Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.01.2008., 02:38   #1
karlito
sam svoj aka
Moj komp

karlito's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Hitachi 160

evo baš si je frend kupio Ata, Pata disk 160Gb(Ide) i bit će mu za zafrkanciju(muzka, filmovi, datoteke, etc....), a stari mu je Maxtor 40Gb, on će ostati sistemski(primarni), pa sam ćuo neke preporuke da kad su tak 2 diska , da je dobro stavit primarnog(Os) u master mod, a ovog drugog secundarnog u slave mod.....

.....sad me zanima šta se s tim dobiva....

karlito je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2008., 08:48   #2
daytripper
Ultrabitchinfast

daytripper's Avatar

Datum registracije: May 2006
kak to misliš " što se time dobiva"?

pa dobiva se na brzini i stabilnosti,. onaj novi nek stavi na slave, a stari na master i moze ih staviti na istu IDE granu, tj. na isti kanal.

Makar bi bilo bolje da sistem stavi na novi disk i da ga spoji kao master a stari kao slave, pa će mu sistem raditi ujedno i brže..

Oglas
Staro 29.01.2008., 08:53   #3
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Brzina dva uređaja na IDE kanalu uvijek pada na brzinu onog sporijeg. Zato, ako staviš dva diska na isti kanal, jedan stariji i sporiji, jedan noviji i brži - maksimalna brzina je brzina onog sporijeg. No, to kod diskova i nije tako strašno, ali zato kombinacije diska i optičkog pogona treba izbjegavati po svaku cijenu jer ti optika radi na maks ata 66 standardu, dok su diskovi na ata 100/133, u teoriji naravno ali se to itekako osjeti u praksi.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2008., 10:13   #4
karlito
sam svoj aka
Moj komp

karlito's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
ma da, to znam da treba izbjegavati spajanje optike i hdda.....bitno mi je da sam dobio odgovore na pitanja i mogu vam reći da ste me riješili nekih dilema.....
@daytripper, poslušat ću te i preporučit mu nek stavi winse na novi disk, i njega nek stavi u master mod, a staroga nek ostavi, tak rera radi i nek ga stavi u slave, evo čak sam sve shvatio.....

karlito je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2008., 22:49   #5
Šiljo
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jun 2007
Pozdrav.
Imam segateov disk od 40GB na kojem su mi windowsi, muzika itd, uglavnom pun je do kraja. E sutra idem po Hitachijev disk od 160GB i zanima me na kolko bi particija bilo dobro podijelit taj disk i s kojim programom?
Neko je gore napiso da bi bilo dobro da Windowse stavim na novi disk al sad mi sve šljaka na kompu i neda mi se opet sve slagat. Jel bi bilo onda dobro da novi stavim ko slave a na ovom starom malo oslobodim mjesta, mislim što se sporosti kompa tiće nakon što napunim disk?
Šiljo je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2008., 23:48   #6
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Prije kupnje vidi je li ti ploča uopće podržava 48-bitni LBA, a ako ne podržava (čak ni s novim BIOS-om), nećeš vidjeti više od 127 GB.

Inače, ne moraš ništa ponovo instalirati. Postoje disk clone programi (kao što je Acronis True Image) koji ti sav sadržaj sa starog diska prebace na novi u istom obliku kakav je bio na starom disku s tim da si sam biraš veličinu particija.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305