|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
Degradiranje performansi s vremenom
Lendo mi je Win11 24h2 nenajavljen i od tada imam problem da mi nakon 2 dana što komp radi 24/7 počnu igre trzat. Vidim da GPU usage dropne na djelic sekunde i naravno igra zatrza. Incijalno sam mislio da je mozda do matične, fleshao bios nije pomoglo. Onda sam iskljudi EXPO profil za memoriju tako da je sad sve default ali se isto dešava. Update drivera nije pomogao. Kada resetiram komp, sve radi super. Ne zelim resetirati komp nego zelim da radi stabilno 24/7 kao i prije 24h2. Thoughts? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Napravi backup os particije na neki vanjski stick / hdd da se možeš vratiti ako u slijedećem koraku nešto zezneš. Zatim ide micanje, gašenje nepotrebnog smetja, telemetrije, ...... Probaj ShutUp10++ (radi i za w11) pa dalje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
Probao sam gasiti ručno sve što je pokrenuto tako da u trayu nije ništa ostalo. Učinilo mi se da je reinstall GPU drivera pomogao jednom, ali ipak na kraju nije. Baš nemam ideju kako naći uzrok. Imam dosta toga nainstaliranog, Docker, par VPN klijenata, hyper-v, razni monitorinzi al ništa od toga kad ugasim ne pomogne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ovako iz topa po boku bih opalio da neki driver napravi problem nakon nešto vremena (tih par dana) i onda se stvar riješi s restartom. Kako bi to dalje testirao bez isključivanja pojedinih uređaja, pojma nemam. Da li imaš možda neki WiFi adapter?
![]() |
#5 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Gašenje telemetrije ne bude napravilo niš kaj se tiče performansi. Prvo kreni sa najobičnijim task managerom, prati stanje RAM-a i CPU-a od paljenja pa provjeri resurse kad skužiš usporavanje. Provjeri i kolko prostora na C disku imaš, bilo bi dobro da imaš barem 10% lufta. Te skripte skriptice često delaju gluposti (tipa pale CompactOS, gase Superfetch / hybrid boot itd.) pa se probaj sjetiti jel si koristil kaj od toga u prošlosti pa da se sad ugrizlo nakon updejta. Ako nema niš čudno u task manageru, provjeri hardver - jel ti radi hlađenje dobro, jel raste temperatura npr hotspota na GPU-u ili vodenog hlađenja na CPU-u. Dost često se desi da ljudi okrive update a istovremeno se dogodilo nekaj drugo. Ako problem i dalje postoji, izvrti Defender full scan, moreš i boot scan pokrenuti (otvori Windows Security -> Virus & threat protection -> Scan options -> Microsoft Defender Antivirus (offline scan), komp bude otišel u restart. Ako niti to ne pomogne, onda provjeri ram usage sa RamMap ili prati operacije prek ProcMona. Jedan jako jako dobar izvor informacija za početi napredniji troubleshoot je da pogledaš neki od "The Case of the Unexplained" od Russinovicha, npr ovo: Prošvrljaj po chapterima u descriptionu da baš ne gledaš sve. Sretno ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|