|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Izbor Napajanja
Odlucio sam da kupim novo napajanje, a da ovog chifa od 410w ugradim u zenin racunar jer je kod nje no name pa je ovo ipak bolje, e sada zahvaljujuci "fantasticnom" izboru napajanja u sarajevu u uzu konkurenciju su usla ova dva Cooler Master Real Power M520 ili Real Power M620. Zanima me koje bi bilo bolje da nekupujem prejako ako nema potrebe mada moram racunati da cu uskoro i graficu promjeniti pa neka ima viska, jos je bitno napomenuti da ima kupiti i OCZ napajanja ali nisu modularna sto mi je uvjet, eto to bi bilo to pa sta mislite. ![]()
![]() |
#2 |
Premium
|
Wolverine help!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
|
Hvala na odgovoru, vjerovatno ujutro idem pa mi se zato malo zuri, garancija na obadva je 5 godina a razlika u cijeni je 20 eura pa nisam siguran dali se isplati stedjeti na tome pogotovo ako pobudalim pa strpam dvije graficke kartice, ili hrpu diskova.
![]() |
#5 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Kud ćeš više od 520W? 20 eura razlike nije malo, radije to utopi u neku drugu komponentu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Dobro ako tako mislite i onako napajanje daje 520W kontinuirano a 600W max, sve nesto kontam ako budem gurao kos komponeti da nebudem morao mjenjati napajanje.
![]() |
#8 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Sada da razjasnim neke stvari. 520W je vršna snaga koju napajanje ima u idelanim uvjetima je l' cos(fi)=1. Znači napajanje kada ima 80%+ znači da će iz mreže povuće onoliko koliko komp troši + 20% gubitaka (ili manje/veće zavisi kolika je iskoristivnost), sada neki pomisle pa to je OK jer uvijek imam 520W. Ali takvi se grdno varaju. Znači ako je napajanje 520W i iskoristivost 80% proizlazi: Max radna snaga P=415W , Q=105VA. Sada znači max koliko komp može dobit je 415W (što je IMHO jako puno), a ne npr 520W (radne snage) a čak ukupne vršne snage 650W! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Dobro znam to nego sam mahinalno prenio ono sto pise u karakteristikama, uglavnom je dovoljno cak i za buduce nadogradnje eventualno kakav CF ( ako kupim ATI nakon dosta godina nVidie)
![]() |
#10 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Pusti me serem ko trudna foka, nepada mi napamet jer se uopste neigram jedino ponekad COD4 nego me ova moja raja nerviraju sa nekim smecem od grafickih kartica pa mi dode ponekad da kupim kavu zvijer da im zacepim usta. Nemogu da ih slusam koji su to idioti njima je prvo pitanje koliko ti ima memnorije graficka jer je to njima najvaznije a koji je chip na njoj nema veze, a da nespominjem sirinu memoriske sabirnice to je njima visa matematika.
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
![]() zalosno je da i moj frend jos uvijek tak razmislja... ima 8600gt 256mb rama 128bit, i prica da je puno bolja od njegove stare xfx 7900gs. ![]() staru mu zamijenili jer je rikavala ![]() back on topic na napajanju nikat netreba skrtarit edit: baja, zaboravljas da je iskoristivost varijabilna u odnosu na potrosnju ![]() recimo kod ovog hx520w |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
I nemislim skrtarit samo neznam koji ce mi 620w ako 520 moze pokriti moje potrebe i u buducnosti, ovog chifa od 410w sam kupio kada je tek izasao i od tada sam promjenio 5 konfiguracija a on radi i cuti samo sam sredio ventilator za sve ove godine, malo mi je guzva sa zicama a i zeni napajanje zveci ko crkvena zvona (sto me necudi neki lijevi kinez) a steta je da njen racunar ima lose napajanje jer je i on dobar dual core, asus maticna i sl.
![]() |
#14 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Agent 0
Datum registracije: Feb 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Agent 0
|
Napajanje od 520W = 520W, a ne minus iskoristivost. Ako ga opteretiš maximalno, onda će kod 520W opterećenja vuci iz mreže više struje, u ovisnosti o iskoristivosti. Viša iskoristivost = manje uzaludno potrošene struje = manju račun za struju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
oke, sad ste me zbunili do kraja... da nije mozda to razlika kod shrotex i brand napajanja? shrotex vuce max deklarirane snage iz zida a iz brand napajanja komp vuce max deklarirane snage (ako ima potrebe) ??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Banned
|
Citiraj:
![]() Znači one gluposti o slabim napajanjima padaju u vodu! Znači kupim neko 400W napajanje, loše je i onda ja dobivam 400W (stabilnih blablabla) a ono vuče 600W, divno ![]() Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Agent 0
|
Citiraj:
![]() A za ovaj drugi dio (koliko vuce iz utičnice) si u pravu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() Hmmm ako si u pravu onda je to OK, ali ne mislim da se iti jedno napajanje po toj teoriji tako i ponaša, ako već bi trebali dati 520W sigurno manje daju! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Agent 0
|
Pročitaj koji review, pa će ti sve biti jasno. Sva brand name napajanja mogu dati više snage od deklarirane. Ne kužim odakle ti to da recimo 520 HX ne može isporučiti deklariranu snagu? Ne da može dati 520, već može dati i 600W snage. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
FFS ovoliko gluposti na jednom mjestu već dugo nisam vidio Za početak jalova snaga se ne oduzima od napajanja nego pribraja snazi odnosno struji koju vučeš iz mreže. Dakle ako napajanje ima slabu iskoristivost ono će iz mreže vuči puno više stuje od onog sa višom iskoristivošću. Drugo.... vezano za no-name napajanja....ona nemaju slabu vršnu snagu zbog svog stupnja iskoristivosti nego zbog jeftinih i poddimenzioniranih komponenata. Otvori HX520 i pogledaj npr. čiji je i koliko jak primarni kondenzator, a onda otvori MS550W pa pogledaj istu stvar... Dakle ti se grdno varaš kada kažeš da 520W sa 80% iskoristivosti daje 415W.... btw da si pročitao barem jedan posten review napajanja to nebi provalio... Evo ti jedan slikovit prikaz što znači imat efikasno napajanje Pod istim loadom CM RealPower Pro 850W vuče 137W manje od Raptoxx-a 550W http://www.matbe.com/images/biblio/a...0000056328.png Također pogledaj ovo http://www.hardwaresecrets.com/article/534/1 ovo je slika kad se no-name 500W psu optereti sa 250W http://www.hardwaresecrets.com/fullimage.php?image=9483 a ovo kada se Antec EarthWatts 500W optereti sa 250W http://www.hardwaresecrets.com/fullimage.php?image=9511 Citiraj:
http://www.jonnyguru.com/modules.php...Story2&reid=62 http://www.jonnyguru.com/modules.php...Story2&reid=18
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
Dobro ja sam skontao da mi je bolje ovo CM od recimo 520W sa dobrom efikasnoscu nego neko drugo od 650w sa malim iskoristenjem, sta ti wolverine mislis dali je ok. ovo CM modularno od 520W ili da ganjam sta jace ili bolje.
![]() |
#29 |
Premium
|
Evo napajanje je leglo ko budali samar, tiho i hladno tako da sam sada poceo da razmisljam o grafickoj kartici, prva ideja mi je bila da uzmem HD4850 ali posto nisam lud za igrama osim ponekad malo COD4 i sl. razmisljam o HD3870 ili 9600GT. Do sada sam godinama koristio nVidia graficke tj. od X700 koja mi je riknula iz cista mira sada nesto mislim da malo promjenim tabor pogotovo sto mogu kasnije dodati jos jednu u CF ako bas odlucim da se malo zezam pa sada ako ko ima kakvu pametnu neka slobodno iznese. Pozdrav svima.
![]() |
#30 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ja bi na tvom mjestu uzeo 8800GS ili 3850 ako već nisi neki gamer jer to su solidne grafe a za male pare... ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|