Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.09.2014., 22:00   #1
sYsT3m
Premium

Datum registracije: May 2005
Excel VLOOKUP

poz,

zapeo sam na jednom "zadatku"

imam jednu tablicu u koju upisujem neke podatke tocnije "duzina" "sirina" "debljina"

u drugoj tablici se nalaze neka vremena za raspon "duzina" recimo 301do400cm, 401do500cm do nekih 2500cm i "debljine" ciji je raspon samo od 1do37 i 38do60

i sad iz te druge tablice pomocu vlookupa moram povuci ta vremena u prvu tablicu na temelju dimenzija

sada klasicni vlookup s jednim parametrom duzinom radi bez problema, ali sam zapeo kod debljine

nasao sam na netu ovaj https://www.youtube.com/watch?v=pABOq2bky-A tutrial, princip je isti samo sto ja umjeto slova imam naravno brojeve. i to bas ne funkcionira

di je zapelo?

hvala
sYsT3m je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2014., 00:38   #2
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Ovak napamet na mobu sam pa cu sutra detaljnije ako nitko drugi nece:

vlookup radi search po prvom parametru (znaci stupcu) dok result vracas iz bilo kojeg unutar raspona to je onaj broj stupca. caka je da rsspon u vlookupu mora obuhvaćat i taj stupac.

ak sam dobro shvstio ti imaš 3 stupca searchaš po prvom ali u raspon navodiš od a-c ne samo a u protivnom ne vraća tj. vraća praznu vrijednost ili nešto slično.

Druga srvar kad već koristiš vlookup potraži si kombiniranje sa if petljom i onom funkcijom koja vrati da li je greška tako da mozes upisat lijep rezultat u stilu ne postoji ili tako nešto.
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.09.2014., 18:04   #3
sYsT3m
Premium

znaci tablica uzgleda ovako

http://i.imgur.com/wihRKdJ.jpg

jedan parametar, samo dužina nije problem, on mi izvuce odgovarajuci vrijednost iz lookup tablice (http://i.imgur.com/weuNUOo.jpg) koja je u tom slucaju bez S i T stupca.

S i T stupac sam dodao naknadno prema gore navedenom videu buduci da mi treba izvuci vrijednost na temelju duzine i debljine.

edit
ovo s if i iferror najmanji problem ali thx

Zadnje izmijenjeno od: sYsT3m. 09.09.2014. u 20:22.
Staro 10.09.2014., 00:50   #4
Forace
Premium
Moj komp

Imaš dvije greške :

1. pročitaj vlookup sintaksu
http://office.microsoft.com/en-001/e...005209335.aspx

Obrati pozornost na:
Lookup_value The value to search in the first column of the table array.

Znači tvoja join mora biti uvijek prva u array.u ne treća .

2.
Drugo u formuli na slici pišeš X1&Y1 dok ti je tvoj join sa crticom između ... pa uračunaj i tu crticu . Znači X1&"-"&Y1

Mislim da bi sa ove dvije korekcije trebalo radit ispravno.
Staro 10.09.2014., 16:12   #5
sYsT3m
Premium

ispravljeno, sad mi vuce podatke ali ne one koje treba
hmmmm
koju god dimenziju upisem bilo duzina/debljina dobijem skroz zadnji broj iz lookup tablice

brijem da ova vlookup tablica treba biti malo drugacije osmisljena, al fakat nemam ideje kako

Zadnje izmijenjeno od: sYsT3m. 10.09.2014. u 16:56.
Staro 10.09.2014., 22:41   #6
Forace
Premium
Moj komp

A koji broj stavljaš u parametar? 4 ili?
Ako si ostavio istu formulu, a samo postavio join u R stupac te S i T dužinu i debljinu onda je normalno da ti vraća 4.

Ako pod dimenziju misliš na promjenu tog broja moraš postavit FALSe zadnji parametar jer ti u protivnom radi aproximate tj. vraća pogrešno (što je vjerojatnije), znači ako ne nađe bacit će ti grešku (sa FALSE parametrom).

Daj opet screenšot sa formulom i tablicom .
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno