|
![]() |
#1 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Štukanje lan kabela. Kako?
Nekad budem u prilici da moram naštukat lan kabel pa me zanima da li se ta praksa uopće koristi, i ako da, što se podrazumjeva pod pravilno naštukanim kabelom? Naravno, najlakše je zakrimpat krajeve i stavit onu žensko-žensku kutijicu, no nekad je nemam, a nekad ni ne stane u bužir. Koliko ghetto metoda spajanja (frkanje oguljenih žica jednu za drugu, te omatanje izolirkom) utječe na rad i stabilnost mreže? ![]()
![]() |
#2 |
Oppa Gangbang Style
Datum registracije: Jan 2009
|
I meni je neki dan tako nešto padalo na pamet. Onda sam malo razgledavao po netu i došao do zaključka da 2,00-2,50 kn po metru kabla, ne vrijedi živaca i utrošenog vremena za krimpanje, doštukavanje i slične egzibicije. Nije neka ghetto metoda, ali otišao sam u dućan i kupio 10m kabla za 25 kn. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
![]() |
#5 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
ma da, za po kući - jebe ti se, ako radi, sve 5. U nekoj iole ozbiljnijoj okolini, nije neka sreća. Ako i radi kako spada odmah, kad te kasnije počne neš jebat (a hoće) pitanje je hočeš li se sjetiti da imaš pola kile izolirke na LAN-u negdje iza Štefice iz računovodstva? Mislim na frkanje žica, ove spojnice su ok, kao da je kabel u komadu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Za kuću upotrebu će često i "ufrkavanje" raditi, ali... ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
zalemi zice i gg
![]() |
#9 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
ponekad nema nazad, ponekad odvučeš 30m kabela u snopu kroz masu rupa,kanalica i cijevi u zidu da bi ti na kraju majstor stolar, zidar, vodar, nekako precvikal jedan i sta mi sad vrijedi da ga iman jos tisuću na buntevima, evo netrebam ni kupit ić, ali nema nazad, nemogu snopove izvuć, vise nema vremena za finoću. I tako naštukaš frkanjem, a instrumenti kada se testira niš ne pokažu, odpiče svoje i izlistaju sve ok, prije sam naivno priznaval i svi su vrištali i po 20 puta ponavljali test na stukanom kabelu, sad sutim i prođe. Sad će neko uletit s pričicom tko zna s čim ispitiju i kakvi su to maheri koji ne skuže, ja kažem ajmo lipo instrumente u ruke (neki kostaju navodno i po 30 000 kn) pa izmjeri 30 m kabela, pa precvikaj i nastukaj i izmjeri, pa ga omotaj oko 30m produznog na kojem je recimo uključena produzna lampa i ispitaj i sve ostale bolne opcije kojima mi piju krv znalci, a na kraju sve radi. ah da prilikom povlačenja kroz cijev nesmije se ga vuć silom jačom od 25 kg, inače iman vagu u ruci pa pazim ![]() u ozbiljnoj ustanovi kabel se spaja na kompu, na utičnici na zidu dva puta, na peč panelu dva puta i na kraju se usteka u svič, to je 6 puta do pola veze i još 6 puta do drugog kompa, jedno frkanje u tom lancu neće naškodit samo ako nitko ne dozna ![]() ne preporučam stukanje ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
Ja sam praktično nastavljao više puta i uvjek je radilo. Ne preporućam frkanje jer se ćesto desi da ispod izolira žica pukne. Obično to radim da pomaknem nastavak oko 2cm jedan od drugog (2+2 parice, te ih polemim, ali prethodno vrhove kalajišem. Onda sa komadićem prethodno rastegnute izolir trake izolujrm svaki spoj pojedinačno, te na kraju komplet sve zajedno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Guest
|
Citiraj:
Ali generalno. Tko za po doma stvarno koristi po 30 metara žice u komadu? Fino u dućan po novi komad i srediti kak spada. |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
2m do ploče u kojoj je modem i ruter linksis da bi dosli do sljemena krova, 10 metara do drugog kraja kuće po sljemenu, 4m lijevo da bi pri izlasku na facadu bili iznad dnevnog boravka, preskačem po facadi kat roditelja to je 3m i ulazim u dnevni ali s krive strane pa idemo sad kroz cijev u zidu 3m desno pa 4m na drugi kraj sobe pa 2m lijevo u sredinu iza tva, pa jos 3m dole (2,88) i onda jos 1,5 metra do samog kompa (izbjegao sam krimpanje na utičnicu pa onda jos dva spoja e sad to zbrojimo, + - 32m ![]() ![]() i ja sam kao Mad Duke pomislio pa di ćeš na maloj kućici potrosit 30m kabela pa sam si "kupio" ![]() šta da sad savjetujem kolegi, kupi si novi kabel ako ti je lagano nanovo polaganje, ako je muka, ako treba maknut onaj ormar od 3m pun svega i svačega npr. onda štukaj, ako ćeš frkat moj savjet je da se utp ne raspliće previše, stavljanje konektora i one ženske-ženske spojnice je upravo zato dobro jer se kabel ne raspliće ali dobio si umjesto jednog spoja dva(ili4), da pojasnim žičica se stisne na konektor to je jedan spoj pa onih osam lamica u spojnici dira osam kontaktića na konektoru, to je drugi spoj i onda to isto na drugoj strani,znači 4 spoja, a kada takneš žicu i žicu to je saaamo jedan spoj i ako ga izvedeš fino bez puno rasplitanja isto je ili bolje. kako je na pitanje odgovoreno već više put mogli nastavit s iskustvima, koga je sto dokačilo kod kabliranja, štukanja i mjerenja. recimo, u projektu lipo piše da instalacije jake i slabe struje moraju bit odvojene 20 cm, lipo skopaš kanalić za kabale jake struje pa onda 20 cm ispod kanal za cijev slabe, i sad svi koji su ikad stemali znaju da ono između samo odpadne pa ti zidar spominje ono sto se ne spominje na finim forumima, da ne kažem što ti misli investitor kad dobije račun za krpanje kanalića ![]() godinama idu skupa jedan uz drugi i niko se ne buni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
![]() Da nedužim, radi se o kućnoj mreži, spojio sam frkanjem jer nisam kod kuće imao lopova za štukanje, a da budem 2 dana bez neta mi se baš i neda. Zašto sam otovrio ovu temu, pa zato što me zanimalo kako se to radi po PSu i dali se uopće radi. Hvala svima na odgovorima, vidim da su se neki potrudili. ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Ako se radi sa ovim kablom od 2.5kn/m onda možeš zalijepit selotejpom, za kuću nije toliko bitno. 5 godina sam imao lemljenjem produžen kabel kroz zid iz sobe u sobu i problema nije bilo.
![]() |
![]() |
#17 | |
Guest
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#18 |
Avocado
|
Đuka moj, ne znaš kako funkcioniraju vodovi pri visokim frekvencijama i zato bolje šuti. ![]() Parazitni induktiviteti i kapaciteti se itekako pojavljuju na visokim frekvencijama. Malo zdravog štiva za tebe, nemam vremena sad provjeravati točnost teksta, ali formule su preletom dobre. http://home.mira.net/~marcop/ciocahalf.htm evo još jedan lijepi link: http://www.consultrsr.com/resources/eis/induct1.htm Imaš link za izračunavanje induktiviteta ravnog vodiča čak.
![]() |
#19 | |
Guest
|
Citiraj:
2. I svejedno će "dvije" gole žice pravilno spojene i zalemljene (kak spada) činiti isti ili jednaki spoj sa zanemarivim gubitkom naspram samo ručno spojene dvije žice i zamotane u izolaciju. |
|
![]() |
![]() |
#20 | |
Avocado
|
Citiraj:
Nije se bez vraga kroz prošlost koristilo omčasto povezivanje umjesto hrpetine tinola kod nekih osjetljivijih spojeva (wire wrapping). Sve ovisi za što se koristi, a realno u kućanstvu zalemljeno ili zalotano ili zaljepljeno neće raditi neku vidljivu razliku.
![]() |
![]() |
#21 |
Guest
|
A koji tebi dio sa "zanemarivim" gubitkom nije jasan ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Avocado
|
Tu ćemo se složit svakako, zanemarivo je to, pogotovo na "kratkim" kabelima. Jebga rasprava je potekla, baš smo se fino oprali ![]() Sam nek čovjek ak mu se ne da lemit fino opere prste, uvrne žice međusobno i zalijepi. Ili nek zalemi, kak mu paše.
![]() |
#23 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
ajd neka ste vi pobacali formule ![]() imho bolje rijesnje je lemljenje cisto iz razloga sta "kruti" utp kabel je krut to jest kad ga ufrces zna fino drzati i onda pukne... kad ga zalemis jos mi se nije desilo da pukne.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|