Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.04.2008., 08:50   #1
texas
Registered User

texas's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
kako spojiti 10Mbps karticu sa 10/100Mbps ?

imam dva compa koja želim umrežiti
1 comp sempron 2800+,win xp , sp2, mrežna kartica 10/100 Mbps
2 comp pentium II 350 Mhz, win xp, sp2, mrežna kartica 10 Mbps
probao sam sa cross kabelom ali ne radi
texas je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2008., 09:03   #2
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Moj savjet je da kupiš 100Mbps mrežnu, imaš ih već od 35kn.

Ajde daj malo detaljnije opiši problem.
Func je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.04.2008., 09:15   #3
texas
Registered User

texas's Avatar

cross kabel testiran
na compu sa karticom 10/100 Mbps bez obzira da li je kabel spojen ili ne prikazuje se poruka 'network cable unpluged'
Staro 08.04.2008., 09:28   #4
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Jedino što bi moglo biti, ako nije hardverski problem je to da drajveri nisu dobro instalirani. Provjeri da li svijetle lampice kad se kabel ušteka. Ako ne, to znaći da kartica ili drajveri neš kenjaju. Ako svijetli probaj ručno podesiti IP adresu i subnet mask.

Provjeri još da li su svi servisi koji su vitalni za mrežu omogućeni. (klikni run, upiši " services.msc "). opise servisa možeš naći na: http://free-bj.htnet.hr/colicweb/opisi%20servisa.html
Func je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2008., 18:01   #5
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
ne mora biti.

10mbita po defaultu radi u half-duplexu. sto znaci da radi samo na jednoj parici (i prima i salje). podesi karticu da radi 10mbit full-duplex i spoji sa crossover kablom. to je korak br1.

korak br2 je spoji tu istu karticu u neki switch sa straight kablom pa vidi da li radi.
shimpa je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2008., 18:53   #6
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Sempron 2800... Ako se radi o socketu A, tj. nForce2 ploci, ubodi drugu mreznu u novi komp. Bio sam na istim mukama na Epox 8RDA3+ i na realtek 8139 je radilo sve, a mrezna kontrolirana direktno od strane nForcea je divljala i odbijala raditi s hrpom stvari.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 10:45   #7
texas
Registered User

texas's Avatar

novi comp isproban na mreži na poslu , kabel je ispravan, mrežna radi sve OK
stvar je u starom compu koji ima mrežnu Compex Model RL2000A-PNP
ova mrežna je mislim napravljena za win 98, a instaliran je win xp, koji mrežnu instalra sa svojim driverima i nazove je network adapter ... neznam kako
pokušavo sam naći drivere za win xp ili neke druge da mrežna bude pravilno instalirana ali bezuspješno, kartica ima izlaz za utp mrežni kabel i izlaz za mrežni kabel koji sliči koaksu, čuo sam nešto kao da treba signal prebaciti jednog izlaza na drugi, gdje kako i sa kojim softwareom nemam pojima

sve ovo radim radi eksperimenta , ako ne bude pomoći kupujem normalnu mrežnu za stari comp
Staro 10.04.2008., 00:02   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Hm, ovako. Radi se o ISA network adapteru. Kod tih starih kartica unatoč PnP u oznaci, Plug and Play mehanizam katkada nije radio kako treba. Rješenje je da dl ovaj file. Napravi Win98 boot disketu (dovoljna je ona minimalna verzija) i na nju stavi fajlove iz UTILITY foldera. Boot - aj disketu i sa RLASET.EXE provjeri i podesi startne parametre kartice. Postavi da je defaultni protokol / priključak Ethernet 10Base-T, full-duplex. Zabilježi negdje IRQ i I/O Range. Za NE2000 mrežne kartice default bi trebao biti IRQ=10, I/O=0320-033F (opcija IRQ=11, I/O=0300). Sada po dizanju XP - a provjeri da li je kartica točno detektirana i ako treba manualno podesi spominjane parametre. Drajver ostavi od XP - a.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno