Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.07.2007., 03:00   #1
Blues
Registered User

Blues's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Problem sa editiranjem video materijala

Preko TV-kartice Win Fast PVR 2000 sam nedavno snimio film sa TV-a, ali pošto nisam bio prisutan, postavio sam programirano snimanje.
E sad je problem u tome što bih taj film htio urediti tako da izrežem nepotrebni višak reklama koje su se pojavile prije, poslije i tijekom filma. Također, cijeli snimljeni materijal "teži" 5,38 GB, a naravno, želim ga smanjiti na, za DVD prihvatljivih, 4,5 GB.
To možda i nije neki problem kad bih znao kako to i napraviti.
Htio sam to uraditi preko Windows Movie Maker-a, ali kad sam pokušao importirati taj file pojavilo mi se ovo upozorenje:

Nisam gubio nadu i probao sam "srediti" stvar sa Virtual Dub-om, ali rezultat je bio sličan. Pojavilo se ovo:

Da bi sve bilo jasnije, napravio sam i screenshot sa svoje kartice u kojoj je označen capture format u kojem sam film snimio. Btw, radi se o MPEG-2 (Hardware) formatu.

Zanima me ako ima koja dobra duša da mi pomogne i objasni što bih trebao napraviti da bih mogao taj film urediti kako spada i na kraju ga spržiti na DVD i još ako je moguće da mi date savjet koji je od ovih capture formata najoptimalniji za snimanje TV programa u svrhu za buduće montaže i prženje na DVD.
Hvala

Zadnje izmijenjeno od: Blues. 18.07.2007. u 03:20.
Blues je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2007., 03:19   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Dok sam imao tu karticu, sve sam snimao u MPEG-2 (Hardware) formatu, to je skoro pa najbolji odnos kvalitete i zauzetog prostora. Za uređivanje sam koristio, a i dan danas koristim PVAStrumento (razdvaja video i audio u zasebne streamove, popravlja GOP kodove,...), MPEG Video Wizard (reže nepotrebne dijelove, dodaje efekte, opet spaja video i audio,...) i na kraju ConvertXtoDVD ili neki drugi program za snimanje na DVD, ali njega koristim jer mi je najjednostavniji.
domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.07.2007., 03:32   #3
Blues
Registered User

Blues's Avatar

Moram priznati da prvi put čujem za taj software.
Evo sad sam se malo informirao preko Googla i vidim:

PVAStrumento is a tool to convert files recorded with a DVB PC-card in PVA-format to regular MPEG2 program streams. It can also be used to "repair" existing MPEG2 PS for further processing.

Da li ima nekakve veze što moja kartica snima sa analognog signala i kakav je to PVA-format? Je li to bitno za moj slučaj?
Ima li i taj program nešto slično kao time-line da se može izrezivati višak materijala i ako skinem taj višak s mog filea, on ipak ostane prevelik za prženje na običan DVD, koje mi još mogućnosti ostaju na raspolaganju da "stisnem" taj film?
Staro 18.07.2007., 03:47   #4
Blues
Registered User

Blues's Avatar

Skinuh PVA, pa ću ga sutra isprobati da vidim što može, nadam se da će biti ok.
Hvala puno na uputi.
Staro 18.07.2007., 04:05   #5
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Odmah nakon snimanja uzmeš PVAStrumento i koristiš ga samo za razdvajanje zvuka i slike (demux) te popravljanje GOP kodova koji znaju biti neispravni i na toj, ali i na mnogim drugim karticama. On nema nikakvog time linea jer nije ni namijenjen za to. Ne obaziri se na to što si podebljao...

Nakon što dobiješ odvojeno zvuk i sliku, oboje ubaciš u MPEG Video Wizard, meni dosta zgodan, jednostavan i težinom mali MPEG editor. U njemu možeš raditi svašta vezano za MPEG, od rezanja, popravljanja sinkronizacije (zbog toga si razdvajao zvuk i sliku), dodavanja raznih 2D/3D efekata, do osnovnog editiranja zvuka i ostalog. Kad budeš zadovoljan napravljenim poslom, spremiš kao jednu kompletnu MPEG datoteku koja će sadržavati zvuk i sliku.

Tu datoteku sad možeš ubaciti u ConvertXtoDVD, po želji napraviti izbornik i program će za tebe sve sam napraviti - prebaciti u VOB-ove i shrinkati na 4.37 GB, upravo ono što tebi treba.

P.S. Kad instaliraš ConvertXtoDVD, bit će na ruskom pa je potrebno samo promijeniti jezik klikom na ikonu s globusom.

P.P.S. Obavezno slike stavi u thumbove jer se sve preko 50 kB briše. Pročitaj pravila...

http://forum.pcekspert.com/faq.php
Staro 18.07.2007., 07:54   #6
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
A ima još odličnih programa - VideoReDo, ProjectX, Mpeg2Schnitt...
Staro 18.07.2007., 09:05   #7
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

VideoReDo Plus je moćan, ali sam se s njim izmučio da boli glava, nikako nije htio snimiti cijeli zvuk i sliku nego stalno nešto polovično, ili cijeli zvuk pa nema 20 min slike ili obrnuto... Uzeo sam neku stariju verziju i sad je OK.
Staro 18.07.2007., 13:06   #8
Blues
Registered User

Blues's Avatar

Thx, šteta samo što ti programi nisu freeware, ali se nadam da će trial odraditi svoj posao u ovom slučaju.
Mada me čeka još gomila VHS-a za prebacivanje na DVD, ali s njima ću postupiti na jednostavniji način.
Staro 18.07.2007., 13:07   #9
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
ProjectX i MPEG2Schnitt su freeware
Staro 18.07.2007., 13:12   #10
Blues
Registered User

Blues's Avatar