|
![]() |
#45813 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
pozdrav. poceo sam razmisljati da na MTB ugradim neki čajniz e kit. Radi se o jeftilen Nakamura MTB 20. alu frame 18. V brakes i shimano revoshift mjenjac. Jel imate kakav dobar link za totlanog pocetnika da pohvatam malo kako i sta? budget max 500€. Imam 75kg. Koliko vidim moze prednji, srednji i straznji motor. Mislim da bi pucao na nekih 350-500w, obzirom da bi me moglo zanimati ici Čavle-Rijeka, a to je uspon poprilican. doseg od 30ak km sasvim dovoljan, ne mislim ici okolo neznam koliko. ovo je vise da si bicikl pretvorim u prevozno sredstvo za ici lokalno do 15ak km. 25-30km/h vise nego dovoljno. nikakvi downhill-i i slicno. samo cesta (okolica Grobnika). vozim samo po lijepom vremenu proljece/ljeto/jesen. 1. Ako sam dobro shvatio srednji pogon je najbolji sto se tice ulozeno/dobiveno? 2. Prednji pogon je najednostavniji, ako se zeli zadrzati mogucnost switch-a iz e bike u normalni? koje su mane, osim proklizavanja, sto me ne brine? 3. dali se moze koristiti bike koji nema disk kočnice? mane? 4. negdje sam vidio spomenuto da bi trebalo imati bike sa amortizerom. ja ga imam samo napred kao vecina jeftilena. jel to ok ili tu dolazi do problema sa pucanjem rama-e na nekim vrstama drive-a (naprezanja)? 5. TongSheng i Bafang kitovi su ono sto se gleda sa ali-ja koliko vidim? TS oko 500e za midd drive + 13Ah batt? 6. Koliko su opasne te jeftilen batt koje oni nude kad nije sammy, LG...? 7. na ali-u nalazim npr. stalno bafang h400b (front drive), kad se ode na stranice bafang-a to u productima/katalogu nigdje ne nalazim. isto tako h400 bi trebao biti samo 250w, a po aliju vidim ima 500w. jel to fejk roba or what? Hvala. __________________
We all must hang together, or surly we will hang separately. Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 28.06.2025. u 07:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45814 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
gledaj nešto šta ima preko 100Nm povlačne snage. Najbolje ti je po meni uzimati rear drive, iako i to nosi svojih problema, sve ovisi koliko bi zapravo brzo iša. - Prednji pogoni - radi proklizavanja obično nemaju veliku snagu, drugi je problem što većina vilica nije napravljena da je netko stalno "povlači", pa se relativno brzo uništi, pogotovo na jeftinijim biciklama. - Srednji pogon - najbolja opcija po meni, ali zahtjeva također ulaganja. Plusevi su što motor ne radi uvik na punim okretajima (jer imaš brzine, koje možeš iskoristiti), Najprirodniji je osjećaj vožnje, i po meni najmanje kabela po bicikli. Minus je što odlazi lanac, odlazi kazeta, zahtjeva kvalitetnije dijelove. - Stražnji pogon - možda najprihvatljivija opcija, jer ne uništava ostatak bicikle, ali problem je što se uvijek vrti na većim okretajima, što kod nekvalitetnih motora donosi pregrijavanje i naposljetku, kvarenje motora. Sve ovisi koliko ćeš ga silovati. Po meni, budući da imaš shitty bike, uzea bih stražnji pogon, najdulje će ti bicikla trajati. E sad, imaš V-brake kočnice, to je veliki no-no za išta šta ide preko 25 km/h. em pakne odlaze jako brzo, em se zapeku u času i onda gubiš zaustavnu moć. Tu budi poprilično oprezan, znam nekoliko ljudi koji su poprilično stradali radi toga, jedan kolega mi je i paraliziran nažalost. Ukoliko možeš, upgradaj se na disk kočnice, makar promijeni prednju vilicu tako da imaš na prednjoj kočnici disk, stražnja kočnica može ostati v-brake. Baterije su ok, koliko čujem od woltaša u zagrebu. Ako ih itko sili, onda su to oni. ![]()
![]() |
#45815 |
Premium
|
toliko malo vozim da mi mozda to spomenuto trganje nebi predstavljalo problem. pazi bica ima preko 10g vec caljda, a jos imam original djelove gore. gumice na kocnicama su skoro nove. daklem mozda meni spomenuto nebi bilo problem. nebih vozio preko 25-30km/h jer nevolim ic brzo sa bicom. al problem je ako krenem u grad (Čavle-Rijeka), prilicna nibrdica i tu bi mozda bio problem V brake. neznam kolko ulaganje zahtjeva ugradnja diska i kolika zahebancija. imam alat, volju samo moram proucit. Volt-aši koriste te Hailong baterije koje nemaju LC, Sammy,... cells? ovo 13,5Ah. a ove kitove gledam, ako bi bio midd, rear nisam stigao jos proucit: Tongsheng 500W TSDZ2B + 13Ah Hailong batt - 440e Tongsheng 750W TSDZ8 + 13Ah Hailong batt - 462e i obzirom da nebi isao brzo mozda su meni 500/750w overkill, al me brine veliki uspon ako idem Rijeka-Čavle. Neznam kakvi su ti slabiji motori kod takvog napora. da ne krepa u ona 3 puta sto cu otic do grada u 2 godine LOL. stime da mi se cini da čajniz ko čajniz kroz par linkova za istu stvar mulja namjerno/nenamjerno sa specsima. ![]()
We all must hang together, or surly we will hang separately. Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 28.06.2025. u 15:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45816 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
đeronimoooo... a da dodaš malo (kak bi ovdje na forumu reki "protegni se još malo) i uzmeš neki tvornički second hand eMTB? nit rama , nit kočnice , nit suspenzija, ni felge nisu predvuđene za dodatnih 30+ kg tog kita + ti još na sve to...dakle kao da u auto od 70 konja stavim motor od 150 a ostalo ne diram (ovjes, kočnice, struja)... ono , dajem ti dobronamjerni savjet da na pol posla ne dođeš "pred zid" i nemreš završiti projekt a platio si 500+€... kad sam ja gledao da kupim prvi eMTB po oglasima je bilo tih kitova i mogao sam ić "na uštedu" i probat to skarabuđit na "stari" Specialized pitch sa 27,5" kotačima al nisam htio - il po PSu il ne imat poluproizvod. pogotovo zato jer 70% staza je šuma il makam u divljini bogu iza nogu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#45817 |
Premium
|
nema sanse. i tih 500e mi je previse obzirom kolko vozim. daklem da opet ponovim. imam 75kg, ne treba mi ici brze od 25/30km/h. necu daleko, cca 20ak km max (Rijeka-Čavle). kakvih 30kg??? midd drive 500w je 3,5kg, baterija 13Ah je nekih 4kg. di si naso 30kg??? moja bicikla sad ima 16kg. kad skinem djidje midje vjerovatno ode pol kile s nje. probao sam dodat 4kg na nju danas i jos uvjek je ok za ponest par metara, ako zatreba ili dignut na krov, ako zatreba.
![]() |
#45819 |
Premium
|
a hebga. ne poznas mene. ja ne zelim ovo storit zato jer volim bicikle i zaljubljenik sam. to se vidi i iz toga da imam jeftilen jel, neg zato da imam prevozno sredstvo za do 15ak km od kuce da se ne vozikam bezveze sa mašinom koja zdere 8l/100km, ak ne moram. znas ono, za otic do ducana po par sitnica, za otic na cafe i sl. safety first. nikad nisam volio motore npr., a vozit ovo cudo 50 na sat mi je isti k ko i motorkotač, ludo ![]() koliko uopce kostaju factory ebike-ovi? poznavajuci trgovce vejrovatno pricamo o nekakvih 2k+ evrića?
![]() |
#45820 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
evo primjer factory e-bicikla za tvoje namjene https://www.njuskalo.hr/elektricni-b...oglas-38809668 ili https://www.njuskalo.hr/elektricni-b...oglas-44222130 out of the box i sjedi, pali vozi. takav tip bicikla za asfalt, imaš i marku Samebike takvog dizajna... ILI - romobil. ![]() a osim toga ovdje se ne gleda blagonaklono na vlasnike i vozitelje električnog bicikla pa nemoj da te trpaju u isto koš samnom... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45821 |
Premium
|
sve 5. romobil nije za mene. to sam ekšli probao. ona zelena cudesa po Rijeci. 2-3 puta. ne svida mi se uopce. prebrzo i pre-nesigurno for my taste. I'm old.
![]() |
#45822 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
+1 za savjet da ne kupuješ nikakve kitove |
![]() |
![]() |
![]() |
#45823 |
Premium
|
će vidimo... btw nakon citanja po netu danas dosao sam do zakljucka da terba izbjegavati TSDZ2B (3,6kg) zbog pregrijavanja. TSDZ8 je kao bolji po tom pitanju. samo je tezi (4,8kg) i ima 750w, al cijenom je 30ak e skuplji tak da... u katalogu se spominje i 500w verzija, al ja to nigdje nisam nasao, a ispada da je iste tezine kao i 750w tak da... btw TSDZ8 teardown. ![]()
![]() |
#45825 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Bafang BBS02 je po meni bio best buy ali sad se neda modificirati kao prije - modifikacije koje su po meni bitne: - Ručka gasa puna snaga a ne da ovisi o PAS-u koji se koristi (za brze reakcije tipa bižat od pasa, auta i sl) - Programiranje svakog PAS-a po snazi/preferencijama (meni je prvi 100w, drugi 150, treći 250w itd....) - Programiranje svakog PAS-a na punu brzinu i bez ograničenja ima još stvari koje se mogu poštelat ali ovo su meni najbitnije. Mane prednjeg i zadnjeg pogona je što se po meni treba pojačavati vilicu odnosno usta okvira (torq adapteri) a sto na srednjem ne treba. Ja imam doma par komada sa zadnjim pogonom,1 kom sa prednjim i još koji sa BBS02 srednjim složenim (došao mi nekidan taj novi CANBUS BBS02 pa ću se igrat sa istim). Sa prednjim (1200W) sam prešao oko 9tkm, sa Uart BBS02 17tkm a ovi par zadnjij je prešlo oko par tkm - eto koliko se ne isplate ![]() Baterije sam slagao sam u početku a sad kupujem gotove jer se isplate slagat sad. Zadnje izmijenjeno od: zupy. 30.06.2025. u 12:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45826 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
ma pusti ekipu, svima se ne isplati, a nitko od njih nema složen setup. Meni je jedino ža prednjeg pogona, jer mi je rasklima sasvim dobru rockshock vilicu :/
![]() |
#45827 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
U mene je kruta bila pa ide bez problema - jedino sam je pojačao . Dobra stvar kod iste je da imaš 2x2 pogon pa na makadamu uzbrdo čupa ko Pincgauer. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45830 |
Premium
|
pozdrav. dali mi netko sa sigurnoscu moze reci na koju stranu se odvidava vijak od pedale na desnoj strani (gdje su prednji zupcanici). pretpostavljam da je odvidavanje u smjeru kazaljke na satu, znaci suprotni navoj, ali moram bit 100% siguran da ne zahebem jos vise. na lijevoj strani sam skinuo bez problema sa impact pistoljem. na desnoj nema sanse mrdnut. probao na obe. bicikl je nakamura fusion 20. ![]() hvala.
![]() |
#45832 |
Premium
|
ma cek. kod mene nije tak. lijevu stranu sam otpustio normalno. znaci odvidavanje suprotno od kazaljke na satu. ili ti gledas od napred bicu? po netu kad kopam svakakvih slucajeva ima. kao fr i it bicikle da imaju drugacije navoj bla bla. edit: ja gdje god pogledam neki video svugdje je odvidavanje standardno na obje strane. daklem suprotno od kazaljke na satu. zaista neznam kak bit 100% siguran :-(. pedale su SR Suntour ak to sta pomaze.
We all must hang together, or surly we will hang separately. Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 04.07.2025. u 23:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45833 |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Gledaš s vanjske strane bicikla, ideš kontra kazaljke na satu ako je desna pedala. Uvijek gledaš s one strane gdje guraš vijak... Poprilično sam siguran da je na svim kurblama tako... Inače nema smisla jer bi riskirao to da se pedale odvidaju čisto zbog pedaliranja Sad vidim da si išao s udarnim odvijačem... To znači da odvidavaš s unutarnje strane s imbus nastavkom. Onda bi pištolj trebalo podesiti da desnu pedalu s unutarnje strane odvidava u smjeru kazaljke na satu Zadnje izmijenjeno od: nub. Jučer u 00:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45834 |
Varilnik
Datum registracije: Jan 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45835 |
Premium
|
ok, ja sam kriv, napisao sam vijak od pedale umjesto vijak od poluge pedala il kak se god to vez zove na hr (eng crank). @Sale, to je to. vijak od poluge (crank), oznaceno crveno me zanima. pedale ne skidam. unutra nije inbus vec obicna glava br 14 sa spojenom šajbom na sebi. plavi loctite je uvaljen u navoj, onak podosta, al sumnjam da je to drzi jer nisam nikad na autu imao problema sa skidanjem plavog. znaci od poluge (crank), se skida/odvidava standardno (suprotno od kazaljke na satu). kao sto sam i nasao svugdje na netu do sad. a skidanje navoja za lezaj (neznam kak se to zove na hr, eng bottom bracket). kod mene sa 20 zubaca adapter ide, se isto skida standardno na obe strane, odvidavanje suprotno od kazaljke na satu? hvala. edit: za nevjerovat, skinuo jutros vijak sa poluge sa impactom bez vecih problema. valjda WD cijelu noc radio LOL. uglavnom obicni navoj je, odnosno skidanje suprotno od kazaljke na satu.
We all must hang together, or surly we will hang separately. Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. Jučer u 10:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|