zar ne? Treba ti samo dok tražiš mete, eskiviraš neprijateljima i sl. U krajnju liniju tak je i na svim ostalim palicama.

Jedino kaj je višak je throttle. Radi se alternativnom rješenju, nekom neće pasat, ni meni nije na prvi pogled izgledalo kao da valja, ali sam se navikao u roku od pola sata. Stvar ukusa, iskustva, ali i stila borbe barem što se tiče Il2 sturmovika.

Zakretanja zgloba je prosutno na 80 posto stickova koji postoje i daleko je od idealnog rješenja zato što je dnom rukom moraš kontrolirat tri osi što i nije baš najednostavnije, a pogotovo ne najpreciznije. Ova Geniusova shema je odlična što se tiče nišanjenja, ali moram priznat da pri izvođenju manevara ima i svoje loše strane. Nekakav kompromis između ova dva rješenja, a po meni i najbolje rješenje uopće, ima Thursmater Topgun Afterburner sa rudderom koji se nalazi na zasebnom throttle sticku kao klacalica koju kontroliraš sa kažišprstom i prstenjakom lijeve ruke.

Kaj se tiče FF-a...

Logitech koristi istu tehnologiju, ali jedno dva puta lošiji, slabiji motor nego Geniusov joystick. Kad je intezitet sila postavljen na 100% ja s njim nisam mogao ugodno igrati zato što stvarno opako bacao. Srećom to se sve da naštelat. Sve u svemu jači motor uz istu preciznost ima veliki utjecaj na dojam.
Staro 18.05.2004., 14:02   #14
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Ono kaj meni nije jasno je sljedeće:
Zakaj svaku posranu auto simulaciju možeš igrati sa volanom, mjenjačem i PEDALAMA a za avio simulacije imaš samo joystick i tipkovnicu???:confused:

Glupo do bola.
Čudi me da to već netko nije napravio-barem u "kućnoj radinosti"...
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2004., 14:03   #15
choby
Premium

ok, fino objašnjeno...mislim da bu mi logitech bio sasvim dovoljan. a ionako je bitno da mali mozak usvoji automatizaciju - kakva god da je, poslije dolazi vještina
Staro 18.05.2004., 14:08   #16
choby
Premium

Citiraj:
Originally posted by Jelc
Zakaj svaku posranu auto simulaciju možeš igrati sa volanom, mjenjačem i PEDALAMA a za avio simulacije imaš samo joystick i tipkovnicu???:confused:

Glupo do bola.
možda zato kaj auto simulacije simuliraju auto vožnju gdje je prisutan volan, a avio simulacije simuliraju letenje avionom gdje je prisutan joystick:confused:

šalu nastranu na stranu, pa za auto budućnosti se kao traže rješenja za upravljanje upravo u vidu joysticka jer je ustanovljeno da je upravljanje preciznije i, ponajviše, brže su reakcije...
Staro 18.05.2004., 14:11   #17
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:

Glupo do bola.

Ma jel??

E pa onda baci pogled na ovo: http://europe.thrustmaster.com/produ...p?p=T65&fam=39

Ak dobiješ na lutriji, odeš na milijunaša ili se inače osjetiš posebno darežljivo bez ikakvog razloga odapni mi mail pa ćemo se dogovorit kako možeš učinit dobro djelo.
Staro 18.05.2004., 14:14   #18
choby
Premium

imaš ti možda postavke za joystik za il-2, ja sam imao, ali negdje sam spušio te podatke. onih deset vrijednosti za pitch, roll i yaw
Staro 18.05.2004., 14:36   #19
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Ma jel??
E pa onda baci pogled na ovo: http://europe.thrustmaster.com/produ...p?p=T65&fam=39
Ja mislio da govorimo o simulacijama starih aviona
Meni je sve novo malo bedasto i bez gušta kad moram samo buljit u elektroniku i opet te papak potepe raketom sa neznam koliko km udaljenosti.

Jedamput sam gibnuo iz društva gdje su se skoro poklali raspravljajući o "fizikalnim modelima", "stupnju realnosti" i kak se samo avion bedasto ponaša a svi znamo da je kramp iz 19xx imao... i sljedi nabrajanje tehničkih pojedinosti koje valjda nije znao ni mehaničar koji je dotičnu pilu i održavao...

E sad-budući da valjda svi znamo kako se u ono doba tim avionima i upravljalo, pitanje je bilo na tu temu.

Ili pretpostavljaš da bi bilo preteško koristiti i ruke i noge, držati pritom oči otvorene i po mogućnosti ne zabalaviti bradu???

I još moraš održavat ravnotežu na stolcu...

Kvragu-ak je simulacija zakaj nije i popraćena hardwareom kak treba???

Mislim ono...pedale...jaka muda za napravit...
Staro 18.05.2004., 14:43   #20
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
Ja mislio da govorimo o simulacijama starih aviona
Meni je sve novo malo bedasto i bez gušta kad moram samo buljit u elektroniku i opet te papak potepe raketom sa neznam koliko km udaljenosti.

Jedamput sam gibnuo iz društva gdje su se skoro poklali raspravljajući o "fizikalnim modelima", "stupnju realnosti" i kak se samo avion bedasto ponaša a svi znamo da je kramp iz 19xx imao... i sljedi nabrajanje tehničkih pojedinosti koje valjda nije znao ni mehaničar koji je dotičnu pilu i održavao...

E sad-budući da valjda svi znamo kako se u ono doba tim avionima i upravljalo, pitanje je bilo na tu temu.

Ili pretpostavljaš da bi bilo preteško koristiti i ruke i noge, držati pritom oči otvorene i po mogućnosti ne zabalaviti bradu???

I još moraš održavat ravnotežu na stolcu...

Kvragu-ak je simulacija zakaj nije i popraćena hardwareom kak treba???

Mislim ono...pedale...jaka muda za napravit...

Hehehe, da se nađeš na nekoj od PCE kava možda bi uletio na sličnu situaciju samo što bi o tome pričalo samo dvoje ljudi - Ozren i ja.

Ne mislim da bi bilo preteško koristit i ruke i noge, ali mislim da jednostavno nemam mjesta oko sebe za te silne điđe. I moj prilično velik Trhrustmaster mi je već dovoljna muka, pogotovo ovaj FF model koji sad testiram.

Kaj se tiče HOTAS-a, on je namijenjen svim zračnim simulacijama pa tako i onima iz 2 svj. rata. Posebno korisna shema je što na sebi ima postavljene "čukice" za trimanje letnih površina - neviđena fora.
Staro 18.05.2004., 15:04   #21
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Hehehe, da se nađeš na nekoj od PCE kava možda bi uletio na sličnu situaciju samo što bi o tome pričalo samo dvoje ljudi - Ozren i ja.

Ne mislim da bi bilo preteško koristit i ruke i noge, ali mislim da jednostavno nemam mjesta oko sebe za te silne điđe. I moj prilično velik Trhrustmaster mi je već dovoljna muka, pogotovo ovaj FF model koji sad testiram.

Kaj se tiče HOTAS-a, on je namijenjen svim zračnim simulacijama pa tako i onima iz 2 svj. rata. Posebno korisna shema je što na sebi ima postavljene "čukice" za trimanje letnih površina - neviđena fora.
Ma gledaj-poznajem tipa koji je prije haklao SIMULACIJE PODMORNICA, taj je znao valjda više o njima nego konstruktori, pred njim sam mudro porekao da imam i SEGA konzolu a kamoli komp

Kad sam sa Amige prešao na piceka probao sam haklat neke simulacije, moral sam imat tri kartona sa uputstvima koji gumb stisnut, pofalilo mi je na kraju mjesta na stolu...

Sve sam mjerkao one aviončeke pred namom i gruntal si kak bi se od stakloplastike moglo složit nekaj za malo veću trupinu

Volim igrat takve stvari ali me fakat jadi kaj nekaj tako jednostavno niko nije izbacio.
Ja mislim da bi to dalo dodatnu draž igri i "vjernosti" o kojoj vi znate drobiti SATIMA...

Samo-izgleda da su se svi navikli na kontrole tipa tipkovnica i joystick...
Staro 19.05.2004., 00:26   #22
Le0n
Groarrr
Moj komp

Le0n's Avatar

Citiraj:

"d24" je...? Ima nitel ga ali ne FF.
Staro 19.05.2004., 09:31   #23
choby
Premium

Citiraj:
Originally posted by Le0n
"d24" je...? Ima nitel ga ali ne FF.
diskont24
Staro 19.05.2004., 18:13   #24
Le0n
Groarrr
Moj komp

Le0n's Avatar

Citiraj:
diskont24
Neka web adresa?
Staro 19.05.2004., 20:00   #25
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2004., 23:17   #26
Le0n
Groarrr
Moj komp

Le0n's Avatar

u cemu je caka???Joy dode 222kn???malo...
Jel imate prijedlog za gamepad-jeftin i dobar ali sam iz PU pa mi treba kakva takva dostava.Obican gamepad, ne treba FF. Cisto za poklon.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno