|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2015
|
Gaming Laptop vs PC
Pozdrav, već 20 godina sam korisnik iMac-a. imam budget oko 700ak eura za nekakvu Gaming napravu. Prvo mi je palo na pamet PS5 + Xim Matrix adapter, ali to nije to, kažu preteško za naštelati. Mislim se između laptopa za gaming i PC-a. Imam priliku za oko 750 eura kupiti PC kućište sa RX6900XT 16GB, i5 12600F, 16GB DDR4, 1TB SSD. Imam već dobar 27" 4K Ips monitor. A za 800 eura imam priliku kupiti laptop Acer Nitro 5 17", RTX 3080 8GB, 32GB DDR4, Ryzen 7 5800H. S obzirom da imam jako malo slobodnog vremena za gaming izuzetno mi je bitno da pršti grafika i da sve bude na Ultra detaljima. Igrao bih samo Single player tako da mi je stabilnih 60FPS-a sasvim dovoljno. Pretpostavljam da na tom 17" FHD monitoru od laptopa nikad neću ni blizu imati taj ugođaj kao što bih imao na 4K 27" monitoru? Također ne znam mogu li računati na 60FPS-a na Ultra detaljima ako bih spojio 2K monitor na taj laptop? Zanima me RDR2, COD, Battlefield, God Of War Ragnarok. hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Oba su ok, na kompu mozes s vremenom zamjenit kaj hoces. Racunaj samo da te komponente u laptopu nisu istih performansi kao desktop ekvivalenti (grijanje i potrosnja).
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
1
Datum registracije: Dec 2005
|
Nisi napisao da li tvoj 27 inchni monitor ima 60Hz ili više ? I koliko ima ekran od laptopa ?
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ja bi išao na PS5. Ubaciš u nju drugi M.2 disk i vozi. Spajanje na monitor ili TV je trivijano. Uopće ne vidim ikakvu potrebu za Xim-om.
![]() |
#5 |
Premium
|
Hvala na odgovorima. Na namjeravam ništa upgrejdati dugoročno. Bitno mi je sad par mjeseci da se iživim malo pa bih onda kasnije vjerojatno prodavao. PS5 bez miša i tipkovnice mi nikako nije opcija, a velika većina igara ne podržava miš i tipkovnicu, nemogu igrat na kontroleru apsolutno ništa osim Fife. XIM Matrix služi tome da se omogući korištenje miša i tipkovnice u igricama koje inače ne dozvoljavaju. Moj 27" monitor je 75Hz. U međuvremeni mi se pojavila i opcija drugi laptop (oko 1100 eura rabljeni ) Display: 17” FHD • CPU: Intel Core i7-13. Gen • GPU: NVIDIA RTX 4080 • RAM: 32 GB (Upgrade von 16 GB) • SSD: 1 TB Onaj gore spomenuti laptop je također FHD. Pa se mislim da protegnem budget i uzmem ovaj drugi laptop. Puno bi mi značilo da imam gaming laptop da ga lakše nosim na godišnji odmor. Prema benchmark testovima ovaj RTX 4080 je jaki kao desktop RX6900XT. To znači da bih bez problema mogao spojiti 4K monitor na taj laptop i imati fluidnih 60FPS-a? Kako djeluje na grafičku od laptopa taj eksterni monitor? Opterećuje li išta više nego postojeći od laptopa ( ako uzmemo u obzir da su iste rezolucije ) Za više-manje iste novce kao i RX6900XT imam priliku i PC sa RTX 3080. Ali po testovima vidim da na 2K rez. RX6900XT pojede 3080, osim u igricama koje podržavaju DLSS. Na 4k su tu negdje, li-la. Je li bolje ići na 3080? Samo... sve mi se čini da ni RX6900XT ni 3080 nisu baš za 4K gaming. Možda bolje kupiti neki 24" 2K monitor 144Hz? Ionako mi je 27" malo prevelik za gaming ( za moj ukus ). Ima li uopće ikakve znatne razlike u doživljaju 4K na 27" u odnosu na 2K na 24" monitoru? Vjerujem da bi puno bolji ugođaj bio na nekom 2K IPS monitoru 140-200Hz ( 0.5 - 1ms ) nego ovaj moj 4K? Ovaj moj je IPS, 4K, 27", 75Hz, 4ms. Ove sve igre na Ultra 3080/6900XT po youtube testovima vrte prosjek oko 50FPS-a: https://www.youtube.com/watch?v=z3yZ5A2vlMg https://www.youtube.com/watch?v=JiDm1Rf4AOQ Zadnje izmijenjeno od: tomo_ubica. 30.07.2025. u 10:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Nemoj uzimati nista sa Intel 13th i 14th gen procevima. Vise imas u Intel temi zasto.
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
music freak
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
za te novce laptop s tom grafickom je odlicna kupovina,sad postoji rizik obzirom da koristi intel 13 generacije ,no osobno uzeo bih taj lap za te novce
![]() |
![]() |
#8 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
music freak
|
Citiraj:
The Acer Nitro series uses lower-wattage, Max-Q variants of the RTX 3080 mobile GPU, typically around 80W, with the ability to reach 85W with Dynamic Boost 2.0 in supported games. These are not the full-power versions of the RTX 3080, but rather designed for laptops where power and thermal constraints are a factor...
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
Zar nema softwersku mogućnost OC-anja grafičke za vrijeme gaminga? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
music freak
|
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Laptopi su prije svega termalno ograničeni, neki više od drugih tako da po meni ako će to negdje bit stacionarno nema nikakvog smisla uzimat laptop umjesto nekakvog mATX-a. Računaj da su laptop verzije GPU-a znatno sporije od desktop ekvivalenata, za primjer desktop 4080 je barem 40% brži od mobilnog 4080, uz to da mobilni ima i manje memorije sa nižim bandwidthom. Iako se isto zovu ta dva GPU-a u biti imaju malo veze jedan sa drugim. Gayming laptop je kompromis zbog prenosivosti pa ako to nije bitno ima malo smisla ga uzimati pa spajat doma na ekran. 1100 EUR za gayming mašinu koja je sporija od nekakve 5060ti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Da... razumijem. Ali trebam ga nositi na godišnji ( pošto je to praktički jedino vrijeme kad imam vremena za to ) + računam da ću se trebat skrivati od žene po kući dok budem igrao, pa i tu dobro dođe prenosivost. Što se tiče laptop GPUa jasno mi je to da su samo nazivi isti. Meni bi bilo dobro da ubodem nešto što je ekvivalent RTX 3070 desktop grafičke, onda bi bila dostatna za 2K gaming. A čini mi se da da ispod RTX 4080 nema ništa ni blizu toga. Da mi je ubosti neki 18" laptop po prihvatljivoj cijeni onda mi eksterni ekran ne bi ni trebao Ovo mi se čini kao neloša cijena https://www.computeruniverse.net/de/...pde_id=1306233 Zadnje izmijenjeno od: tomo_ubica. 30.07.2025. u 15:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Haha, dobro, pošteno pošteno. Probaj nać onda nešto sa mobilnim 4070, samo pazi da nije nekakav model gdje je GPU srezan na 80W. Mora bit bar 120-130W da GPU može povuć. To ti je onda tu negdje sa desktop 3070, možda mrvicu sporije (desetak %). Pošto ti je cilj 70 fpsa na 1440p bit će to dobro, pogotovo uz DLSS. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
U svakom slučaju, hvala. Puno ste mi pomogli, dobro da sam priupitao ovdje. Sad barem znam što gledati. Nisam imao pojma da trebam gledat na koliko W radi grafička. Gadno bih se zaj..o sa onim Acer Nitrom da sam ga kupio. Čitam baš po forumima da ljudi imaju oko 40FPS-a, da je grafička nonstio na 100%, a CPU na 50% u igrama. Valjda je to to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Mislim da ću ići na ovaj Gigabye Aorus 17H sa i7 CPU / RTX 4080, piše da radi na 150W ( za oko 1100 eura rabljeni ) : Čak je desktop kućište s tim performansama tu negdje cjenovno. ![]() Samo mi nije jasno što im znači ovo : "May vary by scenario" |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Jel na struji, jel na bateriji, jel ima termalnog prostora za boost, možda igraš na sjevernom polu, možda negdje oko ekvatora ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Meni uopce zapravno nema logike tvoja logika. ![]() Znaci imas malo vremena za igranje, zelis furati sve na 60 fps i da ti graficki izgleda super i razmisljas o PC/laptopu. ![]() Znaci da kupis masinu od 5k eura neces to, IMHO dobiti. Od losih portova, frame dropova, non stop istrazivanja zasto ne radi kako treba, do update drivera kojekakvih i slicno. Puno bolja i jeftinija solucija je opet, IMHO, uzeti plejku. Pali i igraj, a to sto ti se ne svidja kontroler, jebiga naviknut ces se i neces vise htjeti nazad na tipkovnicu i misa, osim ako nisi ne HC FPS gamer. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Ukoliko moraš biti mobilan po kući onda je laptop logičan odabir. No moraš računati na činjenicu da za igranje laptop ovisno o modelu počne biti jako glasan a da je pritom jako blizu glave (pogotovo jer će ti za laptop trebati odgovarajuće postolje da ti digne ekran na neku normalnu visinu i oslobodi protok zraka od ispod. Ako ikako možeš isprobaj prije kupnje jednoj od tih igara, lako moguće kad čuješ kako zvuči laptop na nekoj zahtjevnoj igri lako da će te proći volja imati gaming laptop. Možda i neće ako imaš sluške i pritom nema nikog drugog u sobi. Meni je na Asus TUF bio vrlo ugodno iskustvo na starijim, malo zahtjevnim igrama, na novijima i nije nešto... Ako možeš imati na dvije lokacije dva monitora onda možda nije loše složiti SFF kučište u mini-ITX formatu pa si ga odneseš u drugi dio kuće, ja sam se fakat iznenadio koliko su mala i kako ih lako premještati naokolo. Obzirom da nećeš svaki dan ići sim-tam možda ti no i nije loše. Razmisli. I predlažem ne inzistirati na 4K rezolucijama. I manje rezolucije su super, ništa nije manji doživljaj...a komp ti ne umire. Svako dobro, Bro Zadnje izmijenjeno od: Bro. Jučer u 14:49. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Probaj naći rabljeni Intel NUC Extreme (11 ili 12) ako ti se ne igra sparivanja komponenti. https://www.amazon.de/-/en/Extreme-N...76&sr=8-4&th=1 Igrao sam se skoro 5 godina na sličnom stroju. Jako dobro složeni, odličan support što se tiče drivera. Cijena to prati, to je jedina mana. Neki prodaju već složene, ali većinom ćeš naći barebone. Stavi RAM, SSD i grafičku po izboru i imaš jako sposoban mali stroj. https://youtu.be/L9BjOjhyvsA?feature=shared
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
Već 15 godina igram samo Dotu 2 ( zasad igram na iMacu 2017, 5K, sa i7, Radeon Pro 580 GPU, katastrofalno iskustvo, neoptimizirano za mac os, sve šteka bez obzira na postavke. Igram na 2K rezoluciji ). Prešao sam sa PS2 na PC tamo davne 2006 i od tad nisam imao PS. Kupio sam 2024-e PS5, nisam mogao na kontroleru na Easy levelu igrati ni GOW Ragnarok. Prešao sam one igre koje podržavaju miš i tipkovnicu i prodao konzolu. Ima smisla sve što kažete. Evo odustao sam od laptopa jer su mi ovi sa RTX 4080 preskupi ipak. Tako da sad pregovaram za jedan sa RTX3070 / i5 10400F / 32GB Ram / SSD, sa vodenim hlađenjem, za oko 550 eura sa slanjem, što je jako malo skuplje nego PS5 konzola. Vodeno hlađenje i otvoreno kućište, pa pretpostavljam da ne bi trebalo nikako brinuti o temperaturama Naručio sam danas i 2K monitor, AOC 27", 180Hz, 0.5ms, jako povoljno sam ga dobio. Valjda neće ovih 180Hz pojesti GPU performanse? Samo se bojim sa će mi ovaj i5 raditi bottleneck na 3070. Imam za iste pare takav PC sa Ryzen 5 5600X CPU, samo nije ovakvo fensi kućište i nije vodeno hlađenje. A posle ga lako prodam za iste ili čak malo veće novce. Ovo kućište čak lijepo izgleda u kući, ko neka staklena vaza, možda ženi neće ni smetati. Treba misliti i na druge. ![]() ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: tomo_ubica. Jučer u 21:48. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
5600x je bolji od 10400f. Imao sam oba i sada 12400f. 5600x je blizi 12400f nego 10400f i grafa 6750xt (nesto slicno kao 3070) daje vise frameova i imam manje dropova. U nekim 2k igrama ne osjetis bas neku razliku u nekima da. Jedina prednost 10400f je sto je hladniji i manje trosi,ako ti je to jako bitno ![]() Zadnje izmijenjeno od: spawn. Danas u 12:07. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|