|
![]() |
#1501 | |
Amiga fanboy
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
Pogledaj si kanal od Mike Browna, meni osobno ima dobrih videa sa objašnjenjima o fotografiji. https://www.youtube.com/user/photoexposed/playlists |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1502 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2014
|
odes na torrentz i nadjes neku photography knjigu. Posebnu pozornost usmjeri ka kompoziciji. Bez dobre kompozicije nema dobre fotografije ni s najboljom opremom i u najboljim uvjetima. Poznajem hobi "fotografe" s vrhunskom opremom i s odlicnim poznavanjem opreme, koji nikad nisu okinili dobru fotografiju jer ne znaju nista o kompoziciji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1503 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Nek prvo skuži osnovne funkcije aparata, onda stigne razmišljati o kadrovima i kompozicijama. Što ti znači vrhunski kadar/kompozicija, ako kreneš u sumrak fotkati na 1/2s iz ruke, jer ne znaš podesiti aparat?
![]() |
#1504 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2014
|
Pa podrazumjeva se da ce to nauciti cim pita, to se (u teoriji) skuzi u jedan dan, nije nikakva znanost ako se ne idu u dubinu tematike. Za pretvoriti to u kvalitetne fotografije triba ipak malo vise vrimena, dobro poznavanje kompozicija i puno (losih) fotografija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1505 |
Pijem samo KAJ
Datum registracije: Jan 2004
|
Molim pomoć za fotić za fotogrametriju. Ima bolje opcije od a6000 + sigma 19mm? Bitna mi je pouzdanost, oštrina (dobra optika), da je prihvatljiva cijena (+-5000kn). Ulazim u solo biznis i kako ulažem svoju lovu za start trebam nešto pristupačno. S ovom kombinacijom radim već godinama (na jednoj alfi imam preko 170k okidanja i sad mi otkazao trigger ![]() ![]() Hvala unaprijed ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1506 |
The mighty pirate
|
Ako imaš uvjete za napraviti fotku na f/6.3 - f/8, skoro svaki objektiv će dati fotku oštru od ruba do ruba. Stativ + duža ekspozicija, ako nisu idealni svjetlosni uvjeti i to je to. FF senzor će dati nešto više detalja na fotki, ali će te kvalitetan objektiv za njega koštati puno puno više. 19mm na APS-C odgovara 28mm na FF Imam baš takvu kombinaciju. Prešao sam s A6000 i među ostalim i Sigme 19mm na A7III i Sony 28mm f/2 (+ konverter na 21mm f/2.8) i prezadovoljan sam Sve jače (s manje distorzija, za arhitekturu) od tog košta...puno (Batis, Loxia, Firin, Sony GM)
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 27.03.2019. u 18:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1507 |
Pijem samo KAJ
|
što misliš o ovoj kombinaciji: rabljeni A7 (da ima do 5k okidanja recimo) + sigma 30mm. To je ekvivalent sigmi 19mm na APS-C senzoru (skoro: 28mm vs 30mm) distorzija mi nije tolko jako bitna jer software računa deformacije i na temelju stotina/tisuća fotografija radi 3D model. Naučeni sam na sonyevo sučelje i bilo bi mi super da ostanem na istoj firmi. Ali nije uvijet... edit: sad malo surfam i ne kužim. Ide opče ovaj objektiv na A7? Mislim ide, mount je isti. Ali, kaj fakat se javlja vigneting? ![]() edit 2: još malo surfam ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Problem. 27.03.2019. u 18:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1508 |
The mighty pirate
|
To je APS-C objektiv i aparat će se automatski prebaciti u APS-C mod, i ne znam imaš li ikakve koristi od njega u usporedbi s A6000. Onda nema vinjetiranja (osim ako ga ne forsiraš u FF mod), ali nema smisla
![]() |
#1509 |
Pijem samo KAJ
|
ff cisto radi boljeg low light performansa. Znam fotkati unutra bez puno svjetla, vani ili kasno ili rano, a nisam ljubitelj visokog ISO-a. Opet, nikad nisam direktno uspoređivao ff sa APS-C da znam dal je to opče osjetno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1510 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Pozdrav. Skoro otvorio novu temu, al u tražilici našao temu koja je već prastara. Uglavnom, fotić već ne koristim 4-5god. prebacio se na smartfon za povremeno fotkanje i smatrao sam da je smartfon dobar, međutim, svakome od nas ili bar onima koji se kuže, znaju da smartfon nemre zamjenit fotić bar ako pričamo o kvaliteti fotke, da, imamo sad smartfone koji nošeni reklamama "dslr like" i istina, daju "dslr like" fotke.. Ali.. Granice su fizičke prirode i to je činjenica. Ako želim nekaj više, bolje, smartfon to ipak ne može ponudit, za sada. E sad, prvo sam gledao Sony A6600, pa onda malo bolji, A6700+sigma 18-50 f2.8, (privukao me foto i video mogućnostima) to bi možda bila i najbolja kombinacija .. Al pitanje je, kolko je taj fotić kompaktan? Alternativa je uzet neki sa fiksnim (nauštrb fiksnog objektiva daje odličan IQ) objektivom, malo moćno i opako (u pogledu IQ-a), a tu dolazi Ricoh (APSC) GR lllX, hvalospjeva ne nedostaje za taj fotić, naravno nije neka sreća video, al s tim bih se čak mogao i pomirit. Postoji još jedna alternativa, Canon (samo je "mana" što je taman na najužem djelu) V1 sa 1.4" senzorom to je rang 4/3 sistema. Mada oko potonjeg još razmatram.. Treća alternativa je poznati Sony RX100 Vll, malo stariji poznati i svehvaljeni fotić sa 1" senzorom, a taj senzor već stavljaju u smartfone, usporedba čak možda i postoji sa smartfonima, pa se možda na prvu i ne vidi razlika ukoliko se ne krene s analiziranjem piksela između smartfona sa 1" i tog sonya sa 1". Namjena bi bila (macro mi je čak bolji neg tele, low light uvjeti su mi također u fokusu) sveopća, uskoro imam svadbu a i neko putovanje, pa tražim nekaj boljeg za fotkat a da nije smartfon, S25U ipak još mora puno žganaca pojesti ![]() Pitanje je, dal uzet nekaj za džep al nauštrb kvalitete fotki, ili nekaj malo većeg fotića al nauštrb gabarita. Možda se tu canon bolje uklapa, al pošto je to nov fotić na tržištu nekak mi je to "mixed bag" feedback je šareni. Ako ćemo gledat cijene, A6700 se nađe rabljeni za kojih 1000+€ dok je sigma cca oko 500tinjak€ Canon V1, Ricoh GR lllX i RX100 VII su cjenovno tu negdje, oko 1050-1150€. E sad, ak ću gledat za džep, onda rx100 VII, pitanje je, da li u 2025-toj god.ima smisla ga nabavljat, pošto je to već stariji fotić? Ricoh je mrvicu veći, a Canon je još veći. Ak izbacim iz odabira A6700, ostaju mi poznati trojac (canon, ricoh i sony). Možda će sad neki ovdje napisati "niđe veze", zato jer spominjem fotiće s izmjenjvim objektivima i fiksnim objektivima zoom fotići i fotić s fiksnim objektivom (ricoh 26mm f 2.8). Al lako izbacim iz izbora a6700, samo moram napravit neki kompromis između prenosivosti i IQa. Njuškalo vrvi oglasima, i svako malo nailazim na razlog prodaje je "nekorištenje" e sad, dal se ekipa prebacuje na neke manje fotiće ili fotkaju s smartfonima, ne znam.. Ak je ko od vas imao RX100 Vll slobodno nek napiše dojmove? Primam sugestije, savjete, mišljenja. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1511 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Canon ili Nikon DSLR/Mirrorless fotoaparat ak hoćeš najbolje za uložene novce. Pentax također nije loš. Sve ostalo je bacanje novca iskreno. Ove džepne igračke zanemari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1512 |
The mighty pirate
|
Kompaktno + veliki senzor (FF) + kvalitetan objektiv = puno novaca Sony RX1/RX1R/RX1RII (imam RX1RII i to je uvjerljivo najbolji aparat koji sam ikad koristio) Kompaktno + mali senzor + kvalitetan objektiv = i dalje puno novaca Ricoh GR, Fuji X100 Stvar kod tih aparata s fiksnim objektivom je da nisu za svakog. Dobivaš maksimalnu kvalitetu nauštrb "nepraktičnosti" toga da zumiraš nogama ![]() Nekad će ti biti preširoko, nekad preusko. Srećom, kod velikog senzora je lako cropati kad zatreba, pogotovo u slučaju RX1RII koji ima 42 mpx. U video ne ulazim. Ne želim ga uopće imati kao opciju na FOTOaparatu. Na mobitelima je danas ionako superioran za ovakve stvari. Na tvoj mjestu bih uzeo RX100 III, što i jesam kad mi je trebao mali džepni travel fotić. Video mi je bio nebitan, HFR nebitan, burst rate nebitan. Jedino što mi je bilo bitno je pristojan low light kad zatreba (f/1.8 na 24mm) i III je to sve imao za smiješne novce rabljenog. ![]() Razvoj tehnologije nikad nije bio sporiji. Igram se zadnjih godinu dana s 10-15 godina starim aparatima i da ti stavim fotke, nećeš vidjeti razlike. Imaš Flickr za gledanje slika koje ljudi rade određenim aparatom i kombinacijom, pa čačkaj tamo. https://www.flickr.com/groups/sonyrx100iii/pool/
![]() |
|
|