|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Konfiguracija core i7
De5tr0yer, (mislim da je bio i jedan od moderatora, sorry ne sjećam se tvog nicka). -->
Zahvaljujem se svima. Najviše sam do sada pričao na PM s De5tr0yer, dečko ima velik staž ovdje na PC-Expertu i puno postova, možda se nešto s njim onda dogovorim ako se ostali slažu... Pa evo, pucajte s primjedbama i komentarima... Najviše me zapravo zanima preporuka gdje to uzeti? Evo, nakon mnogo pričanja u temi u kojoj sam iznio svoja iskustva s Hardverajem, otvaram novu temu jer mi dosta ljudi počinje pričati kako sam loše sastavio konfiguraciju. Početna konfiguracija koja je trebala biti u hardveraju je (zasivljene komponente su one koje sam nakon preporuka na PM i sa teme Hardveraj već odlučio promijeniti - pored njih su novo izabrane):
Intel CPU Quad Core i7-920 (Thermalright IFX-14 CPU cooler) THERMALRIGHT Ultra 120- eXtreme (Gigabyte MBO GA-EX58-Extreme) Asus s1366 RAMPAGE II EXTREME Corsair DDR3-1600 TR3X6G1600C9 6GB WD 3000HLFS VelociRaptor 300GB 2 x WD6401AALS Black 640GB Sapphire VGA ATI HD4870 X2 2GB GDDR5 Pioneer DVD+/- RW DL DVR-216DBK SATA (Corsair 1000HXEU ATX 2.2 1000W) Corsair CMPSU-850TXEU, 850W (Antec P182 black) ANTEC Gamer Twelve Hundred Scythe S-Flex SFF21D 120mm fan (Vista Ultimate 64bit) (Vista Bussines 64bit) E, pa sad da se objasnim. Komp je za ajmo reći sve, ali sa korištenjem nekih vrlo spec. programa koji su vrlo zahtjevni. Pa, krenimo redom zašto koja komponenta. Core i7 Koristim programe za statičke i dinamičke analize, dovoljno je reći da jedan prolaz takvog programa može trajati po 12h, a čak čitav dan. Također programe za 3d modeliranje i renderiranje. Velociraptor Baze nakon ovih prolaza znaju biti teške po 30 GB, a imam ih dosta. Kopanje po takvoj bazi je izrazito sporo. Mislim da će ovdje brzina diska odraditi dosta posla. Taj kapacitet mi treba jer će disk biti ujedno i sistemski (kad nakrcam sve programe koje koristim to je već cca 120 GB). Što se tiče grafičke... Gamer sam u duši (iako imam 29 godina), bio i ostao još od commodorea64, a sad si konačno mogu priuštiti ono o čemu sam oduvijek sanjao... A osim toga grafička će "pogonit" i 3d render programe kao što su Vray plugin za Rhino (vizualizacije, modeliranje - između ostalog jedan od rijetkih programa koji može iskoristiti sve jezgre proca - čak 8 - isprobano na dual quad platformi - i to na 100% odjednom!) u kojem također imam dosta projekata. A tu su i Photoshop, 3D Studio... Nadalje šta radim... Ripam dosta HD filmova. Također je download stalno u trayu. Napajanje Prema svemu što sam čuo čini se da sam ovdje stvarno napravio overkill. A hebi ga, zajebo me onaj kalkulator koji sam našao na netu. Svejedno, nebi išao na manje od 850, pa je sada u igri Corsair 850. Ipak će tu doći još diskova, blueray, crossfire možda, OC sigurno, pa netreba baš biti na knap. Matična Matičnu sam odabrao jer nisam baš želio ići na neku najjeftiniju varijantu s obzirom na ostale komponente. Ok, ovdje sam jedino piknuo bez nekog velikog razmišljanja, ali djelomičan razlog je i taj šta u hardveraju nije bilo druge za core i7. I inače nije neki izbor za corei7. Nakon teme o Hardveraju, dobio sam jedan PM od dečka koji kaže da mu je ploča loša, da je imao problema s triple channelom, koji malo radi, a malo ne. također kaže da nije zadovoljan s OC. Kako sad ne uzimam više u hardveraju, odlučio sam promijeniti ovu ploču na Asus Rampage (e sad će sigurno opet početi - to ti ne treba itd., ali jednostavno ne želim uzeti sve vrhunske komponente i stavit ih na srednju ili slabiju ploču). DDR3 Cijena 1600 nije toliko jako različita od one za 1333, pa zašto ne. Ionako ću OC proc, pa će i memorija moći iskoristit svojih 1600. Dva diska mi trebaju jer imam puuuno HD filmova, a broj im stalno raste. Kučište Odustao sam od Anteca P182, i sad ciljam na Antec Twelve Hunderd. Trebao bi imati puno bolji protok zraka, a i veće je znatno pa neće biti gužve. Jedino me malo ono plavo svijetlo smeta... CPU hladnjak Odustao sam od IFX-14, i odlučio se za 120 Ultra-Extreme. U Hardveraju ga nisu imali, pa su mi ponudili ovaj IFX-14, koji je veći ali ne i bolji. Također, dobio sam informaciju da IFX-14 neću moći montirati kompletan jer njegov backplate ne ide na matične od core i7 zbog socketa. Dakle, upada 120 Ultra-Extreme. Evo da ponovim i otprilike odnose cijena za ovakvu konfiguraciju u shopovima o kojima smo pričali: 1. Diskont24 - najjeftiniji 2. Protis - 2% skuplji od Diskonta24 3. ADM - 3.4% skuplji od Diskonta24 4. Links - 11% skuplji od Diskonta24 Od Autronica jo čekam ponudu al se ne nadam nečemu jer oni imaju najmanje komponenti od onih koje sam tražio. Vemil i HG Spot nisam ni tražio jer imaju jako slab izbor, a od ranije imam loših iskustava s njima. Links otpada definitivno jer je 11% na ovu cifru puno. U igri su ova prva 3. U Protisu još naplaćuju skalpanje računala 150Kn. Ako bi išao na jedan od prva dva, onda bi zamolio nekoga s foruma da mi pomogne pri sastavljanju. ADM navodno ima svoj servis i dečki znaju svoj posao (takav podatak sam dobio preko PMa), pa pretpostavljam da bih njima mogao prepustiti sastavljanje? Do sada su mi se na PM ljubazno ponudili za pomoć pri sklapanju računala: RedDwarf, IcyTexx, dDario, De5tr0yer, (mislim da je bio i jedan od moderatora, sorry ne sjećam se tvog nicka). Zahvaljujem se svima. Najviše sam do sada pričao na PM s De5tr0yer, dečko ima velik staž ovdje na PC-Expertu i puno postova, možda se nešto s njim onda dogovorim ako se ostali slažu... Pa evo, pucajte s primjedbama i komentarima... Najviše me zapravo zanima preporuka gdje to uzeti? Zadnje izmijenjeno od: A-V. 06.04.2009. u 17:45. |
![]() |
![]() |
#2 |
its slightly turbocharged
Datum registracije: Jun 2006
|
Komponente... -i7 920 - naravno, sve drugo ima premalu razliku u odnosu na dotični -TR120 UE - vrh ponude kulera, odmah se raspitaj dali dolazi sa s.1366 mounting kitom. Uzmi u obzir i CM V8 koji je često i bolji, netrebaš kupovati vent, i dolazi sa 1366 retention bracketom. (uf, jbt, sad zaboravih, nema V8-mice nigdje osim u Hardveraju... jbg... - Asus R2E - osobno ju imam i prezadovoljan, zvijer u svakom smislu, i nikad ni jednog problema. Možda se ne isplati dati 1000 kn više u odnosu na neku solidnu Gigabyteicu, ali Asus je uvijek bio skuplji, imao puno bolji bundle, ali sa tom pločom si miran. P6T Dlx je isto zvijer od ploče, a ~400 kn jeftinija. No sa R2E dobiješ i zvučnu SupremeFX X-Fi kojoj neznam vrijednost, al vjerovatno nije ispod 200 kn... Mislim da je to jedina prava high end ploča dobavljiva kod nas -Cors RAM - kod nas je dosta mali izbor DDR3 RAMova tako da je ovo vrlo dobar izbor -Diskovi su brutalni ![]() -Za karticu... dali je ATi must have? -Napajanje - i više nego dovoljno -Kučište - ako si već voljan potrošiti veće novce za case, u obzir obavezno uzmi i CM Cosmos S - predobro kučište, jedino ako patiš na LEDice Anteca (također fenomenalno kučište, ali meni je CM jedan i jedini) ![]()
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Zadnje izmijenjeno od: McG. 06.04.2009. u 20:22. |
![]() |
![]() |
#4 |
Out Of Control
Datum registracije: Mar 2009
|
2.990 Kn najjeftinija. -->
http://www.nabava.net/trazilica.php?...=Pretra%C5%BEi GTX 285 --> 2.420 Kn najjeftinija http://www.nabava.net/trazilica.php?...=Pretra%C5%BEi Konfa je BOMBA !!!
Samo šta bi ja za svoj ukus umjesto ATi 4870 X2 uzeo od nVidie GTX 285. Nabava.net 4870 X2 --> 2.990 Kn najjeftinija. http://www.nabava.net/trazilica.php?...=Pretra%C5%BEi GTX 285 --> 2.420 Kn najjeftinija http://www.nabava.net/trazilica.php?...=Pretra%C5%BEi |
![]() |
![]() |
#5 |
|
A neznam baš da je dosta jeftinija od nVidie... ali dobro, 4780x2 je svakako vrhunska kartica, iz mene govori neki nVidiaš koji bi prije uzeo GTX280 (285) i onda kasnije još jednu ![]() Da, valjd je izbrisan (ili je nestao), Valg-ov post
blaa Zadnje izmijenjeno od: McG. 06.04.2009. u 20:22. |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
nema potrebe za bacanjem novaca na Asusovu Rampage ploču puno jeftinije ćeš proći sa podjednako sposobnom i još opremljenijom (SAS podrška i više USB utora) Asus P6T Deluxe iako bi ti od normalnijih ploča savjetovao Gigabyte X58 UD4 ili UD5 te Biostar X58 Tpower govorim ti iz iskustva pošto sam i sam isprobao gotovo svaku X58 ploču koja je kod nas raspoloživa napajanje si pogledaj Corsair TX750 jer ti više od toga ne treba RAM... osobno ne bi bacio novce na Corsair već bi radije uzeo fino 6GB Kingmaxa 1333MHz (daju se fino kloknut) i koštaju ispod 900kn ako patiš na ime pogledaj si ovaj GSkill http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=051.210.014
#7 |
|
#8 |
Moderator
|
ja znam što je ploča radila kod mene npr osobno nikad ne bi pljunuo pare za Rampage kad ploča nije niš bolja od jeftinije dlx verzije stvarno ne vidim po čemu bi ta ploča bila jedina prava highend ploča... to kaj se DFP ekipica kelji na ledice, užitkovne palice na ploči i SupremeFX koji je btw lošiji i od najjeftinije Audigy/ X-Fi kartice je drugi par rukava ![]() velim imao sam prilike koristiti gotovo sve X58 ploče i sve je to više manje ista stvar razlike su u opremljenosti i nešto malo u layoutu no da bi mogo reč da je jedna nešto ozbiljnije bojla/brža u odnosu na drugu ... nije... isto tako me dosta ugodno iznenadila ASRock SuperComputer no kako ne volim ASRock sebi je ne bi uzeo sad da uzimam X58 ploču vjerojatno bi pao neki Gigabyte UD4/UD5 ili ako bi imao viška para P6T dlx
#9 | ||
|
Citiraj:
Bar kod nas... IMHO, zbog nedostatka konkurencije I okolo ju ljudi jako puno hvale (što se ne može reći za x58 Foxconn i Biostar) Citiraj:
"Bacanje novca" nije komentar na mjestu jer kad već daje veću svotu zašto ne uzeti i nešto kvalitetnije (a sad, da je Asus kvalitetniji od Gigabytea - je!)
