Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.03.2008., 21:12   #1
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Stišavanje kompa

Evo odlučio sam stišat svoj komp, ne mogu više trpit tu buku

konfa: Athlon64 3000+, Albatron K8NF4X, 2x1 GB, X550, 160 GB SATA

prvo odspojin dva 80 mm venta na kućištu i ne primjetim nikakvo smanjenje buke a ni povećanje temp???? onda odspojin vent na chipsetu, sad je sigurno tiši 20-tak % ali još je to prebučno pa sam isplanirao ovako:

promjena napajanja: sad je Codegen 400W..uzea bi seasonic S12 380W
umjesto zujalice na chipsetu bi stavija oni pasivni plavi zalman
umjesto standardnog amd cpu coolera...... TT Sonic tower
grafa već ima na sebi pasivni..to ostaje kako je

zanima me da li bi ovaj Sonic Tower moga radit i bez venta (ako ne iša bi neki od 120 na nižim okretajima ali ja bi rađe bez) tako da bi jedini cooler u kutiji bija onaj na Seasonic-u

ako bi triba uzet 120mm, koji uzet: Papst 18db 140kn, coolermaster 22db 60kn

komp je samo lagano kloknut , 7 % i tako radi već mjesecima

trenutne temperature iz everesta: cpu 45c, cpu dioda 39c, mbo 40c, disk 35c, aux 24c

šta se može očekivat od ovog?...svi prijedlozi dobrodošli
alimilano je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2008., 01:23   #2
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Pa za 120mm vent je bilo rečeno da ima u Vemilu za kupiti rebrandirani yateloon
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...=0&Sifra=22757
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.03.2008., 01:33   #3
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Pa ako ideš na Sonic Tower onda jedan 120mm bi @~800 okr bio vrlo tih, a sve ostalo može ić na pasivno. PSU bi moga uzet Fortron PNF pa utišat njegov vent, za Seasonic nisam siguran koliko je tih.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2008., 01:51   #4
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

Citiraj:
Autor Matt Pregled postova
Pa za 120mm vent je bilo rečeno da ima u Vemilu za kupiti rebrandirani yateloon
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...=0&Sifra=22757
hmm 28db..je jeftiniji ali nije problem dat malo više za tiši...još u ve-mila (jedini dućan u koji više ne ulazin)

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Pa ako ideš na Sonic Tower onda jedan 120mm bi @~800 okr bio vrlo tih, a sve ostalo može ić na pasivno. PSU bi moga uzet Fortron PNF pa utišat njegov vent, za Seasonic nisam siguran koliko je tih.
malo san proučavao okolo, kažu da je taj Fortron tih ali da je S12 još tiši

je li ko isprobao ovaj pasivac za chipset ?
http://links.hr/index.php?naziv=Hlad...kl=050.909.094
Staro 26.03.2008., 02:38   #5
veliko_pile
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jan 2007
ja sam ga bio isprobao na asus p4p800se 478 socket, i dobro je djelovalo, hladnje nego stock, pogledaj si i onaj drugi zalmanov pasivac...onaj plavi
veliko_pile je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2008., 02:40   #6
Cro=RocK=U=
Premium
Moj komp

Cro=RocK=U='s Avatar

Datum registracije: Jan 2008
imao sam sonica godinu dana na sličnom procu bez venta tako da zbilja ne vidim potrebe da se stavlja vent na njega jer on samo hladi ova pera a prijenos temperature sa proca na bakar ostaje isti,ps ako ti je do smanjenja buke onda žrtvuj par stupnjeva i to ti je to
papst=gajba pive
Cro=RocK=U= je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2008., 08:22   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Može Sonic i bez Venta radit (kao što se vidi u sigu) i to i na puno toplijim klijentima od Venicea 3000+ tako da nemaš straha jedan 120mm pored proca da ispuhuje i miran si što se njega tiče ako je pod pravim kutom vent naravno i dovoljno blizu...

Prije bit ti mogao bit kritičan onaj zalman plavac na čipsetu ako ti je slabije vjertren case, ja nebi išao na skroz bez propuha po njemu ako nemaš jako dobro prozračenu kantu, ako imaš ventove na stranici stavi neki tih tamo tek tolko da piri po njemu i grafi malo da se ne pregrijava...

Inače ja korisim 120mm Coolermastere i jedan 120mm Sharkoon S i na 5V su tihi ali nije da baš nešto pretjreano pušu (na 7V isto), ali pušu dosta za moj case (ima ih 4 koji rade skupa) sad ja ti neznam obično se raja kune u Cheftece i xilence i još par modela pa ono, ima negdje i sticky o ventilatorima mislim pa pročitaj...
Staro 26.03.2008., 08:53   #8
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
sa spužvama zatvoriš sve otvore na kućištu, na različite načine utišaš HDD (koristi search) kako bi što manje proizvodio vibracije, u chiefteca staviš chieftec (yate loon) vent iz ve-mila i kontroliraš ga preko ploče ovisno o opterećenju (tako sam ja kod sebe napravio). Cooler za CPU pogledaj CM Hyper TX ili Freezer (solidno hlade, tihi su i jeftiniji od sonica)
Buger je online   Reply With Quote
Staro 26.03.2008., 10:23   #9
White
Premium
Moj komp

White's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Cro=RocK=U= Pregled postova
imao sam sonica godinu dana na sličnom procu bez venta tako da zbilja ne vidim potrebe da se stavlja vent na njega jer on samo hladi ova pera a prijenos temperature sa proca na bakar ostaje isti,ps ako ti je do smanjenja buke onda žrtvuj par stupnjeva i to ti je to
papst=gajba pive

Mislim da ti je najbolje ovako (s obzirom da neces klokat a i nemas neke komponente koje se previše griju, osim možda ploče za koju nzm kolko se grije )...
-staviš na stražnju stranu kučišta jedan 120mm vent na 7V, nadam se da možeš 120mm stavit (Xilence ti recimo nije loš za to mjesto),
-na proc staviš freezera (ili ako baš moraš ST, al stavi ga bez venta)
-na matičnu zalmana plavog
-zatvoriš sve rupe na stranicama kučišta, ostaviš samo naprijed otvor tako da ti vuče zrak od naprijed kroz cijelo kučište a ne sastrane
-za utišavanje HDD imaš relativno dosta tema na forumu i ima vrlo jednostavnih i učinkovitih načina za to sredit
-sad za napajanje... Fortron je odličan samo nzm koliko je po tvom ukusu tih. Meni je glasan. To je stvar osobnog ukusa

Nemoj slagat skoro cijelu konfu hlađeno pasivno bez jednog venta na ispuhu, moraš imat bar lagano strujanje zraka, a taj stražnji vent na 7V neces sigurno čut, ja sam si tako napravio a vidio sam i još par slika tihih kučišta od ljudi na forumu koji imaju samo jedan stražnji vent.
White je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2008., 11:27   #10
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova

Prije bit ti mogao bit kritičan onaj zalman plavac na čipsetu ako ti je slabije vjertren case

Inače ja korisim 120mm Coolermastere i
kad stavin prst na chipset (nakon isključivanja zujalice) skoro da ga mogu držat na njemu, jedno 30 sekundi..toliko se grije

vjerovatno ću uzet taj Coolermaster u Linksa (ili papst)

Citiraj:
Autor White Pregled postova

Nemoj slagat skoro cijelu konfu hlađeno pasivno bez jednog venta na ispuhu, moraš imat bar lagano strujanje zraka, a taj stražnji vent na 7V neces sigurno čut, ja sam si tako napravio a vidio sam i još par slika tihih kučišta od ljudi na forumu koji imaju samo jedan stražnji vent.
da vjerovatno će ić jedan 120mm na 7v
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.03.2008., 11:34   #11
TomG
®

TomG's Avatar

javim ti ja,za 2-3 dana cu imati sve pasivno (kad dodje sonic) osim fortrona sa ventom na 500rpm.kuzim da ce biti temperature katastrofalne,al jebiga nesto treba zrtvovat.
da bolje stavim jedan ispuh ili upuh preko harda?
jedino sto me brine je hdd,koji je na gumama bicikla,al neznam s cim da ga umotam i gdje je to nabavljivo...neka spuzva ili sl.
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2008., 11:36   #12
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Cek malo, ti bi pored Seasonica isao na Fortrona PNF samo zato sto je navodno tisi?

ST moze drzati A3000+ pasivno, ali samo u jako dobro provjetrenom kucistu i pri visokim temperaturama.
Staro 26.03.2008., 11:37   #13
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ako ti je procesor u blizini napajanja koje ima 120 ventilator onda ni netrebas ST dodatno hladiti jer mu je dosta ta mala cirkulacija zraka koju napravi napajanje.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2008., 11:52   #14
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
ST moze drzati A3000+ pasivno, ali samo u jako dobro provjetrenom kucistu i pri visokim temperaturama.
U dobro provjetrenom može i puno jače grijalice držat, Venice može i u običnom caseu u to sam siguran...

Inače, a čuj sa pasivnim coolerom se uvjek mogu očekivati nešto više temperature u radu ali dok god je ispod kritične čemu se sekirati...

Osim toga ovaj CM690 i nije nešto skup case...
Staro 26.03.2008., 12:01   #15
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
U dobro provjetrenom može i puno jače grijalice držat, Venice može i u običnom caseu u to sam siguran...

Inače, a čuj sa pasivnim coolerom se uvjek mogu očekivati nešto više temperature u radu ali dok god je ispod kritične čemu se sekirati...

Osim toga ovaj CM690 i nije nešto skup case...

Ma nije bitno o kojem je kucistu rijec, bitno je samo da ima fin propuh u njemu. Naravno sve dok je u normali (ne restartuje se zbog pregrijavanja) dobro je.
Staro 01.04.2008., 13:58   #16
tpm4
Premium
Moj komp

tpm4's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Evo da ne otvaram novu temu.
Kako da stisam Fortron bluestorm 2 400w .
Najglasniji je u kompu, tj. ventilator njegov, cuje se zrak a i on.
Ako ga rastavim dize se ona naljepnica pa gubim garanciju.
Je da me zaboli za garanciju, ali ne zelim je izgubit pa da jos blokam i neznam sto da napravim i ne uspijem nista.
tpm4 je online   Reply With Quote
Staro 01.04.2008., 14:18   #17
cuna
te je a...
Moj komp

cuna's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor tpm4 Pregled postova
Evo da ne otvaram novu temu.
Kako da stisam Fortron bluestorm 2 400w .
Najglasniji je u kompu, tj. ventilator njegov, cuje se zrak a i on.
Ako ga rastavim dize se ona naljepnica pa gubim garanciju.
Je da me zaboli za garanciju, ali ne zelim je izgubit pa da jos blokam i neznam sto da napravim i ne uspijem nista.
Moraš ga rastavit ako ga misliš utišat, moraš izvadit njegov vent i metnut novoga koji staviš na 5V i to ti je to! Nije neka nauka!
cuna je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2008., 14:38   #18
tpm4
Premium
Moj komp

tpm4's Avatar

Citiraj:
Autor Tomislav Č Pregled postova
Moraš ga rastavit ako ga misliš utišat, moraš izvadit njegov vent i metnut novoga koji staviš na 5V i to ti je to! Nije neka nauka!
Mislis da novog spojim vani napajanja?
Sta nemogu probat ovog modat da radi na 5V?
Staro 01.04.2008., 14:43   #19
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Citiraj:
Mislim da je ovo ipak premalo da bi jedno napajanje radilo kako treba na duge staze.
Staro 01.04.2008., 14:46   #20
Don
je gladan!
Moj komp

Don's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Koja je smisao imati 4 venta u kučištu a pasiva na cpu-u

Evo prijedloga:
Seasonic može (330W sam imao i stvarno je bio najtiše napajanje koje sam čuo), mada nije isplativ.
Plavi zalman.
Sonic s ventom iz Ve-mila Chieftec na 5V, možda i bez venta da spustiš napon procu, meni se rušio a imao sam ST i 3000+.
Kučište totalno prozračiti, dakle sve rupe obavezno otvoriti i nikakvi dodatni ventovi.
Spužve i ostale izolacije samo odmažu u neprozračenom casu, barem meni.
Nakon svega ovoga ostaje ti hard i tu ti je preporuka Scythe hdd box-a.
Dakle ostanu ti dva venta, od kojih će ti se iz seasonica skoro pa nikad pojačat jer ti konfa troši jako malo.

Pogledaj sig, totalno pasivno, drži vodu skoro godinu. Tem su ogromne, no ne zabrinjavam se. Za igranje upalim vent preko potenciometra na 5-7V Chieftec-a no ionako ne igram. Još samo SSD i točka.
Staro 01.04.2008., 16:02   #21
cuna
te je a...
Moj komp

cuna's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Mislim da je ovo ipak premalo da bi jedno napajanje radilo kako treba na duge staze.
Ja imam na svom corsu 5V glaciatecha i ladan je ko zmija, čak i nakon igranja crysisa više od sat vremena!
cuna je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2008., 16:04   #22
TomG
®

TomG's Avatar

Citiraj:
Autor Don Pregled postova

Evo prijedloga:
Seasonic može (330W sam imao i stvarno je bio najtiše napajanje koje sam čuo), mada nije isplativ.
Plavi zalman.
Sonic s ventom iz Ve-mila Chieftec na 5V, možda i bez venta da spustiš napon procu, meni se rušio a imao sam ST i 3000+.
Kučište totalno prozračiti, dakle sve rupe obavezno otvoriti i nikakvi dodatni ventovi.
Spužve i ostale izolacije samo odmažu u neprozračenom casu, barem meni.
Nakon svega ovoga ostaje ti hard i tu ti je preporuka Scythe hdd box-a.
Dakle ostanu ti dva venta, od kojih će ti se iz seasonica skoro pa nikad pojačat jer ti konfa troši jako malo.

Pogledaj sig, totalno pasivno, drži vodu skoro godinu. Tem su ogromne, no ne zabrinjavam se. Za igranje upalim vent preko potenciometra na 5-7V Chieftec-a no ionako ne igram. Još samo SSD i točka.
gdje kupiti taj Scythe hdd box?
to stvarno valja?
fala
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2008., 16:45   #23
Don
je gladan!
Moj komp

Don's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor Tomy no.1 Pregled postova
gdje kupiti taj Scythe hdd box?
to stvarno valja?
fala
Nikad bolje potrošenih 300kn
Uz idle koji se čuje (ali puno puno manje nego prije) seek nikad čuo, naravno AAM na min.

Ima ga kupiti u hr, netko je jednom dao link na trgovinu...
Ja sam se zaletio do mjesta između hr i italije:
https://www.cool-pc.org/productdetail.php?prodid=1530
Staro 01.04.2008., 16:59   #24
tpm4
Premium
Moj komp

tpm4's Avatar

Citiraj:
Citiraj:
Oni njegov vent je totalno smece. Probao s njime na 5V i malo tisi.
Stavio sam neki drugi , stoji na 5V ali puno slabije puse, stavit cu ja njega na 7V pa dok traje, traje.
Staro 02.04.2008., 20:04   #25
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

evo stavija san sonic tower i seasonic, pasivca zalmana nisan naša (ali ga ne bi moga ni stavit od ST-a)

temp prije: temperature iz everesta: cpu 45c, cpu dioda 39c, mbo 40c, disk 35c, aux 24c
temp sad: ........................................46c,................53c........48c........36c........17c

ovo su temp u uobičajenom nezahtjevnom radu na kompu (zahtjevnog i nema), da li su prevelike? mbo 48?

ST vuče toplinu sa proca ali i grije sve oko sebe, pogotovo ram, chipset i grafu koji su blizu, to se osjeti na dodir

odgore san stavija jedan AC 80 na 7v i on se jedini malo čuje, kad njega isključim komp je skoro nečujan (seasonic je stvarno jako tiho napajanje)

tog AC ću vjerovatno premjestit straga ili skroz maknit jer i ovako na 7v mi ni malo ne snižava temperature, isto sa njim i bez njega

problem je šta u kućište ne mogu tako jednostavn ubacit 120mm ventove , jedino ev. okomito ispod optike da puše prema ST i stražnjem dijelu
Staro 02.04.2008., 20:10   #26
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor Don Pregled postova
U tome što ta 4 venta hlade sve u caseu a Sonic samo procesor, i ako ga hladi dovoljno ne vidim zašto bi na njemu imao aktivni hladnjak...

Btw 4x120 @ 5V još uvjek manje zuje od npr 2 takva 120 na recimo 8-9V kolko bi im trebalo da postignu isti efekt - tek tolko...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno