|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Pitanje za izbor codec packa i video playera
Ovako... Stiže mi novi komp (corei7, HD4870X2) pa me zanima nešto vezano uz instalaciju codeca i video playera. Naime na prošlom kompu sam svako malo išao instalirati neki video codec i novi player jer sam često imao problema da nešto nije radilo pa sam na kraju napravio pravi "čušpajz" od codeca i tek onda su počela prava sranja. Ne bi volio učiniti istu grešku ponovno na novom kompu pa bih cijenio savijet koje codece i playere valja staviti da svi formati rade odlično a da se međusobno ne kolju? I ukoliko treba poštivati neki redosljed kod instalacije? Važno je za spomenuti da na disku imam oko 1TB HD filmova (većina 1080p) u mkv formatu pa mi je ovaj format primaran da radi najbolje. Naravno, volio bih da u tom paketu codeca/playera bude i dobra podrška za titlove. Ne želim imati 5 playera od kojih je svaki dobar za nešto, trebam jedan univerzalni koji odrađuje jednako dobar posao za sve video formate, brz je i relativno user friendly, a opet, da ima i ponešto funkcija za podešavanje, odnosno da nije samo "ogoljeni" player. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
IMHO ja bi napravio slijedeće Divx 6.8 ili noviji Xvid 1.1.2 ili noviji ako postoji CoreAVC za h264 zadnju verziju ffdshow decodera PowerDVD da dobiješ i dobar mpeg2 i h264 decoder Patch: MS runtime za VisualC++ koji se skine sa MS sajta (potrban za normalan rad ffdshowa, meni je trebao za WinXP neznam situaciju za Vistu/7) ffdshow podesiti da ne dekodira divx, xvid, mpeg2, h264 nego ostalo od playera zadnju verziju Media player Classic i VLC player Ne inslalirati razne druge codec packove. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Hvala na brzom odgovoru. Hm, ima tu dosta toga, nadao sam se da postoji nešto "univerzalnije". Al OK, ako stvarno treba... Primjetio sam da imaš dva puta h264 decoder (Core AVC i Power DVD). Zašto? Zašto duplati codece od ffdshowa i divxa/xvida sa ffdshowom ako sva tri paketa decodiraju iste stvari (jer kako kažeš na ffdshowu treba ugasiti neke).? I zašto dva playera (MP Classic i VLC player)? Da li ovo sve što si nabrojao nosi i neki svoj player ili su samo codeci? P.S. Jesu ovo sve komercijalni software ili freeware? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
CoreAVC is a proprietary codec... Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: thopok. 17.03.2009. u 10:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
aka Mali Mirko
|
Kao što rekoh sve rečeno je moje skromno mišljenje ![]() Citiraj:
Iskustveno sam primjerice došao do saznanja da je ffdshow loš u dekodiranju h264 materijala. Isto tako mi se odokativno čini bolja slika ako baš instalirani Divx dekodira divx materijal kojeg prepozna po FOURCC kodu. U postavkama dekodera u ffdshowu isključiš ovo posebno instalirano. Citiraj:
Citiraj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
(Ne znam što ti to znači "afaik") Ok, samo da rekapituliram redosljed instalacija i setupa: 1. Instaliram Divx 6.8 codec pack 2. Instaliram Xvid 1.1.2 codec pack 3. Instaliram CoreAVC codec pack 4. Instaliram ffdshow codec pack 5. Instaliram Patch za ffdshow 6. Instaliram PowerDVD codec pack 7. Instaliram MPC 8. U MPC podesim dekodiranje kako slijedi: divx->Divx, Xvid->Xvid, h264->CoreAVC, mpeg2->PowerDVD Jel to u redu? Ima li još koji format koji mi nudi za odrediti dekodiranje u MPC a da ga nisam naveo i što za njega postaviti? Također ne vidim koji codec mi daje ffdshow? Preko čega su rješeni titlovi? U točkama 1.-6. što me sve tjera da instaliram njihov player i da li se to može preskočiti (dosta mi je jedan - volio bih izbjeći ostale da ne zagušujem računalo bez veze)? Mislim da je ovo vrlo korisan tutorial, mogli bi ga dotjerati i staviti pod neki sticky jer znam mnoge što se muče oko ovog. Znam da vjerojatno postoje odgovori na sva ova pitanja raštrkani i zakopani u ostale teme, teško je zbog jedne informacije čitati topice od 20+ stranica... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
aka Mali Mirko
|
Citiraj:
