Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.09.2011., 13:05   #1
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Štukanje lan kabela. Kako?

Nekad budem u prilici da moram naštukat lan kabel pa me zanima da li se ta praksa uopće koristi, i ako da, što se podrazumjeva pod pravilno naštukanim kabelom?
Naravno, najlakše je zakrimpat krajeve i stavit onu žensko-žensku kutijicu, no nekad je nemam, a nekad ni ne stane u bužir.
Koliko ghetto metoda spajanja (frkanje oguljenih žica jednu za drugu, te omatanje izolirkom) utječe na rad i stabilnost mreže?

Staro 26.09.2011., 13:17   #2
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp

E-mil's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
I meni je neki dan tako nešto padalo na pamet.

Onda sam malo razgledavao po netu i došao do zaključka da 2,00-2,50 kn po metru kabla, ne vrijedi živaca i utrošenog vremena za krimpanje, doštukavanje i slične egzibicije.
Nije neka ghetto metoda, ali otišao sam u dućan i kupio 10m kabla za 25 kn.
E-mil je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.09.2011., 13:57   #3
Pepermint
Premium
Moj komp

Pepermint's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
za kućnu mrežu možeš bez problema ufrkat i dobro izolirat, nebi smjelo bit ikakvih problema
Pepermint je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 14:14   #4
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ima za kupit spojnica za spajanje 2 lan kabla

http://elmaz.auto-produkt.hr/Slike/37503.1.jpg

pinkskin je online   Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 14:20   #5
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Ima za kupit spojnica za spajanje 2 lan kabla

http://elmaz.auto-produkt.hr/Slike/37503.1.jpg
Receno gore...

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
...najlakše je zakrimpat krajeve i stavit onu žensko-žensku kutijicu...

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 14:23   #6
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
ma da, za po kući - jebe ti se, ako radi, sve 5. U nekoj iole ozbiljnijoj okolini, nije neka sreća. Ako i radi kako spada odmah, kad te kasnije počne neš jebat (a hoće) pitanje je hočeš li se sjetiti da imaš pola kile izolirke na LAN-u negdje iza Štefice iz računovodstva? Mislim na frkanje žica, ove spojnice su ok, kao da je kabel u komadu.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 14:33   #7
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Nekad budem u prilici da moram naštukat lan kabel pa me zanima da li se ta praksa uopće koristi, i ako da, što se podrazumjeva pod pravilno naštukanim kabelom?
To se ne radi. Prvo se mijenja cijeli kabel, kao zadnja solucija produžeci / konektori + coupleri.
Za kuću upotrebu će često i "ufrkavanje" raditi, ali...
Staro 26.09.2011., 15:46   #8
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
zalemi zice i gg

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 15:53   #9
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Codiac Pregled postova
zalemi zice i gg
Zapravo, bolje je da ih samo usuce i pokusa sto bolje izolirati/zalijepiti; Ethernet ne voli sabacko lemljenje zbog visokih frekvencija i jos nekih sitnica...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 17:17   #10
Grobo
Premium
Moj komp

Grobo's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
ponekad nema nazad, ponekad odvučeš 30m kabela u snopu kroz masu rupa,kanalica i cijevi u zidu da bi ti na kraju majstor stolar, zidar, vodar, nekako precvikal jedan i sta mi sad vrijedi da ga iman jos tisuću na buntevima, evo netrebam ni kupit ić, ali nema nazad, nemogu snopove izvuć, vise nema vremena za finoću. I tako naštukaš frkanjem, a instrumenti kada se testira niš ne pokažu, odpiče svoje i izlistaju sve ok, prije sam naivno priznaval i svi su vrištali i po 20 puta ponavljali test na stukanom kabelu, sad sutim i prođe. Sad će neko uletit s pričicom tko zna s čim ispitiju i kakvi su to maheri koji ne skuže, ja kažem ajmo lipo instrumente u ruke (neki kostaju navodno i po 30 000 kn) pa izmjeri 30 m kabela, pa precvikaj i nastukaj i izmjeri, pa ga omotaj oko 30m produznog na kojem je recimo uključena produzna lampa i ispitaj i sve ostale bolne opcije kojima mi piju krv znalci, a na kraju sve radi. ah da prilikom povlačenja kroz cijev nesmije se ga vuć silom jačom od 25 kg, inače iman vagu u ruci pa pazim, tako ako neko ima dobar instrument evo svi ćemo ga hvalit nakon jedne lipe studije.

u ozbiljnoj ustanovi kabel se spaja na kompu, na utičnici na zidu dva puta, na peč panelu dva puta i na kraju se usteka u svič, to je 6 puta do pola veze i još 6 puta do drugog kompa, jedno frkanje u tom lancu neće naškodit samo ako nitko ne dozna

ne preporučam stukanje
Grobo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.09.2011., 19:20   #11
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Ja sam praktično nastavljao više puta i uvjek je radilo. Ne preporućam frkanje jer se ćesto desi da ispod izolira žica pukne. Obično to radim da pomaknem nastavak oko 2cm jedan od drugog (2+2 parice, te ih polemim, ali prethodno vrhove kalajišem. Onda sa komadićem prethodno rastegnute izolir trake izolujrm svaki spoj pojedinačno, te na kraju komplet sve zajedno.
begi je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 20:08   #12
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Zapravo, bolje je da ih samo usuce i pokusa sto bolje izolirati/zalijepiti; Ethernet ne voli sabacko lemljenje zbog visokih frekvencija i jos nekih sitnica...
Uvijek može još lem preko toga i onda tek izolirati. Može samo biti isto ili bolje jer je "spoj čvršći", a ne bi smjelo imati bilo kakvog impakta na perfomanse!

Ali generalno. Tko za po doma stvarno koristi po 30 metara žice u komadu? Fino u dućan po novi komad i srediti kak spada.
  Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 20:15   #13
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Receno gore...
A jesam tenkre, u brzini nisam sve pročito

Kko je netko reko, zalemit i samo stavit termo bulžir i debljina spoja nebu jako velika.

pinkskin je online   Reply With Quote
Staro 26.09.2011., 20:58   #14
Grobo
Premium
Moj komp

Grobo's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
2m do ploče u kojoj je modem i ruter linksis da bi dosli do sljemena krova, 10 metara do drugog kraja kuće po sljemenu, 4m lijevo da bi pri izlasku na facadu bili iznad dnevnog boravka, preskačem po facadi kat roditelja to je 3m i ulazim u dnevni ali s krive strane pa idemo sad kroz cijev u zidu 3m desno pa 4m na drugi kraj sobe pa 2m lijevo u sredinu iza tva, pa jos 3m dole (2,88) i onda jos 1,5 metra do samog kompa (izbjegao sam krimpanje na utičnicu pa onda jos dva spoja e sad to zbrojimo, + - 32m zašto je linksis na tavanu, pa da bi bio blizu antene do koje vodi kabel malo skuplji od utpa

i ja sam kao Mad Duke pomislio pa di ćeš na maloj kućici potrosit 30m kabela pa sam si "kupio" 25m misleći kako ću nekoliko metara i baciti kad je tako jeftin kad ono fali, a dole HTPC čeka vezu sa svjetom, nestrpljenje i eto ti spoja koji razbija i drugu pričicu, dakle u nestrpljivoj brzini napravljen je neuredno poput ikebane frkanjem bez izolira nego je navučen na spoj bužir koji ostane kad blankirate utp i sve radi, kako god da se trudim, odokativnim suđenjem nemogu nać razliku u radu tog kabela i nekog drugog koji ima dva konektora jedan u kompu drugi u linksisu te je neke bolesne kategorije,bolesne marke iz neznam više koje snobovske banke kojoj smo radili mrežu.

šta da sad savjetujem kolegi, kupi si novi kabel ako ti je lagano nanovo polaganje, ako je muka, ako treba maknut onaj ormar od 3m pun svega i svačega npr. onda štukaj, ako ćeš frkat moj savjet je da se utp ne raspliće previše, stavljanje konektora i one ženske-ženske spojnice je upravo zato dobro jer se kabel ne raspliće ali dobio si umjesto jednog spoja dva(ili4), da pojasnim žičica se stisne na konektor to je jedan spoj pa onih osam lamica u spojnici dira osam kontaktića na konektoru, to je drugi spoj i onda to isto na drugoj strani,znači 4 spoja, a kada takneš žicu i žicu to je saaamo jedan spoj i ako ga izvedeš fino bez puno rasplitanja isto je ili bolje.

kako je na pitanje odgovoreno već više put mogli nastavit s iskustvima, koga je sto dokačilo kod kabliranja, štukanja i mjerenja.

recimo, u projektu lipo piše da instalacije jake i slabe struje moraju bit odvojene 20 cm, lipo skopaš kanalić za kabale jake struje pa onda 20 cm ispod kanal za cijev slabe, i sad svi koji su ikad stemali znaju da ono između samo odpadne pa ti zidar spominje ono sto se ne spominje na finim forumima, da ne kažem što ti misli investitor kad dobije račun za krpanje kanalića
godinama idu skupa jedan uz drugi i niko se ne buni.
Grobo je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2011., 09:37   #15
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor E-mil Pregled postova
I meni je neki dan tako nešto padalo na pamet.

Onda sam malo razgledavao po netu i došao do zaključka da 2,00-2,50 kn po metru kabla, ne vrijedi živaca i utrošenog vremena za krimpanje, doštukavanje i slične egzibicije.
Nije neka ghetto metoda, ali otišao sam u dućan i kupio 10m kabla za 25 kn.
Problem je što mi je jedan kraj kabela spojen u AP koji je u kutiji na krovu i nema šanse da više otvaram krov (rezanje letvi, skidanje crijepa s unutarnje strane), a drugi kraj mi je bio provučen kroz bužir u zidu kuće, i taj kraj kabela sam morao mijenjati i staviti STP jer antena od TVa ide kroz isti bužir i onda slika ima smetnje kad netko surfa, ali samo kad je taj netko spojen lan kabelom u kućni AP. Kad se netko spaja wirelessom na taj AP i surfa, slika je normalna bila Jasno mi je i da vjerojatno nebi trebalo problačit kroz isti bužir lan i kalel od antene, al opet, to je jedini dostupni bužir.

Da nedužim, radi se o kućnoj mreži, spojio sam frkanjem jer nisam kod kuće imao lopova za štukanje, a da budem 2 dana bez neta mi se baš i neda.

Zašto sam otovrio ovu temu, pa zato što me zanimalo kako se to radi po PSu i dali se uopće radi.

Hvala svima na odgovorima, vidim da su se neki potrudili.
Staro 27.09.2011., 14:06   #16
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Uvijek može još lem preko toga i onda tek izolirati. Može samo biti isto ili bolje jer je "spoj čvršći", a ne bi smjelo imati bilo kakvog impakta na perfomanse!
Drobiš bezveze. Bubba je lijepo implicirao da se javlja smetnja prilikom visokih frekvencija. Tada svaka deformacija žice, čak i od istog materijala, kamoli sa tinolom, utječe na količinu grešaka u kanalu zbog svoje induktivne sprege, a kad zbrojiš lagano zadebljanje na svakoj od žičica, ipak je tu moguće štošta više od malih oscilacija.

Ako se radi sa ovim kablom od 2.5kn/m onda možeš zalijepit selotejpom, za kuću nije toliko bitno. 5 godina sam imao lemljenjem produžen kabel kroz zid iz sobe u sobu i problema nije bilo.
Staro 27.09.2011., 14:27   #17
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Drobiš bezveze. Bubba je lijepo implicirao da se javlja smetnja prilikom visokih frekvencija. Tada svaka deformacija žice, čak i od istog materijala, kamoli sa tinolom, utječe na količinu grešaka u kanalu zbog svoje induktivne sprege, a kad zbrojiš lagano zadebljanje na svakoj od žičica, ipak je tu moguće štošta više od malih oscilacija.

Ako se radi sa ovim kablom od 2.5kn/m onda možeš zalijepit selotejpom, za kuću nije toliko bitno. 5 godina sam imao lemljenjem produžen kabel kroz zid iz sobe u sobu i problema nije bilo.
Jedini koji drobi ovdje bezveze si ti. Isti spoj (ne lemljen) neće izgubiti ništa više ako se preko njega tanko stavi lema čime spoj postaje čvršći. O tome da možeš sami spoj bolje napraviti tako da lem koristiš kao "vezivno tkivo" ako si vješt da ne pričam. Ako tebi prilikom lemljenja ispadaju samo debeli bartljci, kaj da ti velim. Nauči se lemit.
  Reply With Quote
Staro 27.09.2011., 14:36   #18
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Đuka moj, ne znaš kako funkcioniraju vodovi pri visokim frekvencijama i zato bolje šuti.
Parazitni induktiviteti i kapaciteti se itekako pojavljuju na visokim frekvencijama.

Malo zdravog štiva za tebe, nemam vremena sad provjeravati točnost teksta, ali formule su preletom dobre.

http://home.mira.net/~marcop/ciocahalf.htm

evo još jedan lijepi link:

http://www.consultrsr.com/resources/eis/induct1.htm

Imaš link za izračunavanje induktiviteta ravnog vodiča čak.
Staro 27.09.2011., 14:45   #19
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Đuka moj, ne znaš kako funkcioniraju vodovi pri visokim frekvencijama i zato bolje šuti.
Parazitni induktiviteti i kapaciteti se itekako pojavljuju na visokim frekvencijama.
1. Znam

2. I svejedno će "dvije" gole žice pravilno spojene i zalemljene (kak spada) činiti isti ili jednaki spoj sa zanemarivim gubitkom naspram samo ručno spojene dvije žice i zamotane u izolaciju.
  Reply With Quote
Staro 27.09.2011., 14:50   #20
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
2. I svejedno će "dvije" gole žice pravilno spojene i zalemljene (kak spada) činiti isti ili jednaki spoj sa zanemarivim gubitkom naspram samo ručno spojene dvije žice i zamotane u izolaciju.
Neće jer se tinol ponaša kao oklop na kabelu koji nije uzemljen. Pojednostavljeno rečeno, on će postati pojačalo smetnji (antena).

Nije se bez vraga kroz prošlost koristilo omčasto povezivanje umjesto hrpetine tinola kod nekih osjetljivijih spojeva (wire wrapping).

Sve ovisi za što se koristi, a realno u kućanstvu zalemljeno ili zalotano ili zaljepljeno neće raditi neku vidljivu razliku.
Staro 27.09.2011., 14:56   #21
Mad_Duke
Guest

A koji tebi dio sa "zanemarivim" gubitkom nije jasan Važnije mi je da spoj izdrži (a sa to malo lema će bolje držati) nego da ako se malo jače napne kabel pukne. Stvar će i na gigabitnim mrežama doma delati kako spada. Također i te eventualne zanemarive gubitke pravilnim lemljenjem smanjiš jer je taj "oklop" puno tanji od nokta.
  Reply With Quote
Staro 27.09.2011., 14:58   #22
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Tu ćemo se složit svakako, zanemarivo je to, pogotovo na "kratkim" kabelima.
Jebga rasprava je potekla, baš smo se fino oprali

Sam nek čovjek ak mu se ne da lemit fino opere prste, uvrne žice međusobno i zalijepi. Ili nek zalemi, kak mu paše.
Staro 27.09.2011., 23:00   #23
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
ajd neka ste vi pobacali formule

imho bolje rijesnje je lemljenje cisto iz razloga sta "kruti" utp kabel je krut to jest kad ga ufrces zna fino drzati i onda pukne...

kad ga zalemis jos mi se nije desilo da pukne.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge