|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Koji ventilator za Thermalright Ultra 120 eXtreme?
Nadograđujem pomalo računalo i kupio sam novi cooler, no uz njega ne dolazi ventilator. Molim vas za preporuku i ne obazirite se na cijenu, dat ću i 200 kn samo da radi kako treba i da je efikasan. Preporučite najbolji po vašem mišljenju. imam q6600 hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Asshole
Datum registracije: May 2007
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Ma ne budi lud. Već si dao toliko novaca samo za hladnjak, sad još i 150kn za Papsta? Imaš Sharkoon S u Linksu ili skuplji Scythe u Zoli. To su tihi, a dobri ventovi. Mada, i tih 70-80kn je previše za vent, kad se može dobiti GT za 45kn ako nisi toliko zahtjevan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
s obzirom da se apsolutno ne razumijem u ventilatore, možeš limi onda reći zbog čega su ovi od 130 kn tako skupi???? jel zbog tišine ili broja okretaja? po čemu se oni uopće gledaju? te koja je razlika između pasivnog i akrivnog hladnjaka? sorry, puno pitanja... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
teta Mraz
Datum registracije: Apr 2006
|
imam Sharkoon "m" na 120 ultra extreme, uzeo sam ga jer na papiru ima dobar protok, kad se jace zavrti nije skroz tih ali zato dobro puse, jako dobro, no, kod mene "hladi" celera 420 ( ![]() takodje se slazem sa Vucom, Scythe ima odlicne ventove, i samo da napomenem, imao sam u isto vrime ovaj Sharkoon i Scythe koji dolazi sa Ninjom plus (pred nego sam je prodao), mogu rec da su ventovi potpuno identicni, po izgledu, konstrukciji, buci/tisini i protoku, mislim na sharkoon "m", nekih ~80Kn u Linksu, dakle preporuka za oba venta ![]()
![]() |
#7 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Hladnjak je dobar ako je tih, a puno puše (ima dobar protok). Nečujnog ventilatora nema. Svakom se ventilatoru dade sniziti napon, a time i broj okretaja (imaš sticky). Pasivni hladnjak - hladnjak bez ventilatora, samo metalni dio (bakar i/ili aluminij) Aktivni hladnjak - ima ventilator Simple as that... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
Chieftec iz ve-mila ako ipak ne zelis trosit lovu, scythe s-flex ako ti nije bad... jedan review: http://www.silentpcreview.com/article695-page1.html (ovaj nexus iz review-a i chieftec iz ve-mila su ti isti ventilator (Yate Loon D12SL-12 samo sto su rebrandirani... nexusa su i pofarbali, a i promjenili malo broj okretaja cini mi se...) "reccomended fans" sa iste stranicee: http://www.silentpcreview.com/article63-page2.html EDIT: Takoder, mislim da bi trebalo napravit nekakav sticky sa "preporucenim ventilatorima" jer svaki drugi dan dolazi nova tema tipa "koji 120mm ventilator" |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
________
Datum registracije: Dec 2006
|
Principi hladjenja : Komad metala postavljen na cpu/gpu/nb/sb/etc uzima toplotu sa navedenih i prenosi je.Stock(oni koji dolaze uz navedene) hladnjenja su u vecini slucajeva lose napravljeni (cast izuzetcima) pa ih je potrebno zamjenit ukoliko se zeli smanjit temperatura/buka/etc Obicni hladnjaci (nonheatpipe tehnologija): Stariji hladnjaci ne koriste heatpipe tehnologiju jer nije bila potrebna(bolje receno nije se znalo za taj nacin hladjenja) .Danas ima jos takvih hladnjaka ,no radi se o nb (sve manje i manje)/sb/gpu (sve manje i manje) hladnjacima. Heatpipe tehnologija: Sastoji se od baze (al/cu) i uzima toplinu te je preko al/cu cijevi prenosi do rebaraca i onda ta rebarca otpustaju toplinu u zrak. Neki od ovih hladnjaka su pasivni -zbog tisine ali vecina ih je aktivnih (hladnjak + ventilator) (tvoj primjer):ThermalRight moze raditi kao pasivni hladnjak (sam hladnjak bez ventilatora) kao sto je primjer u Don-a ali posto ti imas q6600 ne moguce ga je hladiti pasivno (previse topline stvara i treba pomoc ventilatora) Montiranjem ventilatora se stvara neki propuh ,postavljen na hladnjak temperature se znacajno mjenjanju . to ti neko kratko objasnjenje Za ventilator si dobio dosta prijedloga ,moj ti je da ne uzimas Papst-a ![]() EDIT:Slazem se sa Zmaj-em ,naravno sve one Sticky-e poslozit u jedan/dva Thead-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Extreme Air Cooler
Datum registracije: Sep 2004
|
Za extremca ti ne preporucam tih (i slab) vent, jer zbog konstrukcije coolera, tj. gusto rasporedjenih, i jos k tomu zakrivljenih rebara, pruza velik backpressure. Ako ga zelis dobro i efikasno iskoristiti, uzmi si neki jaci vent, npr. spomenuti Sharkoon 120 M fan. Ja sam probao Titan Alu fan, koji se po defaultu vrti na 2k rpm, ali je tada i preglasan, te SilenX iXtrema Pro 74-14, i oba su se pokazala odlicnim. Probao sam potenciometrom smanjivati brzinu, i ispod 1.200 okr. efikasnost strmoglavo opada, a temp. se prebrzo povecavaju. Negdje oko 1400-1600 rpm mu je sweet spot.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|