Nemoj pisati tutorial na osnovu ovog threada. Probaj napraviti što sam ti predložio i ako te zadovoljava pošalji mi virtualnu pivu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Ok, zaboravi tutorial... Ako može, još uvijek me interesiraju pitanja sa prošlog posta... I imam par novih: 1. Kod instalacije ffdshowa mi nudi neki Haali Media Splitter. Šta to radi i jel mi to treba? 2. Kod instalacije isto ffdshowa po defaultu ima svega par codeca izabranih. Još kad isključim divx i xvid kako kažeš ima ih još manje. Jel onda treba uključite sve one ostale koji su isključeni? 3. Kako MPC "zna" od kuda da uzima koji codec? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Ma dovoljan ti je samo KM player koji sa svojim crnim skinom izgleda fantasticno. U njemu imas player svega i svacega, izmedju ostaloga divX-a, dvd-a, mkv-a, podrska za titlove koja je odlicna. Dolazi sa svojim paketom codeca tako da ti netreba brdo popratnih codeca kao zasebne instalacije. Za izdvojiti je takodjer: VLC player i GOM player koji su na istu/slicnu foru. VLC sam samo probao, al nije mi se svidio, medjutim, koristi ga dosta forumasa; GOM je takodjer neloš player EDIT: Haali Media Splitter ti je splitter za .MKV, .OGG/OGM, .TS, .M2TS, .MP4 i .AVI file-ove, trebace ti da bi gledao 1080 materijal koji je cesto u matroska kontejneru ako se odlucis za instalaciju codec/player zasebno. Takodjer potreban je ako koristis Subtitle Workshop da bi recimo film u .mkv-u mogao importovati u njega te radio manipulaciju/popravak titlova.
Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom Zadnje izmijenjeno od: Ziiky. 17.03.2009. u 14:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
aka Mali Mirko
|
Citiraj:
4. ffdshow je uglavnom decoder za različite AV formate, mada se sa njime može i kodirati materijal 5. ako ti je potreban neznam koji OS koristiš 6. ovo je aplikacija koja je prvensveno bila namijenjena za DVD reprodukciju. Danas može reproducirati i druge video formate. Uz nju proizvođač instalira i svoje codece. 7. da 8. u mpcu možeš podesiti koliko se sjećam (nemam tu sada mpc) decoder za mpeg2 i h264, a stvar je zapravo što si podesio u ffdshowu. Ako nisi čekirao divx u ffdshowu koristiti će instalirani divx. isto je i za xvid. ffdshow ne prikazuje codece: zato što on afaik koristi nešto drugo. Mislim da se to zove iz DX9 DirectShow filtere....ali nemoj me držati za riječ neznam napamet. Ali to te u početku netreba opterećivati titlovi: interno u bilo kojem današnjem playeru koje si pročitao u threadu. "Load subtitle" Haali Media Splitter: instaliraj ga...vidi odgovor ziikija. ffdshow odabir: sam procijeni. uvijek možeš isključiti/uključiti Kako mpc zna: za mpeg2 i h264 zna iz vlastitih postavki, ostale npr avi formate ovisno o redosljedu instalacije koja ostavlja trag u registriju. Ako si instalirao Divx pa ffdshow i reko da ffdshow reproducira divx, prvotni divx codec se može slikati, ffdshow će biti gazda. Ako pak u postavkama ffdshow decodera isključiš podršku za divix, originalni divix uskače. Nešto slično kao file association u windowsima. razmisli o ziikyjevom odgovoru, ja imam ovakvu instalaciju jer dosta kodiram materijale u divx/xvid, gledam dvb-t preko tv kartice pa su mi trebali mpeg2 od powerdvda i coreavc..... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Možebit da ću krenut s KM Playerom, to je zapravo i rješenje slično onom "univerzalnom" koje sam i tražio u prvom postu. Ovo s instalacijama milijun zasebnih codeca pa onda "hold my breath" da se ne tuku međusobno mi je malo komplicirano. Ak velite da KM Player to sve ima integrirano onda mi se to čini the way to go. Osim ako nema nekih mana koje bi me odbile, ako ima recite... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Ja neznam za vas ,ali ja koristim KLITE mega codec i uz njega dobijes sve stvari, i sve super funkcionira. S njim koristim Windows media player 11(12 na sedmici)
![]() |
#13 | |
The Last Akkadian
Datum registracije: Apr 2008
|
Citiraj:
![]() Lijepo instaliraj K-Lite Mega Codec pack (LINK). Mislim da s njim ne mozes pogrijesiti. Osim (ali fakat) tone kodeka sadrzi i vrlo dobar MPC u novoj Home cinema inkarnaciji i sve sto ce ti trebati, 99,9%. Poglechte listu fichera... Ima i solidne install skripte, koje detektiraju broken kodeke i trajno ih brisu iz sustava, zajedno sa registry unosima, ima vlastiti auto update, koji se da konfigurirati itd, itd... Btw, sadrzi i Real alternativu, s kojom u MPC (ili bilo kojem drugom soft playeru) mozes vrtiti sve Real Media fileove, streamove i slicno, nije potrebno isntalirati cijeli RM player. Dakle sadrzi samo esencijalne dll-ove i druge fileove nuzne za RM reprodukciju (pa i browser pluginove). Osim K-Lite Mega Codec tu je i QT-lite, kao odlicna alternativa za QuickTime, cime ne moras instalirati cijeli QuickTime kako bi vrtio QT fileove. Ima i plugn za FF/IE. LINK Dosta reklame... ![]() EDIT: Dakle, MPC je u K-Liteu, ffdshow takodjer, config podesavas tijekom instalacije (mada je defaultni dobar za 96% usera), a MPC moze sam citati subove ili koristis (automatski podeseno) VobSub (u K-Lite 4.7.0 je DirectVobSub 2.39.5.1). Eto...
![]() Zadnje izmijenjeno od: naram-sin. 17.03.2009. u 17:05. Razlog: Vobsub |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Moja preporuka ti je staviti samo GOM player,u njemu imaš dosta codeca a koje nema automatski skine s neta.Jako jednostavno.Možeš s njime gledati i divx-e i dvd-ove.Naišao sam na samo par file-ova koje nije mogao otvoriti ali odmah je skinuo codec i za par sekundi je problem bio riješen. I ja sam se prije patio sa 100 codec packova i 10 playera ali ovaj GOM je sve to riješio i jako pojednostavio. A vidim da na forumu još ima puno ljudi sa 5 playera i 34 codec packa,neki stvarno vole komplicirati... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Imas 2 opcije: 1. all in 1 playeri ... tu ti spadaju KM, VLC, GOM s njima dobijes sve potrebno, odlican player sa potrebnim kodecima (govorim za KM i GOM posto sam oba koristio jako dugo) kada player nemoze otvoriti file, sam pretrazi svoju bazu codeca na netu i skida potrebno. Tako radi GOM, kod KM-a mi se nikada nije dogodilo da nemoze otvoriti file. Mana ovog nacina je, ko sto je Pogi naveo, ako se bavis ripanjem, video editom, opet ces morati imati zasebne codece. Neke od bitnijih prednosti KM-a (neznam dal GOM to moze, zaboravio sam vise) su da mozes otvoriti video iako nije skroz skinut, cak ces moci otvoriti video skidan preko torrenta i pri 10% DL-a i uvjeriti se u kvalitetu sadrzaja, sto me pravo iznenadilo posto je cijeli video tada jos u sitnim segmentima. KM je prilicno modabilan sto se tice rada sa 2 monitora tj. monitor + TV. Mozes ga, recimo, podesiti da ti se starta na monitoru, a kad ga maximiziras da se prebaci na TV u full screen. Posjeduje odlican navigator fajlova kod TV prikaza, KM podrzava hardversku akceleraciju HD sadrzaja. Sva tri playera pored svojih codeca podrzavaju takodjer i externe, KM automatski prepoznaje externe codece i nudi ih u zamjenu, ako to iz bilo kojeg razloga zelis. Vjerujem da isto radi i GOM i VLC. 2. Player + codec ... svi smo to prije koristili dok nije bilo gore navedene 3ojke. Kombinacija: * ffdShow+ac3+player+PowerDVD; ili * K-Lite Mega Codec pack+player+PowerDVD bi trebala funkcionirati bez problema. Mana je sto trebas minimalno 3 instalacije, PowerDVD je komercijalan, mogucnost klanja i sl. Od boljih playera treba navesti odlican MPC, prije je bio popularan BSplayer, a kakav je sada nemam pojma. Medjutim, prije smo morali imati dummy player + more codeca, a danas to nije potrebno. Zasto bi bilo jednostavno kad moze komplicirano ![]() Ko sto je Veki reko ... neki ljudi vole komplicirati pa imas situaciju da ides pogledati film i dobijes 5 extra procesa u task manageru.
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
GOM isto može otvarati nedovršene torrente. Vidim da je dečko pitao za gledanje filmova,samo GLEDANJE,za što mu je dovoljan GOM ili KM Player koji je meni stalno štekao i zamrzavao se.A i ima malo previše opcija... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
Uopće nema nikakvog razloga da ne staviš K-Lite Codec pack i GOM Player, a i VLC i KM. Time si pokrio valjda sve fileove na svijetu, a nece biti nikakvog klanja (ja imam sve osim KMa, ne svidja mi se). Anyway, ja sam radio jedan svoj player u C# i uglavnom koristim njega (uz GOM) kao playere, ovaj moj je više preuzeo funkciju audio playera. Htio bih ga napravit da bude all-in-one, ali baš i nema nekih korisnih portova/wrappera ffmpega za C# ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Zbog čega bi stavljal codec-pack i onda na to player sa svojim codecima? Em player sa svojim codecima ne "trza" na ove vanjske, em ih ne treba i na kraju ima instaliran codec-pack koji mu ne služi za ništ. Čovek je rekel da mu treba player za gledanje HD filmova i za to mu je dosta MPC HC. Sve ostalo je nepotrebna zayebancija, nakrcavanje sustava sa svim i svačim, da bi opet dobil ono kaj je htel izbjeći - sveopći kaos. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Pa jel nisu ljudi govorili da će mu trebat codeci za raznorazna prekodiravanja? A i zašto ne bi, a što se trzanja na vanjske codece kod ovih allinone playera tice oni uvijek mogu fallbackat na ove u slucaju da integrirani ne rade (bar GOM moze). Ne znam po čemu je K-Lite zajebancija, 2 klika i bok, još ti i MPC HC instalira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
-------
|
Kolko ja vidim on je u prvom postu spomenul da mu je primarno gledanje HD filmova i to je to. Dalje ne spomninje nikakva prekodiravanja, već dekodiranje HDa, a to složi u dva klika u MPCu. Osim toga nema ni potrebe za tim kad je Core i7 i više nego dosta da sve HD filmove fluidno pogleda, bez ikakvih problema. Kaj se tiče codec-packa koji spominješ, ja stvarno ne vidim potrebu da ga instalira, kad mu je MPC HC dosta. Skine ga i ne treba ga instalirati, samo ga pokrene i to je to. Podesi si opcije kak ga volja, ako hoće složi HD akceleraciju i gotovo. Kak god se okrene čoveka se zbunilo, a sve kaj treba je jedan-jedini player i ostalo može zaboraviti, jer mu za gledanje filmova ne treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
The Last Akkadian
Datum registracije: Apr 2008
|
Ok, osobno ne volim all-in-one playere (pa je ovo subjektivna ocjena), ali K-Lite ukljucuje dekodere i enkodere i pluginove za web browsere (pa ne moram skidati 100 komponenti vec samo 1) i sadrzi MPC, koji neki opskurniji BitTorrent klijenti otvaraju kao defaultni externi player (BitComet) za pregled parcijalnih fileova (iz Torrenta, ali i drugih P2P app.) ili na njemu baziraju svoj integrirani player (MPCStar, npr.) Uglavnom: - K-Lite nije velik, - vrlo je profi i drzi sistem cistim od broken codeca (i nema 5-6 procesa u TM-u ![]() - ima MPEG2 codece, pa mi je PowerDVD i slicno zapravo suvisno (dovoljan je MPC ili cak WMP ![]() - vrti i VIDEO_TS foldere s diska kao PDVD, npr., - sadrzi odlican i mocan player, ima pluginove za browsere, koristim ga vec 3-4 godine i necu se maknuti s njega, jos mu nisam nasao manu niti mi je imao jedan losh utjecaj na konfe na kojima se vrtio. Ne znam kako a-i-o playeri stoje sa pluginovima sa web-browsere, ali sa K-Lite MP i eventualno QT-Lite (koji je od istog autora, i na 10-15% velicine QT player installa), you are set for life... do sl. updatea. E da, a i update je preje... stvar, jednostavno pokrenes install novog packa, a on skuzi stari, sam ga deinstalira i instalira novi. (valjda cisto, jer jos nisam skuzio probleme, a koristim ga i updateam prilicno dugo...). Btw, svojevremeno sam ripao i enkodirao i slicno ( ![]() PS: McG, FTW. ![]() EDIT: zapeo sam 2 posta u proslosti. MPC HC ne vrti nikaj ak nemas codece, ne? Nije a-i-o, ne? Izgleda da ne. A zanimljivo je da je ista verzija koju skines sa SourceForgea unutar K-Lite Mega Codeca...
![]() Zadnje izmijenjeno od: naram-sin. 17.03.2009. u 20:32. Razlog: Hmmm |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako i neradi stisne desni klik na fajl -> open with (GOM, VLC, MPC, KM itd.). Niti jedan od tih playera ne zauzima vise od 10 mb niti drže neke posebne procese tako da ne vidim u čemu je problem i gdje je tu zapravo komplikacija kada se čovjeku hoće olakšat život. U biti, najjednostavnije je onda stavit K-Lite i bok, makar se moraš pomirit s jadnim sučeljem od MPCa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Bajker s AMD-om na dresu
Datum registracije: Oct 2007
|
evo jos jedna "kuharica" za uspjesno gledanje svega i svacega sto se tice codeca skini sve u jednom odnosno XP CODEC PACK [LINK] za filmove koristi bsplayer [LINK] ako ti treba neki media center gdje sve glupoti mozes odjednom gledati ukljucujuci TV onda instaliraj Cyberlink Powercinema [LINK] ako ti treba program koji moze rastegnuti sliku preko 2 monitora onda ti treba vlc player tzv videolan player [LINK] za muziku koristi winamp s ml_ipod pluginom ako imas ipod i naravno ako ti i to treba [LINK] i to je to vjeruj mi uz ovo sto sam naveo netreba ti apsolutno nikakav player dodatni |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
KMPlayer zadnji + CoreAvc 1.9.0 + xvid 1.bla bla U opcijama sam pod internal codecs maknuo divx i hd i stavio na externe xvid za divx i coreavc za hd. Skinuo sam za wmv fileove wm 11 codec i to je to Ništa drugo nije potrebno. Radi sve
![]() |
#27 | |
-------
|
Citiraj:
Zbog čega bi imal codec-pack pored (primjera radi) playera koji ima svoje codece i koristil bude ga samo za gledanje HDa? Ima koristi od tog codec-packa, treba mu - ne, ali ga ima. Nije stvar u tome da je problem imati codec-pack kojeg svi hvale i imaju, nego je stvar u tome da mu ne treba codec-pack za to kaj on hoće. S druge strane čoveku su se predložili playeri poput KMa, GOMa ili VLCa koji rade besprijekorno bez codec-packova i onda mu se na to još predlaže instalacija K-Litea, ono nek se nađe. Čemu, ako nema apsolutno nikakve potrebe za tim i ako je i sam rekel da hoće što jednostavnije sve to riješiti i bitno mu je samo da vrti HD? Kome se da nek baci pogled (1, 2), pa nek sam prosudi od stvarnoj koristi codec-packova. On pita za najbolje i najjednostavije rješenje, a vi ste mu u ovim postovima preporučili sve i svašta, a 99% toga mu ne treba. Meni ja tak i tak svejedno kaj bude on na kraju instaliral i koristil i dal bude mu se delalo, ali ne kužim zbog čega inzistirate na codec-packovima i svojim afinitetima, kad mu je dosta samo (koji god od ovih predloženih, osim BSplayer i Winamp sranja) player. Od prvog posta on traži što jednostavnije za HD, a njemu se preporučuje sve od codec-packova, DivXa, BSplayer pizdarije, Winamapa i ko zna kaj sve još bude dospjelo u ovu temu. Tak da ja ne znam kak se njemu pokušava olakšati život. Zadnje izmijenjeno od: McG. 17.03.2009. u 22:52. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Ja koristim K-Lite Mega Codec Pack, i samo njega instaliram, s njime se i instalira Media Player Classic, i njega koristim za sve video fileove na koje sam dosad naisao bez problema, i buduci da je samo 1 codec pack nema problema s postavkama svakog filtera itd... Samo u opcijama stavis na Output Haali Renderer** , Real MediaVideo DirectX9** , QuickTime Video DirectX9** Apply , Ok, i sve je spremno.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
@McG Bar ti svi playeri s integriranim codec packovima rade kako spada i bar svi podržavaju codece za sve, GOM player kao traži po svojoj bazi neke codece al eto meni nije nijednom uspio pronaci. A i npr. GOM nije uvijek bajan kad se radi s mkv datotekama, kao sigurno ni KM jer imaju iste codece bazirane na ffmpegu. Covjeku se olaksa zivot ako se instalira dva, tri playera vise da se pokriju sve opcije, ali ako je to baš bed i zabranjeno po nekoj vašoj logici onda nek instalira K-Lite osnovni/mega codec pack i gotovo. Ima već integriran MPC HC s potrebnim tweakovima, a i ako bude išao nešto kodirat (a to će uvijek doći na red kod svakog korisnika, pa makar prekodiravao filmove za mob) onda neće otvarat novu temu ovdje i pitat zašto ne može kodirat, a može gledat filmove u MPC HC. Da ne govorim da u VLCu subtitlovi ne valjaju i rade svake prijestupne, a u MPC HC mora prerovat i upalit tisuću opcija samo da bi ih omogućio. E da, i sucelja su im ogavna, nema boljeg kad u svojoj fensi smensi Visti na i7 procu furas player s suceljem iz Win95. @Veki-os Omg bas si pro i pravi dasa. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|