Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.12.2002., 00:29   #1
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Razlozi

Pitanje je koji su bili razlozi za kupovinu prvog kompa ili barem izgovori kod vještica, roditelja i sl).

Commodore 64:

Imao sam 12-13 godina i jedino su mi na pameti bile igre i zato sam sudjelovao u bratovoj investiciji u njega sukladno mogućnostima. Starom smo objasnili da je zaostao i da to moraš imati i da se bez toga danas nemre živjeti. Nakon toga je uslijedilo veliko razočaranje jer se bez kazetofona nije dalo igrati igrice. One je toga bio svjestan i kupio ga je nakon malo vremena dok se opernatio. Zajedno smo se bacili na učenje i lagano počeli programirati. Tada sam se ohladio od igrica i tako je do danas.

PC:

Sa puno rupa i lijenosti kada sam ga koristio i nisam, tuđe i svoje kupih prvi PC. Maloj sam objasnil da je zaostala i da to moraš imati i da se bez toga danas nemre živjeti.Tada je trebao poslužiti za pisanje (Word). Excela sam se bojao ko crnog vraga. Već sam nakon mjesec dana bio na TI sa šarafcigerom i instalacijama. Tako sam ponešto naučio. Sada mi je Excel najzanimljivija igrica (svima preporučam), a šarafciger stoji odmah do mobitela. Još i danas pišem sa 10 prstiju ali gledam tipke koje tipkam, ne igram igrice, dijelim savjete, podučavam prijatelje i susjede.

Nisam se za ovih 17 godina baš puno pomakao sa početka.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2002., 00:38   #2
z3D
Moderator
Moj komp

z3D's Avatar

Datum registracije: Aug 2002
to ti se zove evoluiranje na mjestu
z3D je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.12.2002., 03:02   #3
gospar
Faraon

gospar's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
pomnom racunicom sam izracunao da sam u zivotu proveo 20000 sati pred racunalom. sad se pitam: sto ljudi, koji nisu nikada koristili kompjuter ili koji se njime ne bave vec ga sluze iskljucivo kad pripomoc u nekim situacijama , su radili za svo to vrijeme koje sam ja bio za racunalom dakle ako ja znam vise od njih o ovome nisu li oni utrosili 20000 sati i imaju znanje o necem drugom. inace amigu sam naslijedio od sestrinog prijatelja koji je postao veliki i kupio PC a svoj prvi PC 1997 pentium numero uno na 133mhz i 16mb rama sam kupio za 10000KN dok sam starcima objasnio da ce to doci najvise 3000 moljakanja dugih godinu dana prije toga nesjecam se osim sto znam da nisam te godine dobijao nikakve poklone niti novac. onda sam pretproslu jesen uzeo ovu ljepoticu sto vidite ispod posta ali sa novim monitorom zvucnicima stolom printerom modemom ipak imam sada neko znanje pa sam sam slozio, lovu sam zaradio sam radeci fizikalu 16 kn na sat cijelo ljeto noseci vrece,lopatajuci sut itd i nakraju su starci dodali jos za UPS i stol.
Staro 10.12.2002., 07:35   #4
igsablja
Senior Member

igsablja's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Re: Razlozi

Citiraj:
Originally posted by RAK

Sa puno rupa i lijenosti kada sam ga koristio i nisam, tuđe i svoje kupih prvi PC. Maloj sam objasnil da je zaostala i da to moraš imati i da se bez toga danas nemre živjeti.Tada je trebao poslužiti za pisanje (Word). Excela sam se bojao ko crnog vraga. Već sam nakon mjesec dana bio na TI sa šarafcigerom i instalacijama. Tako sam ponešto naučio. Sada mi je Excel najzanimljivija igrica (svima preporučam), a šarafciger stoji odmah do mobitela. Još i danas pišem sa 10 prstiju ali gledam tipke koje tipkam, ne igram igrice, dijelim savjete, podučavam prijatelje i susjede.

Nisam se za ovih 17 godina baš puno pomakao sa početka.
Ma ti si moj čovjek, koda sebe gledam

amd64 5000 B.E.
4 GB RAM-a
nVidia GTX 260
DVD prža
lg dvdrw-+ i ostalo
gomila diskovlja sumarum = 2TB
*Samsung 19"MB*
7 ultimate + ubuntu
igsablja je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2002., 07:40   #5
igsablja
Senior Member

igsablja's Avatar

Citiraj:
Originally posted by gospar
pomnom racunicom sam izracunao da sam u zivotu proveo 20000 sati pred racunalom. sad se pitam: sto ljudi, koji nisu nikada koristili kompjuter ili koji se njime ne bave vec ga sluze iskljucivo kad pripomoc u nekim situacijama , su radili za svo to vrijeme koje sam ja bio za racunalom dakle ako ja znam vise od njih o ovome nisu li oni utrosili 20000 sati i imaju znanje o necem drugom. ...
Nikad mi to nije ni palo na pamet brojati, al cifra je zacjelo i veća!
A oni ljudi, dok si ti radio na kompu, u 90% slučajeva nisu radili ništa!!!
Gledali televizor, visili po kafićima, i u najvećem djelu tvog vremena (predpostavljam da si ko i ja do kasnih, kasnih sati radio) spavali.

amd64 5000 B.E.
4 GB RAM-a
nVidia GTX 260
DVD prža
lg dvdrw-+ i ostalo
*Samsung 19"MB*
7 ultimate + ubuntu
Staro 10.12.2002., 08:48   #6
Studano
Premium

Studano's Avatar

Datum registracije: May 2002
Nakon sto sam bio najbolji prijatelj sa svima koji su imali kompjuter u kvartu dosao je i red da sam sebi postanem super frend...

1. Se je kupio C64 sa kazicem... onda su se skupljali dinari i kupio za njega floppy (to je bilo nesto ... mozes igrati Pirates i snimiti poziciju ... prvo snimanje pozicije, prava ekstaza).

2. Poceo rat, stari u njemacku da kupi nesto, ja njemu dam pare i dosla doma Amiga, sa monitorom, joystickom.... sve novo, brzo... brze bolje po igre i udri ... vani uzbune, nema skole i po cjele dane klik, klik ,klik. ( to su bila jedna dobra stara vremena)

3. I tako je doslo vrijeme za PC... bilo je to '92... info... prvi broj buga (to mi je tada bio strasan casopis... a danas stivo uz kavu)...low radiation monitor.... paprene cijene za idiote kao sto samn bio ja... nema veze 3000 dema za piceka i doma na istrazivanje nove igracke...

To istrazivanje traje i do dan danas....:confused:
Staro 10.12.2002., 11:17   #7
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Ja ne znam kolko sam vremena proveo na racunalu ali mislim da je cifra bolesna... i bolje da je ne racunam...

poceo sam s zx80, pa je dosao zx81 (pa expansion s dodatnom memorijom) pa spectrum 48k, pa spectrum plus. nakon toga sam presao na pc, prvo 8086, pa 80286 pa '91 na 486-25... onda je tu dugo stajalo jer nije bilo para pa '96 na 200mmx, pa '98 celeron 333. s njim je poceo i overclocking (500mhz)... na amigu nisam presao izmedju spectruma i pc-a iako nije da se s njom nisam druzio jer su je imali svi frendovi (pajo, sbp,...).

nakon toga je tempo postao lud... nisam ni sam vise ziher kaj je sve proslo od celerona do sada, ali kolko se sjecam bio je p3-450 @ 630mhz (koji je sprzen losom izolacijom za peltier), pa slot athlon 550@700, pa slot athlon 700@900, pa tbird 1ghz @ 1.33 (2x - jedan stroj za mene, jedan za testiranje za PCE), pa prelazak na ddr s 8kha+, pa onda athlonxp 1600+ koji je jos ziv, pa 8k3a+ (koju je mozda Kreso uspio popraviti lemljenjem!) pa sad trenutno imam tri racunala doma:

test stroj - izmjenjuju se i845xE ploce (ovisno kaj testiram), p4 1.8 koji ide do 2.7ghz, 2x 256mb pc2700, cuda iv, aopen aeolus ti4200 (koja kruzi medju ekipom, kak kome treba).

zenin stroj - epox 8kha+, duron 1100 @ 1266mhz, 256mb pc3000, ibm 14gxp disk sa bad sektorima (hihi), radeon aiw 8500dv, live 5.1

trenutno moj stroj (isto u stadiju fluktuacija jer defakto nemam svoju plocu) - soyo kt400 dragon pe, athlonxp 2400+ @ 2800+, msi gf4 ti4400, 2x 256mb corsair pc3500c2, audigy, scsi diskovi i kontroler

nadam se da ce nforce2 ubrzo doci (epox) jer bi presao na to... sam kaj mi epox kaze da stab u tajvanu kaze da vlada nestasica chipseta!

O.
Staro 10.12.2002., 13:25   #8
sbp
PC Ekspert

Ja sam bijo sretno dijete!

Dok su drugi se mucili sa z80 (Pisali programe u basicu), ja sam uzivo igrajuci se sa Philips Videopac-om (konzola s pocetka 80, na kojoj se moglo programirati u asembleru, haha!). Onda sam vidio Commodore Vic20, i shvatio da postoji nekaj bolje od konzole. Problem s tim Vic-om je bio kaj nije bilo kazica, tak da je frend ucito igru sa posudjenim kazicem, i onda nije gasio stroj do prve redukcije struje (ha! Koja vremena!).

Onda je moja baka dosla s pricom kak je nekakva njena frendica dopeljala iz Amerike Commodore (pazi baku!), i moja baka se cudila kak je auto (U to doba popularan Opel Commodore) stavila u avion. Frendica joj je objasnila da nije auto vec kompjuter, a ja sam ondak brze bolje ugrabio priliku i objasnio baki kak je to mrak stvar i kupila mi baka komodorca sesdesetcetvorku...

E to je bio, umm cetvrti osnovno ja mislim. Tad sam se intenzivno poceo s gdinom Pajom mijenjat za programe, a ostalo je povijest...

Pajo je imo valjda jednu od prvih 5 Amiga 500 u Zagrebu, ja sam ga slijedio nakon 2 mjeseca (10 mjesec 1987), te je pocelo (meni najdraze) razdoblje Amige.

Nakon toga, umm, 486-DX40, P120, P200MMX, Athlon500, PIII600 i sad ovo kaj imam p4 2.4.

No kad gledam unazad, ipak mislim da mi je najlijepse doba bilo vrijeme Amige (I sjecam se kak sam smatro da je PC govno, i da nitko normalan nece prec na to njesra), ah koje igrice, Deluxe Paint, demoi i introi...Joj!
sbp je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2002., 13:41   #9
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Originally posted by sbp

No kad gledam unazad, ipak mislim da mi je najlijepse doba bilo vrijeme Amige (I sjecam se kak sam smatro da je PC govno, i da nitko normalan nece prec na to njesra), ah koje igrice, Deluxe Paint, demoi i introi...Joj!
Ovo me podsječa na moje razmišljanje.

"Koja bi budala kupila stroj koji se ne može spojiti na TV nego mora imati monitor. Znaš koliko to košta? Ima ugrađeni Floppy, a kazić se ne da spojiti. Znaš koliko to košta? To se ne može prodavati. IBM će propasti."

Imali su i veći od mene svoje bisere pa me nije sram ovo priznati.

Veća mi je fora da napišete koje ste razloge bubnuli za kupovinu kompa nego koje ste imali. I što ste mislili na njima raditi prije kupovine.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2002., 14:57   #10
sbp
PC Ekspert

1) Videopac - Razlog = Nije ga bilo (kolko se sjecam), odnosno "Tata, ocu se igrati". Namjera = Igranje

2) Commodore - Razlog = "Baka, igrice su puno bolje neg na Videopac-u". Namjera = Igranje

3) Amiga - kupio sam si ju sam (vlastite pare). Namjera = prodavanje programa i igranje

4) PC-ji - kupovo sam si ih sam, na PC sam preso da mogu bolje MUD-at (Jer je terminal client na Amigi bio zakuhac)

Eto RAK, jel sad bolje Nisam nikad imo neki 'izgovor' za razlog (bio sam iskren ), a ispocetka je to uglavnom bilo igranje i crtanje...

E da, jos jedna smijesna stvar - kad sam kupio PC, ja sam crtko u Deluxe Paintu za PC jos cca 2-3 godine Mislim da sam na photoshop/psp preso tek negdje 97 (ak se ne varam)
sbp je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.12.2002., 17:05   #11
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
ja sam vise manje poceo zbog starog. On je programirao neki strucni program za proracune (nemam pojma za sto) u BASICu, i na njegovoj 286ici sam uglavnom igrao tetris. Kako smo jos kod kuce imali Commodore 116 (ala ZX spectrum) i Commodore 64, uglavnom sam se na njima igrao. Kako su ti kompjuteri zavrsili u mom stanu, ne znam, ali znam da ih ja nisam zicao. Prvi kojeg sam zicao, bio je 386SX sa color monitorom, jer je onaj od starog bio hercules. Kasnije sam nazico P133 i sad ovaj. Uglavnom za sve je stari znao da cu se samo igrati, a za ovaj zadnji sam naveo kao razlog uzradu web stranica i jednostavnije 3D modeliranje, cime se i sad bavim u fusu.
Elven je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2002., 18:12   #12
Matija Kisicek
Premium

Ja sam karijeru buljenja u ekran poceo zahvaljuci mojem starom koji je kad sam imao tek nekoliko godina, dovukao doma ZXa aka gumnjaka. Koliko je to neprospavanih popodneva dovelo. Staroj je kosa ispala zbog toga Jer ofkors covjek sa 3-4 godine treba spavat popodne "da naraste". Sad cu skoknut po njega u kutiju, nostalgija me lovi
512mb DDR Samsung PC2700
Gainward GF4 Gs 4200 128mb
Baracuda 4 60gb
IBM 60GXP 40gb
Cmedia 5.1 onboard audio
Lg DVD 12/40, Teac 40/10/40

AMD:
Asus A7V333, VIA KT333
XP 1600+@2100+
512mb DDR Samsung PC2700
ATI Radeon 8500 (290/290)
Matrox 40gb x2
Live 5.1
Sony 52x

Matija Kisicek je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2002., 19:37   #13
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Ja nemam neku veliku povijest, počelo je s Amigom, razne varijacije.
Jedno vrjeme Sony PS, pa razno razne 48, zelja do ovoga. A žico baš i nisam puno. Od PSX pa nadalje sam kupovo pa sam i sam sebi morao predočiti dobre razloge Ccccc, koliko sam se samo nagovarao,,,
tor je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2002., 09:07   #14
Matija Kisicek
Premium

Treba za skolu, treba za faks...
512mb DDR Samsung PC2700
Gainward GF4 Gs 4200 128mb
Baracuda 4 60gb
IBM 60GXP 40gb
Cmedia 5.1 onboard audio
Lg DVD 12/40, Teac 40/10/40

AMD:
Asus A7V333, VIA KT333
XP 1600+@2100+
512mb DDR Samsung PC2700
ATI Radeon 8500 (290/290)
Matrox 40gb x2
Live 5.1
Sony 52x

Matija Kisicek je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2002., 10:38   #15
igsablja
Senior Member

igsablja's Avatar

Citiraj:
Originally posted by RAK
...
Veća mi je fora da napišete koje ste razloge bubnuli za kupovinu kompa nego koje ste imali. I što ste mislili na njima raditi prije kupovine.
Ma plakao sam im tjedan dana da mi treba za posao kojeg ću jednog dana, možda, moći radit, zahvaljujuć kompu
Istina, sam sam si kupio od ušteđevine, i od sezonskog posla, poslje je samo sljedilo unapređivanje stare kante (više ili manje), i to još uvjek traje

amd64 5000 B.E.
4 GB RAM-a
nVidia GTX 260
DVD prža
lg dvdrw-+ i ostalo
*Samsung 19"MB*
7 ultimate + ubuntu
Staro 11.12.2002., 12:01   #16
Studano
Premium

Studano's Avatar

Datum registracije: May 2002
Pocelo je sa igrom.... a danas sluzi kao uredjaj za kvalitetno trosenje vremena i opustanje od svakodnevnog stresa... i dalje sluzi za igru (kada cu vec jednom prestati, pita se moja draga...nadam se nikada . hihihi)...
Staro 11.12.2002., 12:57   #17
bero
Registered User

Moj prvi komp bio je Spectrum 48k. Razlog kupovine? Igranjee i to do besvjesti, a tada (davne '83) se Spec kupovao ispod pulta kao i video rekorderi. Nakon njega slijedi Spectrum 128k+ pa Commodorac i onda PC koji mi služi i za posao i za zabavu.
bero je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2002., 14:01   #18
acer
Whatever :)
Moj komp

acer's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Ja sam počeo davne 1985. godine sa Commodore 128 i disketnom jedinicom čisto radi igranja,poslje sam prešao na nešto programiranja.
C128 sam imao sve do 1994. kada sam ga prodao(i dan danas mi je vrlo vrlo žao).
Nakon toga je došao p100 pa nakon njega p233mmx sve do prije par mjeseci.
Danas imam dolje navedenu konfiguraciju:
MB gigabyte 7xieh kt133
CPU: duron 950
RAM:384 Mb
Hdd:20 Gb WD
DVD: LG 16/48
CDRW: LG 24/10/40
Monitor:AOC 17"
acer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas