|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2003
|
DDR2 "f"
Imam jedno malo pitanje. Imam 1 GB TwinMos 533 MHz RAMa. Koja je ustvari fora u toj frekvenciji, cemu sluzi (gdje se osjeti razlika kod RAMa s vecom frekvencijom)? Trenutno sam nasao povoljno u ponudi KingMaxovih 1GB na 600 (citaj sesto i kusur) MHz, da li se isplati njih upiknuti pokraj ovih 533 TwinMosovih, ili radije kupiti TwinMos umjesto tog jednog KingMaxa? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ferkvencija je u biti radni takt izražen u MHz isto kao i kod procesora. Dakle veći radni takt = veća brzina protoka podataka, no kod RAM-a još ulogu igraju i latencije (vremenski tajminzi) koji diktiraju rad memorije i niže latencije su bolje tj daju bolje performanse. Viši radni takt osjeti se u refresh-u sistema, kompresiranju, nešto malo u igrama.... no ono važno što ti nisi naveo jest koju uopće ploču imaš. Također 533MHz je neki bazni radni takt i sve iznad toga postiže se overclockingom ili mjenjanjem djelitelja u BIOS-u. Ako sada uz 533MHz TwinMOS uzmeš 667MHz Kingmnax onda će i on raditi na 533MHz ili ćeš i TwinMOS morati podići na 667. Također upitno je hoće li zajedno htjeti raditi. Radni takt memorije diktira radni takt FSB-a (sabirnice) a može se dodatno regulirati memorijskim djeliteljima. (to se sve podešava u BIOS-u)
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jul 2003
|
Maticna ploca je : Asus M2N4-SLI hvala na objasnjenju! |
![]() |