|
![]() |
#1 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Temperature diskova i particije
Koja bi trebala biti prosječna temperatura diskova ovako ljeti? Uzeo sam si Samsunga od 500Gb pa da si vidim bi li ga trebao nekako hladiti ili je temp. ok. Usput..čitao sam nešto da je za zdravlje diska bolje napraviti više particija pa sam particirao svg na 5 particija..ok ili?
![]() |
#2 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
Particije nemaju veze sa "zdravljem diska". Temperatura da ne prelazi 45/50 u loadu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
![]() ![]() temperatura diska da se ne diže iznad 50-55C° (load) i sve 5 ![]() p.s- stavi neki 80/92/120mm vent da puše po disku/diskovima |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Uf, 55°C je možda već malo previše za diskove ![]() Bolje da temp. ne prelazi 50°C |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2006
|
Kod mene jedan GT 92mm puše po diskovima, temperature su 33/34c. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
ha ćuj...ak ih je više i još su u spužvi i raznim prčkarijama kaj se smišljaju po forumu temperature mogu skociti ![]() OT..ja sam dosao doma neki dan kada je padala kisa i fino je zahladilo..palim monitor a kad ono grafa na 77 ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
do 50c je ok al da neradi 24h na 50c..
![]() |
#8 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Mislim da je bio Bubba postao prije neki tj izvadak iz tech sheeta di jasno piše Enviromental Operating Temperature 0-60C, a kako svi znamo da je disk u radu barem Env + 10C min onda je lako zaključiti da mu neće biti ništa niti na puno puno više...
![]() |
#9 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Možda, ali nedavno napravljeno istraživanje (mislim da ga je Google radio, imam negdje na kompu PDF) je pokazalo kako je failure rate puno veći na diskovima koji su radili na temperaturama većim od 50C (no to dolazi do izražaja tek nakon 3 godine korištenja). I sam sam se susreo s nekoliko krepanih diskova kod frendova u kompovima gdje su temperature kroz nekoliko godina bile neadekvatne (čitaj: oko 50-55C). Uglavnom, i kod diskova vrijedi kao i kod drugih komponenti - puno bolje da nije vruće (IMHO kod diskova je to i najvažnije - ionako ćete najvjerojatnije te diskove koristiti duže i od procesora i od grafičke koji su trenutno u kompu). Mislim da je jako dobro držati diskove ispod 50C. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Ok, onda je to za particije "patka", pa cu malo smanjiti..hvala!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
@gorluk Ok ja to uopće ne dovodim u pitanje vejrojatno je istina, uostalom sve elektroničke komponente pate na vrućini i kraće "žive" pa onda je izvjesno da je tako i s diskovima ali baš da je ad 50C kritika nije... anyway moji su maks oko 45 neko vrijeme je bio na više ovaj seagate jer sam ga zgurao na loše mjesto ali od kad sam ga vario natarag na propuh sad je opet oko 40C istina nije sad jako vruće...
![]() |
#12 |
Mutant Year Zero
Datum registracije: Nov 2004
|
Nego.. možda je bilo na forumu, ali nemogu naći: kako mogu vidjeti temperature pojedinih diskova u raid polju ? Uglavnom u Everestu, dtempu i HDTune mogu vidjeti samo temperature diskova izvan raid polja.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Citiraj:
Jedino sa Hitachi Feature toolom možeš vidjeti ako imaš Hitachi diskove,ako ne možeš probati,očitava i neke druge. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
32°, po ljeti i kakvih 25° zimi. Prošle zime dok se clokalo 13° ![]() |
![]() |
![]() |
|