Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Novosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.11.2005., 15:14   #1
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Sony obustavlja XCP zaštitu CD-a?

Kako meni ove glupe zastite idu na q. Prvo sto su beskorisne jer kad tad se razbiju a drugo jos vaznije sto onemogucuju korisniku koji je kupio cd legalni backup.
Vec vidim situaciju, kupis cd (koji btw nije bas jeftin) i slusas ga u autu, nakon nekog vremena se izgrebe. Sto tad? Opet kupiti novi cd?
Drugi primjer: imas legalno kupljen cd i iz nekog razloga pocne preskakati, ali cd je star i nema ga vise nigdje za kupiti.
Ovo su samo dva banalna primjera koja su mi pala na pamet, a vjerujem da ih ima jos nebrojeno mnogo.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je online   Reply With Quote
Staro 14.11.2005., 16:07   #2
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
kupiš cd neko ti ga ukrade, izgubiš ga...itd
Crash009 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.11.2005., 18:55   #3
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

C/P sa BoL

Sony BMG besplatno zamjenjuje trojanizirane CD-ove

Sony BMG je objavio kako će iz prodaje povući sve glazbene CD-ove koji sadrže kontroverznu zaštitu od ilegalnog kopiranja glazbe pod nazivom XPC. Štoviše, ne samo da će "zaraženi" CD-ovi biti povučeni iz prodaje, nego će tvrtka besplatno zamijeniti sve takve CD-ove koji su već prodani. Procjenjuje se da ih ima 2,1 milijun u SAD-u i drugim zemljama. Detalji o programu zamjene bit će objavljeni "uskoro".

Ako niste pratili cijelu priču, evo sažetka:

Prije otprilike dva tjedna Mark Russinovich, jedan od rijetkih programera-celebrityja iz svijeta Windowsa objavio je na svom blogu da neki Sonyjevi glazbeni CD-ovi na računalo bez dovoljnog upozorenja korisniku instaliraju program za zaštitu od kopiranja koji se ugnježđuje duboko u OS, predstavlja sigurnosnu prijetnju, šalje Sonyju informacije bez pitanja, nema deinstalacijski program, a ako ga pokušate deinstalirati ručno onemogućava korištenje CD pogona.

Sony je ispočetka tvrdio kako ne radi ništa loše i kako se program može deinstalirati s uputama koje ćete dobiti pozivom njihovoj službi za kupce, no razvoj događaja pokazao se pravom noćnom morom za tvrtku.

U danima koji su slijedili pojavio se barem jedan virus koji iskorištava postojanje tog Sonyjevog softvera za pristup sistemu, a nakon pritiska korisnika tvrtka je na web-stranicama objavila deinstalacijski program, no povukla ga je za nekoliko dana i zamijenila drugim — pokazalo se naime, da je originalan deinstalacijski program napisan kao ActiveX kontrola koja (osim što ne radi u Firefoxu) dodaje još jednu veliku sigurnosnu rupu u sustav, omogućujući zlonamjernicima da preko weba preuzmu kontrolu nad računalom na kojemu je instalirana.

Tvrtka je nakon toga (uvijeno, doduše) priznala poraz, suspendirala korištenje XPC-a i pokrenula program zamjene CD-ova.

U međuvremenu je nekoliko antivirusnih i antispyware proizvođača (uključujući Microsoft) u nadogradnjama za svoje alate dodalo mogućnost uklanjanja Sonyjevog softvera kao da je riječ o bilo kojem virusu, u Americi je podignuto nekoliko tužbi protiv Sonyja, a nekoliko organzacija i tvrtki je zabranilo svojim zaposlenicima da na posao donose glazbene CD-ove iz straha od ponavljanja sličnih situacija.

Bravo, Sony.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 17.11.2005., 19:51   #4
komer
motocross
Moj komp

komer's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
jos jedan u nizu propali pokusaj bogacenja nabrzinu!
komer je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2005., 19:58   #5
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:
Originally posted by komer
jos jedan u nizu propali pokusaj bogacenja nabrzinu!
Ma nek' i du u p.m. pohlepnu, da je cijena audio cd-a realnija nebi nikom ni palo na pamet kopirati, pogotovo ako ti se svidja izvodjac.
Bas sam procitao Dvoraka i kaze covjek da je u vrijeme napstera prodaja cd-a porasla a ne pala jer su ljudi mogli besplatno poslusati nove stvari pa su im se neke i svidjele i nakon toga su kupili cd. Ovako moras istresti 100+KN da bi skuzio da je dobra jedna stvar na albumu.
Ima jedan South Park koji je jako dobro opisao stanje sa autorskim pravima.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Oglasni prostor