|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
hardverski ili softverski problem ?
Frendu se pojavio plavi ekran na kompu i vise nije mogao podici sistem. Obzirom da na disku ima hrpu stvari pokusali smo njegov SATA disk prebacit u moj komp da ga tamo dignemo, ali Win XP home ga nisu prepoznali. Da nekaj ne pokvarimo ili zbrisemo, kupio je novi disk i instalirali ga u njegovom kompu, a stari disk isto stavili unutra na drugi SATA prikljucak. I lijepo nabacili gore Win XP Home , kao potpuno cistu instalaciju. No tijekom instalacije jedna cudna pojava. Naime, kod formatiranja particije (ostavili smo cijeli disk kao jednu particiju jer je uzeo 80 GB) iako smo izabrali onu verziju full formatiranje NTFS, formatiranje je bilo gotovo za cca 5,6,7 sekundi . ja to jos nisam vidio da ide tako brzo. Kako sam mislio da sam mozda krivo odabrao (Quick), ponovlili smo sve ispocetka, ali opet ista stvar. I nabacili mi tako Windowse i sada kada je sve bilo gotovo, ucitavaju se Windowsi i pojavi se onaj veliki logo Windows XP, sa onom crtom ucitavanja ispod i kada to prodje, prije samog pokazivanja Desktopa, jednostavno nastane crni ekran i monitor za par sekundi ode u standby ! Pokusavali smo restartati par puta, ali uvijek isto. Napomena da ga u safe modu mozemo podici i radi, ali normalno nece pa nece, uvijek isto. Pokusavao sam pronaci na internetu slicnu situaciju, ali zasad bez uspjeha, pa molim nekakav savjet ovdje. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Matična ili grafička stvaraju problem, ali to može biti i radi njihove neispravnosti i radi toga jer ne dobivaju od napajanja ono što im treba... Ipak, kao prvo ako ti frend ima podatke na tom hard disku i ne vidi ih XP (a NTFS su) onda je vjerojato koruptana particijska tablica, dakle skini si od nekud Get Data Back for NTFS (eventualno FAT32 ako je takav disk) odnesi k sebi disk i povuci dole te podatke, samo naravno nadam se da imaš dosta mjesta na svom disku, onda probaj s Acronis Disk Directorom (ili nekim drugim naprednijim disk managerom) vratit particijske tablice (obavezno prije toga backup napravi) osim ako neznaš kakav je gore file system i niti Get Data Back za NTFS niti onaj za FAT32 išta vide, u tom slučaju bolje odnesi nekom profesionalcu da ti to spasi ako je bitno (samo je to dosta skupa procedura pa nek si razmisli kolko mu je stvarno to bitno) dakle ako usiješ vratiti particije sa disk managerom netaknut vjerojatni uzrok problema je u SATA kontoroleru na matičnoj, to se zna dešavati na oveklokanim sistemima ako se previše dignu HTL ili PCI taktovi...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Nije problem u tome da li se vidi ili ne hard disk. Evo jos nekih detalja o svemu ovome. Kao prvo frendu se pojavio plavi ekran na kojem je bilo nesto "unmountable_boot_volume". I onda je odlucio da kupiti novi disk na kojeg smo potpuno na cisto instalirali windowse xp home i sada se pojavio ovaj problem. Cini se da se nesto desi prije ulaska u Desktop, promjena rezolucija ili sto vec i tu se monitor ugasi u standby. Ali koliko smo skuzili windowsi su ucitani. Probali smo na dva razlicita monitora, i testirali sa VGA i DVI kablom i nista nije pomoglo. Cini se problem sa grafickom, ali zasto je onda prije svega ovoga radilo, jedino ako problem "Unmountable_boot_volume" moze imati veze sa grafickom. Na ovom linku http://hardware.mcse.ms/archive77-2005-10-220542.html koliko vidim covjeku se isto desava, ali on je na kraju skuzio da je do monitora. Kod nas to nije slucaj jer smo probali na dva monitora. Inace graficka je neka AGP 8x, a glupo mu je kupovat sad graficku da proba jel u tome problem. Svaki savjet dobrodosao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Govorio sam o tome da spašavaš podatke jer sam shvatio da su oni prioritet s obzirom da ste kupovali novi hard, ne poznam nikoga ko ide kupovati novi hard "da nešto ne smrda" a da to nešto nije prioritet broj jedan... Ako nisi pročitao što sam ti napisao onda pročitaj još jednom - matična ili grafička stvaraju problem i to ili jer su neispravni ili jer je napajanje neipravno/preslabo pa ne dobivaju dovoljno struje, dakle nađi negdje neko napajanje za početak i probaj, onda, ako nije to ne preostaje vam drugo nego provjeriti koje od ovog dvoje je crklo, kao što sam ekao vjerojatno matična ako je imao hdd havariju... Ili nosite u servis sve skupa pripremite parsto kuna i neko drugi će se s tim baktat...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|