![]() |
#10 |
Moderator
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
|
![]() Slažem se ![]() Daleko od toga da te tvoja potkovanost čini puno kompetentnijim (neznam kak da se drukčije izrazim) od mene. Ali samo govorim neka svoja razmišljanja da R2E nije toliko "bacanje novaca" koliko ti aludiraš ![]()
#12 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
ova konfa je bomba, ali kada vec pljujes 18K kn mozda bi se mogao odluciti i za kakvo profesionalno rješenje i rastegunuti malo preko te cifre? http://store.apple.hr/IMC-Apple-Stor....1.0.1.7.1.3.1 znam da nema opcije gejmanja, nema ni funky kucista niti je uopce windows powerhorse, ali ako ti je posao primarna stvar, ovo bi trebao uzeti u obzir PS što je dfp*? |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Autronic ima gotovu, sa nečime sličnim što bi ti želio (Intel Core i7-940, 6 GB DDR3 1333 MHz, 1 TB, HD4870X2, DVD snimač, kućište, tipkovnica, miš, zvučnici - 15000 kn) . Ako si ne želiš sam slagati, mogao bi to uzeti. http://www.autronic.hr/cms/Detaljno....Kategorija=156 Citiraj:
Some say that he's Mac compatible, and that he once punched a horse to the floor. All we know is, he's called The ... Zadnje izmijenjeno od: Func. 06.04.2009. u 20:13. |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
#16 |
super user
Datum registracije: Dec 2007
|
neznam za vas ostale ,ali ja osobno mislim da je ova konfa "pušiona" jer se nemoze iskoristit citav njezin potencijal pod zracnim hlađenje,pa bih decku preporucio da si svakako ugradi VODENO HLAĐENJE kad vec ide overclockat! na forumu ima dosta WCS logova od kojih se moze dosta naucit. p.s. baci pogled na Coolermaster HAF 932 mislim da ima puno bolji protok zraka od antec twelve hundred. |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
a koji to potencijal ne može iskoristit pod zrakom i to još pod TRUE? ![]() njemu treba komp za posao (koliko se da naslutiti) a ne za suicide screenove 3DČmarka i UberPI-a
#18 |
Premium
Datum registracije: Dec 2008
|
Zadnje izmijenjeno od: Hei$$e. 06.04.2009. u 23:54. |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Ja bi se slozia s Wolverineom u preporuci da uzme jeftiniju maticnu i kingmakse. Vec je poprilicno jasno da se A-V i ne kuzi previse u racunala i da vjerojatno nece moc postic neki ULTRA OC pa mu sad triba RAMPAGE i ko zna koje đinđe. To sta ima love neznaci da je triba uludo bacat. Druga je stvar sta sad 50% forumasa zamislja kakav bi oni shiny dream machine kupili da imaju te pare pa onda gledaju najskuplje stvari na cjeniku i sastavljaju konfe. Moje prijasnje iskustvo me naucilo da HW dodje i prođe a periferija je ta koja ostaje. Zato savjetujem da umisto bacanja love na ko zna kakve svijetlece plocice i turbine kupi dobar monitor, tipkovnicu, misa, zvuk ... Zadnje izmijenjeno od: kundak. 06.04.2009. u 22:02. Razlog: greska |
![]() |
![]() |
#20 | |
|
Citiraj:
Po čemu bi R2E trebao garantirati neki veliki OC koji i Gigabajtica neće moći postići? ![]() Šta misliš da bi on sad R2E da može skrinšotat 3dmark rezultate po forumu i da cijedi procesor do zadnjeg megaherca? Ova ploča može biti bolja od ostalih za OC jedino po boljoj naponskoj regulaciji od večine drugih i lijepom BCLK-u koji može postići, ostalo je BIOS, koji svaka ploča ima i po kojemu svaka može klokat Ako češ kupovati ovakvu ploču da bi kompenzirao nesposobnost onda stvarno više u quratz i sve.
![]() |
#21 |
Premium
|
Monitor već imam Dell 2407WFP, tako da to nije problem. Tipkovnica i miš također nešto s čime sam zadovoljan i odgovara mi... Printer također... Iz postova na ovu temu vidim da su stvari kao i uvijek... svatko ima svoje mišljenje, i svatko bi drugačije... To je zapravo i razlog zašto prije slaganja ove konfe nisam ni želio tražiti savjete oko nje. I mislio sam si da će se sve pretvoriti u prepucavanje, a pomalo i ismijavanje mene... Gle, znam da je većina ljudi ovdje srednja škola ili studij, pa su im ovakve konfiguracije smiješne. I to je OK, i ja sam bio takav. Ali nikad nisam nekome predbacivao što je uzeo nešto bolje. Ja sam doduše svaku konfu koju sam do sada kupio po nečijem mišljenju predimenzionirao (iako ne spadam u kategoriju lova do krova), ali sam svejedno uvijek došao na to da mi je i ona kroz neko vrijeme postala slaba. I radije onda to vrijeme učinim čim duljim, jer mi se neda proživljavati svakih 6 mjeseci neke nadogradnje, pa onda opet format diska, win install... kas složim komp ne mislim ga dirat bar godinu dana. Ovaj koji sad imam nisam ni formatirao već 2.5 godine. Nemam vremena i volje... radije platim 1-2k kuna više i "mirna bosna"... nemojte me krivo shvatiti, cijenim svačije komentare, evo, zahvaljujući vama sam već promijenio masu stvari (i uštedio)... ali nekako sam primjetio (iako nemam puno postova, čitam ovaj forum od 2004 - vidi datum registracije) da čim se netko javi s sastavom jake konfiguracije odmah počinje ismijavanje, kritika i mišljenje "ovaj nema pojma"... Ajd malo vidite pod kategorijom konfiguracije pa ćete vidjeti da sam u pravu. Zapravo, siguran sam da ima puno više ljudi sa jakim strojevima, samo se boje to postati na ovom forumu... |
![]() |
![]() |
#22 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Nikoga se ne ismijava radi skupih komponenti, a pogotovo ne tebe. Ono do čega dolazi u temama s budžetom od nekolko desetaka tisuća kuna je to da se u njih sjati sva sila vandala i onda počinje šou. S tim da se masa takvih otvorenih tema temelji na mokrim snovima i izdrkavanjima raznih maloljetnih delikvenata, a ljudi ih odma skuže da lažu pa im udijele koji "savjet". Generalno s temama u kojima budžet često nije važan nema problema da se svi silni "stručnjaci" ne osjeću dužni složiti sranje od konfiguracije i samo spammati po temama. Tak da se zahvaljujući njima svaka iole skuplja konfiguracija prvo "pregleda sa svih strana" skupa s profilom autora teme, a tek onda se ide ljudima odgovarati. Ili se prijavi tema (koja se onda i obriše) ako se ispostavi da je ista otvorena samo radi puke zayebancije. Sve u svemu nema razloga za zabrinotost oko negativnog ili zlobnog komentiranja tvoje ili bilo čije slične teme, tj. konfiguracije sve dok su svi savjeti, pitanja i mišljenja - iskreni, a ne muljaže za impresioniranje ekipe u kvartu. |
![]() |
![]() |
#23 |
|
Pusti ove što tuku praznu slamu. Uzmi ono što ti želiš. Na kraju krajeva, sa i7 konfiguracijom IMHO ne možeš profulati jer je sve to ljepše, brže, bolje u odnosu na prijašnje. Jedino je pitanje koliko si spreman dati ![]() Sa i7 920 nečeš profulati Nečeš ni sa Asus Rampage II Extreme, Gigabyte UD4, DFI X58, P6t Deluxe, ni MSI Eclipse EDIT: Eto, McG ti je sve rekao ![]()
blaa Zadnje izmijenjeno od: hammer_of_thor. 06.04.2009. u 23:06. |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
Evo kaj bi ti preporučio da uzmeš nema pretjerivanja nego što mislim da bi ti bila neka zlatna sredina MBO: Gigabyte X58 UD5 CPU: i7 920 Cooler: Scythe Mugen2 (350kn) RAM: 3x 2GB GSkill PC10666 1333MHz (930kn) PSU: Corsair TX650 / TX750 / PC P&C Silencer 750W grafu i diskove si složi po želji no mislim da ti je ovo isplativije uzet a nećeš izgubit na performansama niti stabilnosti u odnosu na Asus Rampage + Corsair DDR3 Mugen2 je odličan cooler koji je 100kn jeftiniji od TRUE za koji još moraš uzet ventilator Napajanje ti je sasvim dovoljno i TX650 no ako baš hoćeš 750W uzmi ja sam sa TX750 tjerao naklokani quad i dvije HD4870x2 tak da tebi sa jednom x2 to napajanje bude i više neg dosta UD5 ima 10SATA konektora pa ćeš moć spojit hrpu diskovlja ako će ti zatrebat
#25 |
-------
|
Ne bi bilo loše da razmisli i o kakvom Lian-Li ili Silverstone kućištu za razliku od svih ovih pretjerano perforiranih i prozračnih Antec modela. Fala bogu obje firme imaju modela ko u priči, a skoro pa da i nema primjerka koji ne dolazi s filterima za prašinu, tak da za razliku od Twelve Hundred i sl. nude (bar IMHO) puno bolji izbor. |
![]() |
![]() |
#26 | |
našikan pravim haos
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
pa na bazičnom modelu anteca se dobiva filter....o čemu mi govorimo? Izbor kučišta bi za mene bio recimo CoolerMaster HAF,stvarno dizajnerski i prakticno super kuciste. Cujem da se spominjao V8,ima ga u Feniksu,ali za cca 150ak kn manje Scythe je bolji hladnjak. Jedino iznad njega je True(razlika u stupnju do dva nekad za Truea nekad za mugena2,kolko sam vidio u 10ak testova po netu). |
|
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
10 babica - kilavo dijete A-V bolje brže potroši pare da ne nastane sapunjara |
![]() |
![]() |
#28 |
-------
|
Nisam ja ni rekel da se ne dobiva, niti sam govoril da je cijela Antec ponuda loša ili bilo kaj slično. Spomenul sam filtere za prašinu čisto, jer sam se dalje u rečenici nadovezal na Twelve Hundred model koji je (unatoč filterima) magnet za prašinu. |
![]() |
![]() |
#29 | |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Citiraj:
Sve ovo drugo sta je naveo je po meni opravdano jer mu triba za posao i multimediju. |
|
![]() |
![]() |
#30 |
Guest
|
i7
MBO: Gigabyte EX58-UDxx - bilo koja iz te serije može CPU: Intel i7 920 CooL: Scythe Mugen 2 SCMG-2000 RAM: 3x2Gb Corsair, 1333MHz, 9-9-9-24, COR-TR3X6G1333C9 HDD1: WD 300GB SATA, VelociRaptor HDD2: SAMSUNG SpinPoint F1 750GB GPU: Gigabyte GTX 260 Overclock FarCry2, 896Mb GDDR3 448bit, Dual DVI, PCI-X 2.0 , GV-N26OC-896H-B DVD: Pioneer DVR-216DBK, DVD±RW, 20x DVD±R ,10x DL , 40x CD-R CAS: Thermaltake VC3000BWS tower Armor Jr. PSU: Chieftec power supply 750W Turbo Series, Cable management, 4×12V, Active PFC, 14cm fan Tako izgleda moj prijedlog. ![]() Po potrebi je lako kasnije dodati još diskova iako je po meni 1T i više nego dovoljno za ugodan rad, a sve "viška" kao što su kolekcije filmova ionako ne bi držao na račnalu već na nekom eksternom disku ili kakav već "storage" imate. ![]() Moglo bi se ići i na neko Big Tower kućište tipa Kandalf ili veliki Armor ali nisam zato jer su mi ipak malo PREveliki ovaj je onako - taman. Dosta ljudi se neće složiti s izborom napajanja i hladnjaka, ali hej.. svako svoga konja za trku ima, a ruku na srce svako brand name napajanje sa 600+W bi bilo dobar izbor! isto vrijedi i za hladnjak - sve skuplje od 300kn će odraditi svoj posao.. E sad, GTX260 je po meni naj grafička (molim bez flejmanja i komentara od ATI fanova - i ja sam vaš ![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|