Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.07.2013., 20:19   #1
gesaugen
Banned
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
QoS podešavanje (Tomato firmware)

Molio bih pomoć znalaca s podešavanjem QoS-a na ruteru.

Stvar je da se dva kompa spajaju na isti ruter i oba vole povući vezu, jedan sa strimanjem youtube-a a drugi sa MMO igrama. Torent veze se uopće ne koriste ikada. Koliko sam čitao, to se može ograničiti sa QoS-om no nigdje nema user-frinedly tutorija već sam našao samo na brdo teorije koja mi baš i ne sjeda i definitivno ne govori što da na kraju podesim već da mogu podesiti "kako mi paše", tj. ovo:
http://tomatousb.org/tut:using-tomato-s-qos-system

Dakle imam na ruteru instaliran zadnji Tomato firmware. Evo slika setup ekrana, pa vas molim da mi objasnite što moram i kako podesiti kako bih dobio rezultat da oba kompa mogu podjednako crpiti vezu kada crpe no kad jedan ne crpi da drugi može crpiti skroz

Brzina veze je 5/0.25 Mbps

gesaugen je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2013., 21:08   #2
QS
Premium
Moj komp

QS's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Ajde daj mi još malo informacija... koji router (model i verziju) imaš? Preporučim ti onda podvrstu tomata za ugrađenim (i podešenim) QoSom

Oglas
Staro 18.07.2013., 22:11   #3
gesaugen
Banned
Moj komp

Ruter: Buffalo WHR-G54S
Tomato: 1.28

no novo fleshanje nije opcija jer je podešeno mnogo toga i nema šanse da se idem zezat sa svime time opet
Staro 19.07.2013., 15:16   #4
QS
Premium
Moj komp

QS's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
WHR-G54S je dosta star router iako još dovoljno moćan da preživi ove naše nevjerojatne brzine interneta...

Ovako, pošto po defaultu odbijaš reflash (na Toastman ili Shibby podverzije koje imaju ugrađen i fino tuniran QoS) nema baš neke pretjerane mogućnosti da ti pomognem - QoS je kompliciran, dugotrajan proces koji treba razumjet i prilagodit individualnim potrebama. Toastman i Shibby imaju mozda najbolje odrađen all-around setup. (usput Toastman je autor teksta na linku koji si postao u prvom postu)

Nadalje, ako već držiš stock tomato (koji se ne razvija već... dobrih par godina) ne ide mi u glavu šta si toliko mogao podesit da ti se neda polupat screenshotove i onda rucno ponovno upisat nakon flasha.

Zadnje, ako si siguran da torrent ne guši vezu nigdje malo mi je čudno to tvoje "potezanje" koje spominješ. MMO ko MMO ne troši bog zna šta bandwidtha osim ako ti nije uključena opcija P2P patchanja (pa saljes drugima okolo patcheve igre nakon što ga ti skineš - to je sve češća praksa, da se rasterete gameserveri). Youtube sam po sebi isto tako ne može nikako zagušit 4 mbita (osim ako baš ne ćera HD kvalitetu)... 2 mbita maksimalno poždere 480 video... probaj izmjerit imaš li onaj bandwidth koji ti ISP isporučuje... ili si jedan od nas sretnika koji plaćaju 4 i više a dobivaju 50% toga...
Staro 19.07.2013., 16:57   #5
gesaugen
Banned
Moj komp

problem je da youtube krči promet MMOu pa mmo ima ogroman ping (266-500) i neigriv je dok je na slobodnoj vezi 33. video nije hd ali imam carnet vezu tako da može biti da je tu negdje usko grlo

i ok ajmo reći da sam ipak spreman za fleshanje sa Toastman-ovim firmwerom: problem je da vidim da on ima gro verzija pa ako mi možeš brzinski objasniti koju da odaberem

EDIT:
vidim: moj podržava samo "NoUSB-Std (4MB flash) only"
http://tomatousb.org/doc:build-types

dakle da samo to instaliram a ostalo podesim kak je bilo do sada i taj firmware ima dobro poriktan QoS?

btw. uskoro ću imat još jednog surfera/youtube crpitelja na vezi tako da bi volio riješenje sada da se nemoram zezat kasnije

Zadnje izmijenjeno od: gesaugen. 19.07.2013. u 17:03.
Staro 14.08.2013., 10:13   #6
sivonja
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2005
Možda ti mogu pomoći ali tek nakon 26.08 kad se vraćam ako već nisi sve riješio.
Doma isto imam Tomato, sam sam podesio qos u više navrata od nule, pa eto voljan sam pomoći.

javi
sivonja je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2013., 11:59   #7
gesaugen
Banned
Moj komp

trebala bi mi pomoć jer nisam ništa uspješno podesio tako da se bilježim sa štovanjem
Staro 15.08.2013., 00:34   #8
sivonja
Premium
Moj komp

Po slikama vidim da je starija verzija Tomata, tako da ti ne mogu direktno poslati svoje postavke već idemo ručnim unosom, uz učenje. Ja sam naučio čitajuči Toastmana i eksperimentirajući.

Neke osnovne postavke.
Nemamo kontrolu nad dolaznim prometom, što bi isto htjeli, već samo nad vlastitim odlaznim. Kako za svaki primljeni paket podataka ide potvrda ACK da je primljen, taj mehanizam se može iskoristiti za kontrolu dolaznog prometa.

Basic Settings
Iz gornjeg sljedi da treba maknuti kukicu sa ACK pod Prioritize small packets with these control flags. Kod mene je odabran samo FIN, ostalo ugašeno. Ono što je prioritizirano ustvari preskače sva pravila i ide van čim prije.
Prioritize ICMP uključi. Tu spada odziv na tvoju PING komandu.
Reset class when changing settings - uključi. Kad mijenjaš pravila da obriše stara i graf, novi graf je točan nakon 30tak sekundi.

Outbound Rates / Limits
Max Bandwidth stavi 210-215 za Tcom upload 0,25 (od početka 2013 min upload je 0,50)

E sad dolazimo do 10 klasa nazvanih Highest -High -Medium -Low -Lowest -A -B -C -D -E. Imena se mogu mijenjati u kasnijim preradama Tomata. Imena su orjentaciona, zamisli ih kao klasifikaciju 1.najvažnije pa po redu do 10.najmanje važno. Možemo iskoristiti svih 10 klasa (kao što sam sebi složio) ili samo 3-4 koliko nam već treba, može i s "proredom" da neke preskočimo. Ja ću koristiti brojeve 1 do 10 u objašnjavanju, dakle 1= Highest, pa po redu do 10=E. Rekoh već, druge verzije imaju drugačije nazive.

Tu sad treba razmisliti kakve su potrebe korisnika. Ovdje planiramo svrhu klasa koje ćemo koristiti u pravilima na sljedećoj stranici, starinski na komadu papira.

Sigurno trebamo klasu 1 jer ćemo na sljedećoj stranici u nju staviti najvažnije a to je DNS servis. Nema ničeg važnijeg, on omogućava da pišeš tekst google.com a ne brojeve 173.194.44.46. Treba mu malo prometa i radi na portu 53. Ja tu još stavim ostale što malo troše i samo povremeno trebaju, kao Time,NTP,RSVP.
Klasa 1 troši malo (realno par %) pa tako i zadamo, 5% do 20%.
Ne ostavimo na 100% jer ako prog/pc poludi (zlonamjerni trojanac?) da ne ubije "internet".

Objašnjenje postotaka.
Prva vrijednost je garantirana minimalna, druga je ograničena maksimalna. Kad se sve ili više klasa otima za promet, svaka će dobiti barem garantiranu minimalnu količinu. Proizlazi da ukupan zbroj svih minimuma treba biti manji od 100%
Drugi maksimalni broj daje ograničenje klasi ne pojede sav promet, tako da nešto ostane i za niže klase ispod nje. U praksi svega 3-4 klase koriste promet istovremeno, tako da nije gužva. O ovome se da više napisati.

Klasa 2 je kod mene klasičan VOIP, limiti 5% - 70%. Predlažem tako i tebi, možda jednom koristiš. Limit 70% ostavlja dovoljno za ostale potrebe (30%). Naravno, definirana a neaktivirana klasa ostavlja 100% za niže klase.

Klasa 3 bi tebi pasala za MMO igre. To troši malo pa predlažem limit 10% - 20%.

Klasa 4 predlažem za posao, remote pristup, Skype s limitom 10% - 70%. Ako upload podigneš na 0,50, stavi gornji na 35%. ovo je za voice, za video treba više.

Klasa 5 neka bude za klasičan web, http i httpS, limiti 10% - 90%.

Klasa 6 za mail, ako koristiš mail klijente npr Thunderbird, Outlook, 5% - 80%

Klasa 7 za file transfer, dakle dulji download, 5% - 90%

Klasa 8 torenti, 5% - 99%

Klasa 9 je default, sve što nije definirano pripada ovamo, 5% - 99%. Sad se vrati na vrh stranice i kao Default class odaberi ovu. Tako postavljen default omogućava da neprepoznat ili pogrešno prepoznat promet ne utječe na do sada definirane nama važne klase, koje su važnije od njega.

Klasa 10 je uspori namjerno, kad želiš susjedu koji ti se spaja na wifi dići paru, sve s njegovog IPa gurneš ovamo, da radi ali na kapaljku, limit 1% - 5%.

Gornjim klasama treba graničiti maksimum tako da ostane prometa za donje, a donje treba raspojasati na 99-100% da iskoriste sav zakupljeni promet do kraja.

Inbound Rates / Limits
Kod tebe to ne radi pa ostavi kako jest na NONE, ali ipak upiši Max Bandwidth Limit 5000. Sjeti se da ulazni promet kontroliramo prigušivanjem našeg odlaznog prometa. (Meni radi pa sam upisao u iste klase iste postotke kao u Outbound Rates. Iznimka mi je VOIP sa 5% - 25%.)

TCP Vegas ne koristiti, klase su bolji način za upravljanje prometom.

Sad možemo na sljedeću stranicu, Classification, gdje ćemo zadati pravila za prepoznavanje i svrstavanje prometa u upravo definirane klase. Za početak obrisati sva pravila, krećemo od nule.
Redosljed je važan, pravila se čitaju odozgo na dolje. Kad je uvjet napisan u pravilu ispunjen, pravilo je prepoznato, promet je klasificiran i kasnija pravila se ne pregledavaju.
Preporuča se korištenje portova i mac adresa, što nije procesorski zahtjevno. Izjegavati Layer7 filtere jer su procesorski zahtjevni i šupljikavi (nepouzdani). Manje pravila znači brž rad i preglednije je.

Nastavak kad stignem.

Zadnje izmijenjeno od: sivonja. 15.08.2013. u 07:39. Razlog: edit: manje popravke proreda i dopune
Staro 15.08.2013., 11:24   #9
gesaugen
Banned
Moj komp

puno hvala. budem probao podesiti. inače nakon malo razmišljanja sam ipak spreman fleshat ruter no stao sam kod odabira firmware-a od toastmana jerbo lik ima vadalja 15 različitih verzija i je*o mene pas ak ja kužim koja je za mene...

inače ovako izgleda moje trošenje veze po prioretitima:
- torente ne skidam NIKAD jer imam carnet vezu

komp 1:
1. strimanje videa
2. surfanje
3. skidanje s fileshare servisa

komp 2:
1. mmo igre
2. surfanje
3. strimanje videa
4. skidanje s fileshare servisa

problem je što se vrlo često poklopi strimanje videa na komp 1 i mmo igre na komp 2 gdje onda ping u igri ide u nebesa. dale samo to bih htio podesiti, ostali promet radi ok
Staro 15.08.2013., 14:57   #10
sivonja
Premium
Moj komp

Pravila za komp 2 su tebi važnija i tako treba složiti qos. Video streaming i fileshare download su teški za razlikovanje, oba primaju jedan poveći file, tako da će oba ići u klasu7 file transfer.
Pusti flashanje, i ovaj se može podesiti da budeš zadovoljan.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.08.2013., 15:17   #11
sivonja
Premium
Moj komp

Dakle Classification brza kuharica samo za tebe
Obriši sva pravila.

Pravilo 1
TCP/UDP
Dst Port: 53,37,123
Klasa 1
ime DNS, Time, NTP

Pravilo 2
TCP
Dst Port: 80,443
Transferred: 0 - 50KB
klasa 5
ime Web 80, 443 pocetnih 20s 6MB

p3
TCP
Dst Port: 80,443
Transferred: 50KB+
klasa 7
Web 80, 443 kasnije

p4
TCP/UDP
Dst Port: 1935,5060-5063,3479,15000,20000-20010
klasa 3
MMO igre
Ovdje moraš znati koje portove koriste tvoje igre i onda njih pobrojati na prikazani način. Kao primjer gore su portovi za voip, RTMP,MMS,SIP,H323,STUN

I to je dovoljno jer sve ostalo automatski pripada klasi9, pri dnu.
Unesi pa provjeri ima li razlike. Gledaj grafikone, refresh na 3 sekunde, da li svrstava promet u klase kako treba.
Staro 16.08.2013., 12:02   #12
gesaugen
Banned
Moj komp

podesio sam kako si mi opisao, hvala!

ping mi skače od 66-133 dok se na kompu 1 strima. ono nije loše, nije ni bajno jer default ping kad nema prometa je 33 :/
problem je što na kompu 1 se zna često upalit i po par videa da se strimaju, dakle jedan u bar pozadini da se skine i jedan koji se gleda. to izaziva skokove u pingu od 533-600. se to da kako ograničiti, da se suzbije gutanje veze od prekomjerenog strimanja jer teško da ću moć kontrolirati da se baš nikad tako ne preklopi strimanje a opet u mmo-ima mi velik ping uzrokuje velike probleme

evo i portova koji su mi potrebni za mmo:
https://wiki.kag2d.com/wiki/Server#Ports

jel to trebam onda pod Clasification, Pravilo 4, staviti i pod Dst Port: 50301,50328

također pod QoS->Basic settings->Default class - što tu da stavim?

čisto kao info, ovo su mi brzine od ISP-a:
http://www.speedtest.net/my-result/2904092114
i koristim Iskon Carnet Duo
Staro 17.08.2013., 15:39   #13
sivonja
Premium
Moj komp

Nisam vise doma, pa ukratko.

p4
TCP/UDP
Dst Port: 50301,50328
klasa 3
MMO igre
Sada ce konacno igre imati prioritet

Default class postavi na D, sto je predzadnja klasa.

Brzinu moras testirati dok je QOS iskljucen. Ovih 0,19 mi se cini da je bio ukljucen, jer se poklapa za globalnim ogranicenjem pa onda jos manje koliko smo zadali za web 90%.
Staro 17.08.2013., 16:29   #14
gesaugen
Banned
Moj komp

stavio. javim kad testiram
puno hvala!
Staro 18.08.2013., 21:52   #15
gesaugen
Banned
Moj komp

evo rezultata:
igranje uz strimanje je ok ali surfanje pogotovo stranice koja ima mnogo sadržaja tipa forumska tema s mnogo slika i animiranih gifova ubije vezu, dakle skače mi u igri ping preko 566
htio bi te skokove ograničiti jer me izbaci iz igre kad mi ping naraste previše čak i na kratko
Staro 18.08.2013., 23:02   #16
sivonja
Premium
Moj komp

Ping od 500 je previse, nesto ne radi kako treba. Ne mogu ti na slijepo otkriti sto je problem. Pripremi TeamViewer za remote podrsku za tjedan dana, jedno pol sata do sat je dosta. Pa kad prelistam postavke vidjecu sto treba napraviti.
Jedimo mozes jos smanjiti Outband rate na 170, mozda pomogne.
Staro 26.08.2013., 18:55   #17
sivonja
Premium
Moj komp

Samo podsjetnik da sad kad je podešeno napraviš koji screenshot s postavakama routera za pomoć drugim forumašima.
Staro 27.08.2013., 17:00   #18
gesaugen
Banned
Moj komp

evo da se još jednom najlijepše zahvalim sivonji na volji, strpljenju i uopće želji da pomogne

nakon gore unešenih vrijednosti u ruter te sivonjinog dodatnog podešavanja i optimiziranja, promet mi se sada filtrira odlično i uz strimanje youtubea na drugom kompu te skidanja fileova s fileshare servisa uz pomoć jdownloadera na prvom komu a uz istodobno igranje MMO igre na istom kompu, ping u MMO igri se drži na odličnih 33!

evo capturea konfiguracije QoS na routeru pa nek vam pomogne jednako kako je sivonja pomogao meni

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno