Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.05.2007., 02:02   #1
sprajo
Premium
Moj komp

sprajo's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Zamrzavanje PC-a

Ovako pozdrav prvo svima koliko vas ima Imam jedan jakoo velik prob sa PC-om Ovak konfiguracija je AMD Athlon 1.4 (star jakkooo)768 mb rama 1x 512+1x256 kingmax HDD:Seagate baraccuda 7200 i WD neznam tocno koji Grafa je Ati radeon 9550 i da maticna je K7VM2 ASrock
Ovak cim udem u igricu pc mi se jednostavno zamrzne i moram ga rucno restartirati inace to mi se dogadalo prije pola godine i onda prestalo opet i sad prije neka 3 mj mi se to dogodilo kupio sam novi hladnjak za proc i ta 3 mj je sve radilo ok.i prije par dana sam krenio igrati CoD 2 i zamrznio se i recimo kad hocu igrati WoW cim dode login ekran za igru odmah se zamrzne znaci cim upalim komp odmah udem u igru i zamrzne mislim da nije proc da se pregrijava probao sam staviti nove drivere za graficku i nist opet.Nadam se da netko zna odgovor

PS:Koji sve proc su socket A/462 samo duron i athlon xp ili i jel tko zna gdje bi mogao nabaviti Athlona XP?

Hvala vam unaprijed!
sprajo je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2007., 02:18   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Temperature u loadu (jer koliko sam skužio, dok ne radiš ništa što opterećuje komp, sve radi kako treba) ? Kako radi u ostalim programima komp ?

Memtest da izbaciš memoriju kao mogućnost rušenja. Stanje Windowsa ?

Uglavnom, prvo rokni memtest, skini kojhu god verziju želiš sa www.memtest.org (*.iso koju ćeš spržiti na CD i bootat s njega ili exe koji ćeš staviti na bootabilni USB ili CD.

Athlon XP rijetko ima koji dućan, a ako ima, cijene su prevelike. Oglasnik ili tržnica ovdje pa polovni naći. Ili newsi..
Vuco je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.05.2007., 02:22   #3
sprajo
Premium
Moj komp

sprajo's Avatar

Zamrznio je prije 2 dana a prije toga je zamrznio prije 3-4 mj i veceras sam win reinstalirao i probao uci u igru i odmah boom stane i gledao sam proc temp jedino taj mem test idem sad vidjeti pa cu skiniti neznam zbilja nekad radi normalno i odjednom.

PS:taj memtest jel mi mos dati direkt link da skinem posto neznam koji da skinem i kako to radi restartiram komp ili?
Staro 20.05.2007., 02:24   #4
Patronus
Registered User

Patronus's Avatar

Datum registracije: May 2007
meni isto izgleda ko memorija...
Patronus je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2007., 02:40   #5
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.zip) - iso fajl koji snimiš na prazan CD preko Nera. Restartaš komp, u BIOS-u staviš "Primary boot Device" na CD-ROM ako već nije (drugi onda staviš HDD).

Download - Pre-Compiled EXE file for USB Key (Pure DOS) - ovaj staviš na bootabilni USB npr. (LINK na kako napraviti bootabilni USB). Onda opet restartaš i bootaš pak sada sa USB-a.

Pošto imaš stariji komp i pitanje je da li ćeš moći bootat sa USB-a, odi na opciju sa CD-om.
Ili ako imaš doma Ultimate Boot CD ili Hiren's boot CD, tamo ti to sve ima. Tamo imaš sve programe za dijagnostiku i tako...
Staro 20.05.2007., 02:43   #6
sprajo
Premium
Moj komp

sprajo's Avatar

Ok hvala ti pokusati cu sutra ujutro posto sad nemam prazan cd kod sebe ali hvala na pomoci i sta ak pokaze neku gresku ili ne pokaze sta bi onda moglo biti?

Zato sto sumljam da je memorija posto sam prije par mj kad sam imao isti prob posudio od frenda memoriju i isti k... je bilo...

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 20.05.2007. u 07:08.
Staro 20.05.2007., 02:47   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Ako pokaže grešku, vidjet ćeš po crvenim errorima po cijelom ekranu. Ako nije memorija, onda ti može biti hrpa toga. Najpametnije bi bilo onda sve odspojit, očistiti, spojiti natrag samo potrebno i vidjeti šta radi probleme. Najgore je kad moraš svaki dio po dio mjenjati i isprobavati.

Nisi napisao kakve su ti temperature pri opterećenju ? Probaj isto tako sa Prime-om opteretiti procesor, pa da vidiš jel do njegovog zagrijavanja (grafa se time ne opterećuje).

Na kraju krajeva, jesu li ti možda Windowsi pregaženi sa raznoraznim programima, driverima? Jel se pokaže što prilikom smrzavanja ? Plavi ekran ?
Staro 20.05.2007., 02:50   #8
sprajo
Premium
Moj komp

sprajo's Avatar

JOOOJ nemoj mi ni spominjati plavi ekran to sam imao problem prije 2 godine nisam mj dana znao sta je i onda se sjetim da sam kupio polovne rame i izvadio ih i radilo normalno a windows sam reinstalirao prije 4 sata i on radi ok ali cim znaci udem recimo u WoW odmah zamrzne i recimo CoD 2 i Second Life sam probao i ista stvar!
Staro 20.05.2007., 02:54   #9
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Reci, jesi nešta novoga stavljao u komp nedavno od hardveraja ?

IMO, prvo probati memtest, onda ćemo dalje. Ili probaj samo sa jednim stickom memorije (naizmjenično ih povadi), možda je jedan defektan...
Staro 20.05.2007., 02:58   #10
sprajo
Premium
Moj komp

sprajo's Avatar

Ovako zadnje sto sam stavio je Hard dist WD 80 gb i memoriju 256 kingmax a kazem ti s memorijom sam probavao donio od frenda 512 i stavio ih same i zmarznio je i to sam bio rijesio kupnjom novog hladnjaka za proc i neki dan kad mi je zamrznio namazao sam ga pastom sumljam da je proc jel recimo bilo kad da upalim komp i radi 2-3 min udem u igru i zamrzne znaci nevjerujem da se grije a bio je pomogao hladnjak tada tak da nekuzim!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.05.2007., 03:05   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Upali Prime, stavi torture test 1 ili 2, pa vidi oće li se restartat. Prime opterećuje samo procesor i temperature porastu dosta, tako da pazi na njih...

IMO, može biti da ti se kolje memorija, i ta tvoja nova i ta od frenda...
Staro 20.05.2007., 07:14   #12
Patronus
Registered User

Patronus's Avatar

vidio sam hrpu takvih slucajeva... podrzavam sve sto je Vuco napisao, uskrati si muke i prvo isprobaj te memorije...

proces koj ti se desava je vjerovatno sljedeci: Kad pokrenes igru, ona zatrazi da se podaci sa HD ucita u memoriju. Procesor pocne memoriji slati podatke, posto je memorija nestabilna, desi se neki krah i stvori se beskonacna petlja između procesora i memorije sto ti vidis kao zamrznutu sliku....
Staro 20.05.2007., 12:47   #13
sprajo
Premium
Moj komp

sprajo's Avatar

Probati cu napraviti ram test a da vas pitam jel moguce da to igra radi posto ovak.Ja sam WoW instalirao prije par mj na odvojenu particiju i otad sam 2 puta mjenjao win i sad recimo ja nemoram reinstalirati wow da igram nego mogu normalno igrati iako sam win mjenjao jel moguce da je zato sto vec dugo stoji na toj particiji a win ga nije prepoznao ili nasao ili onaj registry?
Staro 20.05.2007., 14:15   #14
sprajo
Premium
Moj komp

sprajo's Avatar

E Vuco trebam pomoc s ovim memtestom kad mi loada program sta onda moram upisati za dalje jel nemogu tamo nikako dobiti ovaj znak/???
Staro 20.05.2007., 18:00   #15
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

I još me jedna stvar zanima, koje napajanje imaš ? Marka i nominalna voltaža?

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 22.05.2007. u 14:12.
Staro 20.05.2007., 19:05   #16
hash
Premium

Datum registracije: Nov 2005
prvo skini .iso fajl memtesta i sprzi ga na cd
onda pri bootu stavi da boota sa cd-a, pokreni memtest i pusti ga da napravi bar dva puta sve testove

ako sve prodje ok onda je memorija ok

druga stvar
skini prime
http://www.computerbase.de/downloads...chung/prime95/

pokreni ga i promatraj temperature procesora, ako ti temperature narastu pretjerano i komp se smrzne onda ocisti cooler od prasine i stavi tanki sloj paste na procesor, staru pastu naravno obrisi prije toga
pusti prime da se vrti bar 2-3 sata
u svakom slucaju javi sta se desilo

ako i prime bude radio normalno onda pokreni neki 3Dmark i prati temperature graficke, ako se tu smrzne, a sve prije je normalno proslo onda je do nje

kad ovo gore sve napravis javi rezultat pa cemo vidjet dalje

ps. ne otvaraj bezveze novu temu jer ako ti netko zeli odgovorit odgovorit ce ti i na staroj
hash je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2007., 19:54   #17
sprajo
Premium
Moj komp

sprajo's Avatar

E čovječe riješio sam problem jupiiiii
Zamisli bio sam malo tu po forumu gledao i nasao ono za floppy kad gori lampica da treba samo okrenuti kabal (a meni je floppy bio iskljucen kad se to pocelo dogadati) i stavim floppy i radi joooj samo da napokon ostane tako da radiiii!!!Hvala vam na prijedlozima i pomoci

EDIT 1: Fakkk prerano sam se nadao evo igrao sam cak 15 min i opet ista stvar zamrznuo je jel mi moze tko naci Bios za K7VM2 i kako da ga flashujem jel probavao sam sve i nece!

EDIT 2: Ej ma bio sam ponovo spojio floppy disk i radilo je cak 15 minuta i zamrznio je!

EDIT 3: E isprobao sam 3D Mark i kad su svih 768 rama spojeni zabloka 3 d mark na prvom testu kad je zasebni blok od 512 opet ista stvar a kad stavim posebno samo 256 onda radi normalno tak da su rami izgleda osli ali nekuzim kako rade normalno u winu a cim udem u igru zamrzne!

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 22.05.2007. u 14:14.
Staro 21.05.2007., 11:32   #18
Patronus
Registered User

Patronus's Avatar

hehe, pa stvar je u tome da se u widowsiam ne popuni memorija onoliko kolko treba da se smrzne , stavi si vistu pa da vidis ...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno