|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
![]() Naslov sam stavio takav jer su problemi počeli s danom kad sam svoj stari sempron zamijenio za phenom x2 545, što ne znači da je nužno u procu problem. Ovo pišem s lapa jer se komp konstanto zamrzava i ono što se najčešće dogodi je kao da se faza slike pomakne, dakle 2 u 1 dobijem s tim da je jedna slika malo desno od druge. Komp se zamrzne, ako ne pri bootanju, onda pri ulasku u winse, pa kroz max 15min. Također povremeno prije dizanja winsa BOD mi pošalje pozdrave sa toplih Bahama. Proc je Phenom x2 545, matična asus m4a78 pro, ram kingmax 1x512 (667) & 1x1gb (800), vga je on board (model iz siga). Proc hladi stock cooler na cca 3500rpm, na hladnjaku je bila nanesena tvornička pasta. U biosu je sve na defaultu i najnoviji bios (1501) je instaliran. Također je do problema sa latencijom zvuka preko profi pci zvučne kartice došlo tek nakon instaliranja winxp sp3, do sp3, nikakvih problema nije bilo. A još brže zamrzavanje slike se dogodilo kada sam u biosu uključio opciju CPU Q-Fan. Pri toj opciji se zamrzavalo gotovo instantno pri ulasku u winse (ali ne prije), tako da je ta opcija ugašena a bios reinstaliran i na defaultu. Nemam ideju što bi moglo uzrokovati te probleme. Sumnjam na ram, al samo zato što mi ništa drugo ne pada na pamet. Help! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Jul 2008
|
Ja bih prije rekao da grafa krepaje! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Probaj sa drugom grafičkom karticom. Izgleda da na je na ovoj memorija otišla.
![]() |
#4 | |
freak
Datum registracije: Aug 2006
|
Koja mema na grafi je crkla? ![]() Decki,citajte ![]() Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Hehe, da, grafa je on board, a matična je stara, pa točno mjesec dana ![]() uf, idem pogledat taj bios, pa ću se valjda snaći .. inače mrzim išta radit po biosu, ne znam zašto, čitao sam da se 99% tog promijenjenog u biosu može uvijek vratiti na default, al mene svejedno strah ![]() ništ, odo u bios i malo vadit kekse van .. brb ![]() EDIT: jeli moguće da je problem pregrijavanje ičega? jer sam sad upalio komp nakon skoro 2 sata hlađenja i dela ante ko da mu je dvaest ![]() EDIT 2: ruše mi se aplikacije ![]() EDIT 3: Ante ne dela ![]() Zadnje izmijenjeno od: Sardi. 07.11.2009. u 19:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Adrenaline junkie
|
Uh, vidi stvarno, nisam obratio paznju. Odradi memtest da vidis u kakvom ti je stanju memorija. Ako memorija bude prosla kako treba onda ne bi bilo lose da uradis frisku reintalaciju windowsa, skini zadnje nonbeta drivere i instaliraj ih, u BIOS-u postavi sve na default postavke, pa da vidis sta ce se desiti.
![]() |
#8 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Za početak CCMOS jumperom napravit pa onda u BIOSu podesit ponovo sve kaj treba i poslje toga pogasit nepotrebne stvari tipa COM i sl, možda bi najbolje bilo pogasit za početak sve integrirane stvari i ako se boota kak treba vraćat jednu po jednu...
![]() |
#9 |
Premium
|
trenutno komp već 8 sati radi u komadu sa pločicom od 512mb. sad ću izvadit 512 i stavit 1gb, ak se sa 1gb bude ponavljao error, za zaključit je da je pločica crkla. @Doink The Clown - ne znam što bi ti kopirao iz event viewera, ima hrpa toga ![]() EDIT: 19sati je komp radio sa pločicom od 512, i zamrznuo se maloprije kad sam odjednom otvorio 10ak tabova u mozili .. sad je pločica od 1gb unutra .. al i dalje mi cool & quiet ne radi, tak da vent fino rokće a proc radi na max speedu. Zadnje izmijenjeno od: Sardi. 08.11.2009. u 14:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Sve moguće da ti ploča odlazi u vječna lovišta. Ako imaš priliku i mogućnosti, između sveg ostalog isprobavanja i testiranja, probaj i s nekom drugom pločom. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
CoolNquiet sam instalirao .. a ploča ima garanciju, kupljena prije mjesec dana .. na žalost jedina ploča koju imam je esi c51gm-m koja podržava samo Athlon 64 FX/ Athlon 64/ Athlon 64 X2 Dual-Core/ Sempron processor pa ne mogu isprobati .. ostaje mi još clean reinstall za probat .. za sad keks od 1gb radi normalno .. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Adrenaline junkie
|
A de onda rucno postavi da ti memorija radi na 667.
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Problem ti je vrlo vjerojatno u memoriji i omjeru u biosu. Probaj ručno podesiti memoriju. ![]() Ne mora nužno raditi ako testiraš sa Memtestom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Evo komp od 16:04 do sada sa oba keksa radi bez gašenja i ikakvih problema. Ne znam dal jednostavno da čekam da se nešto dogodi il da svejedno podesim memoriju na 667? Koliko sam čitao o memorijama, ak imaš 2 kaksa različitih radnih taktova, mema će ti raditi po onoj nižoj, tako da bi default trebao biti 667 .. a mozda sam ja i u krivu .. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Adrenaline junkie
|
Moguće da ti je BIOS šašav, pa ne radi nešto kako treba. Ručno podesi na 667 i onda odvrti memtest 2-3 puta da budes siguran kakvo je stanje.
![]() |
#18 |
Premium
|
Moguće da je bios šašav, jer se danas dogodilo slijedeće: Pošto su problemi počeli ugradnjom phenoma, danas sam odlučio kupiti 2 nova keksa rama, istih veličina, istih latencija, sve isto, jer mi je bio plan upogonit dual channel. Kupio 2 kingstona po specifikacijama matične ploče. Imam žuti i crni dual channel slot. Ubacim oba u žuti, ništa se ne dogodi, nit beep na ploči, nit bios, nit se monitor upali, ništa. ok, clear cmos napravim, opet ništa. iskopčam napajanje iz zida, ništa. iskopčam direkt napajanje sa matične, vratim konektore - proradi, ali do biosa samo i prdi lude da mu nešto ne valja. ok, ja idem provjerit prvo jedan po jedan u svaki slot, sve radi. provjerim oba u različitim slotovima (1 u žuti, 1 u crni slont), rade bez problema. opet malo google, asusova stranica, vamo tamo, niš pametnog ne doznam. Ništ, rekoh ajmo opet pokušat dual. Stavim ih oba u žuti slot. I odmah prije biosa pojavljuje se CrashFree BIOS 3 utility, traži me bios.rom na cdu il usbu. Pošto nisam imao, ugasim komp, stavim jednu pločicu udjem u winse, obavim šta moram, vratim obje pločice i palim komp. On traži bios.rom, nadje ga, dobijem 2 poruke: 1) Erasing - obriše do kraja 2) Programing - negdje prije kraja se komp resetira sam od sebe nakon resetiranja (a piše u manualu da resetiranje dovrši instalaciju biosa) se više ništa ne događa. Nema beepova s matične, nema slike na monitoru. Kako god da stavim ram pločice, nove il stare, uvijek isto - tišina i bez slike. Struje ima, napajanje uredno radi. Išao sam by the book, pratio uputstva, čitao manual, sutra nosim matičnu na servis. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
![]() |
#20 |
Premium
|
Ploča ima garanciju u Linksu, nije stara ni mjesec dana. Što se flashanja tiče, ja sam radio što me komp tražio, a i u manualu od matične piše šta da radim, tako da nemam pojma što je to flashanje biosa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
freak
Datum registracije: Aug 2006
|
A ja sam ti lijepo u onom threadu govorio kako da flashas BIOS... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
|
![]() |
#24 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Citiraj:
bemti ide mi vise na k ta prica o umjetnosti flashanja biosa, mogao bi ovdje dovesti barem petoricu kojima se nesto zbrljalo priliko "klasicnog" dos flasha i neki bi opet imali pricu o tome kako se problemi desavaju samo kada se flasha iz windowsa jer su eto u zivotu flashali samo iz dos-a i nisu imali problema pa mora da je u tome stvar. Eto, ja nikada nisam imao problema s flashanjem bilo iz dosa bilo iz windowsa bilo s alatima integriranima u sam bios (kao sto je ovdje slucaj, cisto info za tebe da valjda svaka asusova ploca u zadnjih 10 godina to ima + gomila ploca drugih proizvodjaca). I zato sto nisam imao tih problema ocito bi mogao drzati predavanja kako isti uopce nisu moguci i prica o njima je zapravo zavjera tamnih sila iz pete dimenzije??? nego, te asusove ploce u zadnje vrijeme izgleda cesto rikavaju gotovo odmah po kupovini. Kroz ruke mi je proslo dvije, za jos tri sam cuo i to sve u zadnjih mjesec dana. I sve to ovakvi cudni simptomi poput ovih ovdje koji na kraju zavrse plocom koja uopce nece da boota. Lose serije ili opcenito pad kvalitete ne znam ali tko ih kupuje neka pazljivo cuva racun ![]() Volio bi cuti komentar nekoga tko radi u trgovini koja ih dila ili kod uvoznika, mozda je samo slucajnost u mom slucaju. Sve u svemu steta jer odokativno izgledaju kao puno kvalitetniji proizvod nego sto je asus nekada davao u ovoj nekoj "nizoj" klasi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Evo meni, misflash bio na Soltek 75FRN3-L iz pure dosa sa flopija, nije bio pokvaren flopi i nije bio problem u programatoru, kasnije tu ploču (par tjedana poslje reprogramiranja u servisu naravno) ponovo fleshao i prošlo bez problema drugi put...
![]() |
#27 |
Premium
|
Ja ne diram bios ni za živu glavu više .. ne zanima me kako je jednostavno ![]() Nego, što ovdje nisam napisao .. događalo mi se također da sam preko biosa kontrolirao ventilatore, i kad sam uključio tu neku opciju danu u biosu, odmah po ulasku u windowse se događalo ono gore sa skrinšotova .. kad bi to ugasio, sve se vraćalo na normalu .. neko vrijeme ